In colore veritas*

телешко, месо, храна, германия, гмо, оцветители, реклама, gmo, фураж, coloring, beef, Germany
*В цветът е истината – от известната латинска фраза In vino veritas

Германия. Строг контрол върху храните. Въобще всичко трябва да отговаря на изисквания.

Нали?

А какви са изискванията? Купувате си месо от магазина. В моя случай това е телешко месо за супа. Изглежда сочно, червено и въобще – току-що отрязано от теле. Разрязвате го и вътре изглежда доста по тъмно (на снимката тук е много по-светло). До около сантиметър и половина повърхността е боядисана в ярко червено. Защо? За да изглежда по-добре разбира се! Когато започнете да го варите, тази боя бързо се разтваря във водата. Ако решите да си купите репички за салата, от оцета и на тях ще им падне червеното докато не останат изцяло бели. В млякото (прясно и кисело) освен многото консерванти, пише че е „възможно да има оцветители“.

телешко, месо, храна, германия, гмо, оцветители, реклама, gmo, фураж, coloring, beef, Germany

Голям плюс на опаковката обаче е, че пише, че телето е родено в Германия, отгледано е, заклано е и е разфасовано тук. Пише дори колко са му въглехидратите, мазнините и прочие. Най-важното – че е от чисто телешко. Естествено не пише дали е хранено с ГМ фураж и от къде е внесен самият той. Също така не пише, че има оцветители, други добавки в самото месо, дали на телетата са им бити хормони и дали самите те не са изменяни някак. Въобще човек се замисля – какво от това, че пише нещо на хартийката отзад, щом правилата за изготвянето й явно могат да се заобиколят. А за ГМ фуража, как да пише нещо като никой не иска да чуе за това. В противен случай ще се налага да се притесняват за още едно нещо – дали да рискуват или да похарчат повече. Незнанието е блажено. Особено щом е по-шаренко.

А, пропуснах да спомена – месото е от Penny и кланицата работи единствено и само за тях. По техните изисквания. Те така работят.

телешко, месо, храна, германия, гмо, оцветители, реклама, gmo, фураж, coloring, beef, Germanyтелешко, месо, храна, германия, гмо, оцветители, реклама, gmo, фураж, coloring, beef, Germany

52 коментара

  1. Pingback: Tweets that mention In color veritas* | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  2. Ем, пазарът винаги работи според потребителите. Да си гледат домашно прасе, ако не им харесва.

  3. @mc_martin – пазарът не работи според потребителите. Пазарът се опитва да каже на потребителите какво искат и какво е добри. И успява често. В България все още се чудим на големите домати, които не се различават един от друг и нямат дори едно петънце. Струват ни се неестествени и е така. Тук не става дума за ГМО или клониране, а за умишлен подбор на онази 1/3 от доматите, които изглеждат наистина добре. Това, че на вкус ги няма никакви е друг въпрос. Така се тренират клиентите да търсят този вид продукти, дори и да не осъзнават защо.

    Имаше един британски документален филм по въпроса. Там разказваха как поне половината от картофите и други зеленчуци се изхвърля, защото не отговаряла на „визуалните стандарти“ на магазини като Пени, Плюс и Лидъл. По-лошото е, че същото се случва и с месото. По-лошо е, защото въглеродният отпечатък и изразходваната вода за килограм месо е в пъти по-голяма от тази за килограм картофи.

    И обратно към темата – също заради тези „визуални изисквания“ се натъпкват продуктите с оцветители и ароматизатори. Нали знаете как миришат наскоро откъснати зрели домати? В магазина тук се случва да пуснат домати на килограм (не опаковани в мрежичка или пластмасова кутия). Те са на вид незрели и очевидно откъснати преди доста време. Въпреки това ухаят от 5 метра на пресни здрави домати. Това какво ти говори?

  4. Не се опитвам да прокарвам някакви конспиративни истории. Просто определени бизнесмени са взели определени търговски решения, които според мен са в ущърб на потребителите. Ако искам да знам на 100% какво ям наистина щях да си го гледам сам, но явно съм решил да съм част от обществото като цяло. Точно затова ми интересува и какво ми бутат пред носа като храна.

  5. Търсенето определя предлагането. Хората търсят евтини продукти. Преди година вестник 24 часа разконспирира болшинството производители на сирене, че правят продукцията си от палмово масло и тебешир, вдигна се голяма олелия, държавата принуди търговците да го продават на отделни щандове с надпис „направено с растителна мазнина“ но това по никакъв начин не повлия на неговото търсене. Хората пак масово купуват евтино сирене. Сега около ГМО истерията стана ясно от официалната държавна лаборатория, че всички евтини кремвирши се правят от ГМО соя, но и това не намали търсенето и защото каквото и да говорят по форумите като отидат в магазина хората търсят най-евтиното. Ако болшинството почне да търси качествени продукти на двойна цена Penny ще са първите които ще заредят качествени продукти. А ти ако държиш на качеството просто не пазарувай от Penny, те са магазини за масовият потребител.

  6. @Кирил Кирилов – Изборът „евтино или качествено“ не е избор според мен, защото реално не знаем какво е качествното. Месото в скъпите магазини изглежда по същият начин, както това месо, което съм дал на снимката – с оцветителите и всичко. Разликата в качественото месо, зеленчуци, мляко и прочие е в процесът на производство, с какво са хранени/пръскани и т.н. Това липсва като информация.

    Дори да е безбожно евтино и отровно, хората пак ще го купуват, защото пазарният принцип, с който започна просто не работи. Той е извинение за хората на рекламата, също както българските телевизионни шоута оправдават просташкият си език с „това е езика на народа“.

    Защо на цигарите пише, че може да предизвикат рак, а на храните натъпкани до горе с добавки Е** не пише? Половината от последните са си токсични и това не е под въпрос. В „кашкавала“ на филийки дето е обвит в найлон има повече Е-та отколкото в речника.

  7. @Боян Юруков – Добавките Е са минали през комисиите по храните във всички страни и са обект на много научни експерименти и са доказано безвредни ако се спазват пропорциите. Не знам от ти е информацията, че са токсични? Не знам за Германия но във Великобритания има вериги магазини за екологични и органични храни със поне 5 – 6 сертификати за всяка храна и гаранция на 3 – 4 пъти по-висока цена от масовата, за хора които държат на качеството, но това е малък сегмент от пазара защото качеството струва скъпо. Ако държиш толкова на качествена храна би трябвало да намериш и в Германия, но ще ти излезе наистина солено защото това производство и всичките тези сертификати излизат скъпо.

    Пазара на екологични и органични храни е 1.2% от всички храни в световен мащаб през 2008 г.:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_food

  8. Стандартът в Европа предполага, че много голям процента от хората с доходите си, които имат трябва да имат възможност да си купят месо. Но също така много малко от хората искат да се занимават с производството на месо. Вторият фактор е много по-важен от първия. Ако всеки се замисли и каже колко пари би искал да получава, за да произвежда месо ще стане ясна ситуацията. А колко хора изобщо биха се съгласили за каквато и да е цена да работят като производители на месо? Според мен това, което се продава е следствие от начина, по който може да се произведе месо, с ресурсите, които има в момента. Просто няма друг начин. Няма как да се получи друг резултат, ако да речем поне още 10 процента от хората не започнат да искат да произвеждат месо или храна най-общо казано, а не да се занимават с други дейности. И то от хората в самия Европейски съюз.

  9. Живял съм общо 7 години в Германия и още по времето на престоя си установих, че мошеничеството е завладяло и тази страна.

    А през войната Хитлер е разстрелвал месари, които удряли клиентите в кантара. Това са ми разказвали очевидци. Какъв нравсвен упадък завладя света! Тръпки да те побият.

  10. Svejo: А какво ли има в кебабчето от 0.09лв за 50гр.в Кауфланд малииии не ми стига въображението 🙁 🙁 🙁 🙁

  11. Pingback: Slavchev
  12. Pingback: HuKokauH
  13. Pingback: hukokauh
  14. Pingback: ivanmark 
  15. Pingback: Ivan
  16. Всъщност за 90% от човечеството то над 6 милиарда стои дилемата- да има или да има много малко. Е, Малтус се оказа прав и тогава човекът създаде хибриди. ГМО и пр. неща, като две и повече реколти. Но май прекаляваме с кресъка. Една претенциозна и невежа нашеска девойка от САЩ, учила както разбрах в Калифорнийски университет тревожно съобщи как царевица с ГМО в Мексико след няколко реколти била изтощила земята. Горката невежа. Ами тя явно не знае от какво са запустяли градивете на инките. Или те са садили царевица с ГМО. В Египет от времето на пирамидите до днес има по две реколти. Да не би Амон-Ра да е съдал ГМО. Ами нима самата природа не прави селекция на видовете, но бавно и постепенно в течение на хилядолетия. Тъй че споко. И не си купувайте никакви цветя от магазините. Всички са с изменен ген че да са трайни и еднакви. Не ги миришете. Ако ме питате кое предпочитам- да се осигури паницата ориз на китаеца и паница леща на индиеца или да ги видя въоръжени до зъби пред дома си- честно казано ще им препоръчат горещо ГМО.

  17. @Кирил Кирилов – в едно от старите ми жилища имахме таблица с всичко Е добавки. Съжалявам, че не съм си я запазил. В нея поне 1/5 бяха токсични, а над 1/3 други не бяха препоръчителни за ежедневна употреба. В храните е позволено определено количество, но никъде не пише колко е то – само, че го има. Ако не знаеш има и определен „безопасен“ максимум, който е позволен за хората. Дори и да искаш обаче, няма да можем да изчислиш дали с храната, която си купуваш, го превишаваш. А и както казах, на месото горе не пишеше да има оцветители.

    Що се отнася до био-храните, в Германия има бум на тях. Дори в масовите магазини като Penny има много такива. От известно време си взимаме био-моркови. Като вид, вкус и размер са същите като нормалните. Не знам дали си садил и вадил моркови, но 20 сантиметрови моркови не е съвсем нормално. Био при това. Взимал съм си и био-пилета и мога да ти кажа, че и те имат много мастни натрупвания – нещо, което не би трябвало да го има.

  18. @Боряна – тук удряш в основите на цивилизацията – за да може едно общество въобще да се занимава с изкуство, култура, администрация, наука, образование, здравеопазване и прочие, трябва много малък процент от хората да са заети в изхранването й. Това става с подобряване на технологиите на земеделие, селекция на сортове (да, различно е от ГМО), окрупняване на производството и оптимизиране на транспорта. Проблемът обаче е, че в един момент се получава един вид монопол на посредниците, които контролират хем какво ще се произвежда, хем какъв избор имат купувачите.

    Тези посредници нищо не печелят или произвеждат, а опаковат и препродават стоката. Така си мислим, че плащаме по-малко, а ако сметнем спрямо качеството и хранителната стойност, в действителност плащаме повече. При това тези пари не отиват при истинските производители, а при търговците. Оцветителите, опаковките и прочие са само изкуствена добавена стойност, която не ни носи нищо освен по-ниско качество и това да се чувстваме по-добре докато го купуваме.

  19. @Апостол Апостолов – интересно ми е защо си мислиш, че някога е било по-различно. Защо всички боготворят „ей там чужбината“, а като отидат, поживеят и открият, че няма особена разлика, решават, че ей преди малко е станало така. Истината е, че всички имаме тези проблеми и всяко общество се бори с тях по свой начин.

  20. Svejo: т´ва е резултата от т´ва ´убавото наречено ˝Европейски съюз˝, дето ни набутаха за ´убаво, щото у назе всичко било лошо, било лошо ОТКК-ато, БДС-то …
    а защо никой не посмя от ´убавците ни ˝политици-демократи˝ да попита народа иска ли да ходи у ´убавият ˝Европейски съюз˝ ?!

  21. Тази статия ми напомня за една крилата фраза от соц.реализма: „А те защо си бият негрите?“ А на автора бих напомнил една чисто българска поговорка: „Не плачи на чужд гроб защото не знаеш къде са му краката!“.

  22. @Борислава – не знам дали си наясно, но почвата сама по себе си е сложна екосистема. Пълна е с бактерии, микроорганизми, насекоми и прочие. Трудно е да кажеш, че почвата просто се е изтощила, защото почви има много по света и всяка земеделска култура е различна.

    Не съм чул за проблемът в Мексико, но и в Южна Африка (а и в централна и източна) съобщиха подобен проблем със зърнени култури. Царевицата наистина изтощава хранителните свойства на почвата, но има редица доказателства – и тук визирам опита на фермерите в Африка – че ГМО културите не само изтощават почвата по-бързо, но и безвъзвратно нарушават екосистемата й и способността й да се възстанови. Това е лошото. Защитните механизми, които се вграждат на ГМ културите реално убиват всичко около тях.

    По подобен начин анти-бактериалният сапун в действителност пречи на кожата, защото убива естествените бактерии по нея. Може би не знаеш, но по подобие на почвата, нашата кожа е пълна с полезни бактерии, с които живеем в симбиоза. Това се е развило с хилядолетия за разлика от ти-знаеш-какво.

    Както и да е – в статията говорих основно за това как ни се представя храната, а не как я произвеждат. Украсяват я, консервират я и после всичко било естествено и по стандартите.

  23. @Tirol – В момента аз живея и уча в Германия. Интересува ме какво ям. Интересува ме какво се продава и в България, защото семейството ми е там и до година ще се върна. Не смятам, че трябва да се дават другите държави като пример за перфектна организация и правила, а когато някой покаже нещо лошо за тях, да се отхвърля като завист или да се възкликва „ами щом те са така, какво остава за нас“. Накрая ще ти припомня приказката за неволята – явно сега си мислим, че тя е при западна Европа да им помага и няма време за нас. Затова търпеливо си я чакаме да дойде нашият ред.

  24. Svejo: @Роб – надали са хубави неща. Има много незаконни кланници, които работят със старо месо, а понякога и не съвсем с месо. Странното е, че като чуем да затварят такава, първата ни реакция е отрицателна към полицията, защото евентуално ще трябва да плащаме повече. С фалшивият алкохол е същото.

    @treedxctrl – отивай в Русия или Щатите, ако не ти харесва. Да не мислиш, че някой от другите държави са ги питали. Ако толкова българи не искаха, щяха да изберат някой евро-скептик. Но явно си само ти.

  25. Така е, но потребителят е информиран и може да прецени дали да купи скъпия биопродукт или евтиния и бъкан с какво ли не такъв.

    Прочее, ако приемаш – in colore veritas е правилно на латински.

  26. @Emil A. Georgiev – по-горе писах, че и био продуктите минават подобна обработка и селекция. Също така това, че нещо е евтино не означава, че трябва излишно да се тъпче с оцветители и баласт, само и само да си мислим, че ядем нещо дето ще ни нахрани.

    Латински наистина не знам. Взех думата от тук, но нямах представа как се спряга. Ще променя заглавието, щом казваш, че е така. 🙂

  27. Svejo: не ще отида в хималаите … вервай ми, и не само аз, в псевдо-европата ще останат само хората който само възхваляват псевдо-демокрацията и не искат да погледат какво става около тях !

  28. @Боряна – Може би имам предвид увеличение точно за сметка на хората, които се занимават с търговия, боядисване на месото, препродаване и т.н.
    Твърде голям процент от хората в България искат да намерят нещо като малка търговска сделка, която да е голям удар, с голяма печалба. И всички, които се занимават с другите изброени цивилизационни дейности едновременно с работата си искат тя да е част от търговска сделка с голяма гечалба. Ефекта е подобен на боядисаното месо и при тях. Едва ли в другите държави е различно. Просто колкото е по-голяма държавата, толкова в представите на хората е по-голяма тази търговска сделка с голямата печалба.

  29. Па я съм се затюхкал че затворила месарницата и съм взел кайма от супермаркета и тя взела че направила супата топчета лилаво/розова…. изхвърлих я. Освен че стана розова (това, за тези които не знаят не е нормалния цвят на супа топчета) и вкуса беше много особен. И така… в кинефаа…. язък. Хапваше ми се. А то и в ДЕ било така. Срам и позор. Боян, аз предлагам да основем един кооператив и да си гледаме животните. На смени. И после да си ги хапваме. Задружно. Друг вариант не виждам. Иначе ти си се интересувай. Лошо няма.

  30. @Боряна – точно така. Съгласен съм. Мисля, че е в интерес както на нас потребителите, така и на производителите да седнем и да преосмислим тези неща. Това важи още повече за дребните поизводители, които са готови да произвеждат чисти храни без консерванти стига да имат директен пазар. Имам една идея в предид, но не знам доколко ще е позволено от закона.

    @Петър – няма лошо наистина.

  31. Svejo: Дри и да повишат цената качеството ще си остане за съжаление същото защото технологията на оглупяването им е промило мозъците в интерес на печалбите, това е световна трагедия 🙁 🙁 🙁

  32. И не е само въпросът в премахването на посредниците и т.н. Ако част от съвестните, напредничави, достатъчно образовани, амбициозни и да не изброявам, като всички по-горе писали станат производители на храна може и да стане. Да повторя, производителите трябва да са европейци, учили в Германия, после специализирали във Франция…

  33. @Боряна – тук не мога да се съглася. Традициите са едно, местното образование е второ, но далеч не смятам, че един турчин или африканец не може да дойде в Европа и да отглежда 100 крави, например. Според мен всичко опира до очакванията и санкциите – когато поризводителите и посредниците знаят, че не могат да проверят цялата продукция и няма реален контрол над качеството над храната, те могат да слагат каквото си искат в нея.

    Сега реално няма контрол над качеството и хранителната стойност. Стига да не е изключително отровно (малко отровно, както разбрахме, е позволенп) и да пише на опаковката що-годе какво има в нея, всичко е позволено. За образованието дори имаме по-строги критерии.

  34. Турците и африканците, които са земеделски производители също са учили в Европа. Нашите хора, които са учили не остават да работят това.
    А и работниците. Едновремешните задължителни ученически и студентски бригади бяха поне няколко пъти по-прекрасни работници от сега наличните ресурси.

  35. @Боряна – от една страна е вярно, че сега всичко живо иска да става студент, но не съм съгласен, че няма свесни агрономни. А за бригадите навремето – знам само, че хората са преяждали с ябълки и малини.

  36. Агрономите не са производители. Те са тези, които дават акъл. Производителите са тези, които осигуряват парите, организират целия процес, те носят отговорността дали ще стане нещото, както и посследствията, ако нищо не стане. И даже участват заедно с другите в работата.
    Сега работниците в България са главно от ромски произход и то които не са успели да се наредят на подобна работа в Италия или Гърция.

  37. @Боряна – да, но агронимите спомагат в повишаване на производството. Поне на теория де. Не знам много са организацията когато е окрупнено и говорим за големи ниви. Ще е интересно да се направи репортаж, в който да се проследи пътя на едно пиле, например от фуража до масата ни.

  38. Svejo: приятелу ти как изследва месото и разбра че има боя да не си се объркал.

  39. Svejo: малко сложно е да натъпчеш месо несмляно с оцветител ,не забравяи че това е германия и това което казваш ако е истина е истина тязи фирама за месопреработване може да не съществува вече контрола наистина е много строг в германия и тез които се опитват да минат междо капките изчезват от пазара много бързо.

  40. Svejo: не забравят, че нищо че е Германия, идеята е да го ядем ние а не германците …

  41. Съгласен съм с krastiu. Ако месото беше инжектирано с оцветители би следвало цялата му структура да е оцветена. Според мен този ефект се е получил поради това, че когато е прясно се опакова в тарелки, изтегля се въздуха а на негово място се вкарва консервираща газова смес за да се намали окисляването. По този начин само повърхността му не се е окислила, а вътре в месото окислителният процес е продължил.

  42. @Miro – Възможно е, но тогава защо като го свариш се разтваря бледо червена боя във водата? Не е кръв, защото знам как изглежда.

  43. Svejo: @krastiu – мисля, че е също толкова сложно, колкото да боядисаш повърхността на репичките в ярко червена, но не и листата им – нещо, което се прави, защото като ги полееш с оцет в салата, често боята им се разтваря.

    @treedxctrl – тръгнал ти ти да ядеш нещо от Германия! Половината им храни в България няма и да ги пипнем. Имаш ли представа, например, средностатистическият немец колко безвкусни зеленчуци яде?

  44. Svejo: да знам какво яде, бил сам в Германия на дълги командировки … въпроса е аз какво ям тука !
    защото в момента няма никакъв контрол на храните у нас и всеки си внася всякакви боклуци и ги пуска в магазините …

  45. Ако не е бил вложе оцветител то може би е бил добавен антиоксидант E249 – Potassium nitrite – фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца. Имаше ли на етикета описани Е-та ?

  46. А колкото до репичките и тези от градината на село като им сложиш оцет пускат розова вода. Това е естествено за тях.

  47. @Miro – нямаше нищо на етикета. Всъщност дал съм снимки горе – сам виж. Не пише за никакви добавки. А за репичките – може да пускат вода, но не им пада изцяло червения цвят докато останат бели топчета, нали? И това ми се е случвало.

  48. Успех с репортажа за пътя на пилето до трапезата!
    Но аз ако не видя в него тумба роми, които я чули какво да се прави, я не; пътьом объркали нещо и се попитали, а това да го хвърляме или не (защото никак не е сигурно дали не е малко и неболезнено отровно) и т.н. няма да му повярвам. Това е преразказ на очевидци. А такова нещо няма да те допуснат да снимаш. И тези с боичките може би няма да ги има в репортажа. Въобще точно цвета на нещата ще се загуби.

  49. Браво!!!Само Напред и Нагоре! Похвално е ,че ни информирате ,и се опитвате да ни отворите очите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.