Office 2010 – огромно подобрение, но дали е за вас?

2010, excel, microsoft, office, word, документи, нов, офис, преглед, презентации Утре е официалната премиера на Office 2010 и по този случай получих проморционален пакет, за да го тествам. В по-голямата си част е същата като бета версията, която все още може да вземете безплатно в мрежата. Ако следите блога ми, би трябвало да знаете, че не съм голям фен на Microsoft. От това, което видях обаче, наистина са успели да направят истински добър набор от продукти. Не мога да кажа същото за демо клиповете на сайта им, но това е друга тема.

Ако във фирмата ви сте преминали на Office 2007, със сигурно сте изпитали шок от промяната в менютата. Повечето потребители споменават това като проблем, но след известно време го намират за по-удобен и бърз за използване. Добрата новина е, че с 2010 няма да ви се налага да свиквате с нещо различно. Страното меню горе вляво, с което записвахте файлове, сега е разширено като backstage панел и съдържа доста екстри. Там ще намерите добър инструмент за създаване на template-и, записване и трансформиране на данните в различни формати (включително pdf), както и инструмент за споделявне. Последния за мен е най-добрата новост в Office пакета, защото ви позволява директно от софтуера да споделите документа/презентацията/таблицата с вашите колеги, да посочите кой какви права има над нея и т.н. По принцип във фирмите се използват специални приложения за тази цел или просто служителите си ги препращат един на друг. Това обаче е или неудобно за използване, или става трудно да се проследи кой какво е променил. Функцията за споделяне оправя този проблем.

Друго полезно допълнение е web архивът, където всеки документ може да бъде качен. Използва се системата на Windows Live. Това освен лесно споделяне с други колеги, бизнес партньори и приятели, помага и на малки фирми, които нямат собствени системи за управление на права и версии. Microsoft са създали и интернет версии на Word и Excel, които да конкурират Google Docs в мрежата. Това би било полезно когато човек е на път и няма инсталация на компютъра си. Доколкото разбирам, документите обработени в мрежата се синхронизират автоматично с тези, върху които е работил в офиса. Нещо повече – когато повече хора работят по един файл, системата показва промените от всички по подобие на Google Wave.

Ако сте се опитвали да променяте текст или таблица от телефон, ще знаете, че просто не става. Има няколко приложения за целта и най-доброто, което съм намери до сега е мобилната версия на Google Docs. Microsoft се опитват да ги конкурират и тук като създават мобилен офис пакет. Една интересна функция е, че може да комуникирате през телефона си с компютъра и да го използвате по време на презентации. Освен да сменяте слайдовете с бутоните, на него може да се показват бележките ви, които да са в помощ по време на представянето.

2010, excel, microsoft, office, word, документи, нов, офис, преглед, презентации

Разбира се, в самите Word, Excel, Powerpoint и т.н. има доста екстри. Забелязва се, че са подобрили вида на търсачката, добавили са повече стилове на текста в Word и повече преминавания от един слайд на друг в Powerpoint. В последния има повече възможности за обработка на снимки, а вече и на видео, което да включвате в слайдовете. Може и да излъчите презентацията си на живо в мрежата (или webinar, както е терминът). В Еxcel може да добавяте графики в отделни клетки, които да визуализират промяната на данните в един ред. За жалост обаче редакторът на формули не е пипан – нещо, което винаги съм намирал за страшно неудобно. Променили са най-накрая вида Outlook, за да изглеждат менютата в новия стил и са направили връзката на останалите инструменти с него много по-добра – нещо, което преди ме дразнеше.

Като цяло новият Office 2010 наистина има доста нововъведения и оправени пропуски от предишната версия. Мисля си, че web архивът и мобилните приложения ще накарат много фирми да минат на него, дори и да са се двоумели за 2007. За жалост обаче, не съм сигурен колко от тези нововъведения ще са приложими в България. Като изключим момента, че по-голямата част от малките и средни фирми въобще не използват легален Office, надали много от тях имат навика да обработват заедно презентации и таблици, да раздават права за тях или да пазят версии. Във всеки случай този Office улеснява страшно тези полезни функции и това би помогнало на служителите да свикнат да ги използват.

office, 2010, microsoft, open source, alternatives, openoffice, google docs По принцип много сравняваме Open Office с този на Microsoft, но реално погледнато, безплатният продукт с отворен код сега е на нивото на MS Office 2003. Ако наистина искате най-новото с всички функции и имате навика, знанията и най-вече – нуждата да използвате всички тях, определено трябва да си вземете MS Office. Просто е най-добрият. Това, което предполагам обаче е, че повечето потребители у нас нямат въобще нужда от нещо повече от стария 2003 и затова няма нищо лошо в това да се вземе безплатна, легална и също толкова добра алтернатива като Open Office. Google от друга страна имат още много да се потрудят с Docs портала си. Макар, че да се използва доста за въпросници и споделяне на презентации, успехът му се дулжи на интеграцията с Gmail. Далеч е обаче от изместване на MS Office в бизнес средите.

Очаквайте продължение на статията в скоро време. Инсталирал съм продукта във виртуална машина на Ubuntu компютъра ми и ще го тествам още доста в близките седмици. За жалост още не съм успял да го инсталирам направо на Linux през Wine, както и на netbook-а ми, но и това ще стане.

Повече информация за премиерата на Office 2010 може да намерите в Twitter, Facebook, YouTube, както и на страницата им.

14 коментара

  1. Pingback: yurukov
  2. Не знам какво подобряват в сравнение с Office 2007, но ако не са върнали стария познат интерфейс на 97/2003 им пожелавам да си го бият в дървените глави (извинете за израза, ама не мога да се въздържа). Според мен не си съвсем прав и доста фирми имат купени Office 97/2003 и НЕ искат да дават пари за нещо, което тепърва да учат (и да се мъчат).

  3. Не знам дали осъзнаваш и дали си забелязвал, но техническите статии непридружени с много контекстни снимки, чертежчета, клипчетаи т.н. никой не ги чете вече (честно!). Just saying.

  4. Боянчо, много текст ама къде са скрииншотовете? Поне да видим за какво иде реч 🙂

  5. @Марин – и аз имах същото отношение към 2007, но сега мисля, че е по-удобен след като свикнах на работа с него. Като цяло обаче за моите си неща използвам OpenOffice. Доста фирми имат 2003, но в един момент като започнат да получават docx файлове, които не им се изкарват правилно дори с compatibility пакета, може и да се замислят за 2010. А за това да използват алтернативи – зависи вече от централно решение на ръководството. Вече OO е достатъчно напреднал, за да измести 2003, който пък скоро най-вероятно ще спре да се поддържа.

    @Петър, @Drago – този път нямах време да направя клипчета и снимки. За следващата обещавам да има.

  6. Pingback: yurukov
  7. Аз използвам IBM Lotus Symphony и съм много доволен.

    Няма толкова много функции колкото MS Office, но на мен не са ми и необходими. По-стабилен и по-красив е от Open Office. И най-важното, напълно безплатен е за всякаква употреба. Забелязал съм, че се използва в немалко фирми.

  8. @Кирил Кирилов – не съм го използвал до сега, но това, което съм виждал е, че фирмите използват mail клиента им, а за останалото – MS Office. Иначе нямам никакви други впечатления. Поддържа ли всички разширения като OO?

  9. Според мен за работа в малка фирма няма нищо по-добро от Google Apps.

    Реално за половин час, технически грамотен човек може да създаде мейли на всички във фирмата, а от там и достъп до стандартните Google Docs програмки и това напълно безплатно. Ако купиш домейн от name.com, дори всичко това си е bundle при регистрацията.

    В две фирмички ползваме вече Google Apps и съм наистина доволен. Е, да – нямаме някакви ултра модерни презентации, а простички такива; сигурно нищо друго освен цифровото форматиране и SUM формулата на Spreadsheets документите; разбира се ползваме много Calendar и обикновени фирмени Docs, в които освен болд, италик, заглавие и снимки друго ползва ли се? А да, готина опция е и preview-то на документи от Google Search и save-a им от нета.

    Та, откак напуснах Exchange, Outlook, Office света май нищо не ми е липсвало в тях… 🙂

  10. @Боян Юруков – Доколкото знам използва кода на Open Office пренесен върху платформата на Eclipse поддържа всички възможности на Open Office, но с по-добър дизайн. Изпробвай го когато имаш време има голяма вероятност да ти хареса. В IBM и техните партньори използват само този офис пакет. Другото му голямо предимство за фирмите е, че се интегрира идеално с Lotus Notes and Domino но този софтуер вече не е безплатен.

  11. @Тишо – Това беше пример за централно решение. Колко обаче разбират достатъчно не да го направят, а дори да разберат само ползата от такава система?

    @Кирил Кирилов – върху eclipse? О, ще го опробвам определено.

  12. Има ли някакви надежди да интегрират LaTeX, за да не трябва човек да се гърчи, когато пише математически изрази?

  13. Много добър анализ. А как стои въпросът с Ribbon интерфейсът и класическите менюта?

  14. @xotspot – Същия си е, но малко са го подобрили. бутона за File менюто е разширен не просто в панел за отваряне и записване, а в цялостен backstage панел с много функции. Горе съм го описал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.