Часът на Земята – спрете лампите за час

денят на земята, часът на земята, ток, лампи, електричество, промяна на климата, earth hour, lamps, wwf, power

Днес е поредният Час на Земята. Това е инициатива организирана от WWF и се състои в това да изключите лампите си в 8:30 вечерта за един час. На какво може да ни научи това? Че не се нуждаем от толкова електричество, за това колко енергия хабят уредите ни, на забавленията извън дома и електронните ни играчки и най-вече – че заедно можем да покажем, че не сме чак толкова зависими от енергията като индивиди.

А през това време вместо да стоите вкъщи, може да се разходите из града и да разгледате как поетапно се спират светлините му. Много фирми, както и обществени институции за заявили участие. Ако сте в София, Пловдив или някой друг по-голям град, това ще е прекрасен шанс да видите нещо, което надали се виждали преди от града си – звездите.

9 коментара

  1. Русе се включи 🙂
    В интерес на истината, някой хора твърдят, че това е изключително глупаво начинание, но малко реализъм не вреди – нямам нужда от NG tv или DiscChl за да видя, че вече пролет и есен няма например.
    Това събитие помага малко поне да гасим нещата, които не използваме и които не са належащи за употреба към момента. Поне за някой мои приятели е така, което значи, че има полза 🙂

  2. Дори няколко души да се усетят, че нещо в апартамента им хаби електричество безсмислено, пак ще има полза. Както усещам обаче в повечето градове са се включили предимно администрацията и съвсем малко от самите хора. В Darmstadt беше подобно – не видях някой да гаси лампа, но чух, че в центъра изключили някои светлини на сградите. За Frankfurt не знам.

    В тази връзка има интересни разработки за контрол над електроуредите направо от компютъра. Освен изключване и включване от разстояние и по график, има и възможност за следене на индивидуалният разход на енергия от определен контакт. Имам приятели, които работят в тази насока. Така ще можем по всяко време да следим колко хаби определен уред и кога си струва да го изключваме. Ако въведен и цената на киловат/час ще открием и колко пари ни хаби само старият хладилник на месец и да го сравним с чисто нов А++. От Google имат такъв софтуер, но е още във вътрешна бета.

  3. Как няма да изгася лампите- няма да гледам мача на светло, я!

  4. И аз бях в Русе тогава. Но мисля, че имах твърде големи очаквания и/или осветлението все пак изобилстваше прекалено.

    Въпреки че бях в хотел „Рига“, където и без това държах ползвах електричество възможно най-малко, реших да се поразходя вечерта. И наистина си струваше. Според мен обаче немного хора бяха сторили същото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.