Европейския доброволчески хуманитарен корпус

комисар, георгиева, доброволци, копус, хуманитарен, EVHAC, комисия, ес, ек, гласуване, комисар на годината

Тези дни комисар Георгиева писа в блога си за създаването на доброволчески хуманитарен корпус (EVHAC), идеята за който е включен в рамката на Лисабонския договор. Целта му е да се създаде служба, която да координира хуманирарни и доброволчески организации от цяла Европа, за да се оптимизира работата им, да се повиши ефективността и бързината на реакция в критични ситуации.

И в момента Комисията работи с такива организации, но с помощта на EVHAC ще може малките НПО-та и дори отделни хора, които биха искали да станат доброволци, да правят повече с времето, което са отделили. От началото на работата си, комисар Георгиева е осигурила стотици милиони от името на Европейската Комисия в помощ на бедстващи региони като Пакистан, Португалия, Сомалия, Йемен, Румъния, Судан и Хаити. По-голямата част от тези пари отиват точно в такива доброволчески организации и НПО-та, но с по-добра координация ефектът им ще може да се увеличи многократно.

От списъка на държавите, които са поискали техническа, хуманитарна и доброволческа помощ, може да се види, че не само бедни държави могат да се сблъскат с проблеми, с които не могат да се справят сами. Солидарността е заложена в основите на Европейския Съюз, но не се простира само в рамките му. Идеята на EVHAC е да помогне на доброволците да даряват времето и знанията си както на останалите европейци в беда, така и по света.

комисар, георгиева, доброволци, копус, хуманитарен, EVHAC, комисия, ес, ек, гласуване, комисар на годината

Този корпус обаче няма да бъде централизирана служба за доброволци. В статията си (за жалост все още не преведена на български), Кристалина Георгиева споделя спомените си от комунизма, когато всички е трябвало „доброволно“ да работят за благото на останалите. Това е оставило лош привкус у много в България ( а и из цяла източна Европа) и донякъде е изкривила представата за доброволния труд. Затова този корпус ще бъде изграден отдолу нагоре – самите организации и доброволци ще имат думата кое е най-добро и как да работят заедно. Преди седмица се проведоха първите консултации по темата, видео, от които може да намерите тук.

Междувременно, заради тази инициатива, както и за цялостната работа на българския еврокомисар Георгиева, тя е била номинирана за комисар на годината. Гласуването ще се проведе в интернет от граждани на ЕС и ще избере политиците, които са допринесли най-много за Европа. Макар и да чуваме за работата й само в критични ситуации, когато се налага изпращане на помощ, основната й дейност е в превенцията и организацията на по-ефективна помощ в такива ситуации. Почти не е възможно да се предотвратяват бедствия от габаритите, които виждаме напоследък, но с консултации, анализи, препоръки и работа на място може да се намали неимоверно вредните краткосрочни и дългосрочни ефекти.

Призовавам ви да гласувате за комисар Георгиева в online анкетата, като може да дадете гласа си дори само за една категория. Гласуването ще продължи до 31-ви октомври. Ако пък имате връзка с НПО или просто желаете да станете доброволец и имате идеи, може да ги представите в рамките на общите консултации по създаването на EVHAC. Вярвам, че един такъв корпус би помогнал да се разчупят предразсъдъците у нас що се отнася до доброволческия труд и ползата от него за обществото.

Между впрочем, една от причините да бъде нормирана бе и участието й в социалните мрежи, активността в блога й и прекия диалог с т.н. grassroot движения. Този подход се възприема все повече в Комисията, като малко или много навлиза сред политиците у нас.

Снимки: Facebook страницата на комисар Георгиева.

5 коментара

  1. Стига с мисленето.Не бързай.Има достатъчно време- ще решиш за какво ще съм полезна.Казала съм -споко-ти ще решиш.Не се меся, нито ще допусна някой да ти се меси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.