Законопроектите вече са в Twitter

парламент, народно събрание, закони, законопроект, twitter, съобщение, блог

Снощи по време на дискусията за ГМО Калин Илиев спомена, че законопроекта е от Ноември на сайта на Парламента. Тръгнахме да го оспорваме чак като влезе в пленарна зала, защото тогава го забелязахме. Същото беше и при промените на закона за протестите. От друга страна, преди две седмици похвалих двама министри за това, че са започнали блогове и са активи в Twitter. Днес на изслушването Кристалина Герогиева потвърди, че също би използвала Twitter. Там тя получи доста голямо одобрение.

Тези факти говорят само в полза на идеята ми за Twitter акаунт на Народното събрание. Не, не очаквам някой от там да го направи и поддържа. Аз направих такъв. На него автоматично ще се качват законопроектите в деня на внасянето им. От мен е идеята и 20 мин. да поправя RSS абонамента от страницата им, който явно е писан на ръка и е неизползваем. В Twitter съм направил акаунт @narodnosabranie, където се качват заглавията на предложенията и линк към страницата им. Ако не използвате Twitter, тук може да се абонирате и чрез мейл. Така ще получавате информация за последните законопроекти веднага щом излязат (максимум един мейл на ден):

Въведете мейла си:

С помощта на FeedBurner

Естествено, мейла ви няма да бъде предаван на трети лица или публикуван някъде. Няма да получавате други писма, освен тези свързани със законопроектите на парламента.

Кой би се заинтересувал? Хора, които се занимават активизъм и са били опарени от тихомълком прокарани закони, неправителствени организации, а защо не и журналисти. Така ще може своевременно да реагираме, а не да чакаме до последния момент. През Април ще подобря регистрацията по мейл като ще направя филтриране по ключови думи за тези, които се интересуват само от определен ресор. В Twitter пък ще показва коя партия го е внесла и дали има прикачен текст Вече пише коя е партията и има ли текст. Последното е много важно, ако искаме да реагираме навреме. Както знаете, промените за протестите ги видяхме чак в Държавен Вестник. Може да направя да се качват и във Facebook.

Ако имате идеи и съвети, ще се възползвам от тях. Няма да мога да променям обаче нищо до началото на Април, защото до тогава съм зает.

83 коментара

  1. @Martin – благодаря. Не знам кой им го е правил, но просто са си оставили ръцете с тоя техен сайт. Личи си, че е форматиран RSS-а на ръка.

  2. Браво и от мен. Радвам се, че си го направил. Това е действие, а не само вълнуващи празни приказки.

    Благодаря за труда. Абонирах се.

  3. @Таня – 🙂 на мен такива неща ми дай да правя – като малък thinktank съм за приложение на соц-мрежите в нормалния живот. 😀 За това съм използвал 4 различни сайта и услуги.

  4. Pingback: dimitkoster
  5. Аз не се абонирах по мейл, но понеже чета редовно абонаментите си в Google reader се абонирах за RSS емисията на туитър акаунта. Така ми седят като листинг и са достъпни и за търсене.

  6. @Miro – да, този вариант бях пропуснал да го спомена. През Април ще направя по-пълен feed с повече информация и прикачени законопроекти. Ще може директно към него да се закачиш.

    Впрочем тази статия я има и на сайта на Darik News.

  7. @nellyo – благодаря 🙂 Сега ги следя кога ще пуснат нов законопроект, че да тествам изцяло системата.

    Интересното в случая е, че за кратко време само човек може да направи нещо потенциално полезно с малко знания и няколко безплатни инструмента. Всичко си го пише наистина на сайта на парламента, но според мен не хората трябва да търсят инфорамцията, а информацията трябва да отива при хората.

  8. Бележка за тези, които искат да се регистрират по мейла. За жалост по време на самата регистрация всичко ще е на английски. Просто инструмента, който използвам няма превод на български. Ако имате проблеми, питайте. В началото ще ви иска да въведете текст от картинка, за да се знае, че сте човек, а не спамър. После ще получите мейл с линк вътре за удостоверение, че адресът е ваш. Тези мерки имат за цел да предотвратят спам и измами. С това свършва всичко. Трябва само да чакате любимите ни избраници да пускат проекти.

    Допълнение – преведох поне мейла, който се получава за удостоверяване.

  9. @Борис Луканов – като искаш нещо се направи, най-добре да си го направиш сам. 🙂 Аз хонорар от Цецка не искам – стига ми само да не си променят кода на сайта много, че трябва да си играя да променям скритовете. Иначе, ако искат помощ, ей го на нета – пълен е с блогъри и виртуози на соц-мрежите.

  10. Хич не ти е преведен – почти всичко по plugin-а си излиза на английски при теб.

    П.С. Сега „зацепих“, че говориш попринцип за feedburner от статията, а аз си помислих, че говориш за „subscribe to comments“ в твоя блог.

  11. Филипе, направи и ти нещо подобно като Боян и тогава се прави на многознайко.

  12. @Филип Петров – Сега разбрах. Благодаря за добавката – инсталирах я. Горе бях обаче наистина писал за абонамента за RSS-а на законопроектите.

  13. @vlado petrov – споко, прав си беше човека – част от страницата излизаше на английски. Просто не съм обръщал внимание до сега.

  14. Бояне , не си прав, с това улеснение изяде хляба някоя мастита ИТ фирма. Можеше да се пусне обществена поръчка за стотици хиляди и да се усвоят едни пари, ама пусти ентусиасти 🙂

  15. vlado petrov – къде съм се направил на многознайко?

    Miro – Сега Боян да вземе да си направи фирма и току виж спечелил поръчката 🙂

  16. @Miro – айде сега ти не давай идеи – утре ще ми запалят входната врата 🙂 Просто показвам, че не е нужно велики усилия за да се постигне резултат. Ако на някой му е полезен – прекрасно.

    @hdosev – Айде още плюсове 🙂 Виж ми списъка с българи в twitter. Може да си харесаш някой да го следваш.

    @Филип Петров – ами може и до там да се стигне след време. То тия неща се трупат.

  17. Pingback: Nikolay
  18. Добре е, да узнаваме навреме какво мислят любите избранници и ако прекалят с доверението ни да ги освободим от поверените им от нас отговорности!

  19. @dgok – тъй като акаунта не е официален, той не се следи от Народно Събрание. Целта му е да предостави навременна информация за работата им, така че да можем да реагираме от рано. В по-късен етап може да направя и форум за диспут около тези закони. Това обаче, ако има интерес.

    Ако искаш да коментираш определени законопроекти, може да се свържеш с депутата, който си избрал/а или с вносителя. Телефоните им са в интернет.

    @Vladimir Aleksandrov – второто е доста трудно, но поне като реагираме адекватно след законопроект, ще се замислят какво да внасят следващия път.

  20. опитах няколко пъти но до момента от умрял писмо. Изпълнението ти е блестящо и гарантирам за много широки дискусии по ред проектозакони, просто още хората не знаят за акаунта. Успех!

  21. @dgok – абе като гледам от тази сутрин тази страница и копираните статии в Дарик и Вести са били препратени няколко хиляди пъти. Ще видим как ще се развият нещата до Април.

  22. до момента обществото като цяло научава за „творенията“ на нашите законотворци посфактум и то когато вече са потърпевши или от пресата ако някой я е насочил към закона. Често пъти се приемат закони за определен случай или групертовка и след няколко месеца се отменят – след като сделката е приключена. Никой не може да отреагира или поне няма място където да дискутира или евентуално да получи компетентна юридическа помощ. Твоят акаунт има всички шансове да заеме тази свободна ниша, а при добра комуникация със потърпевши могат да се постигнат доста по сериозни неща – това мисля трябва да е бъдещото развитие на акаунта, но ти ще решиш до къде може да се стигне!

  23. Ей ся прокопсахме.

    (Впрочем за април ако може да сочи и ПГ, че иначе ще се задръстим. Взех си rss от туитъра.)

  24. ГМО е вече лански сняг. Хайде сега да сменим темата, че тази вече се вмириса.

  25. @piliph – вече показва кой го е внесъл и дали има качен текст на закона. Трябва само да качат още закони, за да съм сигурен, че работи.

  26. Pingback: Elena Undzhieva
  27. Pingback: elena
  28. Pingback: elena
  29. Pingback: elena
  30. Pingback: elena
  31. Pingback: elena
  32. Системата работи – твитове и мейли. Единствено вчера имаше проблем, защото сайта на Народно Събрание се беше скапал. Ще направя промени, за да се вземе това в предвид.

  33. Бояне помисли и за блог в който да се коментират и продажни съдии и прокурори с имената и „подвизите“ им. Обществото трябва да е наясно кой въобще се съобразява със закони който някой някъде твори.

  34. @dgok – имам такава идея, както и за обсъждане на самите предложения. Сега обаче свободното ми време е малко и разпокъсано. Най-вероятно ще стане през Април-Май.

  35. Чудесно начинание. Ще кажа на някои хора за него 🙂
    Надявам се, че ще удържите да ги поддържате само за едното „браво“ от нас ползователите 🙂

  36. Планирам основна промяна през Април, защото сега качва само последните 5 закона/заседания на комисии, ако през деня бъдат качени повечко. Това е от ограниченията на безплатните инструменти, които използвам. С подобренията ще дойде и място за дискусии, съобщения при промяна на статуса на законите и връзка между дневния ред на заседанията на комисиите и конкретни закони.

  37. Pingback: Dimitrichka Kostova
  38. Очаква се в следващата седмица-2 да излязат изцяло нови данни от парламента. Тогава ще променя начина за абонамент и ще пусна доста повече данни.

  39. Pingback: Интернет и протеста на крайностите
  40. Сайтът на НС си е променил схемата в последните месеци. Затова свалянето на всичките им данни не работи добре. Работя по нова версия. Свалянето на законопроектите в RSS feed е отделна система.

  41. Много хубава идея- аз се абонирах! Поздравления за креативността!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.