Часът на Земята – спрете лампите за час

денят на земята, часът на земята, ток, лампи, електричество, промяна на климата, earth hour, lamps, wwf, power

Днес е поредният Час на Земята. Това е инициатива организирана от WWF и се състои в това да изключите лампите си в 8:30 вечерта за един час. На какво може да ни научи това? Че не се нуждаем от толкова електричество, за това колко енергия хабят уредите ни, на забавленията извън дома и електронните ни играчки и най-вече – че заедно можем да покажем, че не сме чак толкова зависими от енергията като индивиди.

А през това време вместо да стоите вкъщи, може да се разходите из града и да разгледате как поетапно се спират светлините му. Много фирми, както и обществени институции за заявили участие. Ако сте в София, Пловдив или някой друг по-голям град, това ще е прекрасен шанс да видите нещо, което надали се виждали преди от града си – звездите.

9 коментара

 1. Русе се включи 🙂
  В интерес на истината, някой хора твърдят, че това е изключително глупаво начинание, но малко реализъм не вреди – нямам нужда от NG tv или DiscChl за да видя, че вече пролет и есен няма например.
  Това събитие помага малко поне да гасим нещата, които не използваме и които не са належащи за употреба към момента. Поне за някой мои приятели е така, което значи, че има полза 🙂

 2. Дори няколко души да се усетят, че нещо в апартамента им хаби електричество безсмислено, пак ще има полза. Както усещам обаче в повечето градове са се включили предимно администрацията и съвсем малко от самите хора. В Darmstadt беше подобно – не видях някой да гаси лампа, но чух, че в центъра изключили някои светлини на сградите. За Frankfurt не знам.

  В тази връзка има интересни разработки за контрол над електроуредите направо от компютъра. Освен изключване и включване от разстояние и по график, има и възможност за следене на индивидуалният разход на енергия от определен контакт. Имам приятели, които работят в тази насока. Така ще можем по всяко време да следим колко хаби определен уред и кога си струва да го изключваме. Ако въведен и цената на киловат/час ще открием и колко пари ни хаби само старият хладилник на месец и да го сравним с чисто нов А++. От Google имат такъв софтуер, но е още във вътрешна бета.

 3. Как няма да изгася лампите- няма да гледам мача на светло, я!

 4. И аз бях в Русе тогава. Но мисля, че имах твърде големи очаквания и/или осветлението все пак изобилстваше прекалено.

  Въпреки че бях в хотел „Рига“, където и без това държах ползвах електричество възможно най-малко, реших да се поразходя вечерта. И наистина си струваше. Според мен обаче немного хора бяха сторили същото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.