Политическо книговезане

политика, комикс, бсп, герб, младежка организация, политика, Бойко, метафора, книговезане

Вчера реших да си направя книжка. Избрах си един комикс и го отпечатах както си беше в получения файл. Не ми се занимаваше да го режа на отделни страници, а трябваше, защото в този си вид нямаше поле за подвързване. Както и да е – горе виждате резултата.

Най-големият проблем беше свързването на страниците. Сгънах ги две по две и ги подредих една до друга. После ги закрепих с телбод, така че да се получи ръб. След това ги минах отзад с тиксо.

политика, комикс, бсп, герб, младежка организация, политика, Бойко, метафора, книговезане

Накрая отрязах предната и задната страница и закрих ръба с бялото поле зад тях. Проблемът ми сега беше, че всяка втора страница беше празна заради това, че не бяха разпределени правилно в изходния файл. Получи се, но доста излишни страници, но явно така беше по проект. Нямах лепило и затова взех най-лесното и бързо решение – пак с телбод закрепих отделните страници в края. Така останаха само тези с напечатано, които реално вършеха някаква работа. В края обаче стана дебело, защото телбодите бяха прекалено много и така се натоварваха страниците с риск да се скъсат. А и както се вижда в горната снимка, при разгръщане леко се разкриват недостатъците вътре.

политика, комикс, бсп, герб, младежка организация, политика, Бойко, метафора, книговезане

Това не е добре подвързана книжка, но в крайна сметка работих с наличните материали и опит. Определено можеше да се направи по-добре, но в това, което получих като файл, имаше сериозни проблеми. Първо, не бяха взели в предвид ограниченията при печатане и бяха излезли извън стандартния формат. Това не беше видно в началото, но стана ясно с напредъка на проекта. Така се наложи силно да свия картинките, което значително намали качеството на разглеждане и то особено при остарялата печатарска инфраструктура, която ми бяха оставили. После, страниците бяха така свързани една с друга, че трябваше доста време да ги разплитам, режа и отделям, за получа нещо работещо. Тъй като клиентите, за която правих книжката, искаха бързи резултати, реших да използвам наличните страници и материали. След като я напечатах се оказа, че има скрити дефекти, които този, който е правил комикса очевидно не е взел в предвид.

Въпреки, че на външен вид комикса под формата на дигитален файл изглеждаше доста добре, това, което получих в реалността беше доста различно. Просто когато прехвърлим нещо такова в реалният живот излиза, че има много скрити детайли, които ни убягват. Така се оказва, че трябва да се боря със статуквото в печатницата, за да създам обещаната книга и то бързо. Несъмнено ще мога да направя по-добра печатна версия, но преди това ще трябва да разплета всички проблеми оставени от тези, които са подготвяли книгата преди мен. Естествено не очаквам някой да си признае, че трябва още много работа за оправяне на грешките му, но това не променя факта, че комиксът на този етап е съшит с бели конци, което далеч не му прави чест.

политика, комикс, бсп, герб, младежка организация, политика, Бойко, метафора, книговезане

Впрочем тези, за които правих книжката не бяха въодушевени от резултата, но предвид спешността в голяма степен проявиха разбиране. Дори отчасти бяха щастливи предвид книгите, които са получавали преди и комуникацията по проектите до сега. Сега очакват следващата книга да е по-добра и определено ще ми дават повече поръчки.

6 коментара

  1. Виж в Гугъл за bookbinding има някои много лесни начини и доста по-добри от твоя. Относно отпечатването на комикса има нещо при печатането, което се нарича сигнатура. Това е подреждането на индивидуалните страници. Има плъгини и програми за това на английски търси за imposition. Акробата има някакви много малки възможности за това и май Уърд ама не съм сигурен.
    Ако печаташ в печатница, май не си чувал за застъпване и разцентрирането на слоевете различни мастила. Това е работа от предпечата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.