Габровски човешки материал

Ако сте като мен, значи четете Капитал. Ако сте като мен, прочитате целите материали, а понякога си ги пазите за препрочитане. Когато Борисов обяви идеята за назначение на кмета на Габрово за министър по евро-фондовете, и вие сигурно като мен сте решили, че това е поредния неясен опипващ почвата ход. При това сигурно и на вас са ви хрумнали набързо аналогии от фолклора ни.

Тогава попаднах на статия в Капитал за Томислав Дончев. В нея те го наричат „Положителен герой„. Доста гръмко, бих казал, заглавие в днешния политически живот. След нея си зададох няколко въпроса около новия му ресор. Основният беше – не е ли най-големият проблем в момента доверието в системата и липсата на проекти. Дори и да оправим администрацията и да я опростим, хората пак няма да се решат да рискуват. Поне не достатъчно бързо. Не и при тези скандали. Особено не при тези скандали, защото неяснотата е най-големият враг на бизнеса.

Интересно, но всички те бяха отговорени във втората статия на Капитал. Или те, или Дончев ми четат мислите. Всъщност това не е учудващо, а дори радващо, защото, както вече установихме, и вие сте като мен и всички се притесняваме от тези неща. Това означава, че новият министър наистина е наясно с проблемите отвътре и има практически опит. Да, цитираха някакви цифри от работата му в Габрово, но начина ни на мислене на мен и на вас е такова, че предпочитаме по-скоро директните моментни впечатления. За сега са добри.

Не знам какво ще направи през следващите 33 дни и последвалите 3 години и половина, но има една основна задача – да възстанови доверието в евро-фондовете. За мен лично една друга важна задача е информираността – в общините се харчат милиони за псевдо-информативни кампании, които да подтикват хората да кандидатстват, но ефекта е нулев. Аз, например, имам идеи за проекти, които с които бих могъл да участвам, но дори като човек, който се интересува и търси, не ми е съвсем ясно къде да получа информация и каква е процедурата.

Някой от вас кандидатствал ли е за евро-финансиране? Какви са впечатленията ви?

13 коментара

  1. А ако не сме като теб какво да правим 🙂

    Рядко чета цели статии (тази не направи изключение) – информацията трябва да е умело и пестеливо поднесена – get straight to the point 🙂

  2. Чета и си мисля
    ако се направи, това дето трябва
    и страната се махне от ЕС
    и парите на евро данъкоплатците си останат при тях
    как ще я карат младите, дето искаха да учат, живеят, пътуват из Европа ?
    Честно и отговорно ще е като не принадлежиш някъде, да се изнесеш.
    Докато си готов.

    Кандидатстването дето помня бе по ФАР.
    бг част на екипа гонеше един след друг вносните си шефове със сплетни и открита некомпетентност. Помня главозамайващи истории от 1995, дето ме преследваха години подред, като се срещах неформално с консултантите после.
    Свърши се доста работа, вносните мениджъри дето някак изтрайваха работна седмица в бг, си разбираха от съветите. Имаше размяна на визити, посещения на панаири, поглед към производството. На място нямаше банка, която да подкрепи промяната. Експерти и бг колеги се разхождаха от едно министерство в друго, да изслушват тирадите на сиви партийни велможи. Може би най зле бе Военно промишления комплекс, който за времето си имаше сносна техника и някакви познания за производство. Там промяната бе невъзможна.

    ЕС загуби ценно време с бг.
    Наяве изглежда че ЕС членство винаги е било политически проект.
    Някак не стига до тия дето трябва, когато трябва. Затова бг трябва да напусне съюза.

  3. „ЕС загуби ценно време с бг.“

    Абе, ти в кой свят живееш?

  4. @Martin – конкретно за Капитал нещо специфично е, че имат доста тези/точки в рамките на една статия. Не знам дали е общ стил на писане или просто падам на тези няколко журналиста, които го правят, но освен основната теза, в статиите им има доста полезни детайли. Затова гледам да чета целите статии.

    Започнах този пост така, защото ми се стори, че ще е интересно. Ако не си като мен, значи няма да прочетеш целия пост, не си прочел целите статии на Капитал и не си видял всички детайли, за които говоря. Няма лошо – просто може би не се идентифицираш с изводите, които правя.

    А дали текста ми е добър или не – читателите ще си кажат. Не винаги ми се получава. Самтаймс уин, самтаймс луз.

  5. @in2h20„…парите на евро-данъкоплатците си останат при тях…“

    А ти какъв си? И ти си т.н. евро-данъкоплатец. Не знам дали си наясно, но всяка държава внася „членски внос“ в общото гърне с мед. После тези пари се разделят за субсидии, стратегически инвестиции и проекти. Разпределението по държави е относително равно на вноската, но е нормално като новоприета държава, България да получава повече с цел изравняване стандарта на живот.

    Съгласен съм с Ивайлo – откъде ти хрумна това изречение. Пред-присъединителният процес на ЕС, а и реформите сред това, имат за цел да дадат посока на която и да е нестабилна държава. България беше такава, когато започна, а сега е доста по-добре. Ако и ти си от тези, които мислят, че „никуга ни сми били по зле баце“, значи е ясно защо говориш за нас българите като за „те българите“.

    Не мога да разбера, защо хора като теб си мислят, че щом влезем в ЕС и веднага ще започнем да получаваме милиарди в сметките си и немски заплати. Гърция от четири десетилетия точи средства от ЕС по схемата „фирмите на батко“, а що се отнася до икономическата им политика – виждаме до къде са я докарали.

    Затова успокой малко топката и се замисли над това къде сме, какви са алтернативите и перспективите ни. Ако толкова се имаш за европеец, а не смяташ, че България принадлежи към ЕС, ето ти я Европа – ходи и се прави на европеец. Малката подробност, която може би ще разбереш в един момент, че такова понятие почти няма. Но отивай, това надали ще ти попречи.

  6. Бояне, в момента нямам време да изчета всичките ти букви, а и не виждам структура в мисълта ти. Ти пита за участие в ЕС проекти, аз отговорих.

    Приемането на бг през 2007 бе грешка. Честно и отговорно е страната да се махне от съюза, защото не отговаря на изискванията за
    – законова държава
    – с евро система на здравеопазване
    – с образователна система, дето може да бъде кредитирана из Европата
    – с политическа класа, дето познава евроинституциите и сътрудничи добре с тях
    – не на последно място, няма друга ЕС страна с президент доносник

    Притеснението ми е, какво става с младите
    когато падне капака образование-работа-живот като останалите ЕС членове

    Според мен, ЕС си губи времето с бг. Промяната е невъзможна. Ето първото изявление на габровеца е че да не спи, 11 млрд не може да усвои. Парите от присъединителните програми също не бяха усвоени. За което подсказах отгоре.

    Не се заблуждавай че като плащаш евро данъци си европеец. Колкото до мен и локацията ми, това не е темата ти. Ако искаш да ти разказвам за заплати, осигуровки, обезщетения, пенсия там дето съм, преместваш темата върху мен. А, мерси. Нямам нужда от реклама, няма да участвам в Think)))
    Споко и кротко.

  7. Аз съм кандидатствал и работил по проекти, ако се интересуваш пиши на slavit {at} gmail com за да ти дам конкретно инфо.

  8. Ако искаш да кандидатстваш за финансиране (и не само от ЕС), трябва да си избереш програма по която да кандидатстваш. Трябва така да представиш проекта си, че да убедиш донорите, че целите на проекта съответстват на техните цели. В случая с европейските програми, повечето, които знам имат много подробни сайтове и представителство в България, откъдето приканват всеки заинтересуван да си уреди час с тях, за да дадат обратна връзка за кандидатурата.
    Така че една много важна първа стъпка е да прецениш по коя програма искаш да кандидатстваш. Преди това на практика идеята ти най-вероятно е недоразвита и трудно някой би успял да разбере какви ползи би имало от нея. А програми има всякакви: за земеделие, наука, младежи, култура, медии, екология и ефективност.

  9. Като гражданин на Габрово имам много добри впечатления от Томислав Дончев. В кампания за почистване на града той лично се включи, заедно с цялата администрация на общината, а не стоеше пред камерите да дава интервюта.

  10. @in2h20 – за законовата държава е спорно – закони има, но трудно се прилагат. Интересно, коя ли стара членка на ЕС има същия този проблем? Хрумват ми спагети и лазаня.

    За здравеопазването – не знаеш как е в „Европата“, затова не говори много. Зле е в България, но същите проблеми имат половината членки на съюза.

    Образователната ни система куца, но дипломите се признават почти навсякъде. Дори да получиш диплома от Германия, ако не знаеш достатъчно пак няма да те приемат в университет в Англия, защото просто не си правил нищо странично, с което да го покажеш.

    Из ЕС като правило месните политици не си сътрудничат на европейско ниво. Затова и на евроизборите основният въпрос не беше „какви за европейските приоритети“, а „защо имаме 27 отделни избора, а не един европейски“.

    Всяка държава си има духове от миналото. И аз не харесвам това, което Първанов прави сега, но ако миналото му в ДС е единственият проблем, значи сме добре.

    И пак ще цитирам Ивайлo – Абе, ти в кой свят живееш?

  11. @Мартин – има ли някъде списък с тези програми и сайтовете им?

    @гб – това е добре. В София доколкото си спомням коментарите бяха, че почистващите били по-малко от журналистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.