Стратегия срещу потенциал – държавната администрация

През юли Министерството на транспорта и информационните технологии излезе с план за изготвяне на стратегия за електронното управление. Планирано е да бъде изготвена в периода 2010-2015 г. Ако името на документа ви се струва странно и уклончиво – не се безпокойте, защото точно от това имаме нужда. Изготвянето на национална стратегия в тази област е изключително трудно по няколко причини.

Основното е, че никой не е съвсем наясно кой какво прави в държавната администрация. Впечатлението е, че няколко човека движат по много неща, а колегите им симулират активност. Отгоре спускат някакви заповеди за реформа и значително повече уволнения. Ниските чиновници пък се противопоставят на всякакви промени, независимо от това, че са претрупани от бумащина и губят също колкото самите нас – клиентите им – от цялата бюрокрация.

Първото нещо, което е планирано да залегне в изготвянето на тази стратегия е анализ на процедурите в различните институции и формализирането им. Това означава да се документира подробно всички стъпки на всяка дейност, услуга или процес на взимане на решение, което те имат. Нормално е да си мислите, че всичко това ще бъде претупано от нещатния служител, на който са го възложили. Това обаче е само началото, защото с течение на времето тези процедури ще могат да се подобряват и оптимизират.

За тази цел в стратегията е заложено използването на моделиране на процеси (BPM). Системи създадени с тази технология автоматизират по-лесните задачи и се обръщат към правилния чиновник само когато има нужда от личен контакт или има непредвиден проблем. Така не само се повишава ефикасността, но най-вече се следи къде има забавяния и къде какво може да се подобри. Това е и причината повечето големи компании да въвеждат такива системи в работата си. Дори самото моделиране на тези процеси помага се подобри работата в една институция.

За да сработи обаче истински тази система трябват информационни услуги. Тук не се има в предвид пуфтяща чиновничка зад ниско гише, която подава бланки, а компютърна услуга, която дава директен достъп до информационните масиви на институциите. В стратегията на МинТИтС е заложено използването на SOA базирани системи, но за целта пак трябва да се опишат всички бази данни, да се свържат и да се включат в една обща информационна система.

Прочетете утре продължението на статията за това какво е реалното състояние и какво може да се направи, за да сработи въобще тази стратегия.


2. Стратегия срещу потенциал – реалността


3. Стратегия срещу потенциал – какво следва


Благодаря за снимката на Hot Pixel Action@Flickr.

11 коментара

  1. След бърз преглед тази стратегия ми изглежда много добре разписана. Сравнение с плановете на другата кандидатура за тази работа ) показва, че настоящия вариант е планиран в значително по-голяма дълбочина. Надявам се министър Цветков и МС като цяло да осигурят необходимите условия стратегията да се реализира. Аз лично имам причини да съм много скептично настроен. Хубавото е, че явно Валери Борисов знае какво прави.

  2. Плана определено е написан добре. От това, което си писахме с него разбрах, че не са просто висящи термини, а наистина имат амбицията да ги превърнат в стратегия, която да трансформира администрацията. В следващата статия обаче съм написал и защо има голям риск това да не стане, ако не се започне работа от утре.

    Разделих статиите на 3, защото всяка е по 400 до 700 думи и щеше да стане много дълго

  3. Pingback: Nextdoor

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.