100-те разходки на една идейна торбичка

Тази събота се ровех из нета, но нещо ме накара да спра и да се махна от компютъра. През целия ден Twitter, Facebook и блоговете бълваха информация за TEDxBG. Тъй като бях на миналото издание и страшно много съжалявам, че нямах възможност да присъствам на това, не издържах на всички възклицания как сега било още по-добро. Стигнало се е до там, че според Асен Ненов, таксиджиите в Лозенец са разправяли „там долу има събитие за позитивно мислене„!

Изключих компютъра и целия поток от информация, облякох се и отидох до магазина. По пътя се усетих, че, както винаги, съм взел платнената торбичка от първото издание на TEDxBG. Развесели ме мисълта, че не мога да избягам от конференцията. Започнах да смятам колко пъти съм я използвал през тези 365 дни и ги закръглих на 100 (средно по 2 пъти на седмица). Това ме накара да се замисля, че наистина дребните неща могат да променят поведението ни. И преди имах платнени торбички вкъщи, едната от които от събитията около TH!NK, но незнайно защо не ги използвах. Тази имаше някаква емоционална стойност и винаги пазарувах само с нея. Не, че не съм използвал найлонови торбички през тази година, но на практика ги намалих до минимум.

Това, разбира се, е много елементарен пример, но явно тези неща имат ефект. Често големи проблеми са нерешими, защото изискват внимание и усилия от огромен кръг от хора. Макар и малки, тези затруднения може да откажат повечето да се променят, а от там и решенията куцат. Найлоновите торбички са един пример. Боклука, изключването на ненужните електроуреди, вниманието към съобщенията за изчезнали са други такива. Миналата година Андреан Нешев говори как с по-добър дизайн може да се подобри значително възприемането на табелки, указания и прочие. С такива неща си мисля, че може да моделираме поведението на хората към по-добро.

За тазгодишното издание на конференцията може да прочетете на сайта им, във фейса, при ентелегентно, Све, Ани, Деси, Комитата, Силвина, Крис, Таня, Линда и Марфи (+снимки). Прегледайте въобще цялата блогосфера, защото излизат всеки ден нови статии. Очаквам в най-скоро време да излязат клиповете, за да мога поне тях да видя. В Twitter от @TEDxBG ми обещаха нова торбичка ония ден, но надали ще имам възможност да си я взема. Ще гледам догодина да присъствам, защото лекциите са само част от цялото преживяване.

Впрочем вчера обявиха лекторите на TED 2011. За жалост няма да имам нито парите, нито времето да отида на официалните събития.

8 коментара

  1. Извинявам се за използването на точно тази дума, но това е едно от най-сладките неща, които съм чела за TEDxBG! 🙂

  2. Благодаря 🙂 Наистина ми стана странно като го осъзнах това по пътя за магазина. В смисъл, че често я използвам, но не бях сядал да пресмятам какъв ефект има върху навиците ми, а точно това беше идеята като я получихме на миналия TEDxBG.

    Някаква идея кога ще излязат записите от клиповете във Vimeo/YouTube? Нарочно прескачам повечето рецензии, за да видя оригиналните лекции.

  3. След този уикенд може да очакваш минимум едно. 🙂 Надявам се да имаме време и за повече.

  4. Това прозвуча малко странно.. имам предвид, че първото ще излезе след уикенда и след това почваме да ги монитраме/качваме колкото ни е възможно по-бързо.

  5. @Teddy Zareva – споко, схавах 🙂 Миналия път отне време докато се качат, защото нещо с кодирането имаше забавяне. Така обаче е по-интересно – по 1-2 на седмица като на TED.com

  6. Pingback: TEDxBG – емоции, припомнени в покой « FroZzen

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.