И така…

Ако сте забелязали – липсвах 2-3 седмици. Ако не – значи случайно минавате през този блог и затова ви казвам „Добре дошли“. В края на септември вече бях взел всички изпити и си чакам дипломата. Не казвам, че съм завършил, защото в нашия университет това никога не е сигурно. Не искам да викам дявола, но досега съм видял толкова бюрократични простотии, че надали някой в България с всички идеалистични представи за немската точност ще ми повярва. Сега чакам най-накрая да пренесат документите за последния изпит на 500 метра от едната сграда в другата, някой да ги пакетира, друг да ги подпише, че са ок и евентуално да си получа хартийката по някое време.

Междувременно, на 1. започнах нова работа. Фирмата е 360T във Франкфурт. Предлага финансови IT услуги на големи банки и корпорации. Не си представяйте обаче поддръжка на компютри или продаване на софтуер. Бизнес моделът на компанията е част от причината, поради която я избрах – софтуер като услуга. Не продават софтуер, а достъп до техния сървър, през който различни компании могат да търгуват валута и бондове. Мисля, че термина е treasury management.

Преди всичко това се е правело на ръка – обаждаш се на всички банки, получаваш офертите, смяташ и звъниш обратно. Ако не могат да ти отговорят или офертата е изтекла, продължаваш нататък или започваш отначало. Идеята сега е, че този, които управлява валутата получава пред себе ви в реално време промените на всички курсове на всички банки в системата. Буквално за секунди може да из търгува милиони и го правят – според официалната статистика на компанията около 20 милиарда минават през сървъра им всеки ден.

Аз съм в екипа по интеграция. Там свързваме въпросния сървър със системите на клиентите, така че 1. да се получават автоматично цените от техния софтуер и 2. да получават автоматично информация за вече извършените сделки. С две думи обръщаме едни и същи данни за цени и сделки между много формати. Работата е интересна и определено ще ми помогне.

Понаписвам чат-пат нещо за Lipsva, но, както се очакваше, нямам много време за това. Добавям предимно хора, когато някой ми прати информация. Има няколко доброволци, които изказаха желание да помагат с добавянето и администрацията и ще ги питам дали може да сложа имената на всички ни на една страница в сайта. Има някои новости около сайта, за които сигурно ще знаете ако ме следите в Twitter. Ще пиша скоро и за тях.

За този месец остава още няколко задачи в нета. Едната в World Blogger Day на тема вода, в който ще участвам на 15-ти. На тази дата започва и даването на гласове за BG Site. Тази година съм в журито и имаме доста солидна бройка страници за разглеждане. Започва и четвъртото издание на TH!NK, но нямам намерение да пиша по-подробно за него. Макар темата да е интересна, имам резерви около това в каква посока се развива. Интересното е, че още в първото издание им казах същото, което им писах и ония ден – да наблегнат повече на вдъхновението и активизма и по-малко на предметните награди. Надали ще ми отговорят обаче. Освен това, ако сте видели статията ми, че си търся телефон, ще знаете, че си харесах един HTC. Говорих с българската агенция, която им прави рекламата и като получат тестови бройки на Desire Z може би ще ми пратят един. Няма само Сабина и Ралчев да тестват телефони я! 🙂

8 коментара

  1. Pingback: Method-X
  2. Pingback: methodx
  3. Успех със завършването и новата работа 😉

    Колкото до BGSite… Аз предимно надничам в категория Startup и повечето предложения никак не ги разбирам. Все пак успех на всички де 😉

  4. @Method-X – В startup има някой, които са се регистрирали там само защото е безплатно. Ще номинираме за финала само онези, които отговарят на условията. На пръв поглед видях доста такива. В събота или неделя сигурно ще пиша какви са критериите и за кой съм гласувал.

  5. Много си противен,мой човек.За нищо не ставаш.Добре,че си си повярвал де- това си е важно.
    Жив и здрав!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.