Състезание за млади web таланти в рамките на БГ Сайт

Остават 10 дни до края на регистрациите за БГ Сайт 2010. До сега има около 100-тина участника като единствено банките и промо сайтовете изостават. Съдейки по миналата година ще видим доста регистрирани в последния момент. Интересно е, че категорията с най-много регистрирани е тази за StartUp. Там се регистрират сайтове и фирми започнали работа през последната година и основани от хора до 25 години. Макар, че някой от сайтовете вероятно да се регистрирали там заради липсата на такса – един реверанс на организаторите към инициативността на младите, струва ми се че ще видим интересно състезание в тази категория.

Един друг поглед към младите в рамките на конкурса, който много ме зарадва, е състезание за млади програмисти и дизайнери. Нарича се 20-20-2, защото се регистрират хора до 20 години, от решилите задачата се избират 20 души, които участват в състезание на живо и накрая печелят двама. Има редица награди – (първо/второ място) HTC HD2 и година VPS Pro хостинг от Суперхостинг за разработване на WordPress добавки, 1000 и 500 лв. от SEOM за SEO оптимизация и Nintendo Wii и 200 лева за разработка на игри. Самото състезание ще се проведе в рамките на традиционният семинар след награждаването.

Това, което най-много ме заинтригува от състезанията е създаването на WordPress plugin-и. Хубавото при тях е, че могат много бързо да се направят, но човек трябва да има ясна представа какво цели, каква е системата и какви грешки може да очаква. За целта препоръчвам на всички, които са решили да участват, да посетят конференцията WordCamp, където ще научат последното и по-важното – ще се срещнат с WP „гурутата“ в България и ще съберат ценни съвети. Ето какво писа Васи за него. Адаптацията на WordPress се търси все повече като умение и ще е от голяма полза за всички занимаващи се с web, дори и да не са под 20 години. Също така, може да намерите помощ, място и хора, с които да развиете идеите си, в initLab. Там винаги се навъртат хора с опит в web-а и WordPress и ако не друго, то поне ще ви насочат къде да търсите.

При всички задачи ще трябва добро планиране, готови идеи за това какво трябва да се направи и разбиране от системите, с които ще се работи. Разпитайте екипа на състезанието какви са условията и обмислете тактиката си. Не мислете, че това е просто едно състезание и ще има само двама печеливши. Според представянето си въобще не е изключено някои кандидати да получат предложения за работа. Особено като се има в предвид, че повечето фирми работещи основно в мрежата ще са там. Именно затова приветствам тази идея – стимулира следващото поколение web разработчици да се целят по-високо и да учат повече.

Допълнение

Жустин е писала в блога си за 20-20-2 и как се е стигнало до идеята. Самите състезания са вече обявени на сайта на BGSite. Записването е до 20 октомври, а вече има 37 регистрирани участника. Подробности за всяко състезание ще се появявт след това.

За тези, които са се регистрирали за първото състезание: ако имате въпроси и нужда от помощ относно WordPress, ще се радвам да ви помогна. Хубаво е добре да се подготвите. Пишете ми през формата за контакти горе или във Facebook. Само не ме търсете във Skype, защото не отговарям там.

3 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.