На море – 8 неща, които да запомня за следващото лято

Прекарах 5 дни в Несебър. Пътя ми излезе 40 лв. в двете посоки – 15 за влака и 5 за автобуса. Там обикаляхме 2 часа, но в крайна сметка си намериха сносна квартира за по 15 лв. Беше много приятно, но искам да си отбележа 10 неща, които да имам в предвид следващата година.

1. Хотел – квартирите са ОК, но само толкова. Повечето имат обща баня, нямат климатик и условията не са толкова добри. Хотелът е по-скъп, но определено ще си струва, ако вземете в предвид следващите две точки.

2. Включени чадър и шезлонг – само тези Несебър струват по 7 или 10 лв. Така ще се налага да давате между 15 и 30 лв. на ден за плаж, а ако някой ви вземе хавлията, с която сте си го запазили – още толкова. Не много хотели включват това в цената, но знам, че има и ще се разровя.

3. Близко до плажа – с предварителна резервация може да си изберете нещо близко до морето, за да не ходите по много на жаркото слънце. Допълнителният плюс е, че ако хотелът е точно на брега, може да се качвате колкото искате в стаята и няма нужда да мъкнете всичко.

4. Предварителни резервации – ако знаете предварително колко море ще може да си позволите като време, може да намерите изгодни оферти и да си спестите търсенето. Два часа плаж са си два часа плаж.

5. Полупансион – хубаво е да има закуска в хотела, но не мисля, че е добре да се взима пълен пансион. В повечето курорти по морето ни има доста хубави ресторантчета, в които си струва да се яде. Ще излезе малко по-скъпо, но ще е разнообразно и сами ще си определяте темпото.

В този смисъл ще ви препоръчам две заведения, които много ми допаднаха. Първото е точно на южния плаж и се казва Alpha – приятно кафе изцяло в бяло с прекрасен изглед. Другото е „Андреев“ – на пръв поглед обикновен ресторант, но с добра храна и приятни сервитьори. Изглежда въпросният Андреев е готвач и се опитват максимално да спазват високите изисквания за ресторантите. Намира се в пресечка на главната.

6. Проверка на плажовете – хубаво е да се погледне колко безплатни плажове там, където сте и колко струват останалите. Това е нещо, което много изнервя, защото трябва да се ходи 10-15 мин по плажа до безплатната зона, ако не искате чадър. Впрочем на южния плаж на Несебър почти нямаше безплатна част, а останалата не беше кой знае колко чиста. Липсваха едри боклуци като бутилки и вестници, но определено не бяха минавали с машините за чистене на пясък. Интересно ми е какви са изискванията в концесиите.

7. Проверка за фестивали – фестивалите на плажа са много хубаво нещо, но ако си там. Миналият петък имаше някакъв голям техно купон (някой ми каза кой участвал, но не запомних) на плажа на Слънчев бряг. Заради липсата на препятствия, всички прозорци в Несебър и Св. Влас се тресяха. Просто не може да се спи цяла нощ. В такива случаи човек е добре да си планира или разходка някъде, или ходене в дискотека по същото време. Впрочем този петък ще го има пак същият купон на същото място.

8. Очила за гмуркане – всеки ден се канех и все забравях. Всъщност мисля да си взема и от ония надуваемите дюшеци – евтини са, стават за вода и са по-добри за печене.

Разбира се, онова с хотелът няма да е полезно за тези, които предпочитат на място да решават всичко. В моят случай обаче вече ще знам точно колко дни имам за почивката, от което ще мога да си намеря по-рано изгодна оферта.

7 коментара

  1. Как си личи, че не си от морето. 🙂 Кой ходи на море в Несебър, там има само чалга, мутри и правежи… 🙂 Созопол е мааалко по-добре, стига като застанеш на плажа на Харманите да не поглеждаш назад, защото ще видиш жилищен комплекст. А да, и в морето не можеш да влизаш – издълбаха го, за да построят квартала отзад.

  2. @Събина – да, определено не съм от морето 🙂 На мен ми хареса обаче – купонджийски регион е. Ако искам семейно спокойствие направо ще ходя на Албена. В момента съм в гранична зона – хем ми се ще да е спокойно, хем после на купон 🙂

  3. Аз затова обичам 3-странката: Черноморец-Градина-Созопол. В Черноморец спиш в обновени кварирки на спокойствие заобиколен от прекрасни тропични растения за 10-ина кинта, ходиш на плаж в залива на Градина (с или без собствен чадър), а вечер из Созопол – купон, sightseening и т.н. Препоръчвам 😉

  4. Ами затова не ходим в България на море. Скъпо е и мръсно и много бетон и грозни сгради. От Германия си запазваме нещо на ласт минуте (някъде все още има истински ласт м.) и летим я за Канарите, я за Испания или Италия и т. н.. Там е чисто, подредено и няма неприятни изненади.Не излиза много по скъпо , ако хванеш промоция. Никой не се опитва да те обере и смъкне всичките ризи като разбере, че идваш от чужбина както по българското Черноморие.

  5. @От тук от там – всъщност съм много доволен от морето. Точно от Майорка не останах доволен, защото имаше супер много семейства с малки деца. Точно промоции бяхме хванали на няколко пъти и се оказа, че не могат да ни пратят в крайна сметка, защото няма места в самолета. Навсякъде си има плюсове и минуси. На БГ морето е прекрасно за купон.

    @Здраво Стефанов – няма access, за да се отвори файла.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.