Първи впечатления от Google+

Днешния стрип на XKCD пише за Google+, че е като Facebook, но не е Facebook. Когато говорим за новата социална мрежа на големия G, ще споменаваме доста често Facebook. Най-вече защото това е сблъсък на гиганти в мрежата и като всеки такъв, и този ще има значително влияние върху ежедневието обикновения интернет маниак.

Нямам намерение да ви занимавам с преглед на предишните опити на Google да направят нещо подобно. Само ще кажа, че съжалявам, че Wave и Lively не успяха. Рано е да съм пророк, но Google+ определено няма същите проблеми, както всички предишни. Включиха ме в ранните тестове тази сутрин и вече виждам разликите. Просто тази социална мрежа е … различна. Именно предефинирането на начина, по който работим в мрежата, беше силата на Google и те най-накрая се сетиха за това. Wave също имаше такъв потенциал, но беше твърде тежък, хаотичен и иновативен, за да има успех.

В момента Google+ има четири основни функции – поток с новини, снимки, кръгове от хора и терен за разговори.

Потокът с новини (виж снимка) е като стената на фейса – изглежда по подобен начин, коментарите се обновяват сами и може да се like-ва (или +1). Разликата е, че обновяването става много по-бързо и безпроблемно, за разлика от Fb. Другата разлика е, че всички обновления (нови контакти, коментари) не само се появяват горе вдясно на статус лентата, но и може директно да отговорите там. Така няма да спирате работата си на други места. При писане на статус доста по-лесно се качва снимка, видео или линк. При слагане на линкове прегледа на сайта изглежда по-добре. Има възможност за докладване на местоположението, което най-вероятно ще се върже с Latitude по-късно и ще е в директна конкуренция на Foursquare и Fb Places.

Снимките (виж снимка) са на разположение, ако свържете профила си с този на Picasa. Не харесвам интернет албумите на Picasa и затова не ги ползвам, но след това може да започна. Удобно е, че може да се качват директно снимки от програмата за обработване след като се подредят и изпипат. Качването на снимки от мобилното приложение е доста по-бързо и лесно от това на Fb (което впрочем е ужасно). Има възможност за тагване на хора както във Fb, но отново… по-лесно. Една интересна особеност е, че може да обработвате снимките направо в G+. За сега може само да я въртите и да променяте цветовете, но имайки в предвид какво може Flickr, ще добавят и още функции.

Кръговете от хора (виж снимка) са истинският пробив според мен. Организирането на познати е доста лесно – нещо, което ми липсваше и мразех във Facebook. Просто хващате някой и го дръпвате в кръг. Това напомня на групите в други социални мрежи, но е доста по-добре направено. При това, при споделяне на някаква информация или статус, избирането на това в кой кръг да се сподели е само с два клика. Същото важи и за потокът от данни – лесно се филтрират съобщенията и коментарите.

Последната функция – теренът за разговори (виж снимка) – не съм го пробвал все още, но от демо клипа изглежда прекрасен. Мисля си, че с това са решили да направят онова, което целяха с Wave – бързи дискусии между големи групи от хора. Това решение обаче е по-добро и семпло – конферентни видео разговори между кръгове от хора. Ако е толкова лесно за започване, както показват, това ще се използва доста.

Мобилното приложение е прекрасно. Просто съм възхитен. Особено след ужасните програми на Facebook, за които просто не искам да говоря. Там лесно може да се следи всичко, което се вижда и в сайта. Качването на снимки и споделяне на местоположението е доста лесно. Не видях настройките обаче – може би ще улеснят още повече тагването и споделянето. Не открих как може да работи на заден фон, за да не ми стои включено постоянно.

Едно голямо предимство на сайта е, че работи много бързо и е доста по-лек от всичките им останали проекти. Недостатъка е, че има проблеми при Firefox (в Twitter казаха, че и при другите browser-и е така), но е оптимизиран за Chrome. Това е малко лицемерно от страна на Google, който уж е за отворените стандарти. Надявам се да оправят това. Един голям плюс е, че проекта е изцяло преведен на много езици от самото начало. Има го и на български. Това говори, че доста са се постарали. Забелязах обаче, че интеграцията с Gmail я няма още. Сега получавам мейл за всяко нещо (мога да махна известията), но ще е по-добре, ако ги виждам като разговори и там.

Съществена част от Google+ е лентата отгоре. Тя добавя меню за профила, известия и кутия за бързо споделяне и обновяване на статус. Както казах, в известията може да се отговаря направо на коментари, както и да се добавят приятели и променят кръгове (виж снимка) . Това означава, че може да си четете мейла, търсите в мрежата или гледате клипове, ще имате постоянен достъп до известия и Google+ без да се налага да го отваряте в нов прозорец или да напускате страницата. Ще е добре , ако се направи добавка за browser-ите, с които въпросната лента да се вижда над всички сайтове. Така ще може да се споделя прочетеното както в StumbleUpon и да се гледат известия.

Един важен аспект, заради който много хора намразиха Facebook, е сигурността. Тук тя е направена лесна за промяна и също има възможност да се види профила ви от гледна точка на друг човек. Кръговете помагат да се управлява видимостта на споделеното много по-лесно и разбираемо. Единствено се надявам да не правят същите номера като конкуренцията си и да ги променят на всеки когато им хрумне. Една възможност, която не бях виждал до сега, но е изключително полезна, е „Освобождаване на данните“ (виж снимка) . С нея ще можете да изтеглите като архив абсолютно цялата си информация – снимки, съобщения, чат, кръгове и контакти. Така ще може да запазите виртуалната си история в случай, че искате да я анализирате или да изтриете профила си завинаги.

Има обаче някои неща, които ми липсват. Първото са личните съобщения. Могат да се заместят със статус, който може да се чете само от даден човек. Всъщност има и възможност директно да се прати мейл без да знаете адреса, което май си е точно ЛС. Второто нещо са apps – приложения по подобие на Facebook. Макар да има доста спам, измами и прочие, приложенията са голяма част от силата на социалните мрежи. В Google+ определено ще има такива, но ми е интересно как ще решат проблемите на Fb и ще оправят интеграцията. Трябва също така интеграция с Reader, за могат да се следят новини и блогове направо там. Трябват и страници или някаква форма на специални профили за бизнеса или различни инициативи. Трябва и да е възможна интеграция с други услуги – Twitter, 4sq, Flickr и дори Facebook. От една страна ще им е доста трудно да тръгнат без това, но от друга, може да се окаже, че хората няма да са изцяло ангажирани с Google+.

Това са първите ми впечатления. Предричам голямо бъдеще за мрежата и ако плюсовете й сега се запазят, определено ще е голяма крачка напред. Ще е проблемно известно време да работим в двете мрежи, но или ще свикнем, или ще зарежем едната.

И да напомня нещо – сега няма никакви покани в Google+. За съжаление е невъзможно да раздавам такива. Ако сте вече в мрежата, ето профила ми.

Снимки:




Ако в някоя снимка има текст на английски, значи е от преди да си сменя езика на български. Снимката на Hangout не е моя, а от демо видеото.

132 коментара

  1. Pingback: Джефри Лебовски
  2. Pingback: Джефри Лебовски
  3. Pingback: Том4о
  4. Pingback: Vladislav Stoyanov
  5. Според мен в този си вид както е сега Google+ като продук има доста предимсва пред Facebook (въпреки че е в ранна фаза). Въпросът е, че не винаги най-добрия продукт печели. И в случая Google не биха се задоволили да „вземат“ 2-3% от харата който ползват Facebook.

    Основния + който има Facebook е че „всички са там“ и това общо взето кара нови и нови хора да започнат да го ползват.

    Тъй като в момента Google нямат толкова потребители ще им е трудно, защото Circles, колкото и да е яко ами от всичките ти познати 2-3ма са там, се губи смисъла така или иначе.

    Това което Google могат да направят, според мен е да направят интеграция с успешните си продукти Gmail, Google Reader, Google Doc, Blogger … и т.н. Но трябва да го направя по-добре от колкото направиха това с Buzz.

  6. @Радослав Станков – определено си прав, че не винаги по-доброто печели. Wave го доказа. В случая е много важно да си изиграят картите добре и всичко да работи от раз.

    @Сашо – спорен е въпроса, но свършвам доста работа паралелно с всичко това. Ей сега преди малко си свърших задачите за деня и започвам сега дългосрочните 🙂 Ефективност му е майката…

  7. Вчера четох за Google+ и ето, че се появи и от български блогър първи впечатления:) Надявам се скоро и аз да се включа и да разбера от личен опит, благодаря за описанието!

  8. @Руслан Трад – доста наши хора има вътре. Аз имам само към 30 в единия кръг от познати. Дискусиите на български текат яко. 🙂

  9. Добре, а можеш ли да вкараш един човек в два или повече кръга от хора едновременно? Струва ми се логично да има такава опция – например в „приятели“ и в „колеги“, да кажем.

  10. Интересно какво ще правят с Orkut, досега упорито не искаха да се откажат от него.

  11. @nik666 – защо да се отказват, той си има своите немалко потребители в Бразилия и Индия и се радва там на особена популярност.

  12. @Преслав Ганев – може разбира се – всеки познат може да е колкото трябва кръга. Вече проблем на потребителя ще бъде как ще ги категоризира. Може би ще е добре да има някакъв съветник, който по общи интереси и история на съобщения да предлага подреждане.

    @Димитър Цонев, @nik666 – да, явно доста го ползват там. Като нищо ще ги прехвърлят тук заедно с цялата им информация. Като гледам е съвместима като данни.

  13. Няколко коментара от мен:

    -Групи има и във Фейсбук. Появиха се по-късно обаче (преди година, вероятно) и повечето хора просто не се занимават с това да прехвърлят старите контакти в категории. И мен ме е яд малко за това в момента, но цялостно такива групи съществуват.

    -Wave беше превъзходен проект, но аз съм го ползвал малко над половин година за работа, по-конкретно collaboration. Никога не бих си представил да го ползвам като социална мрежа. То просто беше чудесен google docs с контакти вътре, ревизии, чудни коментари и ъплоуди и споделяне на линкове и прочие – по отвратително тежък начин, но отново работен, а не социален такъв.

    -Не съм тествал под останалите браузъри, но под хром наистина лети. Може една от причините да е оптимизацията на V8 JavaScript енджина на компанията. Нормално е, в крайна сметка, да започнат първо с него. Не вярвам, че ще занемарят другите – ще загубят в пъти повече, отколкото да спечелят нови ползватели за хрома.

    Това за изтеглянето на данните е … респект. Всички останали социалки трябва да наведат виновно глава и да се поучат 🙂

  14. @Марио Пешев – Първоначално групите бяха създадени, защото нямаше страници, а бизнесът искаше да налази ФБ. Бяха големи и нефункционални, ако си спомняш. Новите и променени може и да съществуват, но масата от потребителите така и не разбра предназначението им и това какво значи „малки групи хора“. Затова и не станаха толкова успешни, напротив, приемат се доста негативно.

    Уейв никога не е имал за цел да бъде социален проект, а проект за сътрудничество и комуникация между вече установени познати.

  15. @Димитър Цонев – говорех за листовете и мрежите, не за групите, именовани в момента така. Не съм сигурен как точно става филтрирането в момента по friend lists, но цялостно ги има като концепция.

    А Уейв го споменах, защото всички го дават за пример като неуспех. Спряха проекта, но не, защото не ставаше, а защото готвеха колаборейшън платформа за социална мрежа и първоначалните очаквания са били коренно различни 🙂

  16. @Марио Пешев – дотолкова добра реализация на модела за социални кръгове никой досега не е правил, всичко си беше само на теория – http://www.slideshare.net/slideshow/embed_code/4656436 Аз намирам Уейв за много добър, но изпреварил времето си, сложен за разбиране от масата и без аналог, с който да бъде сравняван. Затова не издържа. А иначе беше ресурсоемък, затуй му дръпнаха шалтера, не защото е неуспех.

  17. Факт. И основно противоречеше на всички минималистични правила на Google за lightweight платформи.

  18. Pingback: Yavor Yankov
  19. @Марио Пешев, @Димитър Цонев – наистина има групи и категории за познати във фейса, но редакторът им е толкова безсмислен и неизползваем, че практически ги обезсмисля. При G+ ситуацията е съвсем различна. А Wave-а наистина беше много добър, но прекалено тежък. На мен с 4 ядрен компютър ми забиваше яко. Затова и спрях да го използвам. Не му беше целта да стане социална мрежа, но го дадох като пример за цялостна платформа, която някак не успя. Доста от кода беше вкаран в Google docs, а явно и в G+.

    @PanteliX – няма покани в момента. Не се знае дали ще пускат докато не излезе публична системата.

  20. Според мен най-иновативното са наистина кръговете. Съвършено лесни за употреба, напълно персонализирани. Другото което е уникално са правата за достъп – до всеки албум, до всеки вид информация – щом ти харесва да сегментираш – сегментирай! Чудесна статия Бояне, много акуратно описани фийчъри.

    Бих добавил от тестовете – заби ми единствено чата, като при рефреш тръгна ок. Иначе и апликацията за Андроид и уеб базираното приложение вървят супер гладко.

  21. Покана може да се изпрати, като напишеш нещо в стрийма и после в полето за споделяне, което се появява напишеш мейла на потребителя, който искаш да добавиш. Тази вечер поне едно 10тина човека се добавиха след като им пуснах подобен стийм шеър.

    Предполагам гугъл са разширили малко квотата и то се случи сега преди около 2-3 часа. Пробвайте и кажете при вас работи ли по същия начин.

  22. @Martin Tomov – за социалните кръгове и „иновативността“, виж коментар 18 🙂

  23. @Martin Tomov – както каза Димитър Цонев кръговете и сигурността не са чак такава новост. Просто са ги направили доста удобни. Поканите може наистина да действат така, но явно наистина зависи от това колко бройки са отпуснали да се добавят. Сега го пробвах

  24. @Martin Tomov – не без причина е затворено за обикновени потребители и са спрени поканите. Този дребен трик наистина работи, но за да могат да влязат хора, които се чувстват комфортно в бойно поле, на терен за усилени разработки, на неработещи неща и пр. Хора, които са склонни да дават обратна връзка и предложения как да се подобрят нещата, преди да бъдат пуснати за всички. Затова е по-добре мнозина да останат отвън, докато сладкишът не стане както красив, така и вкусен. Не е нужно да се правите излишно на хакери – това често носи разочарование. 🙂

  25. @Димитър Цонев – абсолютно съм съгласен. Да си т.н. early adopter не е привилегия, а направо доброволчески труд. Когато се излъска мрежата ще дойде време на масовката. Сега повечето fb фенове няма какво да правят там – ще им е скучно.

  26. @Боян Юруков – мда, все още няма късметчета, котенца, игри и прочие. Което, за радост, ще задържи на този етап голяма част от ФБ масата по местата си, докато системата не стане достатъчно mature, за да може да ги понесе.

  27. @Димитър Цонев – И най-вече – да се противопостави на спама. Предвид другите неща, които G прави, очаквам доста апликации, но не затворени в платформата, както Fb, а интегрирани в други сайтове и услуги. Въобще могат да направят нещо различно. Дано да пуснат едно хубаво api, че да се захванем за работа. Ако сложат секция за коментари за вграждане, както Fb ще е от голяма полза.

  28. такива са плановете. Аз лично чакам Google Circles като конкурент на Facebook Connect.

  29. @Димитър Цонев – да, определено. Трябва обаче и малко intelligence. да вкарат вътре. Трябва малко разпознаване на типовете контакти и предлагане. Ще е добре да направят и визуализация на кръговете и връзките между хората както в Linkedin. Сега виждам 2000 мейла, които ми предлагат да вкарам в кръгове от познати, а с някои от тях очевидно не съм говорил от години или съм писал веднъж нещо отдавна. Някои са сервизни мейли или mailinglist-и.

  30. @Боян Юруков – пратил съм feedback за това, а и не ми се вярва да остане в сегашния вид, който е набързо взет от Gmail. Със сигурност ще има някакво прегрупиране и интелект, който да филтрира ненужните записи и тези, с които не е поддържана кореспонденция отдавна или активно. Лятото, като цяло, ще е наистина забавно, само да излезе API-то. Ти записа ли се за девелопърския мейлинг лист?

  31. @Димитър Цонев – супер. Благодаря.

    За останалите:
    Поканите ги пробвах и работят. Пращайте ми мейли да ви каня.

  32. Привет, ако са ти останали покани, бих се възползвал и аз 🙂 Благодаря!

  33. Ако ти е останала, може ли една покана за g+ и за мен 🙂 Мерси предварително.

  34. Pingback: Ново 20
  35. може ли да ми изпратиш и на мен една? 🙂

    благодаря! 🙂

  36. Нека и аз понахалствам малко и да те помоля ако са ти останали покани да пратиш една 😉

  37. @Боян Юруков – Нямам gmail, но пък си влизам в акаунта с този мейл. Ако не става – здраве да е 😉

    Мерси все пак 😉

  38. @a3 & @Боян Юруков: все още не работи с Apps.

  39. @Боян Юруков – Еми, не знам, съмнява ме да го оставят само с gmail, ще видим по-нататък какво ще стане. Мерси все пак.

  40. @a3 – това са полеви изпитания, не е дори бета версия. Няма да е само с Gmail, но ще мине време, преди това да се случи.

  41. @Димитър Цонев – Не мисля да си правя нова поща специално за Г+, ще изкачакам.

  42. @a3 – което иде да покаже, че Google+ не е още за теб. Точно затова е затворен за свободно щъкане из него.

  43. Моля, ако имаш останали покани, да пратиш една и на мен 😉

  44. аз така и не видях нещо по-различно от „клюкарника“ ФБ. Снимки, линкове, коментари, харесвания, чат, контакти … Тоя + не го виждам за какво са го сложили, явно е +0

  45. Pingback: Asen Georgiev
  46. Интересна манийка:) Ако са ти останали покани метни една и насам 🙂

  47. Бояне, благодаря за статията , на теб и другите коментатори за коментарите. Аз съм активен ползвател на Gmail и другите услуги и ще се радвам ако стане така и с новия продукт. Пиши ме и мен , моля, ако има възможност! naidenov.ivan(at)gmail.com

  48. Добавих мейлите на всички, които са поискали. Вижте коментарите в следващата статия – за сега са изключили добавянето на хора, но може да получите поканите по-късно.

    @Момчил – еми надявам се да има свързване. Сега има някаква опция в настройките „свързани акаунти“, но не прави нищо. Така или иначе очакваме богато api, така че ще може сами да си го направим. Примерно пускане на съобщения от и към twitter и facebook (с включване на специален кръг). сега събирам списък с неща, които искам да видя и ще ги публикувам днес или утре.

  49. @Боян Юруков – как да не прави – позволява на Google да знае кой си на други места и при търсене да персонализира по-добре резултатите. Позволява на останалите потребители да знаят, че ти си същият този човек, който познават на други места. За начало не е малко, особено предвид факта, че графа за интереси е по-интересен за Гугъл от социалния граф (който те така или иначе имат до голяма степен).

  50. @Димитър Цонев – да бе – за това го ползват те. Аз за споделяне говоря. Примерно както в 4sq като вържеш и можеш да споделят мястото и там. По същия начин ще трябва да може да се вписва и в G+

  51. @Димитър Цонев – позволява им най-вече да ти набутват персонализирана реклама навсякъде, вкл. на места за които досега не си се сещал че има начин да знаят кой си и да те профилират. Позволява им да знаят всичко за тебе – или може би все още не, но е една ГОЛЯМА стъпка натам. Аз мисля, че и без това знаят прекалено много и смятам да бойкотирам всички такива начинания (вкл. „Like“ бутона на Facebook който е разнесен по всички сайтове и на който това му е основната цел). И не, не мисля че е особено полезно „познатите ми“ (голяма част от които, поне във FB, не съм вижал на живо никога) да знаят какви точно статии чета в момента, от кой тип порно се интересувам и кой (освен тях) ми е „приятел“. И преди да кажете, че нищо не разбирам – в момента си довършвам PhD тезата, в която това е основна тема (как потребителите да получат персонализиране без търсачките да им познават и кътните зъби). Да, има решение и е просто. Само че никой от „големите“ няма интерес то да се случи.

  52. @Павел – темата, която си избрал, безспорно е интересна и напълно приложима, но няма да срещне реализиране, защото графите са елементите, които представляват интерес за малки и големи и колкото по-пълни са те (особено социалния граф и графа за интереси), толкова повече приходи ще могат да извлиат от тях.

  53. @Димитър Цонев – аз точно за това казах, че „големите“ нямат интерес това да се случи :-). Само че на мен, като потребител, какво ми дреме за корпоративния интерес на Гугъл или оня юноша бледен от FB? В момента съм дал $500 на един фрийлансър от Украйна да започне да действа по един прототип на идеята ми (браузър плъгин). Частта която той ще направи е само към 10% от пълната функционалност на това което ми трябва, ама все пак – в сравнение с бюджетите на „големите“ проекти не е и джобни пари даже. Ако някой от тук присъстващите има интерес да се включи в open source проект, да цъкне на името ми и да ми пише през feedback-а на личния ми сайт.

  54. Утре ще пратя покани на останалите писали до сега. В края на юли регистрацията ще е отворена:
    http://thenextweb.com/google/2011/07/05/as-of-july-31st-all-google-profiles-will-be-public/

    @Павел,@Димитър Цонев – има доста варианти за добавки, които да се бъзикат с мрежите. Колкото и да ги затварят и да се опитват да правят thin client системи, добавките от страна на потребителя ще ги има. Затова и не вярвам на концепцията за абсолютния облак и как цялата ни информация ще е изцяло в мрежата – просто интересите на големите и самата им алчност проваля хубавите страни на идеята и затваря свързаността.

  55. Pingback: yabulka
  56. Може ли една покана и за мен? ще съм ти много благодарен 🙂

  57. абе приятелче , аз забравих да ти дам поща , прати една покана ако обичаш simondeadly@abv.bg Благодаря предварително.

  58. Страхотна статия ! Комплименти към г-н Юруков.

    А казаното от Павел ме накара много да се замисля.
    Да, има логика това да е истина, и най-вероятно е, но тук идва въпроса за избора и за личната неприкосновенност.
    Ако искам да съм „никой“ в Интернет, би следвало и е-мейл адреса си да не давам на никого, и да ползвам само проксита 🙂
    Но отговора се крие в главната цел на социалните мрежи, както с техните плюсове, така и с минусите им.
    Всичко е въпрос на личен избор…

  59. …щях да забравя 🙂
    Ако може поканка и за мен, да видя от първо лице защо се шуми толкова по този проект – djtisho[ at ] gmail.com

  60. В момента мисля, че дори и да имаш покана пак не може да се влезе
    „Вече имате покана? Капацитетът ни временно е надхвърлен. Моля, опитайте отново скоро.“

  61. Изпратих покани, но Plamen е прав – сега отваря и затварят регистрацита с покани доста често. Към края на месеца ще бъде публично всичко.

  62. Pingback: Google + социална мрежа | Get_Peace's Blog
  63. Ако прочетеш следващата статия, ще разбереш, че става само с Gmail акаунт. Там съм писал инструкция за даване на покани.

  64. @Valeria – можем да даваме, поканите се активират непрекъснато.

  65. може ли и да пратите на мен благодаря ви предварително

  66. Тъй като дадох покани на доста хора, моля те от своя страна да дадат на новите, които искат. Мисля, че от коментар 110 нататък не съм давал.

  67. аз раздавам покани, при едно условие.

  68. Може ли една покана и за мен , определено съм впечатлен от по горното !

  69. Добър ден.Бихте ли ми изпратили понака на този мейл.Благодаря предварително.

  70. Моля пратете ми покана.Благодаря предварително.bomiko_bg@abv.bg

  71. От този линк можете да се регистрирате автоматично в Google+:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.