Развитието на Facebook в България

фейса, растеж, българия, социални мрежи, twitter, facebook, графика, статистика, интернет

BNox (блог и twitter) е популярна блогърка в Белгия, която говори на откриването първия TH!NK в Брюксел миналата година. Покрай една нейна статия открих интересния инструмент Facebakers, където е събрана статистика за фейса разделена по страни и възрасти. Горе виждате графиката за регистираните в България (отворете я, за да се видят всички данни). В последните 6 месеца броят на регистрираните почти се е удвоил като вече е близо 1.5 милиона или 20% от населението. Явно около 20000 българи са участвали в акцията по отказване от Facеbook като протест за занижения контрол над личната информация (впрочем има подобрение от тогава). Този скок в статистиката обаче може да се обясни и с промяна в методиката на смятане, защото се забелязва в подобен мащаб при всички държави.

От графиките по-долу се вижда, че почти 2/3 от регистрираните и нас са между 18 и 34. Интересното е, че има едни 10 хиляди пенсионери, които също се възползват от тази мрежа мрежата. Както се очаква, момичетата са малко повече от момчетата и увеличението им върви паралелно. Любопитно е да се отбележи, че в Македония регистрираните във фейса са 33%, но момчетата са повече от момичетата. Румънците във фейса, макар като брой да са близки до българите, са едва 5.8%. Мисля, че на всички ни е ясно защо.

фейса, растеж, българия, социални мрежи, twitter, facebook, графика, статистика, интернет

фейса, растеж, българия, социални мрежи, twitter, facebook, графика, статистика, интернет

24 коментара

  1. Интересни данни. Очевидно е, че ние яко експлоатираме всички възможности 🙂

  2. На мен ми е ясно защо румънците са толкова малко, но се съмнявам че имаме еднакви версии 🙂

  3. @Иван – Има още доста потенциал. За щастие сега twitter се надига доста бързо.

    @Мартин – щях да кажа, че имат много цигани, но са по-малък процент от нас. Основната причина е, че имат по-малко проникване на нет от нас и основно използват Hi5 (по някаква причина).

  4. За момента нямам FB и за момента не планирам и да имам. Не съм против новите технологии, а по-скоро съм против мега-мрежа която уж ми е необходима (но всъщност, не ми е), и плюс това, някой ще печели от мен, докато аз не печеля нищо… 🙂

  5. @Michel – яз нямам нужда от Facebook – това е инструмент като всеки друг. Заменим е, но тък като в момента е най-удобен, използвам него, за да се свържда с приятелите ми. В Darmstadt дори започнахме да организираме купоните там, защото е по-лесно да се проследи кой ще дойде.

  6. Pingback: KalinChernev
  7. Ми явно не го ползвам добре просто … 🙂 Така или иначе, щом не съм установил полза от него, значи не ми трябва. Поне засега.

    PS Инструмент, но като навържеш 500’000 човека там и може да стане опасен инструмент… в неправилните или злонамерени ръце. Това не е мейл или ICQ… И напоследък слуховете за „продаване“ на privacy data, донякъде потвърждават някои опасения.

  8. Така е, но същото може да се каже и за всеки по-голям сайт/услуга. Google и Skype са типични примери. Facebook далеч не е перфектна услуга и наистина стават големи глупости там, но не означва, че не е полезен за много. Това не означава, че трябва да се натъпчем всички вътре и който не е – че не разбира нищо. Сиромахов е прав за себе си като написа онази статия, но както винаги, това не е цялата история.

  9. А защо, по дяволите, ще си слага някой privacy data в социална мрежа?! Все ми се струва това като малко пресилена параноя…

  10. Бюян, благодаря ти, интересни графики и цифри!
    Според мен до момента в родното онлайн поле никой сайт не е имал толкова зашеметяваща кариера и такъв невероятен бум за толкова кратко време. Изумително е. Чакам да видя до кога. И как. 🙂

  11. @smiling – то е на моди, нали знаеш. Докато не излезе следващото ново „яко“ нещо. Малък пазар сме, но това предразполага и за по-бързо разпространение на новини/моди offline (от уста на уста).

  12. много са ми интересни данните за Турция -29%
    Вероянто голяма част от 22-та милиона се намират в Германия и Холандия

  13. @vassilev12 – има такава вероятност. Сигурно обаче тези, които въобще се занимават с такива неща са е големите градове и с по-западно образование. А може би имат друга голяма мрежа, където повечето стоят.

  14. Турците още преди 2 години „откриха“ фейсбук и имаше период от няколко месеца, когато ръстът на тамошните потребители бе с по 3 000%.

    Дано скоро да му мине модата, за да стане отново удобно и полезно място за комуникация.

    Според мен ФБ, както и ЮТ няма да станат жертва на технологична или комуникационна еволюция – твърде големи и силни са, за да си позволят да не са в крак с промените. Ще трябва истинска революция, за да ги изместят. А такива неща се случват веднъж на 5-7 години 🙂 Поне според старите теории за цикличност.

  15. ще има революция като стане платен ФБ, гоогле, и пощеснските сървъри…

  16. @vassilev12 – те нещата се движат далеч от платените услуги. Преди се използваха. Сега бизнес мисленето на такива компании е от друг тип. Друг е въпроса, че телекомите в щатите искат да направят платен достъпа до определени сайтове.

  17. @Мартин – румънците са малко, защото всички са в hi5.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.