Wikileaks, България и интересите на щатите

щатите, уорлик, посолства, теелфакс, wikileaks, cablegate, новини, секретни, документи

Тази нощ Wikileaks започна публикуването на 250000 телефакса между посолства на щатите и държавния им департамент. Дневник, както и други медии, писаха за това и се концентрираха върху документа, който Guardian изрови за България. Ето тук ще откриете оригинала. Последните получиха ранен достъп до документите и тук ще намерите още инфо.

Въпреки, че документа е доста интересен, той е нищо повече от запитване за още информация. Става ясно все пак какви са приоритетите на щатите у нас – корпупция, лидери на партии, енергетика, финансова стабилност и национална сигурност в този ред. От инструкциите към всяка точка – поне според мен – става ясно, че целта на поне част от събраната информация е да се притискат политици. Запитването е изпратено от Клинтън през юни 2009 (преди изборите), което означава, че отговорите на въпросите ще са дошли след това. Интересно ми е какво е писал Уорлик за нашите политици. Сигурно ще го махнат дори от Стъклен дом след това. Така или иначе ме дразни всеки път като си отвори устата.

Нещо, което Дневник, а и доста други, пропускат в статиите си е, че този документ далеч не е единствения. Напротив – има точно 1,067 телефакса свързани с България. Гледайки модела на досегашните 226 публикувани текста – или под 0.1% от този транш – доста от тези за нас ще са дошли от посолството в София. За Румъния бройката е аналогична, а за Македония са около 783. Най-много са за Ирак, Турция, Иран, Израел и Китай.

По темата са писали още Руслан Трад, ДаБеДа и Аспарух. Може да следите всичко по темата в Twitter под тага #cablegate. В следващите дни очаквам доста интересни неща. Ще се размъти водата здраво.

18 коментара

  1. Pingback: Method-X
  2. Pingback: ju
  3. Pingback: Tomislav Savov
  4. Очакват се още документи в следващите дни. Освен в блога, ще пускаме инфо и в Twitter.

    Благодаря за линкваното, надявам се,че ще има интерес да се разбере повече.

  5. @Руслан Трад – странното е, че казаха, че ще пускат няколко милиона документа. Тук пише, че са 250 хиляди. Сигърно само тази част е от посолствата, а останалите са за войната и т.н. Все пак и тези ще са интересни. Особено ония 1000 за БГ и какво Уорлик е приказвал.

  6. Мислиш ли да напишеш нещо относно останалите документи в които се споменава България?

    Btw благодаря за споменаването (dabeda) – този проект е част от нещата, за които искам да поговорим (все още е бета и това, което се вижда в момента не е и 30% от работата…)

    Поздрави.

  7. @радо райков – ще пиша като ги изкарат. За жалост става бавно – от сутринта не са мръднали над 226. ДаБеДа изглежда интересно. Пиши ми на мейла повече.

    @Стойчо – Уорлик въобще не е огледало. Той се изживявя като всесилен тук и се бърка навсякъде, където не му е работата. По-лошото е, че медиите му обръщат внимание. България се възприема в техните среди като трамплин към по-престижни дипломатически длъжности – Брюксел, Германия, Близкия Изток, ООН и прочие. Затова ми е интересно какво е писал до „щаба“. Така ще се покаже колко му е лицемерно отношението. В сетовен мащаб определено ще има отзовани посланници заради този „теч“.

  8. Pingback: Bibliata.com
  9. Ами правителствата нали нищо незаконно не правят, от какво ги е страх? Значи не е важно, че на хората им е неприятно да ги подслушват без основание(прокурорска заповед), но е важно че на правителствата им е гадно като им изваждат бакиите на показ. Бях мярноал някъде подобен коментар.

  10. @rda – имат известно право относно това, че дипломацията често има нужда от тайни преговори, но реално тази концепция се е изкривила. Документите ще са доста полезни да се докаже това, което знаем и без това – арогантността на дипломацията и прикритите машинации между държавите.

  11. Topsy.com нещо се объркаха – за 6 RT-а ми казаха, че е сред 5000 най-пускани линкове в Twitter днес. Странно…

    Редакция: моя грешка – сега видях, че имам няколко стотин влизания от Facebook – оказва се, че броят и тях. 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.