За пребития българин в Брюксел и реакциите след това

негри, побой, брутален, брюксел, белгия, български студент, право, метро, Bulgarian, student, Brussels, metro, African, gang

Ако не знаете за случката, погледнете клипът в края на статията. Предупреждавам ви обаче, че не е за хора със слаби нерви. Накратко, две банди пребиват български студент една след друга в брюкселското метро, след което втората – африканската банда – изхвърля тялото му от 10 м. височина на релсите. Спасяват го случайни хора и по чудо оцелява. Всичко това се е случило около нова година, но неясно защо едва преди 3 дни полицията разпространява информация и записи от охранителните камери.

Момчето се казва Любен, студент по право в Хага и е от Благоевград.

Това наистина е една много трагична история и искрено се надявам, че ще хванат виновните. Искам обаче да ви обърна внимание на коментарите под записа в YouTube. Подобни могат да бъдат намерени в доста форуми и статии по темата, които намерих.

comments, youtube, негри, побой, брутален, брюксел, белгия, български студент, право, метро, Bulgarian, student, Brussels, metro, African, gang

Ясно е, че мненията са провокирано от ярост и емоции, но показват и един друг съществен проблем – готови сме да обвиним който и да е чужд за собствените си неволи. Това не важи само за България, но и за всички в ЕС, защото много от коментарите, които намерих не са от българи. Да, наистина тези негри по брутален начин са пребили невинен човек и този проблем е на лице навсякъде в Европа. Вярно е също така, че не са само те.

Нещо, което пропуснах да ви разкажа преди година, когато участвах в блогърското състезание TH!NK е, че на откриването в Брюксел имах доста близка среща с българска банда. Всъщност тук е tweet-а ми от онзи момент. Връщах се от официална вечеря и се загубих по пътя за хотела. В една от улиците минах покрай група мъже, които на български известно време се чудеха дали си струва да ме оберат. Размина ми се.

Факт е, че във всички големи градове има подобна престъпност и ако не са банди с чужденци, то ще са такива от местни момчета. В днешно време е трудно да се каже какво точно е чист немец, чист българин или чист британец. За Белгия това важи със същата сила. Затова е много лесно като стане някое престъпление, веднага да се вкара етническият елемент – „белгиец, но от африкански произход“, „немец, но от турски произход“ или „британец, но от арабски произход“. Когато в Германия разкриха терористичен заговор близо до града, където уча, немците бяха най-вече ужасени от това, че единият терорист се оказа чист ариец приел исляма. Ако всички бяха просто мароканци, то те можеха спокойно да се разграничат и да кажат „ето, тъпите мароканци са виновни“. В случая, ако не бяха африканците, щяха да са мароканците. Ако не те, то – някой друг или пък ние – българите. Каква е разликата – престъплението си е престъпление, насилието си е насилие. Какво общо има етносът с тези неща. Освен предразсъдъците, разбира се.

Дневник дават добри подробности за случилото се.

90 коментара

  1. Pingback: Ivan Ralchev
  2. Pingback: Лита
  3. Pingback: ltinuviel
  4. Pingback: Peter
  5. Странно наистина, че не се е чуло по-рано за това.
    Лошото, обаче, е, че лекът за тази болест не се различава много от самата болест.

  6. @Иван – не знам – с вкарване в затвора или бой надали ще се оправят нещата. За мен това са реакция постфактум, а не превенция. Страхът явно не върши работа.

  7. Бояне, четейки коментарите под статията в Дневник, започвам да се убеждавам, че от тази страна е време да емигрирам. Не мога да си обясня oт къде идва тази българска злоба и липса на солидарност…

  8. @Димитър Димитров – Ако искаш да емигрираш, не ти трябва причина. Мога да ти кажа само, че има голям шанс да се разочароваш.

    Не виждам нищо странно в коментарите в Дневник – има такива с омраза и такива с благожелания. При това дори тези с омраза са по-културни от глупостите в YouTube, а и всички са с много на минус пак за разлика от тези на „възпитаните европейци“.

    Най ми хареса коментара на Балкантурист: Най-комичното е че страни в които престъпленията над личността са десетократно повече от в България реват най-много срещу нас и ни дават акъл „как да се справим с престъпността“…

  9. Защо човек извършва престъпления? – Биологическо направление в криминологията

    С развитието на антропологията (науката за човека) и отделянето й като самостоятелен клон на знанието, се свързва появата на първото значимо направление в криминологията – биологическото, известно още и като антропологическо. Родоначалник на това направление е Чезаре Ломброзо.

    Чезаре Ломброзо е роден на 18 ноември 1836 година във Венеция. Известен е именно с теорията си за „родения“ престъпник. От 1855 година започва да публикува статии на тема психиатрия и в частност кретенизъм. През 1862 година става професор по психиатрия, известно време след това е директор на клиника за душевно болни, а след 1876 година е професор по юридическа психиатрия и криминална антропология в университета в Торино. Остава там до смъртта си на 19 октомври 1909 година.

    Освен като родоначалник на биологическото направление в криминалистиката, Ломброзо е известен и с произведението си „Гениалност и лудост“, в което прави връзка между големите способности на гениите и определени патологични отклонения. Други известни произведения са „Жената – престъпница и проститутка“ и „Любов при лудите“. Основното произведение на италианеца все пак ще остане преведения и на български труд „Престъпника“ или „Престъпния човек“.

    Теорията на Ломброзо за „родения престъпник“ е материалистична по своя характер и се основава основно на наблюдения и опитни проучвания. Според тази теория човек става престъпник заради определени черти, предавани по рождение. При това става въпрос за нещо съвсем естествено и непреодолимо. Престъпните наклонности са заложени, като инстинкт – също както половото влечение или пък страхът от високо. В този ред на мисли няма нищо неестествено при извършването на дадено престъпление – не можем да укоряваме тигъра, че убива антилопата. При такава представената постановка основното, което правилно прави Ломброзо е да определи биологическите аномалии и антопометричните белези, по които може да бъде познат престъпника.

  10. @Диведи – генетичното наследство е надценено. Идеята, че сме жертви на дедите си изключват всякаква свободна воля. За мен това е просто извинение за липсата на желание и способност у отговорните да променят истински нещата, вместо просто да категоризират хората на наследствено виновни и праведни.

  11. Да, така е. Теорията на Ломброзо е точно в едната крайност. Статистическо изследване на престъпници, делата им и гените им е нещо толкова глупаво, че не мога да започна да го описвам. Най-малкото в изследването ще има толкова много неизвестни произхождащи от социалната среда, изборът на другите и абсолютно случайни събития, че за да се изкарат някакви данни, трябва много сериозно напасване на числата. И имайки в предвид, че това така или иначе се прави от много статистици, не се учудвам и той да го е направил, за да закачи някоя притурка към теорията си. Най-вероятно точно тази притурка се раздува и цитира от поддръжниците му.

  12. „Злобата“ на българите всъщност е израз на първобитен национализъм и комплексарщина. Всъщност, в България човек винаги може да бъде пребит независимо от цвета на кожата си – мен например са ме пребивали доста зверски – заради дългата ми коса или по друг повод… Или без абсолютно никакъв повод. Иначе съм що-годе ариец с трънско-радомирско-граовско-нормандски произход 🙂

    Вече 16 години съм емигрант, но никога не съм ял пердах в чужбина.

  13. Безкрайно глупаво е от един такъв случай да се правят генерални обобщения като ‘чужденците са виновни’ или ‘емигрантите вън’. Това си е просто престъпление – това, което трябва да се направи, е да се намерят виновните и да се вкарат в затвора – както си е редно.
    Но за съжаление точно тук се намесва етноса – не от страна на малоумните неонацисти по форумите, а от мазните адвокати и продажните правозащитници. Вместо да представят случая като обикновено престъпление, те веднага вкарват расовия и етническия елемент – как младежите са плод на средата, как вината е на обществото и прочие. Така вместо такива утрепки да си получават наказанието което заслужават, те стават едва ли не жертви.
    Така че, расовия елемент го има – само че от другата страна.

  14. @Сандо – единствената „комплексарщина“, която аз виждам тук е тази, че се самосъжаление колко било зле в България и колко не сме можели да направим нищо по-добро. В същото време като някой покаже нещо положително веднага излиза, че е с розови очила. Ако пък покажа, че и в чужбина много от нещата не са по-различни и има подобни абсурди, комплексираните свиват рамене и „мъдро“ поклащат глава, че щом „ония“ не могат да се оправят, значи ние на къде сме тръгнали. Това имам да кажа за „„Злобата на българите“.

    А това, че не си бил пребиван в чужбина означава, че живееш в уреден град и имаш късмет. В Германия, където полицията е супер на ниво и всички се страхуват от нея, рядко се намират семейства, които да не са обирани. В Англия пък дори в малките градове ги обират поне веднъж на 5 години. В България бройката е доста по ниска. Особено извън столицата.

  15. @Grimm – знаеш ли какво е определението за едно общество лишено от расизъм – такова, на което въобще не му хрумва да замеси етническия елемент в такава ситуация. За мен тези, които призовават за смърт на негрите, арабите, евреите и т.н. са не повече расисти от тези, които търсят във всяко малко нещо следа от расизъм. Ако ти хрумне, че нещо може да е заради стереотип или на расова основа, значи умът ти е обременен със същите стереотипи. Това е.

    @Qni – не бъди сигурен – доста хора имат проблеми с английския. Особено в самите щати.

  16. На мен пък ми е интересно дали като се възстанови напълно, което му пожелавам искрено, ще поднови стажа си в евро-парламента. Това би бил доста добър пример за достойнство и непреклонност. Мога обаче само да предполагам колко му е трудно не само физически, но и психически сега.

  17. По-удачно определение за общество лишено от расизъм е такова, в което всеки получава справедлив еквивалент за труда си независимо от раса/етнос/цвят на кожата и в което всеки нарушил закона получава наказание независимо от раса/етнос/цвят на кожата – и никакви други фактори не играят.
    Мисля, че изобщо не си разбрал какво исках да кажа. Малко се престараваш с полит-коректността.

  18. @Grimm – в същото време аз тези неща наистина ги мисля. Просто трябва да спра да съм толкова кректен в изказа си. Изглежда ми трябва да се ядосам за да се получи нещо като това.

  19. Покрай главния въпрос и всички други възникнали около темата мен ме притеснява този – как да се защитим сами в чужбина? Самият ти каза, че намалко ти се е разминало сънародници да те оберат! Нима за самозащитата трябва да забравим, имайки предвид че всяка група хора, навсякъде, може да ти искат злото – с или без причина. Тренирам различни бойни изкуства (с приложна насоченост,) имам идея как се борави с огнестрелно оръжие и с хладни също, макар че никога не нося такива със себе си… Трябва ли да се движа с оръжие в чужбина за да съм най-малкото спокоен за себе си? За бога светът се е побъркал… току виж и ние покрай него…

  20. @justafan – първо – в никакъв случай не носи оръжие. Не мога да говоря за всички страни, но поне в тези, в които съм бил, полицията ще ти направи по-лошо отколкото банда вандали, ако те хване да носиш нож. Най-малкото е подсъдимо.

    Най-сигурният начин е да не се движиш по тъмно и то особено в паркове, празни гари, спирки, а явно и метра. Да избягваш малките градчета когато не си с кола. Когато се налага да вървиш по тъмно го прави в компания от трима-четирима. Винаги избирай по-осветен и оживен път. Ако се наложи да си сам, отбележи си къде има охрана, полиция и запомни телефона 112.

    Всички тези съвети ти ги давам заради случки, които са ми се случвали на мен или съм чувал от познати. Въобще хич не е толкова безопасно, колкото изглежда. Особено в по-големите градове.

  21. @Боян Юруков – Не знам за малките градчета, Бояне. Дармщат минава за малък град, и според мен е безопасно място (не се престаравай много с контра-примери, моля) А и по принцип, от 8 години в Германия досега мога да кажа, че се чувствам далеч по-сигурно (дори без кола) в Klein-Gerau отколкото във Франкфурт. 🙂
    Относно случката – потресаваща е, учудващо е как е останала покрита толкова време.
    (След тази новина с малко bitter-sweet привкус ) Христос Воскресе!

  22. @pguglev – имай в предвид, че живеем в доста мирна част на Германия. Това за малките градчета го казах, защото са ми разказвали да натупани българи в източна Германия от скинари, които явно не им е харесало „нашествието“ от източно-европейци. А и Darmstadt не е толкова безопасен. Преди около 2 години имаше два случая на изнасилвания в парка, а миналата година за малко да ме оберат около линията до Kranichstein. Просто реагирах бързо и избягах.

  23. Абе навсякъде и навсекиго могат да се случат такива неща. В Дармщат може да има чат-пат някой инцидент, но като цяло според мен можем да сме доволни, че сме в сравнително спокоен градец, особено както се мотаем из града след партита и прочие. За големи градове като Лондон и Париж картинката е доста по-груба.

  24. @pguglev – Абсолютно съм съгласен. В големите градове не си е работа. Точно това ми беше и тезата горе – че относително навсякъде може да ти се случи нещо и няма значение кой те напада. Затова единствената причина да се вкара етнически елемент е, за да се продават вестници и реклами.

  25. Pingback: topbloglog
  26. Pingback: Peter
  27. Pingback: Stefan Dyankov
  28. В България расизма набира скорост много повече и от западна европа. В средата на март радио „Дойче веле” цитира унгарски институт за политически изследвания, който чрез своя Индекс за десен екстремизъм констатира, че в България, редом с Турция, Украйна и Унгария, има най-голямо „търсене” на дискриминационни и авторитарни идеологии. Тенденцията потвърди и агенция „Галъп”, която след проучване в 70 държави класира българите на второ място след турците по расизъм – един на десет българи гледа с добро око на пришълците, сочат данните.

    Ако не се вземат някакви мерки веднага не знам до къде ще стигнем, но след като Волен Сидеров стана първи приятел с Бойко Борисов а „Атака“ управляваща партия, не виждам изход.

  29. @Кирил Кирилов – това са глупости. Мога да ти кажа, че немците са също толкова расисти. Разликата е, че от историческа нужда са възпитани да не го показват. Този „Индекс за десен екстремизъм“ е също толкова измислен, колкото изследванията коя страна в ЕС е най-щастлива и коя – най-доволна от живота.

    В България има не малко расизъм и дискриминация, но хайде да не се престараваме в желанието си да се изкараме по-черни от дявола. Това ни странно качество удивлява всички и е в основата на такива изкривени изследвания.

  30. @Боян Юруков – Може са си прав, аз лично нямам пряко наблюдение в другите държави, но виждам какво става в България. Расизмът и дискриминацията и омразата като цяло наистина нарастват с големи темпове и това, че и в западна европа е така не ме успокоява.

  31. @Кирил Кирилов – когато в едно общество има проблеми, е нормално то да се опита да ги прехвърли на различните, чужденците или малцинствата. НЕ казвам, че трябва да е така, а че е напълно естествено. Тази концепция за абсолютно равенство на всички раси и народи, с която са ни промили мозъците, е само от последните 50 до 100 години.

    В България наистина може да виждаш повече изблици на расизъм и дискриминация, но моделът, който са приели в западна Европа за мен е по-лош. Тук са си расисти и шовинисти, но няма да ти го покажат. Вместо това ще ти се усмихват любезно през зъби и ще се опитат да са мили с теб. Това обаче няма да ги спре да те прецакат, стига да закона да не го санкционира или да знаят, че не можеш да си позволиш адвокат. Поне това са моите наблюдения.

    Нормално е също така във всяка държава да има крайно леви и крайно десни настроения. В Германия има паради както на нео-фашистите, така и на марксистите. Свободата на словото позволява на всички да си кажат какво мислят и те го правят. Не мога да приема, че заради няколко стотин доста активни ултри, изкарват България най-расистка в Европа. Пак казвам – в западна Европа си измислят изследвания също както в БГ. Немците знаят за България от медиите само това, което ги кара да се чувстват добре за себе си. Останалото го научават от познати българи като мен, които чат-пат им развалят розовата представа, че всички са по-зле от тях.

  32. @Боян Юруков – Поправи ме ако греша но в Германия малцинствата поне нямат проблеми да си направят парад и вече има няколко политици на високи позиции които публично са се обявили за хомосексуалисти и въпреки това са избрани на тези постове. В България всеки опит на хомосексуалистите да си направят парад се превръща в бойно поле.

    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=266930

  33. А колкото до изследването нарочно дадох линк към блога на Георги Папакочев, защото макар той да е журналист на Deutsche Welle е българин израснал в България и познава добре както България така и Германия. Не смятам, че немците са ни виновни за нещо а още по-малко техните изследвания.

  34. @Кирил Кирилов – не казвам, че немците са ни виновни за нещо. Давам пример от Германия, защото съм от известно време тук. Опитвам се да ти покажа, че се оливаме със самосъжалението за това колко е зле в България. Вярно е, че има проблеми и трябва доста да се потрудим да ги оправим, но нищо няма да постигнем, ако нямаме самочувствие.

    Ако се чудиш откъде да го вземем това самочувствие, аз ти давам отговора, който много други народи са избрали – не отдавай толкова значение на негативите, а наблягай на положителните неща. Затова ти казвам да не отдаваш много значение на „изследването“. Всяка държава има проблеми, но при нас започва да бие на депресия. Не казвам да гледаме с розови очила на нещата, а да не позволяваме на неосъществени и нескопосани люде да се хранят емоционално от собствената ни неувереност като българи.

  35. В България (може и другаде да е така) по принцип реагираме осторо на проучвания. Когато ни казаха, че вече сме вече че сме преминали в клуба на по богатите страни в света и вече ще трябва да даваме помощи, а не само да получаваме, в БГ пресата имаше пак много остри упреци по адрес и на изследвания и на статистика и пр. Не можем да приемаме само проучванията, които ни харесват. Освен това упрекът, че видиш ли и другите са като нас ама са лицемери, е твърде плосък. Същия упрек слушах скоро за канадците, че лицемерно се усмихвали и приемали топло чужденците във Ванкувър. Номера е да стигаш до тези на по-високо ниво, а не да ги дърпаш на твоето – иначе напредък няма. Във всички нации има от всички недостатъци (включително и че е поважно Вуте да е зле), само че съотношението е различно. Когато забелязваме нещо по-добро някъде е хубаво да се опитаме да го постигнем, а не да се отчайваме или да питаме, „а те що си бият негрите“. Не искам скандинавския алкохолизъм, японския традиционализъм или американския егоцентризъм на ниво държава, но смятам, че има на какво да се поучим от тях. Все пак, не смятам, че си от хората, които мислят че всички народи са с абсолютво еднакво поведение, а състоянието на страната зависи от управниците, масоните, илюминатите или нещо подобно.

  36. @Боян Юруков – golemiqlo6vul е българин не защото му е лош английския, а защото ник-ът му е :Golemiq Lo6 Vulk

  37. @mi3 – напълно съм съгласен с теб. Аз обаче не се опитвам да принизя другите народи или да питам „а те що си бият негрите“. Опитвам се да опровергая мита, който твърде много хора у нас вярват, че българите сме дребни зли мошеници, а „онези на запад“/“в Европата“ са снежинки. Този мит е в основата на тезата, че за да се гордееш и вярваш в държавата си, трябва първо тя да е мирна и уредена.

    Обществата и държавите им определено са по-уредени от нашите. Това обаче е заради времето, което са прекарали в решаване на проблемите си, а не защото са по-умни или по-кадърни от нас. Причината е, че са си повярвали. В България не си вярваме и това ни дърпа назад.

    Напълно съм съгласен, че народите са различни като характер, поведение, идеи за света и култура. Вярно е също така и че срещаме едни и същи проблеми в ежедневието си. Просто те са открили формула, която работи за техния случай. У нас не отхвърляме само проучвания, но и подобни формули и въобще всеки, който покаже, че е оптимист. Самият въпрос „А защо въобще сте дошли в България?“ към чужденците го показва.

    В този смисъл мисля, че ще се съгласиш, че за да стигнем до по-високото ниво, за което говориш, трябва първо да повярваме в себе си. А за статистиката знаеш какво казват.

    За golemiqlo6vul не се сетих 🙂 Явно съм отвикнал да виждам никове, които не са лични имена.

  38. Впрочем мисля си, че причината да не се обяви случая с побоя е, за да се почувства бандата спокойни и да започнат да се хвалят, че им се е разминало. А и нямат достатъчно добри снимки за разпознаване и дори да ги бяха пуснали още тогава, нямаше да стане нищо освен 100-тина черни арестувани по едно доста общо описание.

  39. В интерес на истината ме подразни т`ва с лицемерието иначе общо взето съм съгласен. В BG има два преобладаващи типа мислене: 1. Ние сме си най-велики, умни, работливи, красиви и пр. и за всичко са виновни „ТЕ“; или 2. Т`ва е най-скапаната държава и нищо неможе да се направи, щото никога няма да се оправи. И двата водят след себе си бездействие или действия, които ако не влошават нещата, то поне не водят до промени.
    BTW Прегледах всички коментирали в you tube, освен българи (за които е разбираемо защо се интересуват от случая) другите са:предимно унгарци – включително, няколко които живеят в САЩ, UK, Норвегия и Япония, няколко Румънци, 2-3ма с руски имена и за цвят един поляк и един италианец. Вероятно видеото е качено от унгарец. Не си вадя никакви обобщаващи изводи от това, но просто съвпадението с проучването, цитирано от Кирил Кирилов ми направи впечатление.

  40. @mi3 – Това с лицемерието съм го забелязал у не малко немци тук, независимо че градът е студентски с голямо чуждестранно население. В същото време като се замисля, срещал съм го предимно сред ниско- или необразованите немци – обикновено служители, продавачи, чиновници и прочие. Трудно е да се даде пример тук, защото става дума за отношение, а не общи действия. Във всеки случай в моите очи ситуацията към българите се подобри значително откакто влязохме в ЕС. Дори има интерес.

  41. @Боян Юруков – Трудно можеш да очакваш, че всички навсякъде ще те посрещат с радост и отворени обятия, но ако това отношение както ти казваш не е подкрепено с враждебни действия насилие и т.н. няма как да ги смятаме за расизъм или дискриминация.

    За последно съм ходил в Германия (източна Германия) преди 25 години. Тогава ми направи впечатление, че единственото предупреждение което ми даде преводача е в никакъв случай да не се опитвам да говоря на руски и ако някой ме погледне на криво да уточня, че съм българин а не руснак защото поради историческо-политически причини болшинството германци мразят руснаците и ако ме помислят за руснак мога дори да изям един бой.

  42. @Кирил Кирилов – ти говориш за насилие на расова основа. Расизмът е начин на мислене. Дискриминацията е взимане на решения въз основа на предразсъдъци. И двете могат да доведат до насилие, но в по-широката си форма основно пречат на ежедневието на малцинствата и емигрантите.

    В България най-разпространени са дискриминацията към циганите, инвалидите и жените. В Германия за да се справят с този проблем са взели уникално глупавото решение да поставят квоти за такива служители. А що се отнася до емигрантите, в компании като Deutsche Telekom целия мениджмънт – дори на ниските и средни нива – са изключително и само немци.

  43. @Боян Юруков – Насилието на расова основа, расизмът и дискриминацията са взаимно свързани.

    Проблемът в България е, че ако ти говориш за лицемерие на ниско или необразованите немци както ти ги определяш, в България това лицемерие е държавна политика. Какво имам в предвид.

    Докато в Германия осъдиха хитлеризма и немците все още изпитват вина заради Хитлер, то в България геноцид като този:

    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%8F

    дори не беше публично разкритикуван. Да не говорим, че виновните така и не бяха обявени и не бяха осъдени (имаше някакъв опит за процес за възродителния процес но той така се и потули и не започна), никой не посмя дори да се извини и да признае грешките си. В последните години в България хора като Боян Расате имат собствени телевизионни предавания и всекидневно призовават за насилието на расова основа, расизмът и дискриминация без никой да ги безпокои макар, че и в България това е незаконно. Народни представители като Волен Сидеров използват дори парламентарната трибуна за да призовават към омраза на расова основа, расизъм и дискриминация. От там и дребните пишлемета се чувстват ненаказани и правят поразии без да се притесняват от нищо.

    Много добре знам, че такива проблеми има и в другите държави, но там поне на държавно ниво, държавните органи не подтикват към омраза, насилие и дискриминация а се търси начин как да се решават проблемите, някъде по-успешно другаде не толкова. И се правят опити да се спазват законите, от време на време се осъжда някой дори и само за назидание на другите.

    Ти сам казваш, че в Германия няма никакъв проблем което и да е малцинство да си организира парад. А в България опита на някои малцинства да си организират парад се превръща във размирици, замеряне с камъни и бомбички, масова омраза и т.н.

    http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=266930

    В България заради желанието да влезем в ЕС приехме законите на ЕС, но на практика самата държава игнорира тези закони.

  44. това е ежедневие за съжеление тук.а това да не сме расисти ще кажа самоо едно.живея на можеби 100 метра от полицята в сент жос тук под прозореца ми всяка нощ мароканците обират и прибиват хора.на полицята не и пука защото това са българи поляци или ромънци дошли да изкарат някакви пари.за тях сме просто зган нежелани гости.ако се избием по добре
    а тези мароканчета наркоманчета.ако имаш неблагоразумието да им посегнеш се сабират за секунди 20-30 човека.а в повечето случаи полицята седи и гледа
    но и ние сме си виновни защото не сме единни защото сме мишки и всеки се крие

  45. @Кирил Кирилов – Първо, в доста европейски страни има избрани депутати/представители от фашистки и националистически партии. Второ, възродителният процес е била партийна линия, но хората по ниските нива, включително войниците почти не са знаели какво става. Това е срамно събитие, но е много далеч от геноцида на Хитлер и дори това, което Турция е направила с арменците. Трето, ако си мислиш, че няма анти-гей протести в прехвалената ти Европа, дълбоко се лъжеш. Това, което нашите скинари направиха беше отвратително, но истината е, че на огромна част от обществото въобще не им пука дали хомосексуални правят шествие или не. Това, за което недоволстваха, беше че имаше блокирани улици.

    @борислав брюксел – В Италия положението е подобно. Когато обаче румънските цигани започнаха да тормозят самите италианци, веднага им подпалиха лагера.

  46. В бившата държава България дискриминирани са основно етническите българи, на които взе да им писва от расистката, антибългарска държава, която провежда геноцидна политика!

    Аз съм подал молба, за да ме признаят за циганин!

    Моля ви, признайте ме за циганин!

    Ние 20 години крадем желязо от тук, няма да позволим да ни посегнете на хляба

    ТЕХНОЛОГИЯ на ЗЛОТО – ДИСКРИМИНАЦИИТЕ и ПРИВИЛЕГИИТЕ в БГ
    http://lambo.blog.bg/politika/2010/02/22/tehnologiia-na-zloto-diskriminaciite-i-privilegiite-v-bg.498109

    НЕИНТЕГРИРУЕМИ 2

    Расизмът на циганите
    http://news.ibox.bg/material/id_1869403609/fpage_4/

    Докога ще им търпим своеволията???

  47. @Боян Юруков
    да де но тук нещата са без контрол а закона не позволява дори и газов пистолет а за инцидента разбрах от турските новини не от бг
    да те помоля понеже виждам че си заинтересован от случилото се пиши ми на имеила да та пиртам нещо много сериозно за момчето
    borislavhristov82@abv.bg

  48. @борислав брюксел – къде не е позволено да имаш газов пистолет? Аз още същия ден чух за инцидента от новините в БГ. Мисля, че беше от Pro.bg, 7 дни и още някой.. Нова май.

    @Диведи – аз от Дневник прочетох същите неща.

  49. @Диведи – ТУК ГЛЕДАМЕ НОВА И БТВ И НИЩО НЕ Е КАЗАНО ДАЖЕ СЕГА ПИСАХ С ДОСТА ПРИАТЕЛИ ТУК В БЕЛГИЯ НЯКИ ЗНАЕХА ОТ ТУРСКИТЕ НОВИНИ ВЧЕРА СА ГО ДАВАЛИ ТАМ.
    АМИ ТУК В БЕЛГИЯ ТИ ИЗИКВАТ РАЗРЕШИТЕЛНО КОЕТО КАТО ЧУЖДЕНЕЦ Е ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНО ДА ВЗЕМЕШ А И НЯМАШ ПРАВО ДА ГО НОСИШ.
    А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ПОЛИЦЯТА НЕ СИ МУРДА ПРЪСТА ЗА ЕМИГРАНТИ
    ТРЯБВА ДА Е ПОСТРАДАЛ БЕЛГИЕЦ ЗА ДА СЕ ЗАДЕИСТВАТ
    ТИ ЗНАЕШ ЛИ В КОЯ БОЛНИЦА Е МОМЧЕТО

  50. @Диведи – ТУК ТЕ БИЯТ ТАКА ЗА НИЩО ТЕ СА МАРОКАНЦИ
    АКО ИМАШ НЕБЛАГОРАЗУМИЕТО ДА ПОСЕГНЕШ СЕ САБИРАТ 30

  51. @борислав брюксел – доколкото разбирам е тук. Ако искате, отидете да го посетите. Мисля, че ще се почувства добре.

    В Германия ситуацията с оръжията е подобна. Ако те хване полицията дори с нож ще имаш доста сериозен проблем.

    А, и по-спокойно с caps-lock-а. 🙂

  52. ок още утре ще отидем при момчето но как му е фамилията знаеш ли за да можем да питаме и да го намерим
    защото еразиме е болница колкото обеля

  53. @борислав брюксел – не я казват. Само, че е от Благоевград и се казва Любен. Предполагам, че ако питаш на входа ще знаят – случаят е бил тиражиран по всички белгийски медии.

    caps lock = главни букви. В чат ерата се използваше като символ на крещене.

  54. идва ми не да крещя ами незнам какво.незная ти каде живееш но тук след 11 наистина навън за нас е особенно опасно.в момента в който те видят че си бг започва ужасаааа
    над 50-60 са случаите за няколко месеца предимно мароканци
    а полицята наистина не си мърдат пръста
    да не говорим че тук във всяка метро станция има полицаи които следят тези камери но и те само са гледали

  55. @борислав брюксел – наистина? Това последното наистина ли е така? Странно защо не са ги спрели като са видели как онзи са го хвърлили. Когато бях за няколко дни в Брюксел имах глупостта да ходя пеша до хотела след 12. От това, което казваш излиза, че съм имал голям късмет.

  56. да така тук болицята не си мърда пръста за нас ако им се обадиш и разберат че си бг иджат след 30 мин
    тук има улица с витрини наши проститутки бг плащат си данаци и всичко всяка вечер и ма по някоя пребита и обрана от мароканци имало е и дори обита но това е реалноста.тук сме като евреите при хитлер
    наистина си бил касметлия а наи лошото е це няма право дори и на спреи човек.

  57. а иначе и ние сме европеици с равни права така е на книга но не и реалност карам един бус и се прибирам пеща в 5-6 сутринта не ме питаи какво е а тогава са само те по улиците

  58. @борислав брюксел – тези неща, като ги разправя човек в БГ не ги вярват. Нали уж европата е за чудо и приказ.

  59. Все си мисля, че престъпността нараства, защото хората обедняват, озверяват и останалите без работа млади хора се занимават с бандитидъм. Иначе не мога да си обясня как група младежи ще пребият без причина (втората банда действително не е имала причина) случаен човек. Та дори първата банда е била злонамерена и една снимка, при това видимо изтрита, не е повод за зверски побой. Лош късмет е имал нашия съгражданин. Дано поне да му разрешят пак да стажува в ЕС. Жалко ако така, без важна причина му се провали бъдещето. Стискам му палци да се оправи и да продължи следванети си от където го е прекъснал.

  60. @Лиляна – почти съм сигурен, че ще му позволят стаж след това. Най-малкото са го приели веднъж и заради престъпността в самият град е изпуснал шанса си.

    А от това, което Борислав казва излиза, че вероятността това да се случи на някого в Брюксел са били големи. Така, че това не е от днес или вчера. Наистина в последните 1-2 години доста хора обедняха, но човек не става такъв престъпник, заради една криза. За да се създадат тези банди трябва доста време, социални проблеми и пренебрегване на проблема от страна на властите – неща, които Борислав потвърждава. В България тези три неща се случват спрямо циганите. За да се реши проблема не трябват пари, а внимание, обучение и стриктност. Пари има. Няма желание.

  61. в брюксел има агресия не само към и между емигранти. съвсем скоро имаше два случая на стрелба срещу полицаи и единия път беше с калашник. няма какво да си мислим, че отново ние българите сме великите жертви на великата конспирация, както го изкарва борислав. проблем за решаване имат всички и той не се решава с омраза, псувни и оръжия.

    доколко боян юрукув е имал късмет като е бил тук е спорно също – зависи от квартала, в който си бил и др фактори. факт, че е опасно, но от друга страна всички си имаме глави на раменете. да не напомням как влиза в спор вожда на атака и как си докарва бой и арест на самолет.

    колкото до това как държави с големи проблеми обвинявали българия за престъпността – колкото и да са големи проблемите тук в брюксел – те са причина от имиграция, грандиозни културни различия и етническа нетърпимост. колкото и полицията да не може да си свърши работата е факт, че полицейско видео е пуснато в нета, с цел да бъдат намерени извършителите. в българия, за да се справим с междуселските си проблеми никога досега не съм виждал видео от нито една от полицейските камери, която да показва тежко престъпление. а доста такива има станали за последните години – да не припомням за вандализми и убийства из центъра на софия, за които досега нито веднъж никой не е пуснал видеото в медиите.

  62. @павел – в БГ наистина няма такава практика. Пускаха се клипове, но обикновено от новинарски предавания, които са се добрали до тях.

    Иначе в Брюксел бях отседнал между Centraal и борсата. Мисля, че се води в центъра, но имаше тъмни улички и точно там за малко да ме обрат едни нашенци.

    Виж, много зависи кой какъв опит е имал в дадена държава. По-горе един колега от града, в който уча каза, че не е виждал престъпления тук и наистина Darmstadt и въобще регионът ни в Германия е страшно спокоен. В същото време аз съм чувал за не малко случаи, които някак просто не са достигнали масовите медии. Явно тук, за разлика от България, не се раздува всяко убийство и побой.

  63. И в двата случая прави впечатление едно: нашенецът не се отбранява, а се мъчи да избяга. В наши дни с особена сила важат думите: „Бог създаде човека, а „Колт“ го направи свободен!“

    Ако беше теглил куршума на първите нападатели, вторите едва ли щяха да го нападнат. А ако бяха го нападнали, щяха… също така да намажат куршума.

  64. @Апостол Апостолов – по горе обясниха, че е практически невъзможно да си вземеш оръжие там. Освен това въобще не съм съгласен с това, което казваш. Това не е свобода, а анархия. В този случай момчето не е могло да направи нищо, за да се защити. Още повече, че е било в шок, че му се случва нещо такова на място, където не го е очавал.

  65. @Апостол Апостолов, аве братко, истина в силата.
    @Боян Юруков
    Бояне нека си го признаем светът е гадно, неприятно и агресивно място. Да, шокирал се е от атаката, а не е трябвало. Да, не е могъл да отвърне (с нож, пистолет или просто бързи удари където трябва), а не е трябвало.
    Нека бъдем реалисти, анархия или не човек трябва да пази собствения си живот. А този сънародник не е съумял. Ако твърдиш, че огнестрелно или дори хладно оръжие не е било възможен изход виж
    В днешно време всеки трябва да бъде свой собствен бодигард… Все пак по-важно нещо от живота няма и не трябва да позволяваме на мароканци, араби, българи или каквито и да са други да ни го отнемат или да го заплашат!

  66. @justafan – възможността да се защитаваме е задължителна, но носенето на оръжие от всички довежда до ескалиране на ситуацията. В личен план не бих се учудил, че пребитите биха искали да застрелят нападателите. Най-вероятно, ако не дай боже ми се случи подобно нещо и аз бих искал същото. В момента обаче се опитвам да мисля на по-голям мащаб и идеята не е добра.

    Най-малкото на по-крайните може да им хрумне да не изчакват (предполагаемо) нападение и да започнат да изтрепват малцинствата. Това прозира в последните ти думи. След няколко такива инцидента ще стане истинска улична война. Това ли искаш? С търпение и анализи не става нищо, не те поне помагат на решителните действия. Расистките изказвания и действия работят в полза на проблемите и единствено помагат на непълноценни душици да си начешат крастата и да се почувстват дейни.

  67. С „мароканци, араби, българи или каквито и да са“ исках да подчертая последната част от тези думи, а именно „каквито и да са“!
    Това ли искам?! Не искам улична война, а предлагам, като един вид решение, всеки да има предвид своята сигурност и да приеме факта, че може да бъде нападнат навсякъде и по всяко време. Естествено тук идва и фактът как човек може да се защитава, в тази връзка дадох и линка. Това е всичко, извини ме ако съм прозвучал расистки по какъвто и да е начин.

  68. @justafan – в този смисъл – да, съгласен съм. Извинявай, че не те разбрах. Всъщност причината да показвам често негативни примери от останалата част на ЕС е, че съществува една илюзия за абсолютна сигурност в западна Европа. Така например в София си стискам здраво чантата в автобуса, но в Германия не го правя. Разликата е, че в София не са ме преджобвали, а в Германия са. Това е просто малък пример. Това, което се е случило в брюкселското метро е много по-красноречив.

    Определено трябва всеки да се грижи за собствената си безопасност и не малко подобни престъпления са в резултат на безразсъдно поведение. В случаят обаче имаме съвсем естествена ситуация, която е довела до ужасяващи резултати. Според мен част от причината е точно в пренебрегване на бандите от страна на полицията. Престъпността в града им е стигнала до там, че официални лица от ЕС са повдигнали въпроса пред властите. Има мнения, че тя поставя под въпрос седалищата на ЕС институции там. Открих тези статии докато търсих за разпределение на престъпността по региони. Интересно е, че такива няма, а биха били много полезни за самите граждани и посетители, за да си преценят къде трябва да са по-внимателни. Не се правят обаче, защото би изглеждало срамно за полицията, която отрича всичко (звъннах им впрочем). В щатите мисля, че има публикувани такива dataset-ове.

  69. @Боян Юруков – Казваш, че в София не са те преджобвали, а в Германия са – ти ЖИВЕЕШ в Германия все пак, а в София си 2-3 пъти в годината и то главно когато летиш (поправи ме ако греша). Плюс това, в София си постоянно нащрек и не се мотаеш из крайните бетонни джунгли и парковете през нощта (поправи ме пак ако греша и тук 🙂 ) Не пиша това за да защитавам тезата, че в Европа е абсолютния рай по отношение на сигурност (нямам и достатъчно информация за такова твърдение), но София-Дармщат според мен нямат много място за сравнение.

  70. @pguglev – дадох го като пример точно за това, че там съм внимавал, а тук в Германия – не и има съответния резултат.

  71. павел-човече ти явно си син на някого от евро комисята и никога не ти се е налагало да видиш истинският брюксел ношем.отностно случаите със стрелба по полицай знаеш ли кои и защо е стрелял?да ти кажа поне като коментираш да си наясно единят е мароканец хванали го да краде
    а вторият турчин.другото което е страшно тъпо от твоя страна не изкарвам никои жертва просто тук е такава реалноста
    що се отнася до квартала преди около 3 месеца в петък вечер с колегата се прибирахме пеша от работа. на анесенс имаше група от 3 ма мароканци които с културното сиву пле мусю яна ен цигаред се приближха.в следващият момент видях как единя посяга на колегата с нож.мойе би около 5 мин се бихме но нито полиця доиде нито никои
    опражихме се но ние повецето нямат смелоста и късмета да се оправят.
    А АНЕСЕНС ПРИАТЕЛЮ Е НА 2 МИН ПЕША ОТ ЦЕНТАРА НА БРЮКСЕЛ-ГРАН ПЛАС ТАКАЦЕ СИ СТОИ В ЕРАЗИМЕ И НЯМА ДА ИМАШ ПРОБЛЕМ

  72. ОТНОСТНО ПРЕСТЪПНОСТА В БГ.ДА ТЯ И ТАМ Е ТАКАВА САМОЧЕ ВЪВ СТОЛИПИНОВО,ФАКУЛТЕТО И ШЕКР МААЛА.
    ЗА ПОЛИЦЯТА В БГ-работил съм в системата и мога да жи кажа це в бг работят 300 пъти по добре от тук.там има огромна база данни със снимки и още при заснемането систената разпознава и вади лицето.има още куп начини и средства да търсят някои без тои да знае за да се укрие
    такаче и тук не сте прави
    а за разлика от нашата полиця тук работят само ако става дум аза белгиец или фламанец случаят го показва никои от видео контрол на метрото не си мърда пръста повреме и след побоя.
    а това не е дребно пресъпление това на 100 пр се талкува за опит за предумишлено убииство

  73. @борислав

    не споря, че вероятно познаваш нощен брюксел по-добре от мен. твърдя единствено, че всички сме на улицата по едно или друго време и за всички ни е опасно, независимо дали сме българи или от друга националност.

    ето този случай с убитата фламандка пред бижутерски магазин на 5 март, която просто минавала с колата си, докато го обирали е пример за това –

    не мисля, че в софия като има повече полицейско присъствие, градът е по-сигурен. и там полицията гледа отстрани побоища. има достатъчно примери за убити млади хора в центъра и студ.град, за да даваш за пример ромските махали.

    а откъде реши, че съм нечий син не разбрах…

    поздрави

  74. @павел – на всякаде има примери казвам ти че полйцията в бг има методи по различни от тук защото ги плюеш че не пускали записи.по горе ти обясних там как се работи
    а за слуцаи да има един в които полйцаи гледа
    но за сравнението с тук жлез в ютуб и виж предаването акцйя за какъв видео контрол говорим и полицйята как и за колко реагира.а по принцип не мисля це си като нас тук да работиш нашата работа и да се цблъскваш с мароканци.негри и турци
    гарантирам ти не си от това общество за това.
    поздрави и на теб и ако не е таина каде живееш в брюксел в кои район

  75. Прави ми впечетление че в последние години започват все повече да зачестяват подобни извергски инциденти. Това е под всаякаква критика и дори ми е трудно да си представя що за човек трябва да си за да предприемеш подобни действия. Има нещообъркано в тези хора.

  76. @get_peace
    да прав си има много объркани неща едно от които боян засегна по горе.липсата на желание от страна на властите за интегриране на разлицните нацйоналности тук а те са наистина много и наи лошото е че тук всичко е разделено.има турски,марокански,негарси български магазини кафета и дори квартали.всичко е като обетован кръг и никои не си мърда пръста да интегрира и да смеси тези хора по някъкъв начин
    целият брюксел е едно голямо объркване но никаде не показват самият брюксел а само добрата част от него и за съйеление няма общо с реалноста.

  77. @get_peace – и е така, и не е така. С подобряването на медиите чуваме за повече и повече такива случаи. Това е гореща тематика и те се опитват с всички сили да ни накарат да вкусим кръвта на жертвите, за да си вдигнат рейтинга.

    От друга страна обаче имаме все повече емигранти в Европа, както в новите членки, така и в старите. Това си е бомба със закъснител, особено като повечето граждани на общността не се чувстват въобще солидарни и споделящи.

  78. Относно насилието, за което говорихме по-рано – ето интересна статистика и интерпретация на това как жертвите на насилствена смърт са намалявали експоненциално с вековете:

  79. Има развитие по темата. Вече съдят момчето, което задържаха за нападението:

    За жалост, той е малолетен, а и има съмнения, че полицията си измива ръцете с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.