Прозрачност? Каква прозрачност?

Емил Радев и кампанията срещу търговския регистър
© Надежда Чипева @Капитал

В събота беше потвърдено, че след 8 месеца ще загубим един от малкото инструменти за разследваща журналистика и прозрачност в тази държава – Търговския Регистър. Отдавна се подклажда огъня, на който да го изгорят, както навремето са горели книги с неудобни знания (извинете ме за метафората). Това бе и причината всички да се втурнат да свалят информацията в него, което практически го блокира за известно време. Изглежда и самата ресорна агенция не знае какво да прави, защото вписванията почти са спрели. На практика, началото на края беше, когато депутати като Емил Радев вдигнаха мерник на регистъра и своенравните блудства на журналистите с него.

Хвърляше се много прах в очите около това, което ще се случи с въпросния регистър. Същия Радев само преди два месеца каза пред Капитал, че собствениците на фирми, историята, капитала и дейността ще бъдат свободни за достъп. При това всичко ще остане безплатно и отворено. От тогава насам обаче бяха внесени редица промени, които очевидно противоречат на всичко казано до сега. Първо достъпа няма да е свободен, а с плащане и/или електронен ключ (който пак струва пари). Второ, голяма част от информацията за фирмите ще бъде редактирана. Трето, заявеното „обществено обсъждане“ на въпроса така и не се случва. Всичко това е зле прикрито зад аргумента „защита на лични данни“. Интересно е, че точно г-н Радев се явява радетел на това обществено благо. В същото време обаче, Комисията за Защита на Личните Данни не е издала никакво становище по въпроса. Единствено и само те имат компетенцията да се изказват дали нещо нарушава личните данни на фирмите и техните собственици и дали в случая законът го изисква поради други съображения. Още чакам отговор от тях, но имам сериозни съмнения, че запитване за тълкуване на закона по този казус въобще не е постъпвало. Това ясно показва, че се използва един често пренебрегван и недоразбран закон за лични цели.

А целта на цялото това упражнение е ясна – скриване на порочни връзки вътре в бизнеса и между бизнеса и политиката. С проста проверка в търговския регистър може да се открият доста непознати връзки. Всъщност това отдавна се прави – когато чувате от медиите, че някой има бизнес с депутат/съдия/полицай или че 18-годишният син на някой общински съветник има фирми за милиони, то тази информация идва точно от този регистър. Това е безценен инструмент в ръцете на журналистите и обществото и има една единствена цел – прозрачност. Затварянето или ограничаването на достъпа до него могат само да се квалифицират като огромна крачка назад в прозрачността в България.

Тези действия на депутата Радев ни карат да се замислим за всички предложения, които е внесъл до сега. Чухме за „услугата„, която се опита да направи на шефа на жена си – председателя на ВАС – с промяна в закон. Интересно е да погледнем и другите закони – за обществените поръчки, онзи скандален текст за протестите през 2009-та (линк), търговския закон и изборния закон. Все горещи точки и почти навсякъде – голямо влияние, конфликт на интереси и спорни текстове. Изглежда и промените за търговския регистър ще минат под масата, съдейки по последното обсъждане късно в петък. Статистиката от отворените данни на парламента показва, че въпреки Радев да е бил над 90% от работното си време в парламента, участвал е в едва 46-48% от гласуванията. Това е доста под средното за ГЕРБ, но близко до цифрите на ДПС. Това донякъде обяснява, защо се налага да приема толкова важни решения по късни доби – не го е правил през работното време.

И говорейки за отворени данни – точно това е решението за търговския регистър – всички имена, бивши и настоящи собственици, увеличаване на капитал, продажби и прочие, да се пуснат като отворени данни – структурирани, свободни и лесни за анализ и визуализация. При това, тук не само не е нужно, но е и противопоказно да се използват оная анти-спам „защита“, която само пречи на търсенето (вижте първия коментар). Пускането на няколко хиляди документи свободно не е никакъв проблем за сървърите им, предвид какъв бюджет са изхарчили за тях. Останалото – подписи, учредителни актове и ЕГН-тата могат и трябва да бъдат предоставяни срещу електронен подпис, с което да се покаже кой е има достъп до тях, ако стане някакъв проблем. Пълният текст на актовете и подписите обаче не е от интерес за разследванията, стига важната информация да е добре описана, свободна и лесна за обработка. Така бихме могли лесно да направим анализ и да изкараме автоматично връзки между всички фирми на всички съмнителни фигури във властта.

Сигурен съм, че може и да проследим стъпките на тази смъртна присъда за регистъра назад към приятелите и роднините на депутата Радев и да посочим конкретно на кому прави услуга този път. Явно целта е точно това да бъде предотвратено и както са тръгнали нещата – ще успеят. И все зад мистичното булото на лични данни и защита на бизнеса. Хубавото е, че сега имаме достатъчно прозрачност да ги сочим с пръст и да намираме скритите интереси в решенията им. За сега…

23 коментара

  1. Pingback: Кирил Кирилов
  2. Pingback: Niki Kamburov
  3. Преди седмица две проучих въпроса как може да се мине въпросната спам-защита на търговския регистър. Истината е, че тя е доста слаба и с един добър софтуер може да се мине. Достатъчно е да познайваш малко руски и да знаеш къде да търсиш. Спрях се, защото това не е решение и няма смисъл да хвърлям сили за готов продукт, който да им изтегли цялата база данни. След няколко месеца ще е неактуална.

    Истината е, че тази спам защита има за цел просто да пречи на тези, които искат да търсят. Често не работи като хората и винаги изисква някой да въвежда код, за всяка заявка. Такива защити се използват обикновено като се изпраща някаква информация или се променя нещо на сървъра. За достъп на данни или търсене е предимно безсмислено, защото не се натоварват толкова сървъра. Дори да приемем, че 1/3 от журналисти в България започнат да проверяват данни за фирми (примерно при ново изтекло СРС с Борисов и някой оранжериен бос), сървърите пак ще се справят, ако разбира се са изхарчили парите за проекта по предназначение.

    Що се отнася до предложението ми за отворени данни – достатъчно е полезната информация за всяка фирма да се запише в един XML файл и да се сложи един индекс. Това е. Ще имат по-малко трафик от Svejo и повечето правителствени сайтове.

  4. @Кирил Кирилов – Ох да, знам. Впрочем Англия може да ограничават супер много права и свободи, но поне залагат силно на прозрачността и отворените данни. Те са сред първите в Европа по пуснати отворени данни – включително такива за престъпността, за които натискам от година у нас. Ама ето на…

  5. ще ги посочим с пръст ,те ще се засрамят и ще си направят публично сепуко
    ех мечтииииииии
    а в нашата реалност ще се случи следното:
    депутата радев ще продължи да работи за личния си интерес до следващите избори
    на следващите избори ще го смени депутата крадев който ще работи за неговия си интерес
    а кучетата ще продължат да си лаят и кервана ще продължава да си върви

  6. @deepzone – Вярно е, че реално това се случва, но пътят е един – прозрачност. Причината да не си ходят е, че общественото недоволство е приспано или по точно – разсеяно. Не е в това, че няма никаква информация. Точно това целят тези – да отрежат един много компрометиращ регистър. Така не само Крадев ще го смени, но и двамата ще изглеждат чисти като момина роса на магистралата.

  7. Няма да е първото, нито последното прикриване на не удобна информация.
    В началото на годината електронната таблица в регистъра на Службите по Трудова медицина на сайта на МЗ изведнъж стана пдф.

    Защото от таблицата ясно се виждаше кой колега си е продал дипломата на 8-10 служби по трудова медицина само за да продължат да съществуват.

    Лекарите със специалност сме около 180 – службите пак минаха 450.
    И на два трудови договора да сме всички пак няма как да станат толкова.
    А всеки уважаващ себе си специалист работи само в една.

    Кой знае защо обаче все тези съмнителните службички на който доктора работи в Малко Търново, Варна, Видин и Благоевград едновременно печелят големите обществени поръчки.

  8. @Dr. Serbezov – Има доста такива случаи. Води се като прозрачност, но реално информацията е неизползваема и непроследима. Затова се опитвам да прокарам идеята за отворените данни. Те са дори по-удобни от електронните таблици и са много мощно средство в ръцете на един програмист или журналист, който разбира от тези неща. Иначе лесно могат да се обърнат в Excel таблици.

    Такива данни имаме нужда както от полицията, така и от болниците. Знаеш ли колко безценна би била информацията системите на всяка болница и всеки личен лекар да бъдат свързвани и когато някой дойде на преглед за нещо, бъде му дадена диагноза (грип, стомашни проблеми, асма), някой дойде със счупен крак, постъпи за операция или да не дава господ – почине, тези данни да се пуснат анонимно в мрежата. Не с имена и прочие, дори не по болница и доктор – просто в този квартал, в еди-кой-си град, някой се е разболял от нещо или е починал. Изкарването на тази информация ще може да се автоматизира, още повече, че функционалността най-вероятно ще съществува при въвеждането на електроните карти. Ще е безценна като инструмент за ранно засичане на епидемии, като и на анализ на смъртността по причини и региони.

    Подобни данни искаме да получаваме и от полицията. На практика и сега ги получаваме, но – също както спомена за твоя пример – те са пръснати на 1000 места, в неразбираем формат и свободен текст са. Няма единен бюлетин, където да са събрани всички престъпления и случаи в структуриран и разбираем формат. Затова и започнах Lipsva.com, за да се събрат такива данни поне за безследно изчезналите.

    Слава богу Парламента е изключение. Там има хора, които искат да отворят данните и голяма част вече е направено. Убедих ги да пуснат гласуванията на депутатите като Excel таблици и резултатите от тази статистика може да видиш в линковете горе. Чакаме и индексираните стенограми, но нещо се бавят прекалено дълго.

  9. Pingback: voxy
  10. Pingback: nikcname
  11. Pingback: Yani Donchev
  12. Pingback: Nextdoor
  13. След разрешение на Капитал, пуснах заглавната снимка… някой подобрения по темата. Оригинала ще намерите тук. Мисля, че така си пасва на темата. Трябва да му подарим такава значка.

  14. мазната му мутра предизвиква у мен непреодолимо желание към физическо насилие

  15. Pingback: Delian Delchev

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.