През изминалата ’09

sinfest, нова година, 2010, комикс

В края на годината и в началото на всяка следваща по някаква причина се замисляме за изминалото време и какво сме свършили. Не виждам причина, защо да не го правим постоянно. Вероятно имаме нужда конкретно събитие, за да разбърка ежедневните тревоги в главата ни и да направи място за малко перспектива. Новата година е добър повод за това.

През изминалата година се случиха много неща извън и в този блог. През януари стана онзи голям протест, който макар и да не оправда очакванията ни, промени тихомълком много неща. Най-малкото обществото осъзна силата на мрежата и че съдържа не само игри и хороскопи. Винаги ще има какво още да се желае и предстоящия протест е пример за това.

Друго нещо, което се случи през януари беше, че посетих Брюксел и с това започна участието ми в новото отроче на Европейския Журналистически Център – блогърското състезание TH!NK. Темата бяха Европейските избори и спечелих iPhone и камера като награда за качествен блог. С другите участници в състезанието успяхме да привлечем такова внимание от България, че малката ни страна беше на пето място по посещения. Въобще успехът беше толкова голям, че решиха да направят втори кръг за промените в климата. Сега тече регистрацията и трети рунд за проблемите на развиващите се страни, в който по всяка вероятност няма да мога да участвам. Записах се и подготвих интересно мотивационно писмо, но май няма да имам време през Март за откриването.

Продължих с темата за евро-изборите през следващите няколко месеца, а после и с парламентарните. Освен интервюта на някои от кандидатите, давах и подробна информация как да гласуваме в чужбина. В серия от клипове описах проблемите на българите в Германия и лошата комуникация с посолствата и Външно. Някои от тях бяха пуснати по вече затворилата Re:TV. Дори се спречкахме с говорителя на Външно по темата.

През тази година спечелих и няколко награди за блога си. Освен тази от EJC и състезанието TH!NK, спечелих и „Най-добър блог“ за 2009-та на Българската Интернет Асоциация, където взех участие благодарение на Калоян. През Ноември пък спечелих наградата на журито за блог и второ място при публиката на наградите БГ Сайт. Грамотите съм ги подредил на стената вкъщи. Статуетката на БГ Сайт е на видно място в хола.

Друга по-голяма тема беше скандалната поръчка за представителен сайт на туризма, която беше спряна поради отзвука в мрежата. Проследих развитието й и взех интервюта от някои от замесените лица. Както и очаквахме, всичко потъна в бюрократичната машина и не се знае дали, кога и как ще бъде направен въпросният сайт, парите за който трябва да бъдат похарчени, защото са от евро фондове.

Накрая се опитах да помогна и да проследя различни инициативи като Th!nk състезанието, Blog Action Day за климата, кандидатурата ми за One Young World, форума „Кариера в България. Защо не?“ предизвикал твърде разгорещени коментари, европейски арт конкурси, възможността български град да стане Европейска Младежка Столица, гражданския отпор срещу промените в ЗЕС и тоталното следене и т.н.

През изминалата година блогът е бил посетен 260000 пъти от 112000 уникални посетители, от които 18000 са редовни. До тук има почти 10000 коментара на 633 статии. Над 85% от посещенията са от България, а 45% от тях са от София следвана от Пловдив и Варна с 11% и 9%. 20% са ме откривали в Svejo, 10% са влизали директно в сайта ми, а 36% са ме намирали в Google с ключови думи като vbox7, наргиле, протест, bgair, божидар димитров, lg viewty, рецепти, accenture и прочие. Интересно е, че различни вариации на името ми се срещат доста. Най-често хората търсят направо „юруков блог“.

Въобще отчитам изминалата година като успешна и гледам напред. Имам много планове и почти никаква представа какво от тях ще се сбъдне през идните 365 дни. Каквото е казал Бог – това.

sinfest, нова година, 2010, комикс
Комиксите Sinfest са на Татсуя Ишида.

6 коментара

  1. Успех и все така напред! Жалко е, че не си дете, веднага бих те препоръчала във фондацията на Бербатов – dberbatov.org . Спорна 2010 г.!

  2. Мерси за инфото за think3, ще се пробвам пак. Хубави постинги имаш в последно време; Пловдив добре ти се отразява: )

  3. @stir – 🙂 благодаря. Определено ми е добре тук. Успех с кандидатстването. Аз ще си откажа регистрацията, че тогава имам изпит. Жалко е, че и този път няма да мога да участвам. Миналия по същата причина не се регнах.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.