Европейския доброволчески хуманитарен корпус

комисар, георгиева, доброволци, копус, хуманитарен, EVHAC, комисия, ес, ек, гласуване, комисар на годината

Тези дни комисар Георгиева писа в блога си за създаването на доброволчески хуманитарен корпус (EVHAC), идеята за който е включен в рамката на Лисабонския договор. Целта му е да се създаде служба, която да координира хуманирарни и доброволчески организации от цяла Европа, за да се оптимизира работата им, да се повиши ефективността и бързината на реакция в критични ситуации.

И в момента Комисията работи с такива организации, но с помощта на EVHAC ще може малките НПО-та и дори отделни хора, които биха искали да станат доброволци, да правят повече с времето, което са отделили. От началото на работата си, комисар Георгиева е осигурила стотици милиони от името на Европейската Комисия в помощ на бедстващи региони като Пакистан, Португалия, Сомалия, Йемен, Румъния, Судан и Хаити. По-голямата част от тези пари отиват точно в такива доброволчески организации и НПО-та, но с по-добра координация ефектът им ще може да се увеличи многократно.

От списъка на държавите, които са поискали техническа, хуманитарна и доброволческа помощ, може да се види, че не само бедни държави могат да се сблъскат с проблеми, с които не могат да се справят сами. Солидарността е заложена в основите на Европейския Съюз, но не се простира само в рамките му. Идеята на EVHAC е да помогне на доброволците да даряват времето и знанията си както на останалите европейци в беда, така и по света.

комисар, георгиева, доброволци, копус, хуманитарен, EVHAC, комисия, ес, ек, гласуване, комисар на годината

Този корпус обаче няма да бъде централизирана служба за доброволци. В статията си (за жалост все още не преведена на български), Кристалина Георгиева споделя спомените си от комунизма, когато всички е трябвало „доброволно“ да работят за благото на останалите. Това е оставило лош привкус у много в България ( а и из цяла източна Европа) и донякъде е изкривила представата за доброволния труд. Затова този корпус ще бъде изграден отдолу нагоре – самите организации и доброволци ще имат думата кое е най-добро и как да работят заедно. Преди седмица се проведоха първите консултации по темата, видео, от които може да намерите тук.

Междувременно, заради тази инициатива, както и за цялостната работа на българския еврокомисар Георгиева, тя е била номинирана за комисар на годината. Гласуването ще се проведе в интернет от граждани на ЕС и ще избере политиците, които са допринесли най-много за Европа. Макар и да чуваме за работата й само в критични ситуации, когато се налага изпращане на помощ, основната й дейност е в превенцията и организацията на по-ефективна помощ в такива ситуации. Почти не е възможно да се предотвратяват бедствия от габаритите, които виждаме напоследък, но с консултации, анализи, препоръки и работа на място може да се намали неимоверно вредните краткосрочни и дългосрочни ефекти.

Призовавам ви да гласувате за комисар Георгиева в online анкетата, като може да дадете гласа си дори само за една категория. Гласуването ще продължи до 31-ви октомври. Ако пък имате връзка с НПО или просто желаете да станете доброволец и имате идеи, може да ги представите в рамките на общите консултации по създаването на EVHAC. Вярвам, че един такъв корпус би помогнал да се разчупят предразсъдъците у нас що се отнася до доброволческия труд и ползата от него за обществото.

Между впрочем, една от причините да бъде нормирана бе и участието й в социалните мрежи, активността в блога й и прекия диалог с т.н. grassroot движения. Този подход се възприема все повече в Комисията, като малко или много навлиза сред политиците у нас.

Снимки: Facebook страницата на комисар Георгиева.

5 коментара

  1. Стига с мисленето.Не бързай.Има достатъчно време- ще решиш за какво ще съм полезна.Казала съм -споко-ти ще решиш.Не се меся, нито ще допусна някой да ти се меси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.