Колко послушни бяха депутатите миналата сесия?

народно събрание, парламент, послушание, греб, дпс, статистика, отсъствия, закони, отворени данни, open dataСнимка: Sofia Photo Agency

Както обещах, ето окончателната статистика за гласуването на депутатите от миналата сесия. Тя се базира на формулите за реално присъствие, положително гласуване, активност при вот и послушание, за които писах миналия път. В тази графика ще видите разликите, които са се появили след последните 3 седмици на заседания. Малките квадрати и цифри са от данните между 9 юни и 9 юли, а големите – между 9 юни и 30 юли.

Не се забелязва голяма разлика. Трябва да се отбележи обаче, че повечето депутати са гласували по-малко послушно и са присъствали повече. Изключение естествено прави ДПС, които са намалили присъствието си с още 2 пункта. Типично като за пред отпуска депутатите са намалили драстично участието си във вотовете докато са били в зала – с 2-3 пункта. За сметка на това от всички партии са гласували доста по-положително на законите (с 3-4 пункта) – може би за да ги прекарат по-бързо преди ваканцията.

По партии

Реално присъствиеПартияСредно послушание
.
(86.6%) 88.8%
ГЕРБ
.
91.4% (92.6%)
.
(87.7%) 88.8%
КБ
.
77.2% (80.3%)
.
(78.6%) 76.6%
ДПС
.
78.9% (77.4%)
.
(83.3%) 83.3%
АТАКА
.
87.4% (86%)
.
(85.2%) 89.9%
СК
.
86.1% (88.1%)
Положително гласуванеАктивност при гласуване
.
(78.2%) 81.8%
ГЕРБ
.
68.7% (70.8%)
.
(59%) 58%
КБ
.
26%
(28.2%)
.
(65.5%) 67.5%
ДПС
.
18.8%
(19.6%)
.
(74.9%) 78.8%
АТАКА
.
33.8%
(37%)
.
(71.9%) 80.5%
СК
.
25.4%
(29%)

В разпределението на най-непослушните и най-мързеливите депутати няма големи размествания. Доган и Метин все още никой не им е виждал очите, а от ГЕРБ с най-ниско присъствие пак е Красимир Петков. С най-ниска активност по време на гласуване от ГЕРБ е Емил Димитров, а от КБ – Кирил Добрев. Пълната инфорамация за всички депутати и партии ще намерите в тази таблица.

Както забелязвате, това не са пълните данни за миналата сесия, но публикуването на индивидуалните гласове на депутатите започна едва към края й. За следващата ще имаме повече информация. Ще е интересно тези данни да се изкарат на XML файлове и да се комбинират с резултатите от проекти като PolitiKat. В обществената поръчка за новия сайт на Народно Събрание е предвидено изкарването на такива данни, но не знам дали изпълнителя въобще ще го направи. Предполагам, че ще изчакаме и ще видим. Трябва да пуснат сайта към края на тази или началото на другата година.

Впрочем интересна е и наскоро изнесената информация за нещатните сътрудници на парламента, която излезе тези дни. Дали ще получим информация за работата им?

8 коментара

  1. Pingback: От Блога
  2. Pingback: Tweets that mention Колко послушни бяха депутатите миналата сесия? | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  3. Това с послушанието ми се струва страшно полезна информация.

    Крайно време е българските депутати да започнат да демонстрират личност, а не да функционират като роботи-изпълнители на партийни поръчения. Всеки депутат трябва да може сам да аргументира всяко свое гласуване. В най-лошия случай да могат да сведат позицията си до принципите на партията.

  4. @Мартин – следенето на работата им изкъсо ще помогне да ги оценяваме повече по лични качества и свършена работа, а не по партийна принадлежност.

  5. Браво! Приветствам всичко, което помага на българската политика да излезе от лидерското идолопоклонничество. Много хора се помислиха за богове заради този феномен. Но както перефразира това Тери Пратчетт в една своя книга, те се оказаха малки богове. Дано някой ден го осъзнаят, въпреки че за всички останали е очевидно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.