Политическата карта „българите в чужбина“

2677460011_7ffbe485aa
Благодаря на jjjohn за снимката

Преди няколко години бях доста активен из разни македонски форуми. В началото имах илюзията, че водя спор, но в последствие стоях само за да си начеша езика. Всичко това спря след като във фейса попаднах на реплика на македонец, която ме накара да се замисля. Той каза, че няма значение какви са били преди – важното е какви искат да бъдат сега. Това ме подтикна да се поразровя в историята ни, за да намеря каква е била политическата обстановка в началото на миналия век – тогава, когато идеалът е бил обединена България. Оказва се, че „македонският въпрос“ е бил разменна карта по време на всички избори, поличиески битки и други глупости, на които се радваме и днес. Всичко това е отблъснало патриотите в сегашната ни съседка и се зародила идеята за суверенна Македония.

Разбира се, историята не е толкова проста, но всичко това ми напомня на ключовата дума „българите в чужбина“, която се размята сега. Като всяка такава, и тя започва да губи смисъла си. Помните ли българския Великден? А призивите за връщане на специалистите ни от чужбина, за да помагат на България? Сега си имаме министър за тази група. От доста време си имаме и агенция.

Когато Димитров зае този пост, писах, че не ме интересува дали е ДС или не стига да си върши работата. За жалост не го видях това. Чух само за случай в Колн Чехия, където се разсърдил на служителка на консулството шефката на агенцията, че е била искрена с българите там и от това последвало уволнението й. В интерес на истината не съм чувал много и за работата на агенцията за българите в чужбина. Запознах се преди време с представителката за Германия и имаше добри идеи, за жалост останали само на хартия. Срещнах ги и на „Кариера в България“ – събитие организирано от студенти за студенти, поредното издание на което ще се проведе утре. Да си призная, отдавна съм се отдръпнал от работата на студентските организации тук, но нека погледнем нещата от друг ъгъл – интересувам се ситуацията на българите в чужбина, търся информация, действам по някои въпроси, но пак не забелязвам работата нито на въпросния министър без портфейл, нито на агенцията. А не е ли това идеята – да помагат на сънародниците ни зад граница и ако не друго – поне да ги информират своевременно за най-важното.

Не знам кой ще е новия министър, но ме притеснява, че няма значение. Един такъв пост, макар и без портфейл, не трябва да стои просто като значка, с която да се показва внимание към дадена кауза или група. Виждам, че кабинета отчита важността на емиграцията и студентите в чужди университети – ако не като човешки и експертен потенциал, то поне като източник на солиден процент от БВП. Няма да тръгнем да си създаваме отделна държава като българите от Македония, поради простата причина, че тези зад граница вече са си намерили по една. Няма и да спрем да връщаме пари и да рекламираме по свой начин страната ни пред чужденците. Повечето от нас обаче обръщат глави назад – най-вече поради сантиментални причини, но и с надежда да видим нещо, за което да се хванем в желанието си да се върнем. Хайде да не повтаряме грешката от преди 100 години и да превръщаме този емоционален заряд в политическа карта. Не си струва.

24 коментара

  1. Pingback: Tsvetelina Petkova
  2. Ще се опитам да опровелгая част от твърденията.Така изказаната теза, че немската план програма е изоставена е абсолютно невярна.Само за сведение ,мога да обясня че поетапното изпълнение изисква срочно и постепенно движение във времето на отделни части от програмата.Така , до момента е направена само подготовката.Що се отнася до уволнената служителка-мисля че на слухове е излишно да се обръща внимание.Въобще не е вярно такова твърдение.Колкото до студентие.Мога смело да заявя че всички се учат с интерес и ще се завърнат в страната за да продължат да работят за нея.В процеса на обучение са дадени възможности да бъде рекламирана Родината по всички възможни най-доби начини.Нашия начин е такъв и го правим с огромно удоволствие.На основа на изказването искам да обобщя че не винаги слуховете са оправдани и верни.Най-доброто е да бъдат следени и изпълнявани задачите , вместо да се коментират неверни твърдения

  3. @lilia – мога да се съглася само с едно от казаното от теб – слуховете са странно нещо. Малко стана като руснака, на който са му откраднали колелото. В случая с уволнението обаче е обратната градация на вица – не е служителка, а шефката на агенцията за българите в чужбина. Не е в Германия, а в Чехия. Явно докато е стигнало до мен се е променил слуха, но това е по-лошото, от онова, което ти казах.

    За останалото обаче мога да ти кажа само едно – добре изглежда на книга, но на практика е съвсем друго. За голяма част от дейността на министъра и агенцията не трябва време – това е нещо, което съм им го казвал в очите – трябва внимание и желание за директен контакт с емиграцията. Не може да очакват, че ние ще ги търсим и молим.

    А за студентите и желанието им да се върнат не ми говори. Мисля, че съм доста по запознат с въпроса. Направи си труда, ако си в БГ да посетиш утре „Кариера в България“ и ще разбереш за какво говоря. Особено дискусиите накрая.

    За рекламата на България важи същото – думите ти остават празни. Ето пример за това каква реклама имаме в Германия. Погледни коментарите под статията. Същото важи и за сайта на туризма. Не казвам, че няма дегостации, културни вечери и прочие, но на 90% се организират от ентусиасти-емигранти и единствената помощ на държавата е да изпрати някой дипломат.

  4. Чудесен текст по не толкова чудесен повод…

    В сирийската (арабската,като цяло) общност има същия проблем. Той може би е характерен за всеки народ, разпръснал се по краищата на света. Арабската общност, обаче, има стабилни структури в редица страни и като цяло съществува обща солидарност между членовете.

    За българската общност не мисля, че положението е същото. Най-малкото научавам от братовчедка ми в Швеция, която е омъжена там и живее над 14 години вече. Трябва нещата да се променят отвътре (т.е. България в лицето на стабилни институции), за да се отрази и навън. Така си мисля, защото българите в чужбина биха повярвали на един харизматичен човек, пратен им от самата България, отколкото да започнат инициативата сами да създават нещо в странство.

  5. @Руслан Трад – прав си, че по принцип не сме толкова организирани като други народи, но сдружения има. За жалост често се получава моментът „двама са чета, трима са чета с предател“. Много се цепим и това спъва нещата. Все пак се случват неща и ако има поне финансова подкрепа от държавата ще тръгнат нещата.

  6. Pingback: Stoqnov
  7. Правилно ти е казал този македонец! Не всеки иска да изкупува грешките на предните поколения. Всеки иска да се движи по собствен път, независимо дали е прав или не – за това всеки има право на избор.

  8. Единственото смислено, което българската държава може да направи в чужбина е да осигури неделни/вечерни училища за децата. Това е огромен проблем за родителите и много деца така и не проговарят български. Ясно ми е, че е скъпо, но ако иска държавата изобщо нещо да направи – това е!

  9. @ДЖАДЖИТЕ – съгласен съм, но те имат и друг проблем – проблеми с идентичността кои са. Това ги тласка към крайности да мразят или България, или сърбите и това им създава проблеми тук и сега. Казвам го, защото важи с абсолютно същата сила за емиграцията – или плюят силно България, или страната, в която са. Причината за това е точно тази неясност кой си породена от сблъсъка на култури и факта, че никой не те приема съвсем за немец, американец, испанец и т.н.. За БГ пък ти си емигрант, което явно за доста означава, че вече не си съвсем и българин.

  10. @kyky – Тук съм абсолютно съгласен. Не би трябвало да струва толкова пари – поне не повече от поддържането на толкова голяма администрация и купуването на чисто нови луксозни мерцедеси за посолството ни в Берлин. В Darmstadt има едно момиче, което дава курсове по български на немци. Доколкото знам се организира от културното дружество тук.

    Една от идеите на агенцията за българите в чужбина, за която говорех горе, е фонд за финансиране на проекти на такива дружества. Финансирането ще е по подобие на евросредствата и може да се използва и за създаването на училища. Така самите общности ще могат да привлекат учител от България и да създадат училище. Разбира се, ще трябва и административна подкрепа, но това, както и самия фонд за сега си остават само пожелание.

  11. Иначе в четирилогията на Железния светилник Талев много подробно описва еволюцията на един буден македонски род. А историята на Македония е един от най-ценните уроци, които можем да научим по пътя на съвместното съжителство на Балканите.

  12. Също искам да Ви помоля да се замислите на това каква перспектива има един млад човек, образовал се в университет на световно ниво, след връщането си в България. На практика при нас нямаме нито културата, нито обема за съществуването на един развиващ пазар на труда. Това не е само български феномен. Именно затова усилията на европейско ниво не са да намалят изтичането на мозъци, а да се създаде среда на мобилност на специалистите. Така един човек може да прекара няколко години в една държава, после в друга, а защо не и в трета. В области като космическите изследвания това е единственият възможен вариант, а в други просто разширява мирогледа и опита на всеки специалист.

  13. @Мартин – Съгласен съм за последното. За доста от моите приятели работа в България няма просто защото техните сфери са страшно слабо развити. Какво ще прави един инвестиционен банкер у нас?

    Затова като основна причина за връщането на повечето дадвам емоционални и семейни причини. Никой няма да се върне заради работа или заплата, но липсата на такава или лошите условия на правене на бизнес са тези, които може да го откажат. Има твърде много примери на семейства, които са се върнали и след няколко месеца до година са заминали отново. Държавата не трябва да помага на бизнеса – трябва да не му пречи.

  14. Българи в чужбина в разправия с ресорната агенция
    Искат представителството им да бъде избирано, а не назначавано

  15. Izvinjavam se 4e ne pisha s Kirilitsa….(Ot koi sait da si izteglja?)
    „но нека погледнем нещата от друг ъгъл – интересувам се ситуацията на българите в чужбина, търся информация, действам по някои въпроси, но пак не забелязвам работата нито на въпросния министър без портфейл, нито на агенцията. А не е ли това идеята – А не е ли това идеята – да помагат на сънародниците ни зад граница и ако не друго – поне да ги информират своевременно за най-важното.

    Не знам кой ще е новия министър, но ме притеснява, че няма значение. Един такъв пост, макар и без портфейл, не трябва да стои просто като значка, с която да се показва внимание към дадена кауза или група. Виждам, че кабинета отчита важността на емиграцията и студентите в чужди университети“
    Prekrasna Statia ste napisal ! vse kritikuvame a ne se doseshtame ,4e te NE ZNAQT KAK!!! zashtoto ne sa v Cugbina.
    Uvagaemi Yurukov, te ne znaqt KAK? !!!
    Ot 20 god. rabotja v çugbina, i vie ste otdavna, Evropeiskiq Mantalitet e razli4en. Balgarskite „mislovmi shemi“ na Agenziite ni, ne mogat da se napasvat vednaga s ve4e oblagorodenoto mislene na balgarite emigranti ili studenti.
    Zatova ne mogeme i da se integrirame oshte v Evropeiskiq sujuz! Upravlqvashtite ne se doseshtat za tozi Fakt!
    Moite nabljudenija sa 4e: Hora kato vas mladi s opit, giveli i poznavashti moderna Evropa trabva da sa tazi Agenzia!
    Organiziraite se i na gotovo daide neshto na segashoto Pravitelstvo. Te ne poznavat Evropa kolkoto i inteligentni da sa ( ne giveqt postoqno v neq, a sa zaeti da se spravqt s Mafiqta v Bg) Trqbva da se raboti po nov moderen na4in i v Bulgaria! Vie ste! Ina4e njama koi !
    Koga ste se opravi Balgaria nai-posle? ( 4esto zadavaniqt vaupros…) Po Forumite pishat“…haide da idva NATO i da izmete Mafiata“ ili „…Bruxel da ni nazna4i upravlenie s tehni spezialisti“…. Ne!
    Spezialistite ste vie- giveli i v Balgaria…i izbqgali ot problemite i: mladi balgari ot Cugbina s bulgarsko OBLAGORODENO Evropeisko mislene i Mantalitet, 4estni mom4eta i momi4eta, mileeshti za babite, dqdovtsite i roditelite si v Bulgaria.
    Ot vun Balgarite mogat da opravqt Durgavata. Segashnoto pravitelstvo mislq moge da vi privetstva i finansira! V stranata ostanaha horata s „zadrusteno“ mislene, mafiotite i ciganite. Stava po-losho tam, mladite hora i studentite sa „razvaleni“ ot 4algata, ugasnata obrazovatelna sistema http://www.youtube.com/watch?v=_I8vU2KXM84
    i Borbata za ozelqvane sus vsqkakvi sredstva. Nqma koi ! Vie samo moge da spasite Bulgaria!
    Zvu4i mnogo pateti4no, no tova sa nabljudeniata mi kato otnositelno star imigrant.

    Popadnah na tozi sait: http://www.izcheznali.net i mi napravi priqtno vpe4etlenie, 4e javno e praven ot mladi hora, koito go vodjat bez da sa „razvaleni“, bez sarkazum, 4estno i korekto s humanno otnoshenie./kato vas, Yurukov!/ Izglegda da sa mladi bulgari ot 4ugbina, ili moge bi tova e po nqkakva programa( amerikanska ili evropeiska) njamam predstava. Eto idea kak moge da se vidite, i rabotite za „deloto“,
    „Obedinenieto pravi Silata“ star deviz na nashite pra-dedi!
    Gelaja vi vsi4ko nai-dobro prez Novata Godina! Uspeh!

  16. @Tomi: http://2cyr.com/

    Цитати от български емигрант във Фейсбук:
    „61 лири за временен пасаван на бебе, родено в Англия, за да може да пътува до България … освен това ДВАМАТА родители трябва да загубят един работен ден за да ходят до посолството … ДС кадрите не се шегуват, а работят здраво в интерес на България и българите :)))“
    „трябва много да внимавам да не си изпусна нервите, защото в българските посолства със сигурност всичко се записва и докладва … затова от сега да си го кажа: ДА ВИ *** МАЙКАТА!!! И на държавата, и на посолствата и на ченгетата !!!“

  17. Привет на вси4ки , FOR MANY YEARS дет се вика 🙂

    Първо искам да попитам адаша Боян Юруков, как мина изданието на “ Кариера в България, защо не ? “ 2010 ?

    Бях на минало годишното издание и останах доволен. Форматът същия ли беше за 2010? За съжаление бях ангажиран в чужбина и не присъствах на събитието.

    И сега относно темата,
    работейки и бидейки студент в чужбина ве4е 3 години мога спокойно да кажа 4е не съм усетил дори и малък ефект от работата на ДАБЧ . В съвместната ни работа с доста други по-малки NGO-та 4е дори били и те не само български или косвено свързани с българските общности в 4ужбина, сме имали доста по-успешни мероприятия от каквато и да е била друга активност на Агенцията. Пак добре 4е успяхме да си издействаме гласоподавателен пункт за локалният ни град.

    Мисля 4е е редно както в държавният бюджет да се намери място за български у4илища в други страни, така й дори някакъв вид стипендий за българските студенти извън градница. Не полу4ваме и грам помощ от държавата първоизто4ник 🙂 Ххаха разбира се си мисля 4е има доста други неща да се дойзкосурят в Бг системата докато се стигне и до проблемите на бг студентите в 4ужбина, но все пак … да се споменава 🙂

  18. @Мартин – да, така е. За жалост трябва да се натиска здраво дори за това да си вършат работата. Проблемът сякаш е, че трябва да се стигне до ниво заместник министър, за да ги проконтролират как се отнасят с гражданите. Мисля, че там има една дупка в отговорностите между дипломацията и обслужването на граждани – две несвързани в повечето случаи неща, които са под една шапка.

    @EastVillageHC – Тази година не успях да присъствам, но чух, че е минало доста добре. А за бюджета съм съгласен. Имаше идея за фонд, но къде покрай кризата, къде покрай политическите игри сякаш се изгуби тази идея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.