Виртуални телекоми или закъснелият триумф на Skype

skype, beta, iphone, 3g, телефония, voip, телеком, нов, безплатно, разговори, мобилен оператор, телефон, интернет От 7 години съм в Германия. Първата година се обаждах на нашите от специални номера, които бяха евтини, но с лошо качество. После научихме за Skype и от тогава насам само така се чуваме от голямото разстояние. В действителност една от основните ниши, където интернет телефонията се намести удобно, беше точно разговорите на големи разстояния между семейства. С навлизането на видео телефонията и широколентовите връзки, рекламите им клипове включваха все повече деца показващи рисунки на бабите си през граници и морета.

Всички очаквахме много от Skype като водещ продукт в многообещаващата сфера на VOIP. Въведоха обаждания към нормални телефони, гласова поща и дори стационарни номера за входящи разговори (от нормални телефони към компютъра ви). За жалост от изкупуването им от eBay преди 5 години, този прекрасен продукт почти не е се е развил. Когато миналата година излезе клиента им за iPhone, надеждите на всички за безплатни разговори бяха попарени от забраната на всички оператори за използване на VоIP в 3G мрежите им. За да бъде допуснат до мобилните телефони, Skype трябваше да спре обажданията. Те бяха възможно само при наличието на WiFi мрежа. Така ви остава само чат с не много удобната клавиатура.

Това се промени преди няколко дни, когато с новата си бета, Skype позволява безплатно да се говори към всеки друг Skype през мобилната мрежа. Изпробвах новата услуга веднага щом излезе и качеството е добро. В предупреждение към софтуера се казва, че това ще остане така до Август, когато може би ще се плаща такса на оператора. Причините мобилните мрежи да не харесват тази иновация са две. Първата е, че губят от телефонни разговори, които са основния им приход. Втората причина е, че дори да продават неограничен достъп до интернет – като този, за който аз си плащам – те не могат да осигурят технически предлаганите скорости и трафик. Просто не е изгодно. Ако цялата телефония минава през интернет, мрежите им ще се съсипят. Затова и моя оператор е забранил използването на iPhone, BlackBerry, телефони с Android и софтуер с VoIP в мрежите си. Затова и Skype в момента преговаря за цените, които ще плаща на телекомите за разговорите в нейната мрежа.

Блокирането на мобилната мрежа е само един от проблемите. Ако успее, Skype ще създаде бизнес прецедент и ще поведе вълна от VoIP компании в мобилните комуникации. Това ще унищожи стария модел на работа на телекомите, от които всички се оплакваме. Капитал дори ги нарече „най-големия телеком на света„. За жалост обаче, инфраструктурата ще е пак в ръцете на досегашните „деспоти“, но в даден момент може би няма да имат избор да съдействат. Ако се прехвърлим на виртуални телекоми, които работят с инфраструктурите на няколко компании, това ще означава много по-голяма гъвкавост на плановете, по-добра синхронизация с интернет профилите и работата ни и не на последно място – много по-добро качество на сигнала заради припокриването на мрежите.

skype, beta, iphone, 3g, телефония, voip, телеком, нов, безплатно, разговори, мобилен оператор, телефон, интернетskype, beta, iphone, 3g, телефония, voip, телеком, нов, безплатно, разговори, мобилен оператор, телефон, интернетskype, beta, iphone, 3g, телефония, voip, телеком, нов, безплатно, разговори, мобилен оператор, телефон, интернетskype, beta, iphone, 3g, телефония, voip, телеком, нов, безплатно, разговори, мобилен оператор, телефон, интернет
Екрани от новото приложение на Skype за iPhone.

В случая Skype предлага и бонус – сигурност. Мрежата им се слави с непробиваемостта си – дори и службите не могат да подслушват телефонни, видео и чат разговори. Въпреки иновацията си и това, че са на път да станат първия виртуален телеком, този „бонус“ може да подпише присъдата им. Държавите няма да се съгласят на подобна мрежа, която Големия Брат не може да следи. Дори да им предоставят „задна врата“ – нещо, което и сега се спекулира, че съществува – остава пак затвореността на мрежата. В желанието си да останат лидери и да не допуснат кражба на технологии, Skype са затворили напълно мрежата си. Това прави обажданията към Jabber, ICQ или Google Talk невъзможни, докато те самите са свързани едни с други. Очаквам, че ако опита на Skype да пробият мобилния пазар успее, много други ще го последват и макар и те да са по-малки, свързаността им ще ги направи по-силни и успешни. Така успеха на Skype може да е и тяхно падение.

В момента обаче имаме твърде много въпросителни. Дори този опит да не успее, със сигурност ще последват и други. И преди много предричаха падението на Skype, но той отново и отново ни изненадва. Предполагам, че до Август ще разберем какво ще е бъдещето на старите телекоми. До тогава очаквам интересни няколко месеца.

13 коментара

  1. Pingback: yordanka
  2. Ще поживеем, ще видим. Лично аз смятам, че много точно си описал ситуацията. В този момента едва ли има доволен Мобилен оператор от факта, че ще губи клиенти… и при всички положения ще има спекулации.

  3. @Андон Иванов – към момента телекомите са в господстващо положение, защото контролират инфраструктурата. Колкото и да си говорим, че интернет е инкубатор на иновации и нови възможности, цялата комуникация минава през тях. В щатите дори има дискусия дали да се филтрира съдъражнието като се дава предимство на тези сайтове, които са си платили, а потребителите с по-евтини планове да не им се дава достъп до всичко. Тук става дума за много пари и затова телекомите няма да се откажат от този модел лесно. Тенденцията обаче е да се скъсява границата между виртуалното и реалното. Има интересни разработки, които напълно ще премахнат нуждата да зависим от Globul, Mtel или Vivatel. Затова съм оптимист за такива идеи

  4. Номерата на телекомите не минават в България.При нас има вече може би една от най-добре развитите Wimax мрежи.Няма да споменавам фирми,но срещу 19.90 лева имам неограничен,бърз интернет във всеки по-голям град и по крайбрежието.Става със специална флашка.Ако пък искаш да говориш по Скайп по мобилния поставяш тази флашка в рутерче колкото бележник и си го носиш в джоба или колата и си имаш wifi връзка навсякъде.Първите мобилни телефони и комп. които директно се свързват с Wimax излизат от тази година.

  5. @Gaspar – в България наистина ситуацията е уникална и никой не ми вярва като го казвам. Интернета е уникално бърз и наистина сме с един от най-развитите WiMax мрежи. Проблемът на wimax обаче е, че устройствата са твърде големи, а лаптопите с вграден такъв – малко и скъпи. Излязат ли телефони с такъв нет ще стане много интересно. Върна ли се в БГ се хвърлям задължително на WiMax. Писнало ми е от скапаните мрежи на телекомите в Германия. Тук наистина има много хора с DSL„ но качеството на връзката е толкова лошо, че не е истина. Иначе по статистика водят Германия на челните места. Това е пример, когато фактите и статистиката се разминават.

  6. Wimax тръгна в Москва в безлимитен вариант преди година и нещо и сега има 2 конкурента. Тарифата е 15-20 евро в месец. Мрежата я имаше и преди, но беше на трафик и съответно неизгодна. Понеже не са на договори, ами с предплатени карти, можах почти едновременно да тествам 2та Wimaxa и един Wifi. Wimax определено печели, но и той не издържа в час пик. Цялата мрежа се рестартирва, изхвърля всички и след 10 мин – пробвай пак. Чувал съм, че в Москва много хора имат сателитни антени. Скъпо, не много бързо, но единственото, което не зависи ежеминутно от нечия мрежа – кабелна или безжична.

    В Германия се каня да мина на кабелен през коаксиалния… DSL е една тъмна тъмна черна дупка. Никога не знаеш в кой момент ще те изостави. А при всяко включване на нов абонат всички съседи спокойно могат да останат без интернет за някакви си там месец-два.

  7. @kyky – в БГ не знам как е wimax-а, но надали прави проблеми, защото не мисля, че имат много клиенти. То май само един оператор има за сега.

    В Германия от година съм на кабелен интернет и съм много доволен. Основно, защото не зависи от Deutsche Telekom, който като БТК държи всички кабели и всичко минава през тях. DSL-а в Германия е пълна шефа. Кабеларките са на подобна цена, по-качествени са и ги има на места, където DSL не са и чували. В София обаче най-ме кефи – голяма част са на LAN, което е по-добре от всички изброени до сега.

  8. Съгласен съм за security-то на мрежата, но никога не съм одобрявал това, че е затворена. Всички отворени протоколи имат алтернативи, което автоматично означава, че имаш право на избор. В момента например Skype за Linux е доста дървен – няма видео конференции, няма различни типове филтри, интерфейсът е неинтуитивен. Липсата на отворен протокол прави eBay единствен началник на парада и ограничава изборът. Да не говороим, че никой няма представа кое и как се подслушва и записва отдолу в системата (макар и Skype да е P2P платформа, което е добър ход в повечето случаи).

  9. @Марио Пешев – голяма част от успеха им е точно тази сигурност и „пробивността“ на връзката им. Впрочем за linux има видео, филтри, а с интерфейса така свикнах, че новия на win ме дразни. Съгласен съм обаче, че затвореността на мрежата спира развитието и алтернативите. Кофти бизнес модел, ако питаш мен.

  10. Аз съм с 2.1.0.81 и нямам видео разговори и Screen sharing – ще видя дали не съм изпуснал най-последната версия все пак. Филтрите за Windows търсят и в конферентни разговори (и ги записват в дъното на листа). Когато си DND, можеш да скриеш прозорците от флагчето, като просто отвориш и затвориш главния панел, а тук нямаш такава възможност. Малки неща, но дразнят при ежедневна употреба.

    А моделът никак не е кофти, ако искаш да смениш цялата телефония и ти да си монополистът, като просто работиш над друга технология. Какво ще стане, ако сега Скайп започнат да искат месечен абонамент или друг вид субсидиране?

  11. @Марио Пешев – те и сега имат програма за месечен абонамент, при която има по-евтини разговори и включен стационарен номер и гласова поща. Иначе можеш безплатно да си цъкаш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.