Ще сменят сайта на Народно Събрание. Ето как е изглеждал през годините

народно събрание, сайт, обществена поръчка, депутати, twitter, egov, парламент

И слава богу! Макар на сегашния да има известно количество информация, тя е почти неоткриваема, освен ако не знаеш къде да търсиш. Да не говорим, че като дизайн и използваемост е от началото на 90-те. Преди време се оплаках, че RSS абонамента им не става за нищо, а навигацията е просто отвратителна. Напоследък преглеждам често сайта на АОП, защото искам да направя същото за обществените поръчки, както за законите и заседанията на комисиите – да може всеки да се абонира по мейл или в Twitter и да получава навременна информация. Покрай това попаднах на обществена поръчка със следното описание:

Разработване и внедряване на софтуерно решение за надграждане на съществуващата уеб базирана интегрирана информационна система на Народното събрание и за модернизация и развитие на сайта на Народното събрание до информационен (Интернет) портал; Оптимизиране процесите на обслужване в контекста на електронното управление.


Текста на цялата поръчка може да намерите тук. Срока за подаване на документи е 15-ти май, а отварянето на офертите ще е на 17-ти. Естествено, изискванията за участниците са отново бомбастични – оборот от 1 милион за кризисната 2009-та; от тях 300 хиляди да са от софтуер, поне един сайт на стойност 50000 и т.н. Най-вероятно само няколко фирми ще отговарят на изискванията и естествено ще подадат оферти с 5-6 цифрени суми за сайт, който може да се направи качествено от малка фирма за месец. Въобще историята на обществените поръчки със сайтовете е плачевна.

В обществената поръчка за жалост няма информация за някакви нови функции на сайта. С надеждата, че ще публикуват повече данни, като например индивидуалните гласове на депутатите, потърсих техническите параметри. От парламента ми отговориха, че трябва да закупя (лично и на място) документите за участие на стойност 26 лв. Само така може да прочета за изискванията. Не пожелаха да ми пратят само тази секция по мейла, но ми предложиха да ги изпратят по куриер.

От техническите изисквания към кандидатите може да се заключи, че сайта трябва да отговаря на W3C стандартите (айде да видим), сървъра им ще работи под Linux и ще използва Java, Oracle, MySQL и PHP . Първите две – добре, похвално е. От последните четири си вадя извода, че явно някъде ще правят връзка между съществуващата база данни на системата им (явно е Oracle) и новия сайт, който ще е с php и mysql. Това ме обнадеждава, че ще има информация в реално време. Много се надявам да имат и опция за публикуване на данните в суров формат (XML, RDF, XLS или каквото и да е), за да може да се четат автоматично, а да не ми се налага да им parse-вам страниците, за да си изведа законите и pdf документите за отсъствията.

Молба

Ако някой смята да присъства на отварянето или познава фирма, която ще подава документи, ще се радвам, ако може да ми даде контакт или направо параметрите на новият им сайт. Васил ми изпрати част от документацията. Ето какви са изводите.

История на сайта

Впрочем в началото казах, че дизайна и използваемостта на сайта са от 90-те. Ето как е изглеждал сайта на парламента ни през годините. Първият е бил през ’98, а сегашният е такъв от 2005-та насам. Интересно ми е кой го е направил.

народно събрание, сайт, обществена поръчка, депутати, twitter, egov, парламентВ края на 1998 – елементарен, с няколко линка и очевидно направен с Word от някоя чиновничка
народно събрание, сайт, обществена поръчка, депутати, twitter, egov, парламентВ края на 2000 – личи си евро-амбициите и любовта на някой към релефните бутони, но нищо друго. Явно са спечелили някаква награда. Кара дизайнерите да си дерат очите.
народно събрание, сайт, обществена поръчка, депутати, twitter, egov, парламентВ края на 2002 – всъщност този тук е по-добър от сегашния и типично в стила на тогавашното време. За жалост също няма много информация
народно събрание, сайт, обществена поръчка, депутати, twitter, egov, парламентВ края на 2003 – семпъл, подобен на настоящия, но каращ всеки web дизайнер да му прилошее
народно събрание, сайт, обществена поръчка, депутати, twitter, egov, парламентВ края на 2005 – настоящия дизайн. Има информация по линковете, но не за цялата публикувана на сайта. Навигацията куца заедно с дизайна, но поне няма „релефни“ бутони.

24 коментара

  1. Pingback: Georgi Kamov
  2. То не трябваше ли да се правят икономии от администрацията??

  3. Ключовата дума е „европейски средства“. Предполагам, че голяма част от парите ще дойдат по някоя програма. Номера е да има резултат, а не просто някоя фирма да се нагуши с няколко-стотин хиляди.

  4. Сайтът е безличен и сив като самото Народно събрание. Големи посредственици и тъпунгери щъкаха там през всичките тези години.

  5. @Апостол Апостолов – аз съм на мнение, че ако има повече внимание към индивидуални стъпки и решения на депутатите, може би ще работят повече в наш интерес, а не собствен. Това ще стане с повече публична информация, която достига до заинтересованите от конкретни теми. Нещо като Big Brother, но в парламента.

  6. Има и още нещо. Много българи гласуват, без да знаят името на своя народен представител. Не го узнават и след изборите. А не го и търсят за нищо, не го притискат. А требе, както е казал фелът.

  7. @Апостол Апостолов – с по-добра информационна система и възможност за следене на работата на идивидуални депутати ще е възможно да научат кой са избрали в последствие. Имам идея в тази насока, но преди това имам доста други неща за изпълнение.

  8. @Иван Савков – има такива, но са малко. Освен това може да кандидатсват обединения от фирми. След две седмици ще отварят оферите и ще видим.

  9. Остават 10 дни до отваряне на офертите. На сайта на поръчка са я оценили на около 260 хиляди – доста по-малко от 2-та милиона за туристическия сайт. Сдобих се и с техническите изисквания на сайта и новите функции. Ще пиша за тях идната седмица.

  10. Имам информация, че по договор сайта трябва да е готов до края на месеца. Кога обаче ще влезе в употреба не е ясно, защото трябва да се индексират и опишат много архивни данни от 5 години назад. Очакванията са все пак до Нова Година да е на разположение. Добрата новина е, че ще ги има функциите за отворени данни, лесно търсене на отделни изказвания на депутати и преглед на цялостната им активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.