Пореден Skype спам

23 дек 2010: Не, Skype не става платен. Просто имат проблеми с мрежата. Днес всичко се оправи. Всички съобщения, че става платен са или майтапи, или целят да ви откраднат информацията.

skype, spam, критично съобщене, препращане, спиране И преди бях писал за подобни неща. Явно достатъчно хора се вързват все още щом днес получих от 15 човека (!) следното съобщение:

Skype Administrator: Здравейте уважаеми потребители на Skype,
поради изключително големия брой абонати в Skype, вече наброяващи 800 милиона, нашият сървър изпитва сериозни затруднения. Сега стартирахме кампания за изтриване на неизползваемите скайп акаунти. Изпратете това съобщение до поне 15 от абонатите си, които са на линия, за да ни покажете, че сте активен потребител на Skype. Aко не го направите до 2 дни вие ще бъдете определен като неактивен Скайп потребител и вашият акаунт ще бъде замразен за неопределен период от време.
За повече информация:
Екипът на Skype за България

Посоченият сайт вече не съществува. Предполагам, че е паднал заради натоварването или оплакване към Hit.bg. Ако в бъдеще получите подобни съобщения, следващите следните прости правила:

  1. Skype екипът никога не се свързва с вас по Skype. Затова не обръщайте внимание на подобни „официални съобщения“.
  2. Skype мрежата никога няма да бъде спряна, без преди това всички медии да гръмнат по въпроса.
  3. Многото потребители са само от полза на Skype, защото повишават аудиторията им за реклама без да натоварват сървърите им.
  4. Независимо дали става дума за Skype или някоя друга услуга, която използвате, не давайте лични данни по какъвто и да е начин. Ако наистина ви се обажда служител, то той вече ще знае тези данни.
  5. Не препращайте подобни съобщения на приятелите си. Така само внасяте паника или ги дразните. Ако наистина има подобно неща, колкото и невероятно да е това, то екипа ще се свържа по мейла с всички.

Допълнение 28. януари

Ето за какъв нов спам съобщи SnY:

„Поради финансовата криза Skype става платен. Пратете това съобщение на 15 от вашите абонати, за да получите разрешение за едногодишно безплатно ползване.
Екипът на Skype.“ 😀

73 коментара

  1. Pingback: Gergana
  2. Pingback: Лита
  3. Pingback: ltinuviel
  4. Pingback: ivanmark 
  5. Pingback: Ivan
  6. Pingback: ivanmark
  7. Pingback: venimus
  8. Pingback: Valentin Todorov
  9. и skype толкова са я окъсали, че ползват безплатен хостинг на hit.bg 😀
    Типичен phishing.
    Това го получих от баща ми и той първо пита мен дали е спам или има нещо вярно, ама много хора като чуят „спиране на акаунт“ и дори не се замислят.
    Сигурно са пожънали голяма реколта.

  10. Да и особено, когато видите адреса на сайта да сочи към hit.bg можете да сте 100% сигурни, че става дума за спам.

  11. не че ползвам скайп (по скоро не използвам), но подобен спам в подобни мрежи е полезен- отсява контактите ти по интелигентност. като получиш подобно нещо от някой в списъка ти, с чиста съвест можеш да го изтриеш от там. естествен отбор на видовете в интернет.

  12. Pingback: Georgi Georgiev
  13. Pingback: technopolic
  14. Pingback: ぷぎゃあ
  15. Това си е направо SCAM, а не SPAM мен ако ме пита човек. Реално си става дума за измама… 🙂

  16. @MacTeP – не съм видял сайта, но ако СкручЪ е прав, значи просто си правят реклама. Спам е това, че всичките ти приятели ти го препращат. Аз го наричам социален спам и се среща най-често във Facebook или под формата на ония верижни писма.

  17. Въпросният сайт беше пълен от горе до долу с реклами.
    Тиксо брояча –

  18. Ти наясно ли си, че повечето потребители а скайп, ама огромна част от тях, не знаят как да си проверят пощата, а и не я помнят! Такива хора се връзват на спама, а те съм убеден, че не следят yurukov.net по RSS-a. 🙂

  19. @Domsdey – Това е доста безсмислено, защото кликовете на реклами са обикновено между 0.2 и 0.8% от посещенията на сайта. В случая макар, че да е бил пълен с такива, хората не стигат до тази страница по желание и там няма нищо, което да задържи вниманието им, а от там нивото пада в пъти. Бих се учудил, ако са получили повече от 40-50 клика.

    Все пак това е добрия вариант – по-лошия е този, които се случи преди години, когато на подобен сайт събираха информация и те караха да си свалиш „специална програма“ с допълнения. Тогава си беше чист phishing.

    @Димитър Димитров – всъщност доста от тези, които препращат не са наясно с компютрите и на разбират как работи skype. Това въобще не означава, че не си използват пощата редовно, както и други подобни услуги. От статистиката на сайта ми забелязах, че в последните 2 седмици има сериозно търсене по тази тема. Преди седмица имаше пик от няколко стотин посещения за един ден на една от старите ми статии за проблеми със Skype. От пускането на тази пък, поне 100 човека са я намерили с „Здравейте уважаеми потребители на skype,“ или „скайп ще затваря неактивни“ в Google. Това означава, че има достатъчно хора, които първо търсят информация и после решават дали си струва да препратят.

  20. @Боян Юруков – аз от доста време се чудя, за какво са им скайп акаунти? Разбирам когато се целят в PayPal, ePay, все профили, от които има какво да се открадне.

  21. @Domsdey – Идеята е, че много хора му вярват и го използват за ежедневна комуникация. Като се чувстваш удобно там, лесно можеш да се вържеш на някой и да дадеш лични данни като ЕГН, майл и дори пароли за Skype и Facebook. От там нататък използват твоя акаунт за да примамят други твои приятели от твое име и т.н. В щатите е доста често срещано. У нас сме просто по-съобразителни. Подобно нещо е може би телефонните измами сред пенсионерите.

  22. @Боян Юруков – Знам за щатите, но не вярвах, че и тук сме „напреднали“ до толкова.
    Ха, изглежда съм по-информиран за чуда страна, от колкото за моята собствена. 🙂

  23. Ох, и този спам и другия с „ако не пратиш това до … човека в рамките на …. ще ти се случи….“ са ужасни… Не мога да повярвам как още има хора, които им се връзват след толкова написано по темата. Някой по-горе бе написал, че са полезни за „отсяване“ … съгласявам се :)))

  24. @Domsdey – нормално – за тях повече се говори, а и мащабите на измамите са по-големи.

    @Мария – има още такива хора и препращат предимно, защото не се замислят на момента. Все пак са страшно намалели спрямо това преди няколко години.

  25. Като гледам тиксо брояча за един ден са избили рибата ама после са се сринали.
    Който буйно гори бързо изгаря..:)

  26. Domsdey, огромна част от потребителите в Интернет използват една и съща парола и един и същ юзърнейм за ВСИЧКИТЕ си онлайн регистрации – facebook, paypal, e-pay, insert-random-online-service-here… И като казвам огромна част, имам предвид не само „индианците“, които не си помнят имейла, ами и опитни и напреднали потребители с иначе сериозна Интернет култура. Така че изобщо не е безмислен опита да ти докопат facebook пас-юзер данните. Само изглежда безобидно. Всъщност си е много сериозно.

  27. изобщо не сме. хората мразят да помнят – факт. в най-добрия случай можеш да очакваш да имат до три различни комбинации юзърнейм/пасс за всичките си акаунти из Мрежата. говори с някой сисадмин на голям сървър и ще се убедиш – една проверка на паролите с прост речник може да убие всичко детско у теб що се отнася до отговорното отношение в Интернет.

  28. Покорно благодаря г-н Юруков,за урока.Аз съм един от тия които се вързаха,поради неопитност.Сега,благодарение на вас вече знам как да се опазя,а да не досаждам и предизвиквам смут.Покорно благодаря

  29. Полезен съвет за „индианци“ и весели коментари 🙂
    @yradunchev – „Индианците“ сме май повече от специалистите, със сериозна Интернет култура 😉 .

  30. Pingback: Tweets that mention Пореден Skype спам | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  31. @bgbox – надявам се този път Hit.bg сами да са се усетили и да са ги свалили. Най-вероятно обаче вчера са се оплакали доста хора. Използват безплатния им хостинг често за такива цели.

    @yradunchev, @Domsdey – Наистина доста хора го правят. Утрудно е да се помнят повече пароли без да се пишат. Още повече, че ако искаш истинска сигурност и направий абсолютно уникална парола, непременно трябва да я запишеш, защото няма да има смисъл, с който да я запомниш. Затова – keystore с пръстови отпечатъци.

    @Джоро Трифонов – това с „покорно благодаря“ не беше нужно. Радвам се, че съм помогнал. Тези правила са прости, но важни и колкото по-бързо свикнем всички с тях, толкова по-сигурна ще е мрежата.

    @Надежда Хаджиева – номрално е да е така. Все пак не може всички да сме специалисти по всичко, а и подобни измами стават и в реалния живот, както виждаме. Просто в интернет всичко е по-бързо и не се замисляме.

  32. @Надежда Хаджиева – всички сме индианци в една или друга област. не се обиждайте.

    @Боян Юруков – За сложността и дължината на паролата и проблема със запомнянето й – има и лесни начини, които не изискват записване и позволяват да се помнят доволно силни пароли.

    Пример:

    Взимаш фразата Skype is a really neat application for the masses. Взимаш първите букви от всяка дума и частица: Siaraftm. Заменяме някои от буквите с цифри и препинателни, които визуално наподобяват тези букви: S!4r4ftm – и ето че имаме осем символна парола която съдържа малки букви, цифри, препинателни знаци, главни букви… и не е трудно да я реконструираме само като си спомним първоначалната фраза. За първоначална фраза може да използваме лесни и по-близки фрази – I love my four children they are so cute! примерно… това ще ни даде парола !1m4ct45c

    Наистина е лесно. И никой не се е родил знаещ и можещ.

  33. Онзи ден и мен ме наспамиха едно хубаво. Интересното е, че хората вярват на това. Млади и по възрастни биват манипулирани с една ръка толкова лесно. Хубаво е, че си написал статия по въпроса, макар, че и в други форуми видях хората да се оплакват. Статията ти ме вдъхнови за Fight SPAM with SPAM. Съставих следното съобщение, и го препратих на доста хора. Ако искате подкрепете ме и го изпратете на всичките си абонати.
    –––––––––––––––

    Skype Administrator: Или както Ви е удобно, но помогнете на SKYPE да спрe нежеланите съобщения (SPAM) от рода на:

    „Skype Administrator: Здравейте уважаеми потребители на Skype,
    поради изключително големия брой абонати в Skype, вече наброяващи 800 милиона, нашият сървър изпитва сериозни затруднения. Сега стартирахме кампания за изтриване на неизползваемите скайп акаунти. Изпратете това съобщение до поне 15 от абонатите си… “ и т.н.

    Ако в бъдеще получите подобни съобщения, следвaйте следните прости правила:

    1. Skype екипът никога не се свързва с Вас по Skype. Затова не обръщайте внимание на подобни „официални съобщения“ и не ги препращайте защото създавате SPAM. А това е криминализирано.
    2. Skype мрежата никога няма да бъде спряна, без преди това всички медии да гръмнат по въпроса.
    3. Многото потребители са само от полза на Skype, защото повишават аудиторията им за реклама без да натоварват сървърите им.
    4. Независимо дали става дума за Skype или някоя друга услуга, която използвате, не давайте лични данни по какъвто и да е начин. Ако наистина ви се обажда служител, то той вече ще знае тези данни.
    5. Не препращайте подобни съобщения (SPAM) на приятелите си. Така само внасяте паника или ги дразните. Ако наистина има подобно неща, колкото и невероятно да е това, то екипа ще се свържа по мейла с всички. Това натоварва излишно Skype, създавайки огромен трафик като в крайна сметка рискувате да Ви обвинят за Спамер (SPAMMER), и да деактивират акаунта Ви!
    6. Никога, ама никога не отваряйте адреси в интернет получени по Skype и свързани със Skype от рода на „нови емотиконки за Skype“, „Нова добавка за „Skype“, „Новият Skype“, защото обикновенно става въпрос за инфектиран сайт с вирус, който Ви заразява, а от там Вие всички други.

    Изпратете това до ВСИЧКИТЕ Ви приятели в SKYPE за да се СПРАТ нежеланите съобщения (SPAM)!!!

  34. Pingback: Aleksandra Nikolova
  35. @yradunchev – Аз се смях, защото оределението си е много хубаво, изобщо не съм го приела като обида. Коментарите наистина ме развеселиха. Харесва ми остроумието, което е характерно за повечето пишещи в нета, които следя. Последното нещо, на което се смях сама на глас беше по повод на Б.Б. – Бато ди тути бати ;-). Поздрави!
    Надето

  36. @Любомир Петров – възползвал се е от човешкото не знание. Това не му прави чест.

    @Fight SPAM with SPAM – технически и това е спам.

    @yradunchev – прав си – най-добре е да се взимат стандартни фрази и да се изменят със знаци и символи. Това обаче се прави рядко и повечето хора не съзнават нуждата. Още повече, че не си сменяме паролите често. Добре е на всеки 6 до 12 месеца да слагаме нови пароли, за да предотвратим изтичане на инфорамация. Въобще това са правила от интернет културата, които липсват на хора от цял свят. Само колко хакерски атаки на банки и правителствени сървъри са били възможно само заради лесни пароли.

  37. Аве клин, клин избива. Но хората ще са запознати и ще знаят за следващият път.

  38. Вярно е това, съгласен съм с „отсяването“. Разбира се – не трябва да се изключва един малък процент от хората, които сега навлизат в света на компютрите и сега се учат какво е това, СПАМ и има ли почва у нас 😛 .
    Но останалата част от хората, които с месеци, години ползват интернет…много са жалки. Те никога не се признават за грешни, непрекъснато намират оправдания, бъркат елементарни неща, и непрекъснато другите им виновни. И така до следващия път.
    А иначе – непрекъснато ще се намират хора, които да печелят от това…И за жалост – винаги ще се намират хора които да се хващат. Това е другата страна на естествения подбор: когато има търсене, има и предлагане. И според мен глупавите хора „търсят“ някой да ги прекара… 🙂
    Мария – колкото до другия спам с препращането до определен срок на определени хора иначе целия ад ще ти се стовари на главата…аз се забавлявам с това. Намерил съм полза от това – защото винаги в основата има по някоя притча. Прочитам си спокойно притчата, ако е нова, която не съм срещал и е хубава – слагам я в блога си, а самото писмо – в „коша“.
    Така че – всяко зло за добро…
    И така….до следващия който намери нови балъци….

  39. @yradunchev – Т’ва не е лесен и работещ начин, дай друг. Фразата дето я казваш не се помни лесно. Много по-лесно се стига до ситуацията „ама чакай сега, на каква фраза си бях базирал паролата?“ Или още по-неприятното „Ама аз на каква логика си бях базирал паролата?“ И докато в пощата си влизам всеки ден, в deviantart примерно, влизам веднъж до няколко пъти годишно, което означава, че ако не ми беше стандартна паролата, имаше да се чууууудя каква е… Може би единствения вариант, който ми хрумва като някакво относително лесно решение, е някаква уеб базирана поща, с някаква относително лесна за помнене парола, като тая поща се ползва за да си пратиш в нея всичките останали пароли. Може да сработи щото не е кой знае какъв зор, а и е безплатно. Разбира се отново имаме момента, че за да си влезеш във фейсбука примерно, трябва да си влезеш в пощата, да си отвориш писмото със паролата, да си копираш паролата и чак тогава да я пейстнеш във фейсбука и да си влезеш. Дори и това, макар и подлежащо на оптимизация, е прекалено много. Поне аз, макар и да бачкам с компютри от преди 95цата, го намирам за прекалено голямо усилие и си ползвам няк’ви пароли със сравнително ниско ниво на сигурност, но които ми дават удобство на приемлива за мен цена. Много от хората смятам че също разсъждават аналогично. Ако не са ти крали акаунти, ако не си се парил и компютрите не са твоята област, със сигурност няма как да те убедят да си съзадеш толкова главоболия за едната парола. Това поне е моето скромно мнение де 😉
    А относно скайп спама – успях да науча жена ми, че скайп системата е наясно кога се логинвам и логаутвам, и защо това за активните потребители е простотия. Вече ги знае и не се връзва (почти де).
    Хайде поздрави и усмивки!

  40. Аз ползвам някаква стандартна глупава парола за маловажните акаунти и една сложна за тези в които има конфиденциална и лична информация.

  41. @Васил Светославов

    „Може би единствения вариант, който ми хрумва като някакво относително лесно решение, е някаква уеб базирана поща, с някаква относително лесна за помнене парола, като тая поща се ползва за да си пратиш в нея всичките останали пароли.“

    Олеле, олеле… ВСИЧКИ пароли на едно (уеб базирано и ИЗВЪН твоя контрол) място, защитено с относително ЛЕСНА парола 🙂 Smells like burning 🙂

    По-добре си свали който и да е password manager, инсталирай си го на компютъра и си сложи паролите в него. Така поне „контейнера“ с паролите е оффлайн, под твой контрол и можеш да контролираш достъпа до него. Най-добре е да инсталираш тоя пас мениджър на криптиран флаш, та да е независим от компютъра ти и мобилен. Да ги държиш качени в уеб базирана поща с лесна парола е все едно да използваш една и съща парола навсякъде. Представа нямаш до колко е защитена тази уеб поща. Но пък сещай се какво ще се случи, ако някой нацели лесната ти парола 🙂

  42. Препоръчвам ти ето това: http://portableapps.com/apps/utilities/keepass_portable

    инсталира се на флашка. винаги са с тебе паролите, защитени са – дори да я загубиш флашката… разбира се – ще си пазиш и резервно копие някъде на компютъра си… в случай, че я загубиш.

  43. За помнене на пароли дълги и сложни, използвам асоциативна техника – вместо да записвам истинката парола във някакъв криптирн файл, си ги пазя в текстов фаил, а вместо паролата слагам алиас и подказки как е генерирана на рабираем само за мене език.

  44. Тихомир… : С риск да помислят мнението ми за спам, но да знаеш – ПИСНА МИ. ПИСНА МИ ОТ ВАШАТА ИГРА, ОТ ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ ВИ, НАГЛОСТТА ВИ. Слагате се навсякъде. Навсякъде където отворя интернет непрекъснато виждам покани да се сложи линк към блога на някой който участва в това СЕО състезание. Има и къде по-оригинални от теб – примерно, поканиха ме да се запиша във форум, в който за преводач беше обявен ипотпал. Майкта и и бащат и така ли са те кръстили тебе: Ипотпалиев? Или го направи само за да се открие от гугъл и приложения линк към сайта ти за ипотпал лаптопи – по-тъпо нещо не съм чувал.
    За някой може да е тръпка това, но лично за мен си е досадно, неприятно. И съветите – „Ми като ти е неприятно и като не ти харесва не го чети! не помагат, защото и да не искам да чета, непрекъснато виждам изписана тази дума, и как някой си се е заел да прави „ипотпал“-нещо си и кани приятели да го подкрепят, и досажда и иска и линкове…
    Тихомире – това си е лично мое мнение и няма да се извинявам за него. Може да не ти харесва, но така мисля.
    Извинявам се на останалите, но лично за мен и това СЕО състезание и участващите в него е СПАМ, и пречат.

  45. @Филми – то по тази логика и измамниците са в правото си.

    @yra – аз имам нещо подобно вече инсталирано на едната ми флашка, но не го използвам. Може би трябва да започна.

    @venimus – и аз нещо подобно правя, но са няколко сложни.

  46. Е това съобщение е на 90% същото, като това от fb. Станахме 300 мил, ама неможем да ви поддръжаме и за това дай това съобщение на приятелите си, иначе ще те затрием. Аман!

  47. @yra – жертва си на заблудата, че уиндоус приложенията са решение в случая. А какво правим, когато заредим линукса? Иначе, да, някакво jar-че на usb вероятно е нелоша алтернатива, ако си нося навсякъде usb-то. Което разбира се, аз не правя – нося го почти винаги с мен, но баш когато ми трябва да си проверя пощата X – няма е с мен. Може би някакъв по-смислен вариант е някакво тъпо приложение за телефон, поне такова дето да мога да си го мигрирам лесно за къф’то телефон ми трябва.
    От друга страна – нямам някаква кой знае каква поверителна информация – нито имам сайт, в блога си имам точно 2 поста, дето съм си ги чел само аз, а за електронното банкиране паролата си я ползвам само там. Така че, поне за мен, не си струва усилието, поне до момента. Разбира се, ако се опаря, сигурно ще почна и да се пазя, но пък така предавам позицията на по-голяма част от хората.
    Разбира се, в никакъв случай не смятам хора като теб, държащи на подобни неща, за излишни параноици или нещо подобно, просто смятам, че за по-голямата част от хората (включително мен), усилието не си струва, заради малкото значение на данните.

  48. @yra, @Васил Светославов – това, което аз имам е цялостно криптиран usb стик. Всичко в него е с парола, която може да се използва от всички операционни, но може да се сменя само под win (по някаква причина). Все пак чисто психологически ми е странно да се разхождам с всички пароли в джоба си. По-добре е наистина човек да си изготви методология за паролите и да си ги върти.

    В един момент обаче май ще се наложи да си имаме такива лични keystores като започнем да си събираме сртификати и тем подобни. Най-добре вграден чип под палеца, който само при желание си пуска информацията. 🙂

  49. @Васил Светославов
    @Боян Юруков

    Боян ти е отговорил вече.

    Под линукс пък имаш ОГРОМЕН избор как да защитиш това което искаш да защитиш – такъв богат избор под Уиндоус няма да намериш. Като се почне от криптиране на самата файлова система на флашката, което ще ти позволи да си пазиш паролите на нея в обикновен текстов файл ако щеш. И се стигне до… пасс мениджъри за Линукс – ей тоя например: http://www.keepassx.org/screenshots

    ако търсим нещо и за двете операционни системи – стигаме до това което ползва Боян.

    ако търсиш нещо за телефон – зависи от телефона, но http://www.freeotfe.org/ работи под Win Mobile.

    Най-параноичния сет, който бих препоръчал за онлайн банкиране, банкови сертификати, и каквато и да е силно поверителна лична информация – един Дебиън GNU/Linux инсталиран на флашка с изцяло криптирана файлова система – една 4GB е напълно достатъчна за десктоп инсталация на Дебиън с офис пакети, плейъри, браузъри, всичко. По този начин си тотално независим от средата в която се намираш в момента. Трябва ти единствено компютър на който да стартираш операционната система от флашката – това го може всеки един съвременен компютър. Не използваш чуждата ОС, чуждия браузър, следователно не оставяш следи по него, не се притесняваш дали няма вирус или кийлогър или нещо подобно на чуждия компютър… всичко остава на флашката ти, която е криптирана – кукита, мукита, история на браузването, посетени сайтове, пароли, сертификати…

    Естествено – това което има значение е цената на сигурността 🙂
    Всеки си преценява кое е подходящо за него и за това което иска да опази. Най-сигурната възможна система със сигурност е тотално неизползваема в реалния живот, защото с нея няма да може просто да се работи. Ако си преценил, че това което използваш в момента те устройва – ок.

  50. Днес са пуснали „ново съобщение“ от Скайп:

    „Поради финансовата криза Skype става платен. Пратете това съобщение на 15 от вашите абонати, за да получите разрешение за едногодишно безплатно ползване.
    Екипът на Skype.“ 😀

  51. Тези спам глупости са толкова дебилски,но един абонат да почне да праща и след това още 2ма други като почнат и така нататак става мега големия спамарник 🙁

  52. @Димитър Димитров
    Е-не всички сме специалисти в мрежата и не знаем много неща,но пък БЛАГОДАРИМ за помощта на СПЕЦИАЛИСТИТЕ!
    С уважение
    една НЕСПЕЦИАЛИСТКА на 40+ години

  53. @D1O2B3R4I5
    Нямаше нужда от благодарността… Явно съм оставил погрешно впечатление в коментара си. Идея си нямате колко хора са на „Вие“, с главно „В“, по отношение на компютрите.В общия случай това са хора, които не ползват интернет за работа или новини, а пускат компютъра когато им трябва за справка с google по някакъв въпрос, или когато искат да се чуят с близък човек по скайп.И толкова – не ползват Facebook, защото нямат време или защото не смятат, че е необходимо.Не ползват RSS, не четат системни съобщения в пощата си, смятат, че Twitter е безсмислица ( и аз доскоро го смятах 🙂 и не им пука, че операционната им система не е ъпдейтвана, а антивирусната е морално остаряла…За повечето хора компютъра е просто…компютър! Ползват го, ама могат и без него.

    Не знам защо видяхте сблъсък на поколенията в моя коментар.Не съм го целял.

  54. СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ВИВАКОМ (VIVACOM) В ЛОВЕЧ – ПОЛЯ КРАСИМИРОВА ЦАНКОВА И ГАЛИНА СТАНЕВА –СА ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ.! ОБАЖДАТ СЕ НА ВЪЗРАСТНИ ХОРА И ИМ ПРЕДЛАГАТ „ПОДАРЪК“ КОЙТО УЖ ИМ СЕ ПОЛАГАЛ КАТО КЛИЕНТИ НА ФИРМАТА, НО НИЩО НЕ СПОМЕНАВАТ ЧЕ ЗА ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН ПОДАРЪК СЕ ЗАПЛАЩА МЕСЕЧНА ТАКСА. КОГАТО ОТИДЕТЕ ДА СИ ВЗЕМЕТЕ“ ПОДАРЪКА “ БЕЗ НИКАКВО ОБЯСНЕНИЕ ВИ ПРЕДЛАГАТ ДА ПРЕПОДПИШЕТЕ ДОГОВОРА ЗА СТАРАТА УСЛУГА КОЯТО ПОЛЗВАТЕ И ВИ НАБУТВАТ В РЪЦЕТЕ“ ПОДАРЪКА “ КОЙТО УЖ ВИ СЕ ПОЛАГАЛ. ОБАЧЕ КАТО ПОГЛЕДНЕТЕ НОВИЯ ДОГОВОР С КОЙТО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ПРОДЪЛЖАВАТЕ СТАРА УСЛУГА ВИЖДАТЕ ОЩЕ ЕДИН ДОГОВОР КОЙТО Е ЗА „ПОДАРЪКА“.
    ИМЕННО ЗА ТОВА ТЕ ИЗБИРАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА КОИТО НЕ СА В СЪСТОЯНИЕ ДА РАЗБЕРАТ ВСИЧКО В ТЕЗИ ДОГОВОРИ ЗА СВОЯ МИШЕНА. ПОВЕДЕНИЕТО НА ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛКИ Е ПОВЕЧЕ ОТ НАГЛО. ПО НИЩО ТОВА НЕ Е ПО РАЗЛИЧНО ОТ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ КОИТО СЕ СЛУЧВАХА СКОРО. ДАЖЕ ДОРИ СА ПО ЛОШИ ОТ ТЯХ ЗАЩОТО СА ОЗАКОНЕНИ ОТ ДЪРЖАВАТА . БОЙКО БОРИСОВ ЩЯЛ ДА ПРЕСЕЧЕ ТЕЛЕФОННИТЕ ИЗМАМИ, НО ПОВЕЧЕ МИ СЕ СТРУВА ЧЕ ЩЕ РАЗЧИСТИ ТЕРЕНА ОТ ОНИЯ ДРЕБНИ МОШЕНИЦИ ЗА ДА ГО ПРЕДОСТАВИ НА ТЕЛЕКОМ МОШЕНИЦИТЕ КОИТО СМУЧАТ МИЛИОНИ. ПРЕДУПРЕДЕТЕ ВЪЗРАСНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ ДА НЕ ПОДПИСВАТ НИЩО В КЛОНОВЕТЕ НА ВИВАТЕЛ ЗА ДА НЕ СТАНЕТЕ ЖЕРТВА НА ПОДОБНИ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ. ЗНАЙТЕ ЧЕ ЗАКОНА НЕ Е НА ВАША СТРАНА И ТАКА Е НАПРАВЕН ЧЕ АЛИНЕИТЕ ПОД НЕГО ГО ОБЕЗСМИСЛЯТ НАПЪЛНО.

    РЕШЕНИЕТО :
    БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДА ПРИЕМЕ ЗАКОН КОЙТО ДА ПРИНУДИ ТЕЗИ ТЕЛЕКОМИ ДА ПРОМЕНЯТ ДОГОВОРИТЕ С КЛИЕНТИТЕ СИ ТАКА ЧЕ ДА ИМА ШАНС ДА СЕ ОТКАЖЕШ В НЯКАКЪВ СРОК АКО СМЕТНЕШ ЧЕ СИ ЖЕРТВА НА ИЗМАМА. ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ДА НИ ОГРАБВАТ. И КАКВИ СА ТЕЗИ АВТОМАТИЧНИ ПРЕПОДПИСВАНИЯ НА СЪЩЕСТВУВАЩИ ДОГОВОРИ. ТОВА ПРИЛИЧА ПОВЕЧЕ НА КРЕПОСТНИЧЕСТВО ОТКОЛКОТО НА ДОГОВОР НА РАВНОПРАВНИ ПАРТНЬОРИ. СПОРЕД СЕГА СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ЗАКОНИ Е ПО ЛЕСНО ДА СЕ РАЗВЕДЕШ ОТКОЛКОТО ДА СЕ ОТКАЧИШ ОТ НЯКОЙ НЕИЗГОДЕН ЗАКЛИЕНТА ДОГОВОР С МТЕЛ ВИВАКОМ ИЛИ ГЛОБУЛ.

  55. @Потребител – ще препратя това на познати в Vivacom за да проверят. Наистина е голям проблем тези измами и трябва да се вдигнат наказанията.

  56. @Боян Юруков – Бояне, щом ще можеш да препратиш към Vivacom съобщенията, ще пиша и за моя проблем.
    Миналата година през март си промених договора , като включих Интернет и разговори към БТК за цялата страна. Обясних им, че не искам да се отказвам от доставчика си за Интернет, защото съм много доволна / до сега не съм чула някой да се е похвалил, че е доволен от ADSL-а, който БТК предлага /.
    Обясних специално, че го вземам за брат ми, който живее във Варна и беше с два счупени гръбначни прешлена. Купихме му РС, за да можем да се чуваме през скайпа и исках да го вържа с модема, който ми предложиха от Vivacom. В сервиза ми обясниха, че няма проблеми, но трябва да го регистрират в София, а после, когато отида във Варна, ще го прехвърлят там. Във Варна ми отказаха. Първо ми казаха, че на мое име няма включена такава услуга. Показах им модема, с молба да проверят по-внимателно. Накрая от сервиза в София им потвърдиха, че пакета включва и това. Въпреки всичко, отказаха да го включат. Важало само за София. На възражението ми, че Vivacom е една фирма за цялата страна ми отговориха да се върна в София и там да се оправям. Абонирах брат ми през кабелната ТВ и така решихме въпроса. След месец и половина се върнах в София и от сервиза ми казаха,че след като съм дала софийски тел., трябва да платя още 30 лв., за да го прехвърлят във Варна. Това можеха да ми кажат и докато бях във варненския сервиз и всичко щеше да е ок. Да но вече и на двете места вече има Интернет.
    Помолих ги да ми анулират договора, като си платя неустойките и върна модема, който си стои в кутията. Те могат да проверят, че модемът не е използван. Отказаха. Не можели да анулират договора! Оказа се, че той е направен за две години. Тук вина нямат, защото аз не съм гледала какво подписвам. Сега си плащам по 35 лв на месец, модемът си стои така и още една година ще плащам такса за нещо, което не ползвам. Дали след това ще го прекратят, нямам представа.
    Брат ми вече е с четири счупени прешлена – рушат се вследствие на остеопороза – и така ще си остане в легло до края.
    Предполагам, че знаеш, но така или иначе си се захванал отдавна да помагаш на всички, пускам ти един линк, за който си заслужава да се пише.
    Стартира кампанията “В Европейския съюз вие имате потребителски права. Отстоявайте ги!” или http://www.aktivnipotrebiteli.bg/
    Много хора четат блога ти и ако не са го видели още, ще го научат от тук.

  57. Здравейте на ВСИЧКИ!
    Много полезно се оказа ТОВА МЯСТО!
    Има много като мен,които стъпка по стъпка навлизат в мрежата и с много неща не сме на ясно.Не смятам нова за смешно,но на някой ако му е-нека се посмее.
    Благодаря за разясненията ВИ.Ще препоръчам БЛОГА и на приятелките си,които тепърва се учат какво могат да правят в ИНТЕРНЕТ.
    Поздрави от мен!
    С уважение!

  58. Защо когато деблокирах абонатите в скайп те изчезнаха и не се появиха в списъка с абонати

  59. Здравейте всички!
    Благодаря за разяснението г-н Юруков.
    Беше ми много полезно.
    С уважение и почит към различните знания на ВСИЧКИ.
    динозавърка-индианка:):);)в някои области

  60. дравейте всички!
    Благодаря за разяснението г-н Юруков.
    Беше ми много полезно.
    С уважение и почит към различните знания на ВСИЧКИ.
    динозавърка-индианка:):);)в някои области

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.