Трима хейтъри и дядо Коледа влезли в един бар…

… седнали на една маса и си поръчали пиене.

По някое време първия хейтър се обадил: „Абе чували ли сте ония клип против коледните песнички? Голяма тъпотия. Копирали са едно към едно друга кампания. Кражба направо. При това за какво – да хейтват коледни песнички! Какво са им попречили талкова? Правят настроение на хората, а тия тръгнали да ги махат. Само се правят на важни. ‘Няма такава песен’! Абе я да ми се махат от главата.“

Втория като чул това подел: „Ти остави, че е крадена и хейтват – по-голям е проблемът. Колко неща има в тая държава, за които трябва да се бори човек – да не затварят болниците, да не свалят заплатите, администрацията да си върши работата, полицията и лекарите да ни обръщат поне внимание като ни трябва… Абе въобще има по-важни неща от някакви си песнички. А ония ми тръгнали да правят цяла кампания! Че и актьори наели да се възмущават. А като има някой важен въпрос всички си мълчат. Що не тръгнат да защитават инвалидите или бездомните като толкова са възмутени. Ама е по-лесно да си анти, отколкото за нещо“

Третия привършил междувременно втората ракия. „Абе аз съм съгласен с тях. М’ани ги тея джингъл белз. Наистина постоянно все едни и същи неща слушаме. Имаш чувството, че ако не врътнат няколко парчета, едва ли не няма да дойде Коледа и няма да завали сняг. Малко разнообразие трябва. А те телевизиите като не щат да пускат нищо различно – естествено, че ще има недоволни. Хубаво казаха в клипа – гадно е да ни ги въртят ония идиоти все същите ленти всяка година.“

Дядо Коледа си седял на масата и кротко умувал върху някакъв гаден глувайн, който един немец му пробутал. „Хубаво беше клипчето. Нищо, че са против коледните песни, а не ‘за’ нещо. Добре беше направен. А че е краден – взели са стила на ония клип, но това не е толкова лошо. И други са го направили – за рекламата на Обама например. Интересно е да има такива кампании, а и може би е време за някакво разнообразие. Пък и който иска да е ‘за’ нещо, може да гласува на другия сайт за любимата си песничка. Всеки си има избор. Аз не им се сърдя.“


Буря в чаша вода. Само така мога да определя петте минути слава на NoHoHoHo в края на миналата седмица. Ясно беше, че DDB_Sofia са го направили с цел да стане viral. И стана за 2-3 дни. После на хората им писна. Интересното е, че мрежата беше остро разделена ‘за’ и ‘против’ клипа. Хейтърите горе обобщават трите основни позиции, които чухме из фейса и twitter. Използвам термина „хейтъри“, защото той вече изгуби смисъла си. Сега всяка позиция против нещо се нарича ‘хейт’. Дори в коментарите на последната ми статия почнахме да се обвиняваме каскадно в това.

Странни ми бяха реакциите, че виждаш ли – винаги трябва да се разделяме за всичко. Не е така – това е тема, която не може да има решение или дискусия. Или ти харесват песничките, или ти е писнало. Не е някакъв политически или морален въпрос, който да има измерения, нюанси и насоки за решаване. Друго мнение беше, че можем да правим само ‘анти’ кампании. Тук също не съм съгласен и акциите за сираците в последно време го показват. Трябват ни понякога и ‘анти’ кампании, въпреки, че в политиката май наистина само такива виждаме.

На последно място идва това, че темата е дребнава. Да – така е, но всичко ли трябва да е грандиозно. Понякога се дразним от малки неща и искаме да ги променим. Има големи проблеми, но никой не е казал, че трябва да се адресират в определен ред – когато има група, която успява да се обедини около нещо, няма защо някой да ги спира. И в тази връзка – накрая на клипа казват, че с подобно съобщение е спасена Африка, „та да видим какво ще направим у нас“. Не е така – успехът на една кампания не зависи не само от съобщението, а и то това колко голяма е каузата. Мисля, че го видяхме ясно.

Това сякаш, че изчерпва темата за мен. Видяхме няколко интернет виелици в последния месец и си мисля, че ще зачестяват все повече.

Много сме, силни сме и имаме прекалено много свободно време.

16 коментара

  1. Pingback: Method-X
  2. Pingback: Elena Stoycheva
  3. @Боян Юруков – Има още какво да се желае. :))) Виждам поне няколко места.

    Съгласен съм с мнението ти – тази кампания е за личен избор и споровете са малко пресилени.

  4. @Бисер – както казват от ddb, кампанията още не е свършила и има какво да видим още. В интерес на истината 26000 гласа са си доста. На мен обаче ми се изчерпа спора за/против. Доста глупости се наприказваха тия дни.

  5. Виж сега в много отношения си прав. Аз лично очаствах в кампанията щото си има много BG песнички дето може да слушаме. Мен Англ. коледни песни или немски не ми се слушат. Добре е че има повече хора като тебе дето дават валидна позиция с аргументи. Щото повечето бяха интернет тролове в Facebook… Изказвания от рода кликнах like само за да изкажа негативно мнение колкото искаш ……

  6. Btw Участва се пише ама ко да праиш …. Неграмотен вишист съм сори ……..

  7. @Велико – впрочем троловете имат понякога положителна роля в един разговор. В този блог имам достатъчно примери от последните 2 години. Тези за които говориш са си истински хейтъри.

  8. И аз да хейтна малко(сигурно е често повтарян аргумент): Та нали има много талантливи изпълнители и композитори – защо няма нови коледни песнички? Моля? Понеже здраво се пиратстват? NoHoHoHo – понеже такъв е модела.

  9. Винаги е имало имитатори. Истината е, че творците не стигат. Особено по отношение на създаването на добро настроение и традиции. Чудно е леля да те види по телевизора, после все някак ще и` обясниш, че това е изборът на младото поколение. Нищо, че не е вярно.
    Факт е обаче, че анти коледа движенията са ъндърграунд, че създателите им няма да бъдат запомнени, че художникът Хадон Сандблом започнал да работи върху рекламната кампания “Санта Клаус също пие кока-кола” едва през 1931 година, но ще бъде запомнен.
    Празничното настроение тази година тръгва от България, след като гигантът „Кока-Кола“ избра страната ни за снимки на коледния си клип. Милиони хора от над 90 страни по цял свят ще усетят частица от българската Коледа благодарение на глобалната реклама. Най-голямата изненада обаче е, че Дядо Коледа тази година е българин.
    Значи, задължително трябва да му развалим настроението. Изобщо хората, на които не им пречи коледната суетня трябва да се чувстват виновни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.