Победа – гласовете на депутатите ще са в интернет

парламент, народно събрание, депутати, гласове, графика, дигитален, закони, egov, победа, успех

Има развитие по идеята гласовете на депутатите да се публикуват в мрежата. Акцията беше започната от Електронна Граница, а аз и Атанас Чобанов я подкрепихме малко по-късно. Днес е била гласувана промяна на правилника, но подробностите още не са публикувани на сайта. Ето новината в Дневник и в Капитал. Малко след първите отчети очаквайте визуализация подобна на тази горе. Ще направя така, че информацията да се публикува и в Twitter акаунта на парламента, който създадох за законопроектите и заседанията на комисиите.

Утре очаквайте материал (ето го тук) за това кой ще спечели обществената поръчка за новия сайт на Народното Събрание. Не, офертите не са отворени още, но това явно няма голямо значение. Интересното е, че в описанието на новия сайт не е предвидено публикуване на индивидуални гласувания, което може да е причина да се извинят с „технически причини“.

16 коментара

  1. Svejo: Определено си е добра новина. Вече имам скриповете за визуализиране. Само данни да подадат. Първо обаче ще ги пусна в XML и JSON формат.

  2. Тъй като нищо не разбирам от професията ви със Станислав, да те попитам, ти все пак опита ли се да осъществиш връзка с Народното събрание по този повод и евентуално да участваш в „обществената поръчка“. Ако не си го направил, не ми отговаряй, а действай. Повече умни глави трябва да съветват Народното събрание. Млади хора, интелигентни и добронамерени.

  3. @ljubima – изискванията са така поставени, че дори по-големите фирми с опит в бранша не могат да се вместят.

  4. Бях привлечен в този сайт от коментара към статията във в. Капитал.

    Нещо, което бих се радвал да видя, е превръщането на стенограмите публикувани на сайта на НС в по-лесно обработваема информация от обикновен текст. Така профилите на депутатите могат да се обогатят с линкове към изказванията им по отделни теми (нещо като търсене на потребителски постове в интернет форум)

  5. @Христо – подледни техническото описание на новия сайт на парламента. Виж последния линк от втория параграф и там може да свалиш документацията. Следя поръчката от извесно време и там е предвидена интерактивна система за разглеждане на стенограмите и синхронизиране с видео или звук. Дано да го направят де и да работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.