Разпечатки от гласуванията в НС са вече в мрежата

Помните ли, че в края на май обявих успехът на инициативата за публично гласуване на законите? Тогава депутатите приеха промяна на правилника на НС, според което разпечатки с индивидуалните гласове на всеки народен представител ще бъдат публикувани в мрежата. Припомням, че до тогава такава информация можеше да се получи само след изрично искане на парламентарна група.

Промяната беше обнародвана с известно закъснение, а то 9-ти юни разпечатките вече са на сайта на парламента. За жалост обаче, също както справките за неизвинените отсъствия, и тези разпечатки са в PDF формат. Tова означава, че е изключително трудно да се вкарат в таблица и обработят. В документа също така се указани с цифри гласуваните решения/закони, а за да се разбере какво всъщност е гласувано, трябва да се сравни със стенограмата.

Покрай статиите ми за новият сайт на парламента се свързах с отговорно лице в администрацията им и говорихме доста за сегашното състояние и бъдещият сайт. Тези дни помолих да публикуват разпечатките като Excel таблици и виждам, че вече го правят. Може да намерите данните както като PDF, така и като XLS прикачени към стенограмите. Ето и пример от 1-ви юли.

Тъй като в момента сайтът и системите им имат някои ограничения, тези данни се публикуват и обработват на ръка. Благодарен съм им, че откликнаха на молбата ми, защото така ще е много по-лесно да сортираме данните и да изкарваме полезна информация. Още повече се радвам обаче на заявеният ангажимент до края на годината цялата тази информация да се публикува в XML формат. Към профилът на всеки депутат ще има прикачени документи с неизвинени отсъствия, гласувани законопроекти, участия в пленарна зала и комисии и прочие. Всички тези данни ще бъдат свързани и ще са в пълен синхрон с философията на отворените данни (open data), за които писах по-рано. Всичко това и още доста е планирано в проекта за новия им сайт, поръчката за който (неизбежно) беше спечелена от „Индекс България“. Искрено се надявам да изпълнят тази част от изискванията като хората.

В момента, макар пак да се налага да копираме данните от таблица в таблица, пак е възможно да се автоматизира частично процеса и да се изкарат данните като XML или поне RSS абонамент. Една идея, която ще ви дам, за използването на данните е да се съберат всички гласувания на депутати и да се изчисли колко често са се отклонявали от решението на партията си. Също така, може да се сравнят гласуванията в зала с отсъствията и да се провери дали в действителност системата с пръстовият отпечатък работи. Може да се изкара куп статистика така.

Друга идея, която ще изисква повече работа и която дадох в първата ми статия по темата, е сайт за следене на депутати. Може да се разграфи заседателната зала, да се визуализира всяко гласуване, отсъствия и участие в дебатите. Може да се направят профили на депутатите с графики и документи, с предложени закони и отсъствия, с индекс на самостоятелност и обща активност в парламента. Накрая може да се направи списък с обещанията на всеки депутат по интервюта и предизборни кампании и да се сравни с реалните му гласувания в парламента. Най-доброто ще бъде да се направи списък с ключови думи (или маркери), които биха представлявали конфликт на интерес. Например, ако депутат има близък в алкохолният бизнес, при откриване на тези маркери в негови предложения, законопроекти, гласувания или комисии, ще светне една червена лампичка за възможен лобизъм. При това данните за да осъществим всичко това са вече налице!

Както казах, възможностите и ползите от тези елементарни потоци от данни са големи. Тук изброих само някои от тях, а в тази статия има още. Гласовете на депутатите са една победа в тази насока. Каква ще е следващата?

Снимка: в. Монитор

14 коментара

  1. Впрочем друго нещо, което много радва е, че независимо от използването на Excel, иконката на файловете на сайта им е тази на OpenOffice Math. Доколкото прочетох в документацията, новият сайт ще поддържа изкарване на данни и получаване на документи и в отворени стандарти като тези на OpenOffice, което е похвално.

  2. @rda – а, усилия – просто няколко мейла и прочитане на няколко документа в трамвая. Не е кой знае колко сложно, стига да ти се занимава/

  3. Поздравления за усилията, които си положил, малко хора биха тръгнали да се занимав, също и поздравления на правителството за това, че си четат имейлите, защото понякога не го правят 🙂

  4. @Онлайн магазини – Аз съм на мнение, че повечето такива решения се правят от индивиди на ключови места в администрацията. За да се постигне някакъв ефект, трябва да намериш правилният индивид и да го убедиш, че си струва. За да е устойчиво всичко обаче, трябва да има обща политика от която да се изведат задължения, стандарти и очаквания и точно това е крайната цел на тази кауза. Дано да стане.

    Впрочем вече имам доста интересни резултати от данните, но изчаквам да събера повече сурови данни, за да ги пусна.

  5. Време беше 🙂 Сега поне ще виждам депутата, който е влязал от моя регион с моя глас – какви ги върши и ще му търся сметка 🙂

  6. Отвори блога ми утре сутринта към 9:30. Тогава ще излезе статия със статистика от последния месец – кой депутат как, колко пъти и колко послушно спрямо линията на партията е гласувал. В началото има обобщение, а по-долу ще може да свалиш таблицата и да видиш за твоя депутат

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.