Една прекрасна идея – верига за бързо хранене с българска кухня

бързо хранене, ресторант, българска, кухня, бмс, bms, пловдив, мол, варна, българия, диета, хранене, готвене, рецепта

На 2-ри се върнах в Пловдив и с приятели отидохме да гледаме филм в мола в Пловдив. Филма не беше кой знае какво, но заведението, в което хапнахме преди това ми хареса много. Казва се БМС и сервира изцяло българска кухня при това евтино. Аз си поръчах леща, две пилешки бутчета с картофи и нещо за пиене и всичко ми излезе 6 лева. За сравнение, в McDonalds толкова струва едно обикновено меню, с което първо, че няма да се нахраните и второ е супер вредно. За разлика храната в БМС в готвена, вкусна, нашенска и разнообразна. Може да избирате сред различни видове супи и салати, месни и безмесни ястия, гювечи, аламинути и десерти. Сервират както безалкохолни, така и българска бира. Забелязах дори, че няколко човека си купиха порции за вкъщи за вечеря.

Веригата има 10 заведения в страната, като най-много са във Варна. На сайта им ще намерите адресите, менюто и обяви за работа. Ще ми се да ги видя на повече места в България, а защо не и в чужбина.

36 коментара

  1. Pingback: Калоян Стоянов
  2. Pingback: skru4
  3. Бих искал да добавя, че и периодично измислят нови гозби 🙂 Всеки ден се храня там и съм доста доволен 🙂

  4. Pingback: French Fries
  5. Pingback: Глупав заек
  6. Pingback: Бял заек
  7. аах, а едно време в София имаше Тропс Къща.. 🙂
    беше, доколкото си спомням, нещо подобно на това, което описваш 🙂

  8. @Никола Павлов – нещо, което не видях, а ми липсваше, беше пълнени чушки. Предполагам, че не ги правят, защото си е играчка да ги пълниш.

    @Лита – не съм го чувал. Съществува ли още?

  9. @Лита – на мен ми стана интересно, защото това е първата подобна верига, която аз виждам. При това всичко е в стила на бързото хранене и няма нужда да чакаш 15 до 60 минути за ястието си. Единствената ми забележка към тях е, че тези зад касата работеха супер мудно, но това е проблем в повечето заведения в България. В Германия подобни ресторанти се обслужват с на половина по-малко персонал и пак трябва да чакаш по-малко от тези в БГ. При това заплатите на този тип работници са сравними с българските отнесено към стандарта в Германия.

  10. Тропс ги има от поне 10 години и много хора обядват там, заради достъпните цени и сравнително хубавото ядене. Има ги на няколко места в София, а преди години виждах и във Варна. Преди имаха и много хитра идея – яденето след 20 до 21 е на половин цена и всичко останало от деня се омиташе от пенсионерите. Сега нещо май я промениха тази промоция.

  11. @Боян Юруков – в BMS правят пълнени чушки 🙂 Просто не правят от всичко едновременно. Различните дни готвят различни работи. А най-вкусното нещо е картофеният им огретен.
    Иначе има и промоция като споменатата от @doni – вечер манджи на ниски цени, че даже и безплатна бира.

    Ама липсва културата на потребителя. В съседство до същия този BMS има McDonalds и KFC и естествено тълпите са при тях.

  12. @Никола Павлов – а, супер. Това ми е любимото ястие. А за културата – не съм съгласен. По-скоро е мода и доста по-лош маркетинг от страна на BMS. Има какво да се желае в тази насока, но началото им е добро.

  13. @Боян Юруков – Абе де да знам, присъствал съм на разговори от сорта на: „аа уаа ти луд ли си копеле да ти ям леща, да не съм от село, аре за по чийзбургер..“ 🙂

  14. Pingback: Tweets that mention Една прекрасна идея – верига за бързо хранене с българска кухня | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  15. Юруков, не се налага да чакаш, защото манджата седи притоплена по 5 6 часа докато се изяде (в което няма лошо принципно) а салатите приготвят на няколко часа (също като посвършат). Аз харесвам повече как готвят в Тропс , но и тези не са много зле. Друг е въпроса, че БГ кухнята е прекалено мазна и кашеста (да се разбира слагат по много вода и брашно). Но иначе този тип ресторанти се радват на подлудяващо голям интерес във Варна през лятото, за зимата не знам как е, рядко се храна навън през зимата. Онова, което не ми харесва в БМС е че сипват ястието в пластмасови котурки и това много лесно се разлива/спуква и тн, с по-воднистите манджи си е жив зян. В Тропс ползват керамична посуда и истински прибори.

  16. Във Велико Търново има подобно заведение – „БГ Къщата“.
    Питайте някой студент за „къщата на глада“ и ще ви упъти.По-посещаемо е от студенстски стол, а вечеря за 4 лева напълно утолява глада и сетивата.Великолепно готвят!

  17. В София студентските столове са им реална конкуренция по тип манджи,а и цените са по-евтини.Трябва да знаеш къде се намират обаче.За мен консумацията на притоплено ястие си е опасно за здравето особенно лятно време.А това че губят по точки от фастфуда е точно липсата на мобилност в БГ кухнята.Ако искам да чакам ще отида в ресторант и специално за мен ще се приготви въпросният огретен.

  18. @Никола Павлов – много глупаво наистина. В Германия ям чат пат такива бургери – вкусни са, но после ми е тежко и гадно два дни.

    @Магдалина – е, сега. То по тази логика и мусаката е гръцка, кебапчетата са турски, скарата е сръбска и т.н. Много народи стигат до подобни ястия самостоятелно или си ги прехвърлят един на друг. Немците имат нещо подобно на нашите гювечета, а дробчетата с ориз са близко до акъла. Въпросът не е да са коренно български ястия, защото това е невъзможно да се определи. Въпросът е да са нещо, което сервираме по принцип на масата си, ако тръгнем да готвим вкъщи.

    @Петър – аз казвам, че чаках докато ми го сипят – дори с това се бавеха. Малко им беше хаос там. Иначе тази керамика представяш ли си на каква сол ще стане в мола, където всички ядат на едно място и има постоянно движение.

    @Димитър Димитров – яко. Не знам дали е същото, но тук номера е, че е от типа на fastfood местата – взимаш и хапваш набързо. А това, че може за вкъщи ги конкурира с китайските, където манджите са доста зле.

    @opexume – ял съм в студентските столове и им е супер зле храната. А за мобилността – мобилна си е. Пробвал ли си да ядеш голям мак с картофки и кола на пейка някъде? Леш си е. Ставам целия в олио от картофите. А това си е в кутийка и културно си боцкаш. Е, супата е малко кофти, но не може всичко.

  19. Аз също обядвам/вечерям в БМС, когато имам тази възможност. Храната не е лоша, но не бих казал, че е особено евтино. Посещавам заведението им, което е в Сити Център София. Може да има разлика в цените между това в Пловдив и това в София, не знам. Все пак излиза по-евтино от МакДоналдс и Бъргър Кинг 🙂

  20. Тропс къщи има под път и над път и храната е доста сносна. Излиза по-евтино от стандартен ресторант и по-скъпо от сготвено вкъщи. Явно таргет група са им мързеливи хора с доход над средния, които нямат особено много време да се занимават да си готвят обяд в пластмасова кутийка. Имат почти всичко като храна и бързо се изяжда. Също така обслужването им е на ниво и когато нещо е застояло те предупреждават я със намигане, я със някакъв друг знак, който да те откаже от желаната гозба. Имат си прилична посуда и прибори и не се сърдят, ако нещо не се е измило добре.
    <== това им е сайтът, но не съм го преглеждал какво точно има вътре.
    Иначе из Студентски град има апокрифни местенца, които готвят добре, вкусно и на доста приемлива цена без да витае призракът на Не-хигиенизирането.

  21. @аз – не е толкова евтино, колкото някои малки кръчми, но е подходящо за хапване на крак или взимане за вкъщи или офиса.

  22. Хм… аз живея близо до мола в София и редовно ходя там, но рядко стигам по-далеч от банката и касите на мобилните оператори. Така че благодаря за информация, следващия път ще трябва хвърля едно око. 🙂

  23. @Мариана Евлогиева – на мен ми хареса, защото модела е подобен на McDonalds, който по стечение на обстоятелствата е успешен по света. Надеждата ми е, че България ще има и своя верига магазини в чужбина.

  24. И аз изказвам възмутата си от пластмасовите прибори. Някой то вас пробвал ли е та яде плескавица с пластмасови прибори? А пържола? Още повече, че огромни количества пластмаса и хартия отиват на бунището, вместо да се рециклират. Но всички заведения в зоната за бързо хранене в SCC са с пластмаса, и за това предпочитам да сляза до Пикадили и да си взема от там нещо, да го изям в парка. Ей сега отивам, че съм гладен!

  25. И аз много често се хранех там, но вчера пред мен една жена си върна порцията, защото в месото и имаше червеи!!!! Ужас! Изумях наистина. Ще ми е трудно пак да си купя нешо от там.

  26. За да не мислите, че си измислям. Това с еслучва в Софиа в Mall Сердика.

  27. Няколко месеца подред ям в БМСв Студентски и съм доволна от храната, цените, обслужването…ОБАЧЕ има 5-6 бъхливи песа, които редовно висят там и очевидно разнасят бълхи и зарази. Особено единият от тях е очевидно крастав, с изпопадала козина и не спира да се чеше. Убива апетита и не само, че не ги гонят от мястото за хранене, но разни хора ги и хранят. Това, което ме потреси и заради което повече не стъпвам там, е че един малоумник си сложи чинията на стола до себе си и краставият пес залочи директно от там! Като знам и каква им е хигиената(леко заплакване, приборите им са винаги очевидно мръсни), то направо не ми се мисли какви зарази ще се носят 🙁 А е жалко, храната в заведението не е лоша и предвид алтернативите в Студентски град, определено ще ме липсва.

  28. Оказа се,че тази вечер съм купила развалена храна от Българска кухна в Сити Център София. Изключително разочарована съм и искам да намеря санитарните изисквания и стандарти за максимално време за престой на храна на открито. Ако някой има информация моля да я сподели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.