Дайте ми идея за фотоапарат

Преди година и нещо си взех един Canon IS S5, но сега ми трябва нещо по-малко. Онзи снима прекрасно, но е много голям и неудобен за парти или почивка. Затова реших да си взема нещо до около 250 евро. Пиша тук, защото ми дадохте добри съвети с Canon-а. Търся нещо компактно, но с отварящ се обектив, добро увеличение и стабилизатор. Няма нужда да е повече от 8MP. Голям плюс ще е ако снима добре на тъмно. Определено не трябва да е Sony, защото искам да е със SD карта.

Затова се спрях на Canon PowerShot SX210 IS. 14MP, 12 zoom, HD (720p) видео със стерео звук. Казват, че снимките на тъмно и стабилизаторът са добри. Голям плюс е, че съм свикнал вече с менюто и особеностите на Canon. Преди това се спрях на Samsung ST550, но казват, че оптиката не била добра. След това ми направи впечатление Casio EXILIM EX-H10 SR, но и там не видях нещо особено.

Някой да е пробвал някой от фотоапаратите? Може ли да ми предложите нещо по-добро?

31 коментара

  1. няма да сбъркаш с canon и освен това има един от най-добрите видео режими в компактен фотоапарат, което лично за мен е голям плюс. още малко инфо за това

  2. И според мен няма да сбъркаш с Canon-a. Отделно за любителски апарати PowerShat е много добра серия. Аз с 2 съм си „играл“ и съм много доволен.

  3. @момчил – дават плюс на Panasonic за снимки на тъмно, което е важно за мен. Останалото на Canon обаче сякаш ме привлича повече. А и дизайна им ми харесва най-много от всички, което колкото и да не си признаваме, влияе много.

    @Стан – преди да го взема определено ще го пробвам някъде в магазините. Хрумна ми да пиша защото някой може да даде идея за нещо по-добро, което не съм видял до сега.

  4. Canon S5 IS има най-великото видео и стереозвук, които съм виждал в компактен фотоапарат от любителски клас. На един косъм от качествена видеокамера е! 🙂

    Ако искаш нещо по-малко, може също и към G-серията да се насочиш – чувал съм хубави неща и за него!

    SX210 IS също изглежда добре. Може би някой с повече опит ще те насочи още по-добре… 🙂

  5. @Michel – проблемът на S5 IS с видеото е, че после нещо ми се скапва като го конвертирам. Затова отдавна не съм правил видео с него, а използвам само камкодера си.

    А за SX210 – ще се опитам да го намеря някъде да го разцъкам. Както виждам обаче ще взема нещо по-евтино и с по-малко функции, за да не се оливам пак.

  6. И аз съм за канона! Имам Canon PowerShot SX120 IS, 10MP; 10x оптично увеличение, стабилизатор и т.н. Много съм доволен! Най-много ценя възможността за въчен контрол на скоростта на затвора и широчината на блендата, което е много важно при нощни снимки и изобщо при по-неблагоприятни за снимане условия. Има и доста други глезотийки като фиксиране на лица, възможност сам да си избира и сменя сцените и др. Видеото, което прави също е доста добро, особено навън. Купих го преди половин година от технополис за около 450лв.
    Предполагам, че този дето го споменаваш ще е още по-добър, като по-нов модел!

  7. Ами видеото на S5 IS е в .AVI, 640×480, stereo audio, и не съм имал никога проблеми с него. Идеално си е в оригиналния формат. Също и съм конвертирал неговите клипчета и към .flv/.f4v и също не съм имал грижи, качеството си остава супер…

  8. @Иво – супер, значи точно това, което прочетох. Този трябва определено да е по-добър.

    @Michel – аз спрях основно след като спечелих Flip камкодера, който е HD, но е с mono звук и няма zoom. Мислех си да си взема по-добър, но реших, че не ми трябва. А S5IS-а го ползвам като искам да правя по-висококачествени или нощни снимки. Макрото и zoom-а също са му прекрасни.

  9. Виж това ревю, днес го пуснаха
    http://www.dpreview.com/reviews/Q110superzoomgroup/

    Заключението е, че най-добри са Panasonic FZ35 (FZ38) и Canon SX20 IS, но също така авторите споделят, че суперзуум категорията не е най-добрата за снимки на ниска осветеност. Просто сензорите са им по-мънички.

    Иначе Canon S90 е една много хвалена сапунерка, дребен е и ще ти свърши работа и за снимките на тъмно.

  10. @YoursTruly – S90-тката ми е много скъпа нещо. Както е тръгнало ще подредя още няколко под 200 евро и ще видя дали си заслужава да спестя zoom-а или нещо друго за сметка на цената.

  11. @vassilev12 – O.O Аз за тия пари ще си взема направо Canon 1000D. Има ги сега на оферта за 450 евро с два обектива EF-S 16-55 и EF 75-330. Мале колко го зяпах ония ден. Даже го снимах с телефона (ирония).

  12. аз съм с panasonic tz7.

    много съл доволен от избора, може да видиш доста галерии и инфо за него, както и резултата от техния тест 2009 superzoom : http://www.dpreview.com/reviews/q209grouplongzoom.

    когато го взимах мнението беше мноооого на кантар между него и panasonic lx3 (http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmclx3/). ако търсиш силен дизайн и сила в снимките с лоша светлина, мисля че ще си много щастлив от него. там жертваш обаче само 2.5х оптиката. аз затова избрах tz7. а ето го и в груповия тест (http://www.dpreview.com/reviews/Q408enthusiastgroup/).

    успех!

  13. @Yordanka – видях примерни снимки в мрежата – добре изглеждат, но малко ми е старичка. На 2 години е сякаш. Сред новите има такива на близка цена и предполагам, че ще са по-добри.

  14. @коста – lx3 много е скъп нещо – 410 евро. Всъщност всички в категорията му ми харесаха, но са над 300 евро, което е над бюджета ми. Tz7 е на същата цена като Canon SX210, който ми харесва повече като дизайн и функции. Благодаря за линковете все пак 🙂

  15. Аз имам TZ5 по-рано имах и TZ3 и от двата съм много доволен – огромен зуум, много стабилна оптика. Единственото което не кефи много е, че няма почти никакви ръчни настроики. Открил съм разни режими, които с малко играчка дават много добри резултати при почти всички условия. Препоръчвам TZ серията горещо.

  16. Аз си поръчах „Olympus µ TOUGH-8010“:

    но все още го чакам да пристигне.

    Взех си преди 4 месеца един модел на Exilim, но след известно време лещата му спря да се отваря и като бях в Сатурн да го поправят ми казаха, че гаранцията не покривала този случай. Затова реших да взема нещо по-rugged (стабилно). И Exilim-а сега се чудя какво да го правя. Все някой може да я оправи тая леща, но не знам кой. Даже и в крайния случай незнам на каква фирма би било най-добре да се предаде. Сега си стои безсмислено у нас.

  17. @Юлиан – как е на тъмно? Мен това ми е основният проблем.

    @Ники – Вери имаше един Exilim и добре се справяше. Не харесвам обаче Olympus-ите. Кажи как е като го получиш.

  18. Автоматичните му режими за снимки на тъмно са доста и покриват различни сценарии. Естествено снимките които са правени от ръка в повечето случаи не са супер защото какъвто и стабилизатор да имаш при секунда експонация е трудно да не размаже малко. Но съм правил доста прилични снимки при почти никакво осветление със фотоапарата на статив/поставен някъде.

  19. Досега никой нищо не спомена за Sony? Този как Ви се струва:

  20. @Боян Юруков – само това ли им е недостатъка? Защото и аз сега мисля да си взимам фотоапарат и съм пред дилема…

  21. Пред дилема съм. Взех си canon-а, но се чудя дали да го върна:
    Плюсове:
    – много високо качество. Почти се доближава до IS S5, като изключим оптиката.
    – стабилизаторът рулира от всякъде
    – 1/2 HD видео с добър звук

    Минуси
    – дебел е. Кръгът около обектива стърчи и не може да си го сложиш в джоба. Някъде около 3 см излиза всичко
    – обектива като излезе става мн дълъг и може да го изпусна да го падне ако ме блъсант.
    – 270 си е доста за този клас
    – с вградена батерия е

    Целта ми е да го ползвам по пътувания, резглеждания и т.н. Наистина е виско качеството, но се чудя дали си струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.