TEDxBG – лекциите

ted, tedxbg, sofia, bulgaria

Тази зима отпуската ми се превърна месец за конференции и networking. Двата най-важни бяха „Кариера в България“ през декември и TEDxBG, който се проведе тази събота. Поради многото впечатления ще разделя това, което искам да кажа, на две – тук ще ви кажа за лекциите, а в следващата статия – за общото ми мнение и препоръки. Ако не знаете какво е TED и защо всички сме толкова въодушевени от TEDxBG, прочетете статията на Тодор Христов в Novavizia, където има и видео интервю с организаторите. Също така, тук ще оценявам всяка лекция в стила на TED.com.

В тази ми статия ще може да откриете записи на 8 от 12-те лекции от TEDxBG. За жалост нямат субтитри на английски. Скоро очакваме и останалите 4.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Мартин АнгеловМартин Ангелов

Лекцията: смела и вдъхновяваща
Думи: мобилност, колелета, туризъм
Мартин сподели идеята си за нов вид мостове за колелета. Вместо стандартните бетонни, скъпи и трудни за построяване издигнати алеи, той предлага да взаимстваме нещо от цирка. На големи пилони да се закачат стоманени въжета и улеи, към които сигурно да се закачат колелетата. С редица иновации, той предлага начин как хем бързо и евтино да се прескачат натоварените алеи в градове като София, но и нов тип велотуризъм. Въпреки, че идеята на пръв поглед да изглежда налудничава, тя може би има потенциал точно в последно споменатото й приложение.
Вижте интервюто ми с Мартин

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Ива БоневаИва Бонева

Лекцията: вдъхновяваща и информативна
Думи: деца, дарения, възпитание
Ива ни разказа за проблемите на изоставените деца на България и сподели как те живеят. С няколко ярки примера за същността на проблема, тя ни призова да не даряваме пари на многобройните благотворителни кампании. Вместо това ни помоли да помогнем да изкараме тези деца от домовете дори и за малко, за да не станем съучастници в престъплението, което тече всеки ден.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Иън СандърсИън Сандърс

Лекцията: невероятна и убедителна
Думи: фосфати, почва, храна
Иън илюстрира малко известният проблем с фосфатния цикъл и как той може потенциално да унищожи една цивилизация. С многобройни примери той показа, че вероятно климатичните проблеми не са най-големия ни проблем или поне не най-наложителния. Накрая той предложи няколко прости и изпитани с хилядолетията решения, сред които беше и печално известната външна тоалетна.
Вижте интервюто ми с Иън: първа и втора част

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Андриан Димитров, Яна СимеоноваАндриан Димитров и Яна Симеонова

Лекцията: красива и вдъхновяваща
Думи: лого, Стефан Кънчев, дизайн
Тук видяхме малко позабравеното творчество на Стефан Кънчев, чиято работа по ирония на съдбата виждаме всеки ден. Неговата дарба и страст са били логата и трудът му не само се използва все още от много български компании, но и е световно признато. Андриан и Яна за се загърбили със задачата да възродят неговите лога в оригиналната им форма и замисъл и да запознаят света с тях чрез сайта stefankanchev.com.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Мартичка БожилковаМартичка Божилкова

Лекцията: красива и забавна
Думи: документални, филми, цигани
Мартичка ни запозна с работата си, която включва филми като „Георги и пеперудите“ и „Коридор №8„. Разказа за процеса на създаването им, както и колко важно е да гледаме документални филми, за да се оглеждаме около нас. В един от тях се говори за живота и културата на циганите. Само от откъса, който видяхме, ние бяхме учудени колко малко знаем за тях, независимо от физическата близост. Показа и един кратък филм за интернет сензацията „Кен Лии“.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Константин ХристовКонстантин Христов

Лекцията: информативна, но неубедителна
Думи: информация, мрежа, класи
Константин, който е CEO на социалната мрежа Favit, говори за новото информационно общество и какви смята той ще са класите в него. Показа разделението между видовете общества според основната цел, която гонят – оцеляване, материално издигане, достъп до информация и споделяне на знания. След това изказа тезата, че дори в общество на пълна информираност и бърз достъп до знания и опит, хората пак няма да са равни и ще има отново разделение.
Вижте интервюто ми с Константин

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Симеон ДянковСимеон Дянков

Лекцията беше: информативна, но неубедителна
Думи: зелен, имидж, България
Министър Дянков тръгна в една малко по-различна посока от ресора си – зелена България и имиджа ни пред света. Той изказа тезата, че най-добрия начин да подобрим последното е да работим по първото. Подкрепи я с десет неща, по които може да се работи повече. Накрая отговори на няколко въпроса – че работи вече по някои от тези точки и ще работи по повече и че няма да има мораториум върху централите от възобновяеми източници.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Милена ЛазароваМилена Лазарова

Лекцията: вдъхновяваща и интересна
Думи: обучение, деца, компютър
Милена представи една нова система за обучение в основното училище – Envision. Тя се състои от компютър и по една мишка за всеки ученик. Целта е заедно с различни курсори на екрана децата да решават граматически, математически и логически задачи. Учителят пък може лесно да създава нови уроци, като бива ограничен само от въображението си. Софтуера се използва като пилотен проект в три училища в столицата.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Асен НеновАсен Ненов

Лекцията: невероятна и убедителна
Думи: биогорива, водорасли, еко
Асен говори за работата си в биоинформатиката и в компанията Greon, където целят създаването на биогорива от водорасли. След като представи рисковете и недостатъците на стандарните методи и култури, които ползваме днес, той ни показа един нов и иновативен подход. С водораслите, ние можем да добиваме в десетки пъти повече гориво на декар при по-малко вреда за природата и цената на храните.
Вижте интервюто ми с Асен

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Магдалена МалееваМагдалена Малеева

Лекцията: неубедителна и ок
Думи: успех, екология, деца
Маги ни разказа за живота си и на какво я е научил той. Подкрепи тезата си, че всеки може да се справи с всичко при достатъчно старание и целенасоченост. Изтъкна също така нуждата да осъзнаем навреме последствията от промените на климата, както и някои проблеми във възпитанието на децата в България.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Сам ХарисСам Харис

Лекцията: красива и вдъхновяваща
Думи: природа, деца, опит
Сам проследи пътя си от Англия до България и обратно, запознанствата и това, което го свързва с малкото село Пирин. Разказа как се е стигнало до там да купи порутеното от времето на комунизма училище и ни вдъхнови с идеята си да го превърне в международен младежки център. Идеята му е да доведе ученици и доброволци от цял свят, които да се учат от простотата на живота, чистотата на природата и опита на жителите на това селце. Споделяйки опит, децата ще могат да научат повече за екологията, природосъобразния начин на живот и за един друг.

ted, tedxbg, sofia, bulgaria, Андреан НешевАндреан Нешев

Лекцията: красива и вдъхновяваща
Думи: дизайн, ежедневие, сборник
Андреан ни разказа за събития като Sofia Design Week и важността на дизайна в ежедневието ни. Той илюстрира тезата си, че дизайна може да спаси света, с примери от работата си, където изменя прости елементи в средата ни, за да помогне много на работата и възприемането на информация. Накрая представи сборника си VIЖUAL CUT БULGARIЯ, където е събрал работата на различни български дизайнери. С уникалния си дизайн и концепция, самия сборник бива представян на различни изложения и печели награди.

Музика

Реших да отделя музикалните откъси, защото сами по себе си те не предават идея или опит. Поне така си мислех до тази събота. Преди TEDxBG, аз бях гледал само лекциите на TED.com и винаги се чудех защо сред тях има и музикални изпълнения. Колкото и да бяха невероятни и виртуозни, те не се вписваха в представите ми за такава конференция. Присъствайки на живо и слушайки прекрасните гласове и ритми на Сюзън Браънфийлд, Nasekomix и сестри Бисерови, аз разбрах целта на тези привидно „идейни паузи“ – да настройват и вдъхновяват ума. Седейки в един стол и слушайки как някой излива идеите и страстта си на сцената е прекрасно, но довежда до там мозъка ти да изтръпне. Музиката е прекрасен и изпитан с времето лек и помага да се съсредоточиш.

Лекции на запис

Първоначалната концепция на TEDx е да събира хора да гледат и обсъждат заедно записаните лекции от световната конференция TED. С времето, хората осъзнават, че и на местно ниво има интересни идеи и хора, които биха желали да споделят своите мисли. Така лекциите на живо се смесват с тези на запис. Точно това видяхме на TEDxBG. Към края на всяка сесия имаше по една от TED.com. Видяхме Eлизабет Гилбърт и личностната драма около креативността, Пати Мейс и демо на технологията Шесто Чувство, Джанин Бенюс и възхищението й от гения на природата, които и Сет Годин и значението на условните племена и как да ги водим.


Повече са лекторите може да намерите на страницата на TEDxBG. Записите на самите лекции ще бъдат публикувани до края на месеца. Снимки от събитието може да намерите във Flickr, а клипове, записани от посетители, се забелязват и в YouTube. Благодаря на Христо Иванов, Тодор Христов и Мария Попова, чиито снимки използвах по-горе.

27 коментара

  1. Pingback: Svilen
  2. Pingback: nadamlada
  3. Pingback: jdbg
  4. Pingback: HuKokauH
  5. Pingback: hukokauh
  6. Pingback: TEDxBG
  7. Ей, браво – след толкова постове вече се чувствам почти като да съм ходила 🙂 Поздравявам те за структурирания пост!

  8. Поздрави за добре подредения пост, чувството че съм бил се засилва…

  9. Чудесно представяне на конференцията! Поздравления!

  10. Чудесен обзор!!! Поздравления.
    Точно това търсех, защото нямах възможност да присъствам, а страшно много подкрепям събитието и исках да видя отзиви и коментари.

  11. Условните плеМЕна. (Лекцията на Сет Гордън)

    Имаш правописна грешка, а ме мързи да търся как се поправят, а може и да не виждам как става, щото съм си спрял екстрите на браузъра

  12. Благодаря на всички. Радвам се, че съм помогнал. Като излязат записите ще имате възможност и вие да видите самите презентации. Аз лично останах много доволен. Написал съм вече следващата статия с впечатленията и препоръките си – писах я в самолета към Германия. Ще я пусна утре заедно с линкове към всички останали източници на информация за събитието. Благодаря на Петър и Маргарита за поправките в статията.

  13. Pingback: Блогът на Силвина» Първият TEDxBG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.