Пушещото лоби

депутати,забрана,закон,интереси,лобизъм,отмяна , парламент , пушене , туризъм

В началото на годината с насмешка гледахме на очакваната всеобща забрана за пушене на обществени места. Причината не беше в това, че от такава забрана няма смисъл, а че на практика няма да може да бъде прилагана. И в момента има определени забрани, но ресторантите намират начин да ги заобикалят или просто предпочитат да си плащат глобите. Дори в държавните институции пълната забрана за пушене е нещо условно. Оказа се обаче, че няма да имаме шанс да видим дали сме прави.

Когато се заговори за отмяна или отлагане на тоталната забрана, куп хора скочиха. Въпреки обществения натиск, днес депутатите го приеха. Мотивите на групата за ГЕРБ се казват с половин уста и са откровенно лобистки – тютюневите компании и хотелите са щели да закъсат. Проблемът с тази логика е очевадна – щом целим намаляване на тютюнопушенето като цяло, значи тютюневите компании така или иначе ще са на загуба. Здравният риск, който толкова ясно се изписва на пакетите, е достатъчно основание дори да се закрият тези предприятия и ако не беше големият негативен социален ефект, това може би щеше да стане до сега. Наистина хиляди семейства се изхранват с производството на тютюн или в обработката му и точно техните съдби привидно са в основата на половинчатото извинение на депутатите.

депутати,забрана,закон,интереси,лобизъм,отмяна , парламент , пушене , туризъм Това, което не става ясно обаче е защо няма реална стратегия и конкретни действия за създаване на алтернативен поминък за тези хора. Повечето от тях живеят в отдалечени или планински региони, където единствено земята може да ги храни. Защо да не се субсидират допълнително други технически култури или био продукти, за да се премахне зависимостта им от тютюна. Тази култура е вредна за здравето на работниците, има ниски изкупвателни цени, несигурен пазар и така или иначе се субсидира, за да оцелеят производителите. Тези, които истински ще загубят от едно такава изкуствено вмешателство в пазара, са собствениците на големите компании, които явно са в основата на законодателните промени, които видяхме днес.

депутати,забрана,закон,интереси,лобизъм,отмяна , парламент , пушене , туризъм Втората част от аргумента са хотелиерите и ресторантьорите, които се предполага, че също ще загубят от евентуалната (вече) забрана. В същото време обаче, доста собственици (според протестиращите) подкрепят пълната забрана, за да могат гостите им да почиват и хранят спокойно. В действителност те и сега могат да забранят изцяло пушенето в рамките на заведението си, но това наистина ще доведе до отлив на клиенти при условие, че в съседното ще е позволено. Една пълна забрана ще изравни условията за всички и ще им позволи да не нарушават закона.

При такъв обществен натиск и протести активната позиция на депутатите за отмяна на невлязла още в действие забрана говори за доста силни икономически интереси вътре в групата на ГЕРБ. От Дневник научаваме също така, че за закона са гласували 143-ма депутати. Това повдига въпроса къде са били останалите 90 и нещо. Интересно ми е също така кои са онези 85, които са гласували „за“. Затова и много се надявам в новия сайт на парламента да можем да видим такъв разчет, за да им търсим лично сметка. Колко ли от тях имат нещо общо с тютюневата индустрия? Може би следващите промени, на които ще станем свидетели, ще са за легализация на неизгодните заменки – там възможностите за „подпомагане“ на бизнеса са повече.

Благодаря за снимките на neill.shenton, Paul J. S. и Adriaan Bloem @Flickr

17 коментара

  1. Pingback: petar boyadzhiev
  2. Pingback: Georgi Bachvarov
  3. на кое казваш силен обществен натиск?? не може 100 човека да се наричат обществен натиск, едно нищо са и не е нормално да им се обръща внимание

  4. @voxy – 100 човека бяха пред парламента. Не е нужно да вдигаме барикади и да щормуваме парламента, за да можем да кажем, че има оществен натиск срещу тях. По темата се говори доста, позицията на повечето (според мен) хора за забрана на пушенето стана ясна, имаше протеси пред и в парламента – за мен това е достатъчна проява.

    Точно това бях написал и за един друг подобен случай:
    Павета, барикади и защо размера няма значение

  5. Това за мен е един от най-големите провали на това правителство, за който след време ще си плащат.

    За пореден път като изкочи проблем, както в случая – какво ще правят тютюневите компании и бедните селски производители, избират най-простото и в голяма степен грешно решение, вместо да се измисли някакъв план по който да се работи по-усърдно и да са доволни максимален брой хора.

  6. Здравей от мен (това е първият ми коментар тук, наскоро се абонирах за статиите ти 🙂
    Хубаво си ги казал нещата.

    Мен опушените заведения ме отблъскват, особено когато сме с детето, но явно няма да се променят скоро нещата.
    Не знам как стои въпросът с големите хотели, но се сещам за едни приятели, които имат малък хотел B&B. Те са забранили пушенето в хотелчето и въпреки това имат редовен клиент, който е пушач. Човекът просто се съобразява с това и предпочита техния хотел заради други неща – например чистота, която поддържат.

  7. За пушенето и забраните… да не би хората да чакат парламентът да ги откаже от цигарите. Няма да стане. Ако някой е решил да не пуши е свободен да го направи, както аз съм свободен да не влизам в заведения, в които се пуши. И тия многото хора дето са за забраната, щом са толкова много ако решат да бойкотират заведенията за пушачи, всичко ще си дойде на мястото. Просто в момента ако в едно заведение се пуши, то си осигурява точно две клиентски групи – пушачи и непушачи, нелогично поведение на непушачите, а не на заведенията.

  8. @doni – обаче voxy има известно право, че много от останалите недоволни не изказват позицията си по открит начин, а сред приятели.

    @Stoimen – за жалост наистина им липсва смелост за някой реформи. Отдавам го на липсата на организация и ясна структура в партията. За жалост обаче наистина това ще им изиграе кофти номер на следващите избори. БСП не са прави, че ГЕРБ са некадърни, но са прави, че нямат опит да работят като политически екип.

    @Албена Цветкова – много зависи от отношението на собствениците и компанията. Ако има клиенти, които ще правят напук и ще вдигат скандали, май по-добре да ги няма в хотела. Това е като ресторантите само с веган храна – привлича точно определена клиантела точно защото имат някакви очаквания и ги получават. Разликата обаче е, че тук желаещите да вечеряме е неопушени ресторанти сме мнозинство. Познавам дори пушачи, които се възмущават на барове, в които не може да се диша.

    PS: Добре дошла! 🙂

    @mc_martin – тук не говорим за решението на пушача, а за това на тези около него, които не пушат. Затова е забраната. И не може сериозно да мислиш, че ще си определяме плановете основно по това дали е забранено пушенето някъде или не. Всъщност и това се прави често – знае се кои заведения са опушени и се избягват.

  9. Опира се не само до икономичеси, макар те да са най-важни, апекти, ами до нрав, манталитет, история. Нямаме изрграден навик да не се пуши в затворено помещение или по-точно – където си поискаме. Нямаме изградено чувство за внимание към себе си и децата си, камо ли към другите. Това, някой да ни ограничи свободата, е най-малкия голям проблем – ние сме си ограничени де факто. Грозна генерализация на истината..

    Позитивното е, че с времето и генерациите вървим към по-добро. Дотогава тази истина ще пуши…

  10. @Бояджиев – същото е и в други ЕУ страни. Опира просто до това да се въведе забраната. В Германия я въведоха наскоро и имаше много недоволни. Свикнаха обаче.

  11. На въпроса ми към министър Трайков миналия четвъртък в АУБ „Имате ли причини да вярвате, че не-либерализацията на забраната за пушене ще повлияе негативно на икономиката и туризма на България и ако да – какви са те. Ако не – борите ли се за запазване на забраната и как“, той отговори с две изречения. К…аза: „Боря ли се – не, не се боря. Нека го кажем така: тази промяна събра значителна подкрепа в Парламента.“ За сравнение, на другите въпроси след публичната му лекция, Трайков отдели по минимум няколко минути.

  12. Добре де, само това ли е отзвукът? Няма ли някой да изкрещи, извика!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.