PolitiKat – барометър за лицемерието в политиката

Facebook е нещо прекрасно. Благодарение на него попаднах на проекта PolitiKat. Според описанието, той има за цел да бори с политическото лицемерие и се осъществява благодарение на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Трите главни секции на сайта са Истинометър, Ветропоказател и Бойкометър. Първият изброява обещания на различни публични личности и дава оценка до колко са изпълнени. Вторият е нещо подобно, но за позиции – до колко публичните личности запазват и отстояват становищата си. Последния измерва развитието по предизборните обещания на кабинета на Борисов.

За сега следят изявите на едва 4 човека, но за сметка на това списъкът от обещания е доста дълъг. С времето вярвам, че ще се напълнят всички секции. Всеки може да добави нови личности, обещания и становища. Подробни инструкции за това как да участвате може да се намерят тук.

Интересното тук е, че ще може да следим подробно представянето на всяка публична личност. След време, когато се съберат достатъчно данни, ще може да се направи индекс за лицемерие на всеки политик. Това е информация от същия тип, като тази за отсъствията и послушността на депутатите, която публикувах наскоро. Впрочем идната седмица ще пусна подновена статистика за миналата им сесия.

Всички данни от този тип – индекси на лицемерие, послушание, активност и прочие, ще ни помогнат да взимаме решения, когато преценяваме техни изказвания или по време на избори. Освен със събиране на повече информация, може би проекта би станал по-интересен, ако пуснат данните си в отворен формат. Така ще може да ги комбинираме с други от подобни инициативи и да направим цялостен профил на публичните личности.

25 коментара

  1. Pingback: Veneta Dencheva
  2. Pingback: Stanislav Bozhkov
  3. Pingback: Method-X
  4. Интересен е замисъла на сайта, но мисля че е грешен подхода. Защо примерно не се направи сайт в който да се поместват подобни „личности“ , които са изпълнили обещанията си 🙂 – страшен сайт ще стане няма да има никакъв контент 🙂

  5. Svejo: Юруков, ако по-често се ровеше из Свежо, щеше първо тук да го срещнеш. Но няма лошо, пак си го срещнал. (thumb up)

  6. @Хороскоп – първо, защото личности, които да са си изпълнили всички обещания практически няма и второ – за да се стигне до извода дали са лицемери или не, трябва дебат. Сайта е базиран на wiki и мисля, че ще може да се прави такъв зад страниците. Освен това тези решения са процес и не може да усмотрение на 2-3-ма да се обявява някой за политически праведник, без да се даде възможност на посетителите да въведат всичките гледни точки. В този си вид е доста добър сайта.

  7. Svejo: @rosi158 – полезен е в зависимост как го ползваш и за какво.

    @vania58 – е, не може да съм навсякъде по всяко време, нали 🙂

  8. Pingback: От Блога
  9. да се направи и един такъв проек за съдебната система и да се качат решения, присъди и постановления. да видите там какви са чудеса, просто ще се чудите тези имат ли юридическо образование и как са назначени в съдебната система.

  10. Svejo: да се направи и един такъв проек за съдебната система и да се качат решения, присъди и постановления. да видите там какви са чудеса, просто ще се чудите тези имат ли юридическо образование и как са назначени в съдебната система. а чрез тези актове се решват човешки съдби- дирекно.

  11. @demokrat – проблемът е, че за да се разберат правилно решенията и пропуските им, трябва човек да има юридическо образование. Логиката на законите не следва ежедневната логика, защото ние възприемаме много неща за даденост. Затова би било интересно да се направи нещо такова, но от специалисти, които да обясняват защо и къде какво е сгрешено. За целта обаче и съдилищата трябва да пускат повече информация.

  12. Здравей Боби!
    Не се познаваме, но реших да изоставя формалностите 😀
    Идеьта на Политикат изглежда интересна и обещаваща. Надявам се скоро да се популяризира и обектът на вниманието им да нарастне!
    П.С. Наблюдавах медийните ти изяви – стискам палци идеята ти да намери широка обществена подкрепа и да спомогне за откриване на изчезналите!
    Поздрави, Владо

  13. Благодаря за пожеланията за Lipsva. Дано повече хора да се решат да участват активно като добавят изчезнали и внимават дали ще видят лицата им по улицата. Същото пожелавам и на екипа на politikat.

  14. Pingback: Добър въпрос, уважаеми “стари” медии | СВОБОДНО СЛОВО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.