Първи двоен изпит за кабинета на Борисов пред гражданското общество

1984, борисов, зес, народно събрание, правителство, протест, следене, генномодифицирани, храни, ГМО, земеделие

Утре и вдругиден (13. и 14. януари) ще се проведе първия изпит на новата власт по послушание. Първи, защото досега не е имало такива протести. Изпит, защото реакциите им преди, по време и след протеста може да ги разграничи от досегашните управляващи или да ги нареди до тях на стена на срама. Припомням ви, че на протестите точно преди година няколко човека бяха пребити, а тълпата беше разпръсната насилствено.

Затова и времето на тези два протеста е символично – на 14-ти започна серията от протести като кулминация на недоволството на множеството. През 2009-та темите и целите бяха различни тъй като на всеки му беше писнало от по нещо. Присъстваха еколози, студенти, работници, майки с деца, пенсионери и прочие. Общото беше, че всички искаха промяна. Минаха изборите и получихме нещо ново, което поне като опаковка прилича на „промяна“. Дали е такова ще разберем с времето, а утре е един от първите им шансове да го покажат – протеста за ГМО, а после и този за ЗЕС.

13.01 – България – зона, свободна от ГМО

Протестът ще се проведе в сряда, 13.01.2009, от 11:30 до 13:00 ч. срещу северния вход на Народното събрание. Иницииран е от Инициативен комитет родители от BG-mamma и организиран от Активни потребители. Целта му е да не позволи приемането на предвидените промени в Закона за генно-модифицираните организми (ГМО), връчване на отворени писма и петиция и разговор с депутати от Комисията по земеделие и гори и Комисията по околна среда. Впрочем събитието във Facebook е създадено от Асен Ненов, който говори на TEDxBG и се противопостави на използването на генномодифицирани продукти дори за създаване на биогорива.

14.01 – България не е Биг Брадър

14 януари от 11:00 ч. на площад „Народно събрание“. Редица организации поддържат протеста, който има за цел да спре промените на ЗЕС, безконтролното подслушване и да вразуми политиците, че това няма да стане независимо кой го лансира. Цветанов направи отстъпки и Борисов обяви, че този протест е вече безсмислен, но ние не сме съгласни. Причината е в многото неизвестни, липсата на прозрачност в определената процедура и въобще общото чувство, че пак ще си стане на тяхното. Съгласен съм, че МВР трябва да получава тази информация бързо, но както винаги проблемът не е в процедурата, а в организацията. Даване на повече права само пречи при липса на контрол, а медийни акции пред народа, че промените са нещо прекрасно очевидно само пречат.

17 коментара

  1. Pingback: yradunchev
  2. Pingback: Yordan Radunchev
  3. Pingback: Tsvetelina Petkova
  4. Pingback: tcvetelinka
  5. Pingback: Michel Bozgounov
  6. Pingback: Yavor
  7. Pingback: Tweets that mention Пръви двоен изпит за кабинета на Борисов пред гражданското общество | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  8. Жалко че лекцията на Асен Ненов (изглежда точен младеж) на TEDxBG я няма качена никъде. Но пък тази на Министър Дянков има интересни загадки как власт-имащите виждат „Зелена България“ и май я виждат през марковите очила на Монсанто, защо ли не се учудвам, никак даже 🙁

    Повече тук:

    group/zamutantite

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.