Как изригването на един вулкан ни учи на умен бизнес

умен, бизнес, вулкан, исландия, полети, самолети, видео конференции, идеи, интернет

умен, бизнес, вулкан, исландия, полети, самолети, видео конференции,  идеи, интернет Миналия четвъртък вулканът със странното име в Исландия изригна. В първите часове това беше просто интересна сензация по новините, но съвсем скоро стана ясно какъв отрицателен ефект ще има върху стария континент. Хиляди полети бяха спрени, а стотици хиляди пътници бяха блокирани на летищата. Макар това да предизвика големи неудобства за туристите, сякаш най-пострадали бяха авиокомпаниите заради приземените самолети.

Голяма част от „приземените“ всъщност бяха бизнесмени и официални лица в командировка. Най-засегнатата зона – между Лондон, Дъблин, Париж, Франкфурт и Мюнхен, е и центъра на политиката, бизнеса и индустрията на Европа. Дори мои колеги са все още блокирани в Испания и София заради спрените полети към Франкфурт. Каквито и загуби да има бизнесът от тази транспортна криза обаче, той може да научи нещо много важно – как да намали зависимостта си от транспорта.

Вчера George Dearing цитира Cisco в Twitter, че благодарение на спрените полети се забелязва бум във видео конференциите. Тези и други форми на „виртуални съвещания“ между бизнес партньори не само предлагат алтернатива на физическото присъствие, но и са по-евтини в сравнение с парите и времето, което специалистите губят в пътуване. Допълнителен плюс към тази форма на водене на бизнес е и факта, че се отделя в десетки пъти по-малко вредни емисии. Това би подхождало добре на иначе щедрите обещания на много компании за използване на зелени технологии.

умен, бизнес, вулкан, исландия, полети, самолети, видео конференции,  идеи, интернет Естествено има случаи, в които е просто наложително някой да присъства физически – било то за окончателно подписване на сделки, работа по сложни системи или оценка на място. С развитието на технологиите и сложността на софтуера обаче, това ще се налага все по-рядко. Вече говорим за 3D монитори, при които няма нужда от очила. Такива бяха представени наскоро на CeBIT и вече навлизат в потребителския пазар. Въпрос на време е те да бъдат приложени в техниката за видео-конференции, което ще направи още по-реалистично теле-присъствието.

Не на последно място, покачващите се цени на петрола, промените в климата и зачестилите екологични катастрофи ще направят летенето в известна степен по-скъпо и опасно. Това въобще не означава, че ще спрем да пътуваме и глобалното село ще се разпадне. Малка промяна в цените и риска обаче би направила командировките нерентабилни. Щом новите технологии премахнат сегашните неудобства около видео конференциите, те ще станат умния начин за водене на бизнес.

За целта имаме нужда от инфраструктура и то още сега. Както ни трябват летища за самолетите и магистрали за автобуси и камиони, широколентовия интернет ще сформира артериите на бъдещия бизнес. Това важи и днес, но в бъдеще простата свързаност няма да е достатъчна – ще трябва скорост и надеждност. Точно затова написах преди половин година, че за да сме в крачка с тези процеси, трябва да инвестираме по равно както във виртуалната инфраструктура, така и в магистралите. Тук не става въпрос за торенти, Facebook или блогове, а за това, което ще движи икономиката в следващите 10-20 години.

Друго, което може да ви е интересно по темата е статията на евро-комисар Георгиева за усилията на ЕС, информацията на Дневник за състоянието на летищата или новините на EnGadget за развитието на видео конференциите.

Благодаря за снимките на eqqman и davidking @Flickr

Прочетете и другите ми аргументи за нуждата от високоскоросна свързаност в страната ни:
Широколентова буржоазия

12 коментара

  1. Pingback: ZOK Nadejda
  2. в човешката история са познати години на глад поради твърде много вулканична пепел в атмосферата. няма да се учудя хич, ако наесен хлябът удари двойката, още повече, че там, където са сяли жито наполовина са блата, а там, където други години обичайно са сяли жито сега има сят дизел

  3. @virhov – казват, че няма да има проблем с реколтите. Дори има мнения, че вукланичната пепел ще облагороди почвата. Виж Ислания и Ирландия няма да им е хич добре.

  4. И това ако не е пример за Ефекта на пеперудата: изригването на вулкан в единия край на света води до затруднения в търговията на охладено месо в другия край.

  5. @бебешки дрехи – всъщност тук връзката е доста директна и предвидима. Застрахователните компании от край време правят анализ на рисковете от природните явления. Затова и чух, че все по-трудно се финансират зимни курорти и писти.

  6. И аз съм „за“ провеждането на видео конференции, вместо пренасянето на всичко живо насам-натам. Впрочем това е и сред съществените проблеми на ЕС – трансферът Брюксел – Страсбург през различните им заседания по няколко пъти с цялата сурия.

  7. Рано или късно ще се сведат до минимум бизнес пътуванията.Последният филм с Клуни също е по темата.

  8. @Марио Пешев – за жалост политиката е една от сферите, в които присъствието се изисква. Не, че много са на място де – в ЕП отсъствията са подобни на тези в нашия парламент.

    @спорт – „Up in the air“ показва всъщност точно обратното – че не винаги това е добро решение. Там задачата на Клуни беше част от остарял модел на поведение и от психологически причини трябва да се прави лично. Всичко зависи от стила на работа и дали хората си имат доверие. Знам за една фирма, в която служителите почти не се виждат като общуват главно по чат, мейли и блогове. Виждат се предимно по тържества и то не толкова често, защото са пръснати из света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.