Инкубатор за идеи скрит сред нас

Миналата седмица беше официалното откриване на init Lab 2 на Startup BG. Преместиха го в голям апартамент край НДК в София, където всеки с идея може да отиде свободно, за намери помощ, материали, още идеи и най-вече тихо и иновативно място за работа.

В основата си, Лаба има за цел да е място за среща и работа на хора занимаващи се с IT и имайки амбицията да превърнат идеите си в успешен бизнес. Ако това ви се струва твърде ограничаващо (не всеки се занимава с информатика все пак), замислете се колко технологиите и интернет са навлезли в ежедневието ни. Зад всеки успешен проект стои една идея, която често идва от човек, чийто мозък не работи в битове и байтове. Сам по себе си компютърът не е нищо особено, ако не се използва в някой арт, промишлен, рекламен, комерсиален или благотворителен проект.

По същият начин, интернет е нищо повече от нов пазар за идеи и информация и за да влезете в него няма нужда ви да сте хакер. Помага обаче да имате такъв в проекта си и тук е хубавото нещо на init Lab – има потенциала да среща всякакви хора с идеи и амбиция за работа. Обикновено това се случва по различни семинари, изложения или събирания, но те са редки и кратки. В онзи апартамент почти винаги ще има хора, с които ще може да се говори, обсъжда и евентуално – работи. Мисля, че Владо – основният виновник за Лаба – го определи най-точно: ще е точно като библиотека – всеки може да идва, чете, обсъжда, донася и взима идеи. Ако около нещо се съберат повече хора, то има потенциал да успее.

Както се вижда на снимките, в момента Лаба има остра нужда от мебели и техника. На сайта им ще намерите пълен списък с неща, които биха се радвали, ако някой дари. Доколкото разбирам, най-вече ще се радват на парични дарения, защото наема си е наем. Има членска такса за тези, които искат ключ за Лаба. Останалите ще могат да идват свободно когато има член там.

Питали са ме дали има активни млади хора в България и като с учудване към въпроса отговарям „Естествено!„, последва отговор: „Ами аз не съм виждал/а!„.

Отидете в init Lab и ще видите (особено, ако носите бира).

init Lab се намира близо до кръстовището на бул. Черни Връх и бул. Евлоги Георгиев. Най-точно ще го намерите на тази карта. Създадена е в рамките на StartUp BG и макар потенциално да генерира комерсиални проекти, сам по себе си не е такъв. Може да ги намерите в Twitter и Facebook. Повече прочетете на сайта.

22 коментара

  1. Pingback: От Блога
  2. Pingback: Method-X
  3. За нас не е, но извън тези, които се интересуват пряко от start-up-и, надали много го знаят. В същото време съм забелязал, че има хора, които се насочват към подобни проекти (в стил start-up), но не знаят за концепцията, за възможностите за финансиране, за това, че има организация, която може да им помогна, а и както казаха горе – че има място в София, където може да работят по идеите си. Затова казах, че е „скрит“.

  4. За подобни начинания много актуален въпрос е кой плаща за това общо пространство. Не ме разбирайте погрешно, инициативата е страхотна и определено има нужда от нея, но дали е устойчива? Накратко казано, ако апартамента (или парите за него) са от някой ентусиаст, какво гарантира на стартиращите, че един ден пространството, на което са започнали да разчитат няма да изчезне? Хубаво е, ако ентусиазма има и финансово устойчив модел. За съжаление в България, за разлика от развитите страни, институционална подкрепа за (дори и признание за необходимостта от) такива инициативи липсва.

  5. @Мартин – Този проблем наистина е на лице, но от друга страна той винаги присъства в този тип инициативи. Има модел на финансиране (членски внос и дарения) и тепърва ще видим дали действа. Ще видим и до колко големите компанни ще помагат с техника/услуги/дарения на Лаба, но аз съм оптимист. Прав си, че в „европата“ вече са осъзнали отдавна ползите от такива привидно малки начинания. Надявам се и нашите да видят, че те са 1. възможност за създаване на полезни бъдещи партньорства, 2. инкубатор за успешни технологии и услуги, който да могат да изкупят на готово и 3. генератор на млади, абицирани и завършени специалисти, които събират опит и контакти и са идеални за всякакви позиции.

    Както казах – оптимист съм. А и като всеки start-up, не трябва да очакваме устойчивост в първата година и нещо.

  6. Мога ли някъде да видя нещо от рода на публичен отчет за финансирането? Въпреки, че предполагам, че искам прекалено много. В интерес на истината може да има европейски схеми за финансиране на такива инициативи, но те обикновенно искат поне 3 години чиста финансова история. Работил съм с подобна grassroots организация в България и знам, че тя може да сработи дългосрочно, стига да има хора, които да движат нещата.

  7. @Мартин – За това говори с Владо (линка за фейса е горе). Доколкото знам Лаба съществува от известно време, но не знам до колко имат такива отчети. Може да измислите нещо заедно.

  8. Btw, линка към Фейса не дава нищо, ако не си член на FB, пък все още има много хора, които избират да не са… Мисля, че истинска уеб страница е по-полезна от линкове към FB. 🙂

    Напоследък забелязвам и че все повече хора слагат снимките си във facebook и после линкват съм албумите – в повечето случаи отиваш да гледаш празна страница с надпис SIGN UP… което е глупаво. Мисля, че FB може да е масов, но той не е заместител на истинските фотогалерии (Flickr В това число) и истинските уебстраници и блоговете, които могат да бъдът разглеждани от всички…

  9. Ахой!

    @Мартин, това не е coworking space, не е мястото, където start-up-и намират евтин офис => няма да има фатален проблем за тях, ако изведнъж мястото се премести или предстане да съществува. Пази Боже, това ако се случи, ще е чак догодина, тъй като до края на тази година съм твърдо зад това, което правя и не възнамерявам да се махам дори само аз да си плащам всичко.

    За отчетите – гарантирам пълна прозрачност на привлечените средства и въобще ресурсите, внесени в Лаба. Съвсем скоро ще публикувам всичката информация на сайта.

    @Боян, изключително много ти благодаря за тази публикация, голямо добро правиш за Идеята 🙂 Ще те помоля да обновиш връзките в статията към новия домейн с новия сайт: initlab.org

    @Michel, flickr.com/photos/initlab, посоченият по-горе линк е към личния албум на Боян.

  10. П.П. @Мартин, можем ли да си поприказваме за InterSpace, понеже ми е интересно да чуя за тяхното развитие и всъщност как са се случвали там нещата. Опитах се да се свържа с тях по едно време, ама не помня да съм получавал отговор.

    @Боян, отново за отчета – до сега сме съществували съвсем без никакъв официален бюджет, а от тук нататък всичко се записва. Май съм затрил първите касови бележки, но ще гледам нататък да си ги събирам и тях 🙂

  11. @Владо, писах ти мейл. Кажи ако съм го сбъркал и не го получиш. Можеш да ми пишеш и на марто@gmx.net.

  12. Бояне, не знам просто как винаги успяваш да намериш (или създадеш) такива интересни проекти, но просто много ти благодаря за информацията.

    Аз не се занимавам директно, дори и индиректно не се занимавам с информатика, въпреки това мисля, че информацията е много полезна, защото бих могла да я предавам на хора, за които може да е още по-полезна. Пък и днес знае ли човек с какво ще се занимава утре 😉

  13. @teo,
    Едно от основните неща при технологиите, което много хора пренебрегват, е че те са направени да подпомагат хората. Един технически човек има дълбоки познания за технологиите, но заради това погледа му над света леко се променя и способността му да вижда от погледа на човек без технологии отслабва. Затова е много хубаво когато технически (които знаят как) и не-технически (които знаят какво) хора работят заедно. Обикновенно така се постигат и повече.

  14. Това донякъде беше и моята мисъл, Мартине 🙂 Това, че не се занимавам с информатика днес, не значи, че утре или когато и да е по някакъв начин няма да имам „вземане-даване“ с тази област, ако имам някаква идея ще потърся хора с нужните знания и обратното, кооперация и различни гледни точки са му майката 😉

  15. Сори, че не отговарях няколко дни, но ма’ах по Пирин.

    Промених линковете в статията, смених линка на снимките към тези във Flickr. Ще гледам и в бъдеще да пиша такива статии, че да помагам.

    @teo – този тип идеи, макар и на пръв поглед тясно свързани с информатиката, могат да помогнат на много. Зад доста start-up-и стоят хора с не-технически знания, но с идеи, които се докосват до информатиката. Доколкото разбирам, този лаб е за хора с идеи, а не за компютърджии. По мои наблюдения, много от последните знаят и могат, но нямат идея какво да започнат. Затова имат нужда от първите.

  16. Простете невежеството, но каква дефакто е връзката между Start-UP и int Lab? Подразбрах, че второто е производно от другото, но далеч не намерих нещо, коеот да бетонира впечатленията ми.

  17. init Lab е проект, подкрепен oт самото му иницииране от Фондацията. До скоро се водеше проект на Фондацията, предвид че аз станах неин член. Сега вече Лабът си е независима инициатива, което реално не променя нищо. Има ли съществено значение?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.