Дръжте крадеца!

Чух се със Стилян Иванов и говорихме по проекта. Връщам си думите за нещата написани по-долу. Мисля, че определено ще може да работим заедно. Повече прочетете тук.


Преди три дни пуснах няколко неясни tweet-а, че искат да ме съдят. Да, точно така 🙂 Накратко, получих следния мейл от Стилян Иванов. Твърди, че като основател на едно НПО има авторски права над идеята за карта на престъпността в България. Вместо да обяснявам, ето текста на мейла без никаква редакция или форматиране. Заглавието му беше „Откриване на топлата вода„.

….Здравейте,г-н Юруков!

…Много бих искал да установиъи,като „Вашата инициатива“ за „Карта на престъпността“ е реализирана за Първи път през 2003-та година от управляваната от мен НПО ФОНДАЦИЯ „ПОДПОМАГАНЕ ЖЕРТВИ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И БОРБА С КОРУПЦИЯТА

…Всички права са запазени,съгласно Закона „За авторското право и сродните му права“

…В момета сме в кампания за издаване на подобен продукт за 5 големи български града.

Поради,Голямата обществена значимост на проекта,пред нашити взаимоотношения има 2 варианта:
1-ви…Да си сътрудничим за общата кауза
2-ри…Екипа от нашата организация ,разработил въпросния проект да си търси правата по съдебен път!

Мисля,че е по-разумно да се спрем на пурвия!

С уважение:
Стилиян Иванов


Предполагам, че е разбрал, че имам намерение да правя такъв сайт покрай предварителната реклама, която ми направиха от Дарик. Отговорих на мейла му най-дипломатично и предложих да ми каже какви „запазени права“ нарушавам и как смята, че можем да си сътрудничим. Не получих отговор до сега, а и не очаквам такъв.

Случаят е подобен на онзи, в който в статия ме обвиниха, че не само съм откраднал идеята за портала за безследно изчезнали, но и технологията на друг сайт. В последствие от Razkritia.com ми се извиниха. Тогава реших да не публикувам комуникацията ни, защото би навредила на каузата, но сега не се стърпях, защото от една страна е доста неграмотно написан мейла, а от друга – твърденията за права над такъв тип идея са смехотворни. Все едно Svejo да съди всички подобни social bookmark сайтове в страната.

Не знам каква е дейността на това НПО и каква система са направили преди 7 години. Открих, че са участвали в заседание на Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления и са наградили министри и полицаи. Както писах в отговора си, ще се радвам да работим заедно щом от толкова време се занимават с това и имат опит, но е някак странно да се противопоставят на опит за събиране на още информация по проблема и да тръгват на нож от самото начало.

За човек, който не ме познава и не чете блога ми, в тази ситуация има две възможни мнения – или съм откраднал идеята и не трябва да изготвям работещ сайт, който да събира съобщения за престъпността, или това горе е глупост и не трябва да му обръщам внимание. Сами преценете…

Междувременно подготвям сайта. Той практически е готов, защото както казах преди, системата е opensource и ми трябваше 15 мин да я пусна. Сега я превеждам на български и настройвам. Имам нужда обаче от малко помощ. Дайте ми съвети за домейн и име на проекта. Вече имаме домейн – Crime.bg благодарение на Regia.bg. Сега ни трябва лого.

36 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. По-голяма глупост не бях чел. Значи, това да има повече от един сайт с една и съща идея и цел е забранено? Даже се заплашва със съд!

    Въобще и не трябва да се занимаваш с тези хора. От самото писмо си личи, че човека го е писал в някакъв изблик на ярост/завист.

    Успех и с този проект и не обръщай внимание на глупостите съпътстващи начинанията ти!

  3. opasnosti.de (com, info, net са заети?! брях)
    opasnizoni.*
    nerednosti.*
    за последните всичко е свободно и поне се пишат на латиница, както се чуват на бг, за разлика от „престъпления“ и „инциденти“

  4. Здравейте,
    Можем да помогнем с безплатен .bg за първата и евентуално втората година. Пишете ми на адреса, който съм посочил.

  5. А иначе за патентите незнам точно, но за американската система съм чел, че немогат да се патентоват абстрактни идеи а само техни конкретни методи на реализация. Последното напоследък май се нарушава доста често от uspo.

  6. Според мен – не му обръщай внимание на този и продължавай с развиеито на проекта, както сам преценяваш за добре. Също смятам, че и сътрудничеството с подобни хора, би било грешка.

    Поздрави

  7. Абе ясно е, че няма представа какво е авторско право или поне се надява, че аз не знам. В крайна сметка няма да му обръщам внимание, но от дипломатичност го попитах както толкова е правило НПО-то е последните няколко години. За домейна – ако това, което Илия предлага, стане, crime.bg изглежда като добър вариант.

    Ето специално за вас и бърз поглед над предварителната версия. Трябва само още превод, да оправя малко вида и ще е готова:

  8. Бояне, crime.bg е супер вариант според мен… Ина4е не мога да ти се нарадвам на активността, как намира6 толкова свободно време за вси4ки тези инициативи, нямам представа… :)) Поздравления все пак за усърдността!!!

  9. @Alex – пич, не намирам време 🙂

    Илия от Regia.bg вече дари домейна. Сега ако се наканя и да преведа всичко, ще го обявя официално. Проучвам възможността за получаване на сигнали със sms-и, ама най-вероятно ще трябва и аз да плащам месечна такса. Иначе после ще трябва само доброволци да модерират сигналите и това е. 🙂

  10. Имам една шантава идея – да се регне crime.bg за BG Site 2010. Само ми трябва лого. Ще потърся из познатите дизайнери дали някой ще се навие.

  11. Браво за домейна! За БГ сайт 2010, защо не?

    П.С. Това за Ахмед не го разбрах…

  12. @Alex – само да взема лого. Вече двама дизайнери се отзоваха в Twitter. Ей това ми е рекорд – 5 мин. след идеята. Ако ми остане време до другата неделя ще е тръгнало всичко и регвам в BG Site.

  13. Svejo: Ако питаш мен търсят ˝известност˝ или са от онези, които смятат всеки Българин за балък … Незнам какво са си милсили точно като на единия ред предлагат сътрудничество при това любезно, а на следващия заплашват със съд. Няма логика, трябва човек да има НУЛа култура, за да представи информацията по такъв начин. Не бих им обърнала внимание.

  14. Svejo: @felicee – и аз това реших. Разчитат на това, че много хора се стряскат като чуят ˝съд˝ и ˝авторски права˝. Все пак от любопитство ги попитах дипломатично защо смятат, че съм им нарушил правата и за какво сътрудничество говорят.

  15. Svejo: И сега най-вероятно от умрял писмо ще чакаш.. Глупава история. Не ми го побира главата .. Жалко, че те занимават с глупости само.

  16. Чух се преди малко със Стилян Иванов. Оказа се, че е написал мейла докато е бил афектиран, за което се извини. Извинявам се и аз за написаното в статията. И двамата реагирахме при недостатъчно информация. От разговорът стана ясно, че се движим в една посока и много можем да си помогнем. До 2 седмици ще се срещнем и ще видим как ще обединим усилия. Неговото НПО има много опит и данни, докато аз ще внеса опита си в мрежата и готовата система. Ще пиша повече като се видим.

  17. Svejo: Е това вече е добра новина (thumb up) Кой би очаквал, че зад подобен мейл стои свестен човек, аз бях сигурна в друго. (thumb up )

  18. Svejo: Не прибързвай с мнението си за човек, с когото не си общувал достатъчно. Повечето хора си умират да са в центъра на събитията.

  19. Svejo: Предпазливостта е капитал, за да осъществи човек надеждите си! 😉 (thumb up)

  20. Въведение в комуникацията:

    Урок І.

    От сега нататък ще си говорим на „ти“ >

    – здравейти;
    – как сти?

    etc.

  21. Г-н Юруков, бих искала да се чуем. Изключително важно е.
    Ако е възможно, моля, пишете на мейла ми, ще ви дам координати.

  22. Pingback: Дръжте крадеца!
  23. Мисля, че е редно първо да се спре във втори и трети клас, да усвои правописа и пунктуацията, и едва тогава да си вее гордо предприемаческия байряк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.