Подробности около „криминалния сайт“

престъпност, дарик, интервю, сайт, изчезнали, lipsva, липсва, обир, кражба, сайт, проект

Вчера дадох интервю за Дарик във връзка с проекта Lipsva.com. Много съм им благодарен, че искат да популяризират идеята и че оценяват потенциалът им. Репортажът им може да чуете тук.

По време на интервюто споделих, че имам идея да направя сайт, който да събира сигнали за насилие, кражби и други престъпления. Целта ще е да се направи карта на престъпността в страната. Тази идея, също както тази за Lipsva.com, съвсем не е нова в световен мащаб. Често давам за пример подобна разработка в Бразилия, където също по обясними причини информация за престъпленията не се предоставя от властите и се налага да се събира директно от обществото. Технологията също не е нещо иновативно – има готова система, която смятам да използвам – Ushahidi. Това е софтуер с отворен код, който се използва от десетки организации по света за подобни проекти.

До колкото събирането на такава информация би била полезна или не – тепърва ще разберем. Също както сайта за безследно изчезнали, и този ще събира данни за статистически анализ. Отдавна имам идея да го направя, но след като излезе в публичното пространство, май нямам избор и ще трябва да го пусна до края на месеца. Стискайте палци.

28 коментара

  1. Pingback: krlkirilov
  2. Pingback: Tweets that mention Подробности около „криминалния сайт“ | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  3. Освен че идеята е добра, иска ми се да вярвам, че МВР ще я подкрепят или поне няма да пречат. Все пак е доста по-сериозна от Lipsva.com, от гл.т. на засягане нечии недобри намерения.

  4. Идеята е добра, не е нова – вече я има на няколко места по света и използват същата система. Това прави мейла, който получих днес, още по нелеп. Някакво НПО твърди, че направила такава система през 2003, имали авторски права и ако съм се опитал да направя друг сайт със същата цел, щели да ме съдят. Сега ще им отговоря и тези дни ще пиша повече в блога. Ще се опитам да съм дипломатичен, но не съм спал от 40 часа и не знам до колко ще успея.

  5. Svejo: Много интересна и полезна идея !Ч
    И веднага възникват куп въпроси.
    Ако не сте юрист, посъветвайте се с такъв,
    за да не се пресекат някъде интересите на МВР по отношение на данни и инфо
    Има значение дали сайта ще е сами информативен или ще се занимава по задълбочено…
    Бих участвала с каквото мога в такова много полезно начинание.
    Но да уточня – уви, не съм юрист.

  6. Четох една книга за истинско телевизионно предаване, в което зретелите помагат и разкриват нерешени престъпления, дори някои с голяма давност. Книгата я върнах в библиотеката / коя – Градската, Американската или Британската не помня – беше отдавна/, но щом в Америка може, значи има начин и тук да се осъществи тази чудесна идея. … Да ги хванем престъпниците!

  7. @poohy – мисля си, е една такава карта няма да помогне толкова за решаване на престъпления (въпреки, че по подобие на Lipsva такъв шанс има), а по-скоро да създаде представа за проблемните зони. Така например, ако някъде има доста дребни кражби и вандалски прояви на деца, възможно е те да се решат чрез създаване на спортен център в региона или дори няколко клуба, които да ги ангажират. Това е прост пример и определено не е толкова просто, но възможностите са доста стига данните да са налице.

  8. Ако идеята е само за градовете – клуб става. Но защо тази карта да не включва цялата територия на страната, и как ще стане с най-отдалечените, без интернет кътчета? Колкото по-далеч от градовете живеят хората, толкова по-безнаказано стават жертва на престъпления, те даже не могат да се регистрират „Бог високо, цар далеко!“

  9. Идеята ти е много, много добра. Дано намериш време и съмишленици за реализацията. Това е моят любим подобен проект, дано да е осъществимо и на българска територия:

  10. Малко далече е от идеята от целта, но ако главно ще събирате статистика и инфо – crime.bg е свободен(май)

  11. Pingback: Подробности около „криминалния сайт“
  12. Здравейте,
    Идеята Ви наистина е добра, макар и не нещо ново за глобалната мрежа.
    Поздравявам Ви, ако и наистина ще я реализирате. Виждам във Ваше лице и вашите приятели, млади хора, които има гражданска позиция, което пък ми дава надежда, че гражданското общество може да се случи.
    С подобно нещо се занимавам от известно време (като проучване и тестване) и мисля, че може и да ви бъда полезен.
    Ето например едно подобно нещо http://www.mylocalcrime.com/#%u0420%u0443%u0441%u0435%2C%20%u0411%u044A%u043B%u0433%u0430%u0440%u0438%u044F
    По датите ще се ориентирате кога съм въвеждал данните и …
    Първообраза беше http://www.spotcrime.com. Има и още един който заслужава внимание http://www.crimereports.com. Има подобен сайт пуснат в Англия миналата година. Преди години, в зората на социалните мрежи и появата на Google Maps – имаше един такъв проект на ентусиаст в щатите (за съжаление съм загубил линка, минали са няколко години), но не беше толкова отворен. Сега с новите API на Google мисля е по-лесно реализуемо. На мен би ми се понравило, ако за статистиката се използва BI, но за нея ще пиша може би по-нататък. Желая Ви успех и да го направите, по-добър от горните за които споменах.

  13. @Yasen Arsov – наистина има много такива мрежи по света и писах вече, че не е нищо ново. Дано наистина да стане и за БГ. Сега проекта е в пауза докато изчистя концепцията и събера хора за модерацията.

  14. @Боян Юруков
    Благодаря за бързия отговор. Не съм се лъгал, свястно момче си. Концепцията зависи от целите. Аз днес малко се потрудих и ето http://crimebg.crowdmap.com/ – до утре смятам да го поошаря
    Чел ли си бюлетините на МВР – страшна работа. Но дано се подкваси, ако ли не има и други методи с използването на Data Mining и Text Mining – та едни роботчета да обикалят новинарските и други сайтове, събират, обработват, синтезират, анализират и визуализират информация в определени аспекти. Да ама нали се сещате как могат да реагират някои учреждения и органи. Може данните да се окажат не съвсем потвърждаващи официалната версия. Номера е как ще се прави и съответно финансира. Ако сте уредили финансирането – браво. Иначе с ентусиазъм е малко … Ето – може да погледнеш за европейски градове и не само. Нещата не са съвсем розови – при това напълно безплатно. Но можем да продължим да обсъждаме нещата докато избистрим концепцията, както казвате.

  15. @Yasen Arsov – фактически първото е същото като това, което съм направил. Опитвам се само да го преведа и да оправя дизайна. Финансиране няма, за жалост. Хрумна ми преди за crawler-и на бюлетините им, но са твърде хаотични, в свободен текст и с правописни грешки. Опитвам се да прокарам идеята да пускат структурирани доклади в XML формат, но до тогава има много време. Хубавото на това, което ми изпрати като линкове и crime.bg е, че данните са отворени и могат да се споделят. В Ushahidi системата обаче има два съществени проблема – трябва сериозна модерация – одобряване и потвърждаване, както и системата за SMS-и не работи в БГ. Обмислям как да оправя тези неща. Ако имаш идеи – пиши на мейла ми да видим какво може да направим.

  16. @климатици – всъщност точно година се двоумих около нея и вчера най-после я пуснах. Утре ще пиша подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.