Новият сайт на парламента

народно събрание, сайт, парламент, депутати, обществена поръчка, интернет, отворени данни, стенограми, отсъствия

В понеделник пуснаха новия сайт на парламента. Както писах преди месец, трябва да е напълно готов до края на годината. Причината е, че се прави по оперативна програма „Административен капацитет“ и проекта свършва тогава. Версията, която виждате на Parliament.bg не е пълната, като според информацията, която имам, през следващите месеци се очаква да пуснат всички функции.

Първото нещо, което прави впечатление, е дизайна. Определено е по-добър от досегашните. Разделите са по-стандартизирани, RSS-ите работят макар да са само със заглавия и линкове, информацията се намира лесно и като изключим няколко малки грешки – валидира се по W3C стандартите. Структурата на сайта е същата както преди, но не тя беше проблемът тогава. Беше трудно да се ориентира човек кое къде е и сериозен принос за това беше (не)използваемостта на дизайна. Сега виждам сериозно подобрение.

Една сериозна крачка напред в новия сайт ще бъде публикуването на отворени данни на сайта. Това означава, че за всяко заседание, всеки депутат, всяко решение и всеки проектозакон трябва да има XML и Excel файлове описващи подробно съдържанието, връзката им с депутати и комисии, процесът на взимане на решения и прочие. Най-добър пример за това биха били стенограмите на заседанията, които ще бъдат индексирани (лесни за търсене), а към всяко изказване ще бъде прикачен профилът на депутата, към всеки закон – историята му и прочие. Това ще позволи да търсим лесно всички изказвания и активността на депутатите, всички стъпки при гласуването на закони и въобще ще направи целия законодателен процес много по-прозрачен. И сега тази информация е отчасти достъпна, но тъй като е в прост неформатиран текст, за да се осмисли трябва малка армия от доброволци да я изчетат и да свържат парчетата.

Първите стъпки в тази насока беше публикуването на отсъствията и индивидуалните гласове на народните избраници. За да може лесно да ги обработваме, издействах да ги пускат и като Excel таблици. С тяхна помощ, пуснах на два пъти статистика (тук и тук) за реалното присъствие и гласуване в пленарна зала (скоро ще има нова). С пускане на цялата им информация в подобен формат ще можем да правим много повече – примерно да изчислим индекс „лицемерие“ на даден депутат – съпоставка на това какво обещава, какво говори в зала и как гласува.

На този етап единствено отсъствията са предоставени в удобен RSS формат, но имам уверение от хора в проекта, че през следващите седмици всички XML данни, за които говоря по-горе, ще бъдат достъпни. Доколкото разбрах се изчаква фирмата направила системата им за гласуване, за да могат да свържат всичко в реално време. Обработват се архиви от 5 мандата назад, така че тези анализи ще може да ги правим и със задна дата.

В началото на годината пуснах Twitter акаунт и email абонамент за проектозаконите на парламента. В момента имат общо към 500 абонирани. Днес ги прехвърлих временно към новите RSS абонаменти, а в началото на другата година ще ги допълня с новата информация, за да може да са още по-полезни. Надявам се тогава да имам време и да автоматизирам извеждането на статистика за депутатите и да ги сравня с това, което има в Politikat. Ето какво писах за този проект. В тази връзка, на сайта на народно събрание има и бутони за споделяне в Twitter и Facebook, което не беше в изискванията. Следващата стъпка ще е да поддържат страници в социалните мрежи. Вече предложих на PR отдела им да поеме @narodnosabranie.

Въобще хубави неща се случват със сайта на парламента въпреки първоначалните ми съмнения покрай обществената поръчка. Добре, че в администрацията има хора с визия, които искат да променят нещо. Както е тръгнало, ще получим за новогодишен подарък първия сайт на институция с отворени данни и пълна прозрачност.

53 коментара

  1. A.RMENCI
    МИЛИОН И ПОЛОВИНА БЯХА ИЗКЛАНИ,
    БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА С ЯТАГАНИ.
    КЪДЕ ЩЕ МОГАТ ГЛАВА ДА СЛОЖАТ,
    .
    МЛАДИ И СТАРИ ПОКРИХА С РАНИ.
    ЦЪРКВИ ГОРИХА ТУРЦИ ТИРАНИ.
    МАЛЦИНА ЖИВИ,КЪДЕ ДА ИДАТ,
    ДОБРИ ПРИЯТЕЛИ ИСКАТ ДА ВИДЯТ
    В ЛЮЛКА ДЕЧИЦА,ТЕ ДА ПОЛОЖАТ.
    ………………………………………
    ДЕПУТАТИ,ЗА ГЕНОЦИДА ЗАЩО МЪЛЧИТЕ,
    А ЗА ГЛУПОСТИ РАЗНИ ВИЕ МЪЛЧИТЕ.
    НИМА НЕ ЗНАЕТЕ,ЧЕ СЪЩИЯ ВРАГ,
    ИЗКЛА БЪЛГАРИТЕ НЯВГА В БАТАК.

  2. МИЛИОН И ПОЛОВИНА БЯХА ИЗКЛАНИ,
    БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА С ЯТАГАНИ
    МНОГО АРМЕНЦИ ПОКРИХА С РАНИ.
    ЦЪРКВИ ГОРИХА,ТУРЦИ ТИРАНИ….
    ДЕПУТАТИ,ЗА ГЕНОЦИДА ЗАЩО МЪЛЧИТЕ,
    А ЗА ГЛУПОСТИ РАЗНИ ВИЕ ГЪЛЧИТЕ.
    НИМА НЕ ЗНАЕТЕ,ЧЕ СЪЩИЯ ВРАГ,
    ИЗКЛА БЪЛГАРИТЕ НЯВГА В БАТАК.

  3. @ГуGUEST – 20 милиона руснаци са убити от немците преди 60-тина години! Още 6 милиона евреи отгоре! А ние ще ходим да им работим! ХАЙДЕ ВСИЧКИ НА ВОЙНА!!!

    И по-лошо – милиони гладуват по света. ИМАШ ЛИ ПРЕДСТАВА КОЛКО ДЕЦА СИ ЛЯГАТ ГЛАДНИ ВСЕКИ ДЕН?! А ти се занимаваш с блогове и коментари. КАК НЕ ТЕ Е СРАМ!!! Веднага да си продаваш компютъра, да излизаш от нета и да пращаш парите на хуманитарните организации!

  4. Само не разбрах, защо като правят толкова важен (аз го смятам за такъв) сайт като този на парламента, не използват нещо модерно, а се „облягат“ на стари технологии.
    Конкретно в момента говоря за търсачката, която е powered by sphinder. Защо не използват нещо като Sphinx или дори SQL query като „LIKE ‘%ala-bala%’ ?

    От къде го видях това? От тук, долу, в ляво:

  5. @Благомир Иванов – абе това да им е кахъра – те да пуснат данните пък няма значение на какво им е сайта. Стига да мога да тегля всичко, нямам намерение да го отварям.

  6. в законите за изборите,партиите и държавните служители да се забрани приемането на членове и назначаването на дърржавна служба на бивши служители на дс и техните сътрудници и доносници.

  7. @ГуGUEST928 – Дай тогава направо в затвора да ги хвърлим. Не казвам, че не трябва да си понесат отговорността, но тази тема с досиетата се вади от време на време сякаш само да направи интрига. Защо не се изкара всичко наведнъж?

  8. КОГА НА ПОСЛЕ ПАРЛАМЕНТА ЩЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПОСТАВЯНЕ ПРЕД ЕС НА ВЪПРОСА ЗА АНУЛИРАНЕ НА НЬОЙСКИЯ ДОГОВОР И ВРЪЩАНЕ НА БЪЛГАРИЯ НА ЗАГРАБЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ ОТ ТУРЦИЯ,ГЪРЦИЯ,МАКЕДОНИЯ,СЪРБИЯ И РУМЪНИЯ.,А СЪЩО ТАКА ПАРЛАМЕНТА ДА ПОРИЦАЕ ТУРЦИЯ ЗА ИЗБИТИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ГЕНОЦИДА/1915-1922/ 1,500,000 АРМЕНЦИ И ЗАБРАНАТА НА ДПС КАТО ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ,,РАБОТЕЩА В ИНТЕРЕС НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА.

  9. ПРЕДЛАГАМ В ИЗБИРАТЕЛНИЯТ ЗАКОН БРОЯТ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ПАРЛАМЕНТА ДА НЕ БЪДЕ ПОСТОЯННО ЧИСЛО ОТ 240 ДЕПУТАТИ ,А ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ БРОЯ НА ГЛАСУВАЛИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ.СМЯТАМ,ЧЕ ЕДИН ДЕПУТАТ ТРЯБВАДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА 22,000 ГЛАСУВАЛИ ИЗБИРАТЕЛИ.ТАКА НАПР.,АКО В ИЗБОРИТЕ СА ГЛАСУВАЛИ 5,280,000 ТО ПАРЛАМЕНТА ТРЯБВА ДА СЕ СЪСТОИ ОТ 240 ДЕПУТАТИ..НО АКО НАПР.В ИЗБОРИТЕ СА УЧАСТВАЛИ 4,560,000 ТО БРОЯТ НА ИЗБРАНИТЕ ДЕПУТАТИ ЩЕ БЪДЕ 207.ТОЗИ НАЧИН НА ОПРЕДЕЛЯНЕ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ СИЛНО ЩЕ УВЕЛИЧИ БРОЯ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА УЧАСТВАТ В ИЗБОРИТЕ.НА ТОЗИ ПРИНЦИП СЕ ОПРЕДЕЛЯ БРОЯТ НА РЪКОВОДНИЯ ПЕРСОНАЛ В УЧИЛИЩАТА,ИНСТИТУТИТЕ,УЧРЕЖДЕНИЯТА,ЗАВОДИТЕ.ДОРИ ЕДНА ПАРАЛЕЛКА ДА СЕ ОТКРИЕ В УЧИЛИЩЕ ТРЯБВА ТЯ ДА Е ОТ ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ УЧЕНИЦИ.СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е ПРИ 5,000,000 И ПРИ 1,000,000 ГЛАСУВАЛИ ИЗБИРАТЕЛИ БРОЯТ НА ДЕПУТАТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА ДА БЪДЕ ВСЕ 240 ДУШИ.

  10. ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНЕ ФАЛШИФИЦИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ КАТО ЧЛЕНОВЕ НА ИЗБИРАТЕЛНИТЕ КОМИСИИ ДА ГЛАСУВАТ ОТ ИМЕТО НА УМРЕЛИ,ИЗСЕЛЕНИ ИЛИ НЕЯВИЛИ СЕ НА ИЗБОРИТЕ ПРАВЯ ПРЕДЛОЖЕНИЕ В ДВА ВАРИАНТА.
    1.ДА НЯМАИЗБИРАТЕЛНИ СПИСЪЦИ,КАКТО РАЗЛЕПЕНИ ПО СГРАДИТЕ,ТАКА И ПРЕД ИЗБИРАТЕЛНИТЕ КОМИСИИ.СПИСЪЦИТЕСЕ ОВОРМЯТОТ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ КОМИСИИ В ХОДА НА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ.ИЗБИРАТЕЛИТЕ СЕ ЯВЯВАТ ПРЕД ИЗБИРАТЕЛНИТЕ КОМИСИИ С ЛИЧНИТЕ ДОКУМЕНТИ ИКОМИСИЯТА УСТАНОВЯВА ДАДЕН ИЗБИРАТЕЛ ОТГОВАРЯ ЛИ НА УСЛОВИЯТА ЗА ГЛАСУВАНЕ И В КОЯ СЕКЦИЯ.ТОГАВА КОМИСИЯТА ВПИСВА ЛИЧНИТЕ ДАНИ И ЕГН НА ЯВИЛИТЕ СЕ ПРЕД УРНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ,А СЛЕД ПУСКАНЕ НА БЮЛЕТИНАТА СТАВА И ПОДПИСВАНЕТО.ТАКА УМРЕЛИТЕ,ИЗСЕЛЕНИ И НЕ ЯВИЛИ СЕ ИЗБИРАТЕЛИ НЕ ФИГУРИРАТ В СПИСЪЦИТЕ И НЯМА ВЪЗМОЖНОСТ ОТ ТЯХНО ИМЕ ДА СЕ ПУСНЕ БЮЛЕТИНА.
    2.МОЖЕ ДА ИМА СПИСЪЦИ РАЗЛЕПЕНИ И ПРЕД КОМИСИИТЕ,НО ТЕ ДА БЪДАТ БЕЗ ЕГН НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ.ДОРИ В ТЕЗИ СПИСЪЦИ ДА ФИГУРИРАТ ИМЕНАТА НА УМРЕЛИ ,ИЗСЕЛЕНИ ИЗБИРАТЕЛИ,ТО ОТ ТЯХНО ИМЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА,ТЪЙ КАТО МОШЕНИЦИТЕ НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ВЗЕМАТ ТЕХНИТЕ ЕГН,МАКАР ДА СА СПОСОБНИ ДА ФАЛШИФИЦИРАТ ПОДПИСИТЕ ИМ.

  11. @ivan nqgolov – първо, не е нужно да крещиш. Второ, не мисля, че това е мястото за този призив. Най-добре направи нещо и се свържи с депутатите избрани от твоя регион. Мейлите им са в сайта на парламента, а телефоните могат да се намерят в нета. Говори с тях. Това е най-добрия начин – писане на коментари по сайтове не помага никак.

  12. И ТИХО ДА ГОВОРЯ И ДА КРЕЩЯ ЧУВАЕМОСТТА Е НИКАКВА.СЕГА ПРАВЯ ДВЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ.1.СУБСИДИИТЕ 5 ЗА ГЛАС/54 ЛЕВА ЗА 4 ГОДИНИ/ПАРЛАМЕНТЪТ Д А ГИ ПРЕМАХНЕ,ДА ГИ НАМАЛИ НА 1% ИЛИ ПАРТИИТЕ ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ДАРЕНИЯ..2.С ЦЕЛ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ И БИЗНЕСМЕНИ ДА НИ ЕКСПЛОАТИРАТ ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ НА БТК,В и К,ТОПЛОФИКАЦИЯ И ЕЛЕКТРИФИКАЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА.

  13. Г-Н ЮРУКОВ,КАТО ВЕРЕН СЛУЖИТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА ПРЕДЛАГАМ ДА ПРЕДАДЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ ДВЕ МОИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ.
    1.ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ПРИЕМЕ ДЕКЛАРАЦИЯ ,С КОЯТО ДА ПОТВЪРДИ ИЛИ ОПРОВЕРГАЕ СЛУХА ,ЧЕ САЩ,С ЦЕЛ ДА СЕ ИЗБЕГНЕ КОНФЛИКТА МЕЖДУ ПАЛЕСТИНА И ИЗРАЕЛ НАСТОЯВА ПРЕД БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ ЕВРЕЙСКАТА ДЪРЖАВА ДА СЕ УСТАНОВИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ И КАТО НАЧАЛО Е ЗАКУПЕНА ЗЕМЯ ДО ПЛОВДИВ КРАЙ МАРИЦА,КЪДЕТО ЩЕ СЕ ИЗГРАДИ ЗАТВОРЕН,НЕЗАВИСИМ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ ЕВРЕЙСКИ ГРАД.
    2.НЯКОГА ДЕПУТАТИТЕ ПРИСЪСВАХА САМО НА СЕСИИ И ПОЛУЧАВАХА САМО КОМАНДИРОВКИ,А СЕГА САМО ЗАПЛАТИТЕ ИМ СА ПО-ГОЛЕМИ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКАТА,А ПАРИТЕ ОТ СУБСИДИИ.ПЕРСОНАЛНИ,РАЗНИ ХОНОРАРИ ОТ ФИРМИ И ХОРА СЪС СЪМНИТЕЛНА РЕПУТАЦИЯ..ЗАТОВА ПРЕДЛАГАМ ПАРЛАМЕНТЪТ ДА ПРИЕМЕ ЗАКОН,СПОРЕД КОЙТО ДЕПУТАТИТЕ ДА НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ.

  14. ПРЕДЛАГАМ НА 15 ЮНИ ДЕПУТАТИТЕ ДА ПОЧЕТАТ ПАМЕТТА НА ЗВЕРСКИ УБИТИТЕ ПРЕДИ 89 ГОДИНИ ОТ БАНДАТА НА ВМРО ПРЕДВОЖДАНА ОТ КАПИТАН ИВАН ХАРЛАКОВ БРАТЯТА АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ И ВАСИЛ СТАМБОЛИЙСКИ.ЗА МЪЧЕНИЯТА И ГАВРАТА С БРАТЯТА ГОВОРИ ФАКТА ,ЧЕ ТЕ СА БИЛИ ЗАРОВЕНИ В ЗЕМЯТА ГОЛИ,С ОТРЯЗАНИ ГЛАВИ,КАТО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Е ИМАЛ НАД 60 БРОБОДНИ РАНИ ПО ТЯЛОТО,ОТРЯЗАНИ УХО ,РЪКА И ПОЛОВ ЧЛЕН.С ТАЗИ ПОСТЪПКА НА СВОТЕ ПРЕДШЕСТВЕНИЦИ СИГУРНО И ДНЕС СЕ ГОРДЕЯТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА “ПАТРИОТИЧНАТА ПАРТИЯ ВМРО.СИГУРНО ГОРДОСТ ИЗПИТВАТ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА НДСВ,ЗАЩОТО ТОВА ЗВЕРСКО УБИЙСТВО Е СТАНАЛО ПО НАРЕЖДАНЕТО НА ЦАР БОРИС.ЦАРЯТ МНОГО СЕ Е СТРАХУВАЛ ОТ СТАМБОЛИЙСКИ,КОЙТО СЪХРАНЯВАЛ КОМПРОМЕТИРАЩИ ГО ДОКУМЕНТИ,КОИТО МОЖЕЛИ ДА МУ КОСТВАТ ПРЕСТОЛА.В СПЕЦИАЛНО СКРИВАЛИЩЕ ВЪВ ВИЛАТА СИ СТАМБОЛИЙСКИ Е СЪХРАНЯВАЛ РАЗПИСКИ ЗА ПАРИ ДАДЕНИ НА ПОЛИТИЦИ,ПРЕПИСКИ ЗА ГЕШЕФТИ,БАЛУТА И НАЙ-ВАЖНОТО ПИСМЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ,ЗА ТОВА,ЧЕ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА ЦАР БОРИС Е ИМАЛ ЛЮБОВНИЦА,ЕВРЕЙКА ОТ БЕЛОМОРИЕТО,,КОЯТО МУ Е РОДИЛА ДЕТЕ,КАТО ПО-КЪСНО ЦАР БОРИС ОТРАВЯ НЕЯ И ДЕТЕТО.

  15. Щом Станишев се извини пред българските турци за смяната на имената им,Парламентът да приеме обръщение към турския Парламент да приеме решение с което да се извини пред българския народ за петвековните зверства на турците над българите,за жестокото баташко клане,за това,че днес хиляди български граждани -мохадани се смятат за турци,а в действителност те са потомци на потурчв и и помохамеданче и българи и преди всичко на еничарите.Истинските турци в края на Руско-турската война си отиват в Турция и те са руси,със сини очи,нисми чела орлов нос
    ,изпъкнали скули и. изпъкнали скули,каквито ще видим. В Анадола.

  16. До депутатите от българо-турската социалистическа партия за права и свободи.Депутати,врагове на България,дерзайте.Турция се надява на вас да направите България турска колония.

  17. ГОСПОДА ДЕПУТАТИ,АКО ДНЕС БЕ ЖИВ ХРИСТО. КЪРПАЧЕВ,ЗНАЙТЕ ЛИ КАКВО БИ КАЗАЛ ЗА ЛЪЖЕ ДЕМОКРАЦИЯТА,КОЯТО ВИЕ И ПОДОБНИ НА ВАС ,,ПАТРИОТИ,, СТРОИХТЕ ЦЕЛИ 24 Години ,,ЗЕМЯТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ,ОТНОВО Е РОБСКА ЗЕМЯ,, И ТО В ДВОЙНО РОБСТВО-ТУРСКО И НА ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЕС.

  18. За да се докаже дали партийните субсидии са явна,узаконена кражба от държаватаи народа или нещо справедливо тряба да се проведе референдум,за може народът да си каже думата.

  19. ПРЕДЛАГАМ В ИЗБОРНИЯ КОДЕКС ДА СЕ ВКЛЮЧИ,ЧЕ 120 ОТ ДЕПУТАТИТЕ ЩЕ СА МЪЖЕ И 120 ЖЕНИ.

  20. ПРЕДЛАГАМ ИЗБИРАТЕЛНИТЕ РАЙОНИ ДА СА 240,КАТО ВЪВ ВСЕКИ ПО МЕТОДИКАТА НА КМЕТСКИТЕ ИЗБОРИ В 2 ТУРА ДА СЕ ИЗБИРА ПО ЕДИН ДЕПУТАТ.

  21. ИМА ЕДНА НАРОДНА ПОГОВОРКА :“КРАДЕЦЪТ КАЗВА:ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!“ДЕПУТАТИТЕ ОТ ДПС ОТНОВО ПОСТАВИХА ВЪПРОСА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ИЗВИНИ НА ТУРЦИЯ ЗА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС.ПРЕДИ 1989 ГОДИНА ПОЧТИ ПОЧТИ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНА СМЯТАЩИ СЕ ЗА ТУРЦИ БЯХА ССЛУЖИТЕЛИ,СЪТРУДНИЦИ ИЛИ ДОНОСНИЦИ НА ДС.ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ ПОКАЗВАТ,ЧЕ ИМЕННО СА ИНИЦИАТОРИТЕ ЗА СМЯНА НА ТУРСКИТЕ ИМЕНА С БЪЛГАРСКИ И ИМЕННО ТЕ ДНЕС ТЕ ПОД ВОДАЧЕСТВОТО НА ДОНОСНИКА ЛЮТВИ МЕСТАН И НЕГОВИЯ ШЕФ АХМЕД ДОГАН КАЗВАТ,ЧЕ ТОВА БИЛО ТЕРОР,А НЕ СЕ ЗАМИСЛЯТ ЗА МИЛИОНИТЕ УБИТИ БЪЛГАРИ ПО ВРЕМЕ НА страшното турско робство и за хилядите насилствено потурчени и помохамеданчени българи,потомци на които са днешните български граждани ,които смятат,че са турци.
    и едно предложение по изборния кодекс с който ще се реши въпроса с купуването по време на избори гласовете на неграмотните избиратели-роми,турци,българи.забраната те да гласуват е противоконституционна.затова в изборната бюлетина за желаната партия и кандидат депутат избирателите вместо да означават с знака х или v, na opredeleno m[sto v b`letinata na qist bylgarski ezik da izpisvat pylnite imena na partp[ta i kandidat-deputata,za kogoto glasuvat.taka negramotnite sami ]e se otkaxat da glasuvat,a i nikoj ne bi poxelal da ikupuva glasovete im.

  22. ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕМАТ ПРАВИЛНИКА ЗА РАБОТАТА ИМ В ПАРЛАМЕНТА,А ИЗПУСКАТ ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ В НЕГО,А ИМЕННО:
    1.ПАРТИИТЕ НЕ ПОЛУЧАВАТ ДЪРЖАВНИ СУБСИДИИ.
    2.МЕСЕЧНОТО ВЪЗНАГРАЙДЕНИЕ НА ДЕПУТАТИТЕ Е СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В СТРАНАТА.
    3.РАБОТНОТО ВРЕМЕ Е 8 ЧАСА.
    4.УПОТРЕБЯВАЩИТЕ АЛКОХОЛ,НАРКОТИЦИ,ПСИХИЧНО БОЛНИ,ОБАТНИ,БЕЗ ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ДВА ЧУЖДИ ЕЗИКА НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ДЕПУТАТИ,
    56.БИВШИ ДОНОСНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ НА ДС И ХОРА БИЛИ 2 ПЪТИ МИНИСТРИ ,ДЕПУТАТИ,НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ МИНИСТРИ.

  23. ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДНЕС ЧАКАТ ОТГОВОР ОТ СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ-ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ,ХОРА НА УМСТВЕНИЯ И ФИЗИЧЕСКИЯ ТРУД/ОТ ПРОФЕСОРА ДО ОБЩИЯ РАБОТНИК ,ЧИСТАЧА,ТАМ ЗА СЪЩАТА РАБОТА,ЗА СЪЩАТА ПРОДУКЦИ ПО КОЛИЧЕСТВО И КАЧЕСТВО,КАКВАТА СА ПРОИЗВЕЖДАЛИ В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАТ 10 ПЪТИ ПО–ВИСОКИ ЗАПЛАТИ.НИМА ТАМ ВЕДНАГА СА СТАНАЛИ ПО-РАБОТЛИВИ,ПО-ДИСЦИПЛИНИРАНИ И ПО-ПРОИЗВОДИТЕЛНИ.НИЩО ПОДОБНО,ПРИЧИНАТА Е,ЧЕ

  24. Да се възстанови истинският надпис на сградата на Парламента’който е бил:Съединение,то прави силата

  25. НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАК Е БЪЗМОЖНО БЪЛГАРСКИ ДЕПУТАТИ ДА ИЗБЕРАТ ЗА ВИЦЕПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ МЕГЛЕНА КУНЕВА,ЖЕНАТА-ПОЛИТИК ,КОЯТО ЗА ДА УГОДИ НА СВОИТ АМЕРИКАНСКИ ПРИЯТЕЛИ,БЕЗ ДА ИМА РЕШЕНИЕ НА ЕС,УНИЩОЖИ НАШАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА,СПИРАЙКИ ОТ ЕКСПЛОАТАЦИЯ 4-ТЕ БЛОКА НА АЕЦ-КОЗЛОДУЙ,ГОДНИ ДА РАБОТЯТ БЕЗОПАСНО ОЩЕ ДОСТА ДЕСЕТИЛЕТИЯ.ДНЕС ПАК ПО ВИНА НА НАШИ МИНИСТРИ И ДЕПУТАТИ РУСИЯ СПИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЮЖЕН ПОТОК,СПИРАНЕ-НЕЩО ТАКА ЖЕЛАНО ОТ НАШИТЕ АМЕРИКАНСКИ ,,ПРИЯТЕЛИ.,,

  26. Не мога да разбера само, защо пускате това тук. Или просто си вървите из мрежата и копирате един и същи текст където ви падне?

  27. А КЪДЕ ТРЯБВА ДА ПУСНА БЕЗОБРАЗИЯТА,КОИТО СЕ ВЪРЧАТ В ПАРЛАМЕНТА-240 ДЕПУТАТИ ХРАНИ ДЪРЖАВАТА С ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ,А 5-6 ДУШИ ПРИСЪСТВАТ В ПАРЛАМЕНТА ПО ВРЕМЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИЯ КОНТРОЛ.КЪДЕ СА ДРУГИТЕ?ЗАЩО ГИ НЯМА?КАК ЩЕ ОБЯСНЯТ НА СВОИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ НА ИНТЕРИСУВАЩИТЕ ГИ ОТГОВОРИ НА МИНИСТРИТЕ,КОГАТО НЕ СА ПРИСЪСТВАЛИ В ЗАЛАТА?interisuvam se ot tova koeto stava v parlamenta,za]oto sym predsedatel n na parti[ta na pensionerite

  28. ФИНАНСОВИТЪЕ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДАТ РЕШЕНИ САМО,АКО ПАРЛАМЕНТА ПРИЕМЕ ЗАКОН ЗА КОНФИСКУВАНЕ ИМУЩЕСТВОТО НА НЕЗАКОННО ЗАБОГАТЕЛИТЕ ,КАТО ПАРИТЕ НА 100-ТЕ НАЙ-БОГАТИТИ БЪЛГАРИ НАДХВЪРЛЯ 50 МИЛИАРДА ЕВРО.

  29. Уважаеми господа столове,

    сигурно сте много умни,щом щом цял един ден-петък. е посветен на тях-господа министрите трябва да отговарят на техните въпроси,отговори,които не интерисуват

  30. за депутат,кмет’министър,зам.министър,областен ууправител,президент,освен висше образование да се изисква и научна степен “доктор.“ по специалност отговаряща на ресора,за който ще отговаря.И разбира се да владее писмено и говоримо руски и английски език.

  31. Господа депутати_политици,
    Защо розглеждате зверствата извършени в България от 9.9.1944 г.,а не напр.от месец май,когато по площадите на Слшвен и другн градове бяха излоени труповете на стотиците убити от фашшстите деца ,жени,деца или от 30 март,Когато американците разрушха София и избиха хиляди софиянци.Вие изобщо не се сещате за хилядите избити през 1923 г.,за зверските убшйства по нареждане на царя Стамболиъскш и Гео Милев.А м
    Може би не сте чуволи,че след 1915 г.туцине заклаха милион и половина армецо,а за периода от 1396 г.до 1444 г.намалиха българите от 4 милиона на 929 хиляди.

  32. ЛиЛични и партийни интереси са причината депутатитр да изготвят такъв калпав закон за образоеанието,който го обрйча на гибел.

  33. Г-ДА ДЕПУТАТИ ПИТАМ КАКВА РЕПУБЛИКА Е БЪЛГАРИЯ?ДОКОЛКОТО ЗНАЯ ПО КОНСТИТУЦИЯ БЪЛГАРИЯ Е ПАРЛАМЕНТАРНА РЕПУБЛИКА,В КОЯТО НА ВАС СА ПОДЧИНЕНИ ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР,КОИТО МОГАТ ДА ГОВОРЯТ И ДЕЙСТВАТ САМО ЗА НЕЩА,КОИТО ВИЕ СТЕ ОДОБРИЛИ.НО НАПОСЛЕДЪК СЕ ЧУВАТ ПРИКАЗКИ,ЧЕ БЕЗ ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЧЕ ДНЕС БЪЛГАРИЯ Е ПРОКУРОРСКА РЕПУБЛИКА,В КОЯТО ПАРЛАМЕНТ,ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР ИЗПЪЛНЯВАТ НАРЕЖДАНИЯТА НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР,ВЕРНО ЛИ Е ТОВА

  34. Всичко това е дигитален аналог като някой дядо дето не е много с акъла си да влезе в библиотека и да започне на крещи на хора, които всъщност не са там, за проблемите в държавата.

  35. Смятам,че Парламенът трябва да отбележи тази грона годишнина,защото този договор говори,че западните държави вече не са демокрациш,а фашистки диктатури,възприели фашизмът за своя идеология и външно политика

  36. Предложения по изборния кодекс
    1.право да гласуват да имеет навършилите 16. години
    2.Броят на избраните депутат да се определя от % на гласувалите избиратели:100% гласуваотбелязване на ли-240 депутати’50% гласквали избиратели-120 избрани
    депутати.
    3.партията и кандидата,за кото гласува избирателя да става не със знак,а с изписване на български език техните пълни имена.

  37. Докато кандиддатите за дрпутати ср издигат от партиите и министрите са партийни личности България ще затъва в блатото на мизерията,несправефливостта

  38. Пред депутатите съои дилрмата или фа приемат закон за забрана на приватизсцията на фържсвна собсъврност или да обяеят за профсн сграфите нс чарламрнта министерствата и президрнството.и

  39. Г-ДА ДЕПУТАТИ,ВИЕ ,КОИТО СТЕ РЕШИЛИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЗАКОН ЗАБРАНЯВАЩ БУРКИТЕ,КОЕТОЛ Е ПРАВИЛНО /В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ЖЕНИТЕ,КОИТО НОСЯТ БУРКИ ЗАКРИВАТ НЕ САМО ЛИЦЕТО СИ,А ЦЯЛОТО СИ СИ ТЯЛО С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ПРЪСТИТЕ НА РЪЦЕТЕ СИ /, ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕТЕ ЗАКОН ЗАБРАНЯВАШ НА СВОБОДНО МИСЛЕЩИТЕ ЖЕНИ АТЕИСКИ ДА СЕ ОБЛИЧАТ ПРЕКАЛЕНО МНОГО РАЗГОЛЕНИ-КЪСИ ПОЛИ И РОКЛИ ПОКАЗВАЩ ГОЛИТЕ ИМ БЕДРА ДО КРЪСТТА,,ГОЛЕМИ ДЕКОЛТЕТА С ИЗЛОЖЕНИЕ НА НА ЧСТ ОТ ГЪРДИТЕ ИЛИ ЦЕЛИТЕ ГОЛИ ГЪРДИ БЕЗ СУТИЕН.ГОЛ ГРЪБ НЕПОКРИТ ОТ РОКЛЯ И КОМБИНИЖОН.ПИТА ГОИ СА ПО-ОПАСНИ ЗА МЛАДЕЖТА-ЖЕНИТЕ С БУРКИ ИЛИ РАЗГОЛЕНИТЕ ЖЕНИ.

  40. ГОСПОДА ДЕПУТАТИХУБАВО Е,ЧЕ РАЗГЛЕЖДАТЕ ГОДИНИТЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКОТО УПРАВЛЕНИЕ ПРИЧИНИЛО НЕ МАЛКО ЗЛИНИ НА НАРОДА,НО И ИЗВЪРШИЛО НЕ МАЛКО ДОБРИ НЕЩА ЗА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА ,А ЗАБРАВЯТЕ ДА ПОХВАЛИТЕ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ОТ БУРЖОАЗИЯТА ПО ВРЕМА НА ЦАРСКА БЪЛГАРИЯ.МОЖЕ БИ МНОГО ОТ НАШИТЕ ДЕСНИ ПОЛИТИЦИ,ПОТОМЦИ НА ТАЗИ БУРЖОАЗИЯ СИГУРНО СЕ ГОРДЕЯТ С ДЕЛАТАНА СВОИТЕ ПРЕДЦИ.И ИМА ЗАЩО..НИМА ГОЛЕМИТЕ ПАТРИОТИ ТЕ ,КОИТО НАРЕЖДАНЕ НА ЦАРЯ УБИВАТ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ И БРАТ МУ ВАСИЛ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ПАРЛАМЕНТА ДА ГИ ОБЯВИ ЗА ГЕРОИ А АСВЕТИЯ СИНОД ДА ГИ ОБЯВИ ЗА СВЕТИИ.ЗАЩО ОЩЕ ПАРЛАМЕНТА НЕ ОЩЕ НЕ Е НЕ Е ОБЯВИЛ ЗА ВЕЛИКИ ПАтриоти убийците на комуниста вапцаров.а има още велики дела,за от които депутатите ,за които да похвалят буржоазните управници.ще посоча един от тях.през пролетта на 1944 г. като ученик в прогимназията бях свидетел на на една патриотична пяостъпка на буржоазните управници демократи.през няколко дни на площадите пред популярна банка и пред паметника на хаджи димитър в сливен бяха изложените десеттки трупове на зверски избити деца,млладежи,девойки,жени и старжи,защото помагали на паризаните.в своите изказвания в парлмента депутатите ,които ругаеха комунистите,защо нищо не клазаха за великите дела на своите предци-управници и велики патриоти.

  41. Какво общо има това със статията и защо въобще си мислиш, че някой депутат ще прочете коментара ти тук? Като спамиш с copy/paste из форуми и блогове, поне гледай дали има връзка някаква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.