Университетът ми е на първо място по роботика в света

TUD, tu darmstadt, роботи, университет, учение, роботика, информатика, климът, енергийна ефективност, robocup, Solar Decathlon, surPLUShome

TU Darmstadt спечели за пореден път световното по футбол за роботи – RoboCup 2010. Отбори от цял свят се събират със своите автономни роботи и ги оставят сами да вкарват топката в чуждата врата. Това означава, че никой не ги контролира или насочва – сами взимат решения и дори си носят батериите за мача. В началото играеха с препрограмирани кученца-играчки от Sony, но от няколко години започнаха да играят и хуманоидни роботи. Нескритата им амбиция, която споделят често по Discovery Channel, е до 20-30 години да създадат роботи, които да играят срещу истински футболисти.

Ако не се лъжа, с кученцата TUD сме спечелили 3 световни и 4 немски първенства пред последните 8 години, а с хуманоидите – това ни е втората купа. Ето клип на обикновен мач на роботи:

Също така, миналата година за втори път спечелихме състезание за най-енергийно ефективна къща. Провежда се от Департамента по Енергетика на САЩ и се нарича Solar Decathlon. Нашият проект се казва surPLUShome и както предишният – сега стои близо до университета и е отворена за посещения. Повече информация ще намерите тук и на сайта на проекта. Тази година спечелиха Virginia Tech. Ето и виртуална разходка из къщата:

Благодаря на Драго за новината и за линковете.

7 коментара

  1. Pingback: Tsvetelina Petkova
  2. Pingback: tcvetelinka
  3. Pingback: Tweets that mention Университетът ми е на първо място по роботика в света | Блогът на Юруков -- Topsy.com
  4. Pingback: Georgi Bachvarov

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.