Сложи „задължително“ пред здраве и виж как го захвърляме

Статия е от 11 януари 2010 10:30

В автобуса за София съм и по радио Fresh говорят за здравните застраховки и задължението всички да ходим на профилактични прегледи. Въпросът към публиката, който аз намирам за откровено идиотски, е дали слушателите смятат да ходят при личния си лекар да се прегледат. Някои слушатели призовават директно към анархия и скъсване с държавата (както винаги правят каквото и да стане), а други оспорват санкциите. Подобна дискусия намерих снощи и в Twitter.

Интересното в дискусията е, че и сега тези прегледи са задължителни, но малко хора се възползват. Новите мерки като глоби и спиране на застраховката целят да накарат хората да си спомнят за този немаловажен ангажимент и да се прегледат. Причината за това е, че засичането на болести в ранна фаза спестява милиони от лечение в последствие. Една от санкциите, която одобрявам, е глоби от по няколко-стотоин лева. Тази сума е достатъчно голяма, за да се замисли всеки дали би жертвал половин работен ден, за да направи нещо така или иначе добро за здравето си. Другата санкция обаче е откровено глупава – спиране на здравните. Сега те се спират единствено при 3 невнесени вноски. Нямам си представа как са успели да го опишат като закон – кога се спират, как ще се възстановяват след това, колко пъти може да ми го спират, колко бързо мога да го възстановя. Също така остава въпроса дали не се нарушават конституционните ми права на плащащ данъци и таксите си гражданин. Да не говорим за тези, които си плащат, но не се връщат с години в България.


здраве, прегледи, смърност, сърце, сърдечни, здравна реформа, профилактични прегледи
Обща смъртност на населението. Забележете, че до 75 години при мъжете е над двойно при жените.


здраве, прегледи, смърност, сърце, сърдечни, здравна реформа, профилактични прегледи
Смърност причинена от сърдечни проблеми – над 60% от всички случаи. Отново при мъжете е двойна от тази на жените.


Данни: НСИ

Важна част от шума включва смисъла на тези прегледи. Това смятам аз за безсмислено. Покрай статията за блога на глухонемите се поразрових из сайта на НСА и открих една притеснителна статистика. От 20 години нагоре, сърдечните заболявания са причина за над 60% от смъртните случаи. За тях има много фактори и предварителни сигнали, които се проверяват при тези прегледи. Дори да предположим, че лекаря ви е некадърен – нещо твърде срещано в нашата система, пак има шанс да хване нещо и да ви спаси. Интересен факт е, че между 30 и 75 години, смъртността при мъжете е над два пъти тази на жените. Това говори, че в здравната ни култура нещо е сериозно сбъркано. Независимо дали глупави мерки като спиране на здравните и по-добрите такива като глоби бъдат въведени, определено нещо трябва да се направи.

По темата: Труд, Актуално, Дир.бг, Health.bg, Здраве.бг

37 коментара

  1. Бояне, не е половин, а са минимум 3 работни дни; за съжаление такава е нашата болнична действителност. Ако работодателя ми ги осигури – със сигруност ще го правя, но той няма да го направи, защото държавата не е уредила тези неща като хората в половин работен ден. Получава се Параграф 22, от който не виждам начин да излезеш (освен ако държавата не прояви воля за промяна)

  2. @cipisec – Всеки път като се върна в БГ ходя на профилактичен преглед и минавам за 1-2 часа. Вярно е, че моята лична лекарка е по-малко натоварена, но ако си направи човек час може по-бързо да мине. В Германия почти е невъзможно да минеш на лекар, ако нямаш час 2-3 дни предварително. Това с работодателите съм съгласен – прегледа трябва да се смята като половин ден болнични, особено като е задължителен. Не можеш обаче да ми кажеш сериозно, че не можеш да отделиш половин ден за това.

  3. малко извън темата, но аз лично имам много сериозни подозрения в коректността на статистическите данни, особено за сърдечно-съдовите заболявания.

  4. @Галя Тодорова – Води се за официалната статистика на НСИ. Поне причините на смъртта са лесни за преброяване. Дори да кажем, че някакъв процент са ги определили грешно, пак процента е стряскащ.

  5. Не знам къде ходиш, но аз само за очен лекар за шофьорска книжка чакам по толкова (на врата на лекаря пише, че за медицинско свидетелство не се чака)… Половината ден, та даже цял – не е проблем, проблем е системата за мен лично

  6. Лично аз не се занимавам с талоните и направленията, въпреки че съм здравно осигурена уж по закон. Записвам си час и отивам на доктора, който ми е нужен иначе е загуба на време. Изпадала съм в положение, че дори детето ми е връщано от ……. болница и ми е казвано заведете си го на частен кабинет. Лично доктор ли? Само формалност за пред закона.
    По този начин няма да ме накарат мен лично да си правя прегледите, досега винаги съм си ги правила, когато трябва. Нямам нито едни ден болнични, но съм свидетел как много хора си взимат просто е така за да не са на работа, и какво става?

  7. @cipisec – системата е много зле – това се знае. Почти няма здравна система по света без проблеми, а нашата като черешка отгоре има и безхаберието на лекарите. Но защо трябва да не ходим на профилактични не разбирам. Вярно е, че не знаем как да се пазим, не знаем рисковите фактори за сърдечни заболявания и като цяло не се грижим за здравето си на принцип „Той ще ми каже как да се лекувам! Айде наздраве!“

    @tcvetelinka – значи нямаш проблем с поправките. Не знам защо са те връщали за направление, щом навсякъде се плаща (май 20 или 25 лева беше), ако си без такова. Аз съм си взимал направление в Пловдив, тя ми дава визитката на препоръчания лекар, звъня, правя си час и после само 15 мин. чаках. А е вярно, че много си пускат болнични ей така, защото искат свободен ден. Тези неща никой не ги брои.

  8. Ходя, Бояне,

    защото съм диабетик и без прегледи най-малкото на 6м, не ми дават инсулин. Имам щастието, че имам разчупено работно време и най-разбраната шефка на света. Поне чета книги, докато чакам!

    Трябва да се ходи на профилактични прегледи, но у нас нито е уредено, нито имаме нужната култура за това.

  9. Никъде не съм казал -„Не трябва да се ходи“, напротив – и аз съм ЗА. Просто ти казвам, че системата отблъсква хората дори и да имат супер желание да го направят…

  10. @Събина – съгласен съм. Лошото е, че повечето имат презумицата „не ходя, защото не е уредено“. Лошото е, че не можем просто ей така да затворим тези практики и болници, които не работят добре, защото не достигат. Иначе това е най-добрия начин. Затова използваме думата „реформа“, а последното никога не работи както трябва и не постига желаните резултати в обозримо бъдеще.

    @cipisec – съгласен съм, но много казват точно „Няма да ходя, защото няма смисъл“. Опитвам се да кажа, че има смисъл и трябва незавависимо, че се налага да се бориш със системата.

  11. Моят работодател (голяма международна компания) ме осигурява допълнително в един от частните фондове (няма значение кой, често се сменят). Та всяка година в официално заделен ден се нареждаме в „красива частна болница“, където Истински Български Лекари се преструват, че ни преглеждат. Ред, чистота, експедитивност. Само „лекарите“ са менте, владеят върха на българската медицина – диагноза чрез събеседване. Изследванията (кардиограма, кръв) не само никой не ги поглежда, ами и „изчезват“, така че на следващата година прегледа е пак начисто, без история.
    Наистина, една година попаднах на очен лекар, който (за разлика от петте преди него) веднага ми постави диагноза и ми предписа „правилни“ очила – прогледнах. Дамата беше от Близкия изток, но не ми беше удобно да я питам къде е учила.

  12. @Сашо – значи на кофти болница ви пращат. Оплачи се. Аз съм чувал доста положителни примери, но и в двата случая си мълчим – като стане нещо хубаво си траем, защото трябва да е така, а ако стане нещо лошо го разправяме навсякъде като пример, но никъде не се оплакваме официално, защото нямало да има ефект. Дори в 5% да има ефект, ако повече хора подават сигнали пак ще има ефект.

  13. Да бе, то заради feedback-a ги сменяме всяка година – всички са един дол дренки. Опре ли до прегледи, даже май ползват същите лекари – „подизпълнители“.
    П.С: Иначе от „доболничната“ помощ нямам оплакване, само липсата на всякаква медицинска информация в системите им – имат ти ЕГН-то, снимката, децата – само не и факта от какво са те лекували миналата седмица в съседната стая и какво ти е пишело в изследванията милалия месец..

  14. Всяко нещо което е задължително и не е по твоя воля води до обратна реакция, съвсем естествена психологическа реакция. Ако вместо постоянно да повтарят ЗАДЪЛЖИТЕЛНО и всяка година да вдигат глобите, просто бяха измислили някакви бонуси за тези които са редовни нямаше да има такива реакции, повече хора щяха да ходят на профилактичен преглед и всичко щеше да се приеме нормално.

  15. @Сашо – това си е до системите в клиниката. Някои са наистина зле. Знам, че от НЗК са пуснали някаква уникално тъпа система преди време, която никой не ползва. Сега надеждата е, че покрай европейските здравни карти и въвеждането на аналогични в БГ ще направят единна система и регистъра да е централен.

    @krlkirilov – ние да не сме кучета, че да ни тренират с бисквитки като прескочим някой обръч. Ще ми се да имам повече вяра в целокупното население.

  16. аз се отказах напълно от българската ми осигуровка и съм осигурена само в германия. абсолютно логично са си го направили хората- ако искаш ходи на прегледи, ако искаш не, но ако ти открият нещо по-сериозно, което е можело да ти бъде открито по-рано и се наложи да те оперитат, примерно, просто плащаш двойно и тройно повече. никой не ти слага глоби, но отговорността си е само твоя.

  17. @Боян Юруков
    каква вяра, имайки предвид реалността?
    майка ми ходи вече половин година по лекари-всеки зима пари, предписва собствени медикаменти, и резултат-никакъв.
    българина освен от много бой и малко бисквити явно от друго не разбира.
    прекрасно е да се надява човек, че като се оплачат 5% от нещо, то след 500 години може би леко че се подобри, само дето аз просто нямам това време на разположение за да си прави системата с мен експерименти.

  18. @д. – е, в Германия така или иначе се плаща солено, ако тръгнеш да влизаш в болница. Иначе си права по принцип. Трябва все пак механизъм да започнем да спазваме тези просто правила на здравеопазването. Дали санкциите са най-добрия метод е добър въпрос.

    @боян илиев – и какво трябва да се направи според теб за да се оправят нещата?

  19. Абе най-добре за здравето е да не се разболяваш.
    А иначе профилактичните които ни правят всяка година на място в нашата фирма са си доста проформа. Досега за 3-4 години не чух на някого да откриха нещо обезпокоително. Всички сме здрави като бик 😉 Отивайки веднъж при личния лекар по друг повод ми сложи отметка че съм минал профилактичен преглед без да ме погледне или попита нещо.
    Това е картинката.

  20. @shivach – чакай бе – а ти защо не си поиска профилактичен преглед? Като видя, че ти слага отметка защо не й направи забележка?

  21. Защото си се чувствам добре. Какво толкова ще ми прегледа че да ми открие нещо дето аз не го знам?
    Мисля че още ми е рано да се тревожа за някои от социално значимите или хронични страдания.
    Както и да е. Болшинството народ според мен не обичаме да ходим по лекари . Чувстваме се здрави – значи сме здрави !

  22. Теза 1: профилактичен преглед при GP може да „хване“ заболяване в ранна фаза – факти: нищо подобно, най-честата диагноза (особено при майка ми е) – Ами от възрастта е, налагай го със зелеви листа.
    Теза 2: ако беседваш с лекаря си и опишеш неразположенията си ще бъдеш насочен правилно към специалист – факти: нищо общо, отивам с изкълчен глезен, тя миказва, ами ще ти дам една седмица болнични, питам няма ли нужда ад го погледне ортопед (аз явно трябва да знам какъв лекар ми трябва, то ми е явно едно от задълженията – да имам обща подготовка по медицина), карът между другото е зелен/син до коляното вече и е два пъти по-голям от здравия – мнее, ще ти мине до 1 седмица. След една седмица отивам и определено дори не мога да го държа изправен без да ме боли ужасно: GP пита, ама ти не ходи ли на ортопед. Интересно, нали!
    Теза 3: GP ще ти обърне внимание – факти: тц, влизам, пита ме „има ли ти нещо“ – хайде чао и до идната година. Може пък и да не съм рисков пациент, знам ли, на 30 години… явно й се виждам още съвсем цял.

    По отношение на допълнителното здравно застраховане, за което спомена един от коментиращите: докато работех в предишната компания и ние имахме такова нещо, веднъж годишно ни замъкват в някаква ултра частна, ултра натоварена клиника, но ни вземаха всичко, урина, кръв, кардиограма, преглед на очите. Май това беше. То е лесно, когато имаш само млад персонал (под 30). Ииии така…

    Юруков, много ги гледаш тези статистики. С данни боравиш, не се похвали рекруитнаха ли те в гуглето, те там нали искали за всичко хард евидънс, данни, статистики…

    Може ли, моля, ако някой е медик и е наясно какво точно трява да представлява задължителни профеилактичен преглед да го опише, че да може да си го изисквам от дженеръл практишъна си. Не може така, никой да не иска ад си върши работата в тази държава. Докато в частния сектор има някакъв вид контрол от страна на потребителя (не ми харесва, отивам другаде) при медиците е все едно и също, сменил съм три. Вече ги избирам по признака „близо ми е до квартирата“….

  23. @Боян Юруков
    Какво бих направил ли? ми да ти кажа честно като за начало беся 5 000 доктора на площада. пък ако ще да ни изхвърлят от европата.
    на малко по-интелигентно ниво е доста по-трудно да се вземе адекватно решение. щото един от основните проблеми в булгаристан е че всеки е спец по всичко и се меша навскъде. кой за каквкато е учил, в крайна сметка.
    но за начало според мен е нужно разпределяне на бюджета на здравната каса- минимален процент който да отива за лекари и лекувани, и максимален процент, (примерно 0,0000000001), който да отива за издръжка на самата каса. повече от един здравни застрахователи, които да предлагат различни услуги, съответно на различна цена. да може всеки да прецени колко му се дава на месец и за какво. по този начин се вкарват и сравнително независими регулатори в системата-ако лекарят е калпав, човека сменя лекаря/застрахователя, и докторът остава с пръС в едно друго място.
    съевместни програми за развитие с университетите и индустрията-едните дават пари, другите дават кадри. в крайна сметка се опира до образование и възпитание. което ме връща на първосигналната реакция-бой и бисквитки, докато ни уврат тиквите.

  24. @боян илиев – Говориш добре, но като за селски мегдан. Общо взето по митингите на пенсионерите това са им лозунгите.

    Замисли се обаче колко в действителност струва една администрация, колко ще излезе дублирането й, ако има повече здравни каси и колко от средства ще отиват за реклама и конкуренция, ако си крадат клиентите. Лекарите и сега можеш да си ги смениш. Ако смяташ всеки лекар да е вързан към определена каса и от там да се осъществява контрол на качеството, замисли се колко дублирани лекари трябва да има в един град. Какво остава за малките градове и села, където никой частник няма да сметне за рентабилно да прати лекар. Не на последно място, защо си мислиш, че тая симбиоза индустрия-университети не се опитваме да я оправим от край време? Защо си мислиш, че на други държави върви гладко?

    Всички тези неща не са въпрос на думи и желание. Всяка от тях си има множество слоеве от детайли и вързани проблеми. Аз ти дадох първото общо ниво, но тъй като никого не го интересуват тези неща, те биват отхвърляни като философстване. По-добре е да се сипят голословия за това „колко ши и убаво ако стани ей така“. Една идея винаги е добра докато не осъзнаеш сложността на проблема, а става откровено зловеща като тръгнеш да го решаваш. Публичната администрация, здравните и образованието вървят на този принцип.

  25. @Боян Юруков – Относно малките градове и села… Нали не вярваш наистина, че в селата има болници? В курортен град като Банско, например, няма постоянно присъствие. В селото, където се намира вилата ни (не е вилна зона, село е) – съвсем хич.

  26. @Васил Светославов – не става дума за болници, а за лични лекари. И сега доста отказват, но може да се стимулират да останат в селата или поне да минават от там по 2 до 4 пъти в месеца. Знам, че някои го правят.

  27. @Боян Юруков
    за това и казах в началото-всеки за каквото е учил. като си такъв специалист, стани шеф на здравната каса! не съм претендирал нито за ниво, нито за изчерпателност, просто подхвърлих идея, базирана на една система, която работи сварнително добре, в държава много сходна на българия. Не става въпрос всеки лекар да е вързан към дадена каса, точно обратното, пациентът е свободн да избере и касата, и условията, и лекаря. но тъй като на лекаря му се плаща от касата, при оплакване на пациента, касата или затрахователя по-скоро в този случай има начин да накаже финансово лекаря, което в нашата система е невъзможно. администрацията и сега е огромна, но докато не се създадат условия за конкуренция, тя няма как да спадне.
    не знам какво ВИЕ се опитвате да направите за симбиозата, но при реалната липса на индустрия и тотална липса на интерес в малкото псевдо-производсто, което се извършва у нас, ще ми е любопитно да чуя какво правите ВИЕ и какво сте постигнали. И не, 100 фирми за програмисти и 100 банки НЕ са индустрия.
    Имам достатъчно живот извън булгаристан за да съм видял как на други места (м>1)тази симбиоза работи- не казвам че е безупречна, но работи и дава резултати.
    първото общо ниво, както ти го наричаш е, че здравното обслужване/опазване е булгаристан е трагедия. и има безкрайно много други неща да се оправят първо, преди да стигнем до задължителни прегледи, които, наистина спестяват много пари и време и животи. И вместо да се лицемерничи че така се пестели пари за касата, касата да бъде така добре да си намали администрацията, колите, сградите и ремонтите.

  28. @Боян: понеже вярваш на НСИ според тях се падат по 13,90 на месец на член на домакинство изразходвани за цигари??!?

    Въпросът ми е следня: според теб как се изчислява брой закупени кутии цигари/брой пушачи средно в домакинство??? Що за статистика е това? Доста нелепо ми е това. Но да речем тук има пушач, там няма, някак си може да се натаманят нещата. По интересен е следващия пример – на член на домакинство се падат 90 лева за храна и напитки?!?! Всички ядем – няма тоз пуши оня не пуши, всички се ххраним и калорийния прием не се движи чак в толкова големи граници. За определеност можем да предположим, че границата варира двойно нагоре, 180 лева. Сега искам да ми покажат как може един човек да оцелява с храна за 180 лева/месец. Честно! Национален ИЗЧИСЛИТЕЛЕН институт.. даааа бе.. вярвам им.

  29. @Петър

    Зависи на колко години си, зависи какво работиш, зависи родителите и прародителите ти от какво боледуват и зависи колко пари си готов да дадеш. Джипките имат фиксиран бюджет и не могат да импровизират с изследванията (те обикновенно и нямат понятие какво да се пусне, а когато имат – нямат време или желание). Фирмите, (които също са задължени да преглеждат профилактично персонала си) също гледат да минат по-тънко. За това и от там нищо не очаквай. Та стигаме до парите – ако ги имаш – отиваш на свестен доктор (обикновено познат на твой познат, препоръчан или нещо подобно) и той ти върши работата. Инвестицията си струва, защото следващата година направо сам си отиваш в лабораторията и спестяваш парите за доктора (ако всичко е наред, разбира се!). Това знам аз. Много българско е, но ако искаш да си здрав дълго време нямаш друга алтернатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.