Проблем с iPhone-а ми

Имам конкретен проблем с iPhone-а си и ще се радвам, ако някой ми помогне. От няколко месеца съм на нов оператор в Германия – Mobilcom. Всъщност те са посредници и използвам O2. Използвам допълнителен пакет с неограничен интернет, при който обаче със ситен шрифт се забранява да го ползваме с iPhone, Blackberry и въобще каквото и да е, с което има логика да си на flatrate. Реално телефона ми има интернет, но е GPRS, а не 3G. При предишният ми договор директно с O2 пак беше забранено, но ми пускаше 3G. Изглежда тези тук правят проверка на типа телефон и ме блокират. Като се опитам да си пусна 3G-то ме изхвърлят от мрежата изцяло.

Въпросът ми е – знае ли някой за app, който да променя начина, по който мрежата засича телефона ми? Т.е. да не засичат, че използвам iPhone. Jailbroken е. Тъпото е, че дори не знам как е термина на това на английски и не мога да намеря инфо в нета.

Ако не стане, ще трябва да издържа още 6-7 месеца с ужасно бавния нет. Впрочем това е основната причина да не съм сменял „снимката ми от днес“ от толкова време – качването през телефона ми отнема 3 мин. и има 50/50 шанс да не стане.

17 коментара

  1. Не мисля, че може да стане. Преполагам, че филтрацията е на база IMEI-я на телефона. А IMEI-я е едно от нещата, които най-силно се пазят от промяна. В противен случай, ако някой ти го гепи, ще си свирка спокойно и ще си го ползва със здраве ;).

    Поздрави
    Ему

  2. @Ему – значи по IMEI-а го познават. Намерих това за целта. Ще потърся обаче направо app.

    Иначе разбирам защо се променя трудно, но ми писна от глупости с тоя оператор – продаваме ви неограничено количество вода, но може да я пиете само с чаена лъжичка.

  3. Радвай се, че имаш разлика в скоростта м/у GPRS и 3G –
    ‘щото при Мтел няма забележима такава, само в 3G режим харчи повече ток 🙁

  4. Бояне, оказва се, че си прав. Трябва да промениш IMEI-a, но този линк който си пуснал към Ziphone малко ме плаши, защото спряха да го подържат след като излезе FM 3. Иначе виж този сайт: http://www.nobbi.com/tacquery.php

  5. @Светосла Трайков – Слави – нямам информация, но е идея. Ще проверя дали в него се закодира типа устройство.

  6. Има голям шанс да е по IMEI-а. Определен субстринг от него ти дава марката и модела на телефона.
    Както повечето телефони, вероятно и iPhone-а може да се прекодира и да му се набутат 15 деветки или колкото там бяха. Обаче тук вече стигаш до въпроса каква е политиката на О2 спрямо тарикатите с прекодирани телефони – дали ги Whitelist-ват или ги Blacklist-ват.

    Като цяло този постинг ми прилича на бай Ганьовски тарикатлък. Те като са си правили условията за unlimited достъп не случайно са забранили смислените телефони – щото иначе няма да имат сметка. Аз не бих използвал метафората с вода и лъжичка. По-скоро се опитваш да си напълниш корито в салатения бар. Типично по български.

  7. @Светосла Трайков – Слави – това е полезно. Ziphone не знам дали работи на последните версии. Ще се опитам да намеря повече инфо.

    @Явор – метафората, която ти използваш важи, ако услугата беше безплатна. Аз си плащам. Съгласен съм, че не е по правилата, но и свалянето на торенти не е и то повече. Jailbrake-ването на iPhone също на практика е незаконно, но ти позволява да използваш продукт, който сам си си купил по начина, по който ти искаш. С тази услуга е същото – плащам си за неограничен интернет и имам намерение да го използвам неограничено.

    Когато си поръчах услугата първия път, никой дори и не намекна, че няма да работи на iPhone. Ситният шрифт го нямаше в договора. Вместо това имаше написан адреса към някакъв забит сайт, където се предполага, че е обяснено. Щом те не са лоялни към мен, така и аз няма да съм към тях.

    А за „Типично по български“ само ще ти кажа, че немските компании въртят дори по-„цигански“ номера от нашите. Най-типичното за нас българите е не „тарикатлъка“, както ти казваш, а разпознаването на такъв у всяко действие на останалите.

  8. Ти и в салатения бар си плащаш. Х.ХХ лева за колкото натовариш. Ама като са я измислили услугата, са имали предвид какви чинии/панички ще слагат. А не да идват разни с тави и да обясняват „аз си плащам“ 🙂

  9. Здрасти,

    филтрацията едва ли се осъществява само по imei има и разни други скрити поленца. Отделно когато iPhoneсе регистрира в мрежата на оператора е доста подробен кой/какво е. Предполагам че без пипане по baseband стека може и да не стане.

    пс: не съм в о2 и не съм интимно запознат с методите за филтриране на достъп до гсм мрежа, но за сметка на това се занимавам из нея. Може и да не съм прав така че не разчитай на моето мнение.

  10. @zeridon – те O2 не правят филтриране, защото преди нямах проблеми. Така или иначе с новата OS май не може да се сменя IMEI-а, така че все тая е.

  11. Имам притеснението, че не е само ИМЕЙ. Веднага обяснявам защо : В момент на активиране на устройството то изпраща сериен на СИМ, както и сериен на телефона. От първото системата разпознава активирания достъп, разбирай услуги/тарифи и по този начин налага конкретни рестрикции, а от второто черпи инфо за устройството. От полученото инфо пък се засича на коя базова се е регистрирало и Биг Брадър започва и следенето, защото при мобилките в градски условия си откриваем с отклонение 1-2м, а извън града макс 4-5м…Лично аз се съмнявам да заобиколиш ограниченията заложени ти от оператора, но ще се радвам да науча ако си успял 🙂

  12. @Boris – и аз така си мисля. Зависи обаче и от това какъв филтър са направили. Бих се учудил, ако е нещо повече от IMEI. Все пак промяната му е незаконна и затова няма да пробвам да го сменя.

  13. Здравей случайно попаднах на темата и съм леко скептичен да стане заобикалянето, поради следните причини.

    Преди време ми се наложи да пиша едно приложение за BlackBerry, което трябва да се stream-а музика. Беше предназначено за UK. Всичко точно написа се приложението и започнаха тестове. Работеше нормално под всички мобилни оператори освен vodafone. Почна се едно лудо търсене каква може да е причината и се установи, че vodafone ползват някакъв измислен филтър и „нормализатор“ за мобилния интернет трафик. Общо взето прихващаха http заявки и променяха header-ите, така че да се намали трафик и „оптимизираха“ съдържанието => без http headers ще stream-неш друг път. Е имаше и вариант това да работи, но трябваше да си в whitelist-a на vodafone, а там се влиза с доста пари. (ако ти е интересна историята потърси в google vodasucks – доста хора им се „радват“) При твоя случай може да е нещо подобно. Да ти прихващат заявките и да ги филтрират по user-agent примерно. Не знам дали има начин user-agent-а на телефона да се промени за всички приложение пък дори и да го промениш ще си потрошиш internet experience-a на утройството.

    Относно промяната на IMEI бъди внимателен с това, че с доста държави, знам, че е забранено със закон. Ако си решил да го правиш по-добре провери дали законите за държата го позволяват или поне него забраняват.

    Успех с начинанието, ще ми е интересно да прочета развитието на историята.

  14. Реших си проблема – изнамерих най-накрая настройките за мрежата и сега ми пусна 3G. Тествах го вече и съм щастлив 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.