Имам нужда от малко crowdsourcing помощ

Crowdsourcing – е метод за събиране или обработка на информация, при който се използват малките усилия на голям брой хора, за да се реши някоя сериозна задача.

И преди съм говорил за отворените данни и сега имам нужда от вашата помощ в тази насока. Във връзка с Lipsva.com искам да изкарам всички решени случаи на безследно изчезнали в таблица. Целта на това е да се създаде отворена база данни с минали случаи, информация за хората, колко време е отнело, къде и как е решен случая.

За целта съм създал таблица в Google Docs, която всеки може да променя. На първата страница има кратки инструкции. На втората има списък с датите от началото на 2009-та до сега. Третата страница е за самите данни и има няколко колони:

 • Инициали – по предложение на Николай Минев ги използвам за откриване на дубликати
 • Изход от случая – тук се записва дали личността е била открита, дали сам(а) се е върнал(а) или е бил с летален край
 • Дата на изчезване
 • Дата на откриване
 • Пол
 • Възраст – тук се има в предвид възрастта по време на изчезването
 • Височина
 • Телосложение
 • Очи
 • Коса – дължина и цвят
 • Отличителни белези – физическо и психическо състояние, татуировки, обеци и прочие.
 • Адрес на изчезване – тук и в следващото поле се въвежда града, квартала, адреса или направо географските координати на намирането
 • Адрес на откриване
 • Дата на бюлетина или линк към източника – това се използва за потвърждаване на откритата личност, състоянието му/й и намиране на дубликати
 • Цялата тази информация може да се намери в бюлетина, в прес-съобщенията на МВР и в различни новинарски сайтове. Архивът на бюлетина е от 2009-та. Затова и от тогава са датите във втората страница. Тъй като трябва да се прегледат едно по едно, в тази страница трябва да се отбелязва коя дата е вече прегледана. Може да впишете и името си, за да ви включа в списъка на благодарностите после. Прес съобщенията са по-отдавна – 2006-та. Едно улеснение е, че може да се търсят отделни ключови думи и по тях да се намират съобщенията за решени случаи. Примерно „издирван“, „изчезнал“, „открит“, „неизвестност“ и т.н.

  Ще съм ви много благодарен, ако отделите няколко минути, за да въведете един или два решени случая. Има учудващо много такива предвид славата на МВР в тази област. Само за последните седмици откриха няколко безследно изчезнали, сред които и детето страдащо от аутизъм изчезнало в събота. По подобен начин въведох повечето от сегашните 110 на сайта за безследно изчезнали. Събраните данни от таблицата горе ще бъдат показани пак на картата и ще могат да се филтрират и анализират.

  8 коментара

  1. Pingback: Stoqnov
  2. Прегледах няколко бюлетина и прессъобщенията до началото на годината, но само с търсене на думи – така наистина не отнема повече от няколко минути.
   Идеята за сайта е много добра и полезна според мен, евала ти за доброволните усилия, дано да се включат повече хора 🙂

  3. @teo – супер. Един приятел предложи да изтегли всички съобщения направо в таблицата и май така ще го направим.

   Целтра ми е да направя няколко dataset-а с отворени данни. Това горе е единия. Другия ще е адресите и описанията на полицейските управления. За другите ще пиша после. Като ги наложим един върху друг може да излязат интересни неща. Целта ми е вместо да карам фирми и институции да публикуват такива данни, да ги дърпам като създавам търсене и очакване.

  4. Супер звучи, да се теглят директно съобщенията.
   За търсенето съм убедена, че ще се създаде достатъчно. Дано наистина да последва нещо след него 🙂

  5. Pingback: Имам нужда от малко crowdsourcing помощ

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

  Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.