Нов блог: идеи и някакви там монаси

идеи, блог, brainstormmonk, нов, проект, публичен домейн, юруков, brainstorm, мозъчна атака Преди месец писах в twitter, че в близко време искам да пусна нов блог за идеи. Постоянно ми хрумват предложения за подобрение на сайтове, услуги и прочие, както и идеи за нови проекти и сайтове. Често ги събирам на mindmaps на телефона си, но обикновено залежават в главата ми докато най-накрая не се примиря, че нямам време да се занимавам и с тях.

Това се повтаря отново и отново и затова реших да ги споделя. Така или иначе няма да мога да ги изпълня в скоро време, по-добре да видят бял свят. Целта на блога е да събирам идеи както за услуги и сайтове, така и за бизнес възможности. Ще пускам и информация за различни ресурси, конференции за startup-и и въобще места за събиране на идеи, вдъхновение и прочие. Всички идеи, ресурси и дискусии са публичен домейн и ще могат да се ползват свободно от всеки с време и желание.

Тъй като съм си доста импулсивен за такива неща, малко след като пуснах съобщението в twitter, пуснах и самия блог. Казва се BrainstormMonk.com. Защо това име? Отдавна исках да го използвам за такъв блог. Някак ми се вписва в концепцията, че всичко в сайта се пуска за общото благо и авторът/ите не очакват пряка полза от статиите. След кратка дискусия в twitter (както често напоследък избирам имена на сайтове и проекти), реших все пак да го запазя. Логото го направих сам (както е видно), а дизайна го запазих възможно най-изчистен. В този момент има около 10 идеи, като на няколко се развиха хубави дискусии. След една от тях тръгна предложение да отворя блога за други автори. Обмислих го и реших, че в края на май ще стане. И, естествено, както със самия блог, направих промените малко след това. Вече всеки ще може да се регистрира и да пуска статии. Първите няколко ще трябва да бъдат одобрявани, но после ще може да се пуска директно.

Правилата на блога са прости – цялото съдържание е публична собственост. Идеи, дискусии, медия и прочие. Разбира се, снимки, документи и линкове водещи/взети от други сайтове са си с лиценза на източника и винаги трябва да се дава кредит. Ако някой реши да използва идея за сайт или проект от този сайт, авторът и не може да иска компенсация. (Ще е добра карма обаче, ако получи обратен линк). Причината да слагам това условие е, че аз, а и се надявам бъдещите автори, не се притеснявам, че някой „ще ми открадне идеите“. Вярвам, че една идея е нищо, ако нямаш мозък да я изпълниш или да я развиеш. Затова е възможно с дискусията под идеите да се събере екип от ентусиасти, които да работят по нея. А защо не и да се появи някой, който да иска да инвестира.

Въобще пожелания и прочие. За мен основното е, че ще си разтоварвам мозъка от време на време и няма да ме е яд, че не мога да свърша това и онова. Свързах си блога с телефона и вече мога да пускам идеи за 15 мин. докато пътувам за работа. Всъщност повечето постове в блога сега са пуснати именно така.

Ако и вие имате различни идеи, които искате да споделите, регнете се и поствайте. Не съм довършил страницата с авторите, защото сега само аз пускам, но ще има обратни линкове и прочие.

15 коментара

  1. Идеята ми допада, но странно ми стана, отивам на линка и виждам подредени статии със заглавия тип жълта преса. Струва ми се че изпитваш затруднения да озаглавяваш смислено публикациите, ‘с техните камъни по тяхната глава’ е всичко друго, но не и смислено заглавие. Мисълта ми е, че когато броят публикации нарастне и предвид идеята за употреба на сайта, прелистването през лишени от смисъл заглавия няма да е от полза. Ето моята идея: вместо да мъдриш catchy заглавия намали шрифта на заглавията и ги направи по-информативни.

    Това разбира се е само идея.

  2. @Петър – може, не знам. Стуват ми се много сухи иначе и глупави – „Сайт за еди какво, си за еди онакво си дето прави това и това“. Ще пробвам.

  3. супер 🙂
    обаче.. защо не мога да се абонирам по рсс? или само в мен е проблема?

  4. не знам, пак казвам, може проблема и при мен да е (от 2 дни съм с хром и още не съм му свикнала); като кликна на линка RSS от менюто вляво, ми излиза това

  5. @Лита – странно. Не съм го пуснал пред feedburner, но ми се отваря. Не отваря ли RSS-а при теб? Какво виждаш? Има и twitter акаунт, но не съм пуснал да точи нататам. Като дойдат и други автори ще го пусна.

  6. Честито за новия блог! Пожелавам да тръгне добре и да държи интереса на хората, които го четат до край! Логото е много добро, доста му се зарадвах като го видях :))

    Само 2 препоръки:
    1. Можеш да увеличиш шрифта на текста (много е малък)
    2. Можеш да направиш страница във ФБ :))

    Успех!

  7. @Атанас Мишев – Благодаря 🙂 За шрифта съм съгласен – не съм го променял от оригинала. Страница във фейса ще има скоро.

  8. @Боян Юруков
    оказа се, че проблемът е в моя телевизор, извинете ме..
    всичко е 6
    (така е, който не гледа и не си инсталира RSS Subscription Extension навреме, после се срамува)

    Бояне, можеш да затриеш моите коментари, да не се подвеждат хората, че нещо не е както трябва; извинявай пак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.