21 неща, които искам да видя в Google+

Както писах в предишната ми статия за Google+, мрежата е едва бебе, но от нея се очаква много. По всички индикации от екипа са ни подготвили много изненади и разработки. Решили са да не дават възможност на външни програмисти да разработват приложения за системата, за да не се дублират функции, а и защото е едва в началните статии на тестване. Все пак искам да опиша няколко неща, които очаквам, пък да видим дали ще бъда пророк:

  1. Подобрено пускане и филтриране на коментари – това включва опция в настройките за пускане на коментар при натискане на Enter. Не трябва да е по подразбиране, както направиха Facebook, защото много хора не го искат. Също така трябва да се улесни свиването на коментари и изцяло блокирането на такива от определени хора.
  2. Негативно споделяне – заедно с избирането с кои кръгове да се сподели нещо, трябва да може и да се махат кръгове. Така примерно може да искаш да споделиш с всички хора в кръговете ти освен с познатите от работа.
  3. По-стегнат преглед на външни линкове – сега снимката с текста отдясно са малко объркващи. Поради минималистичния дизайн на мрежата – нещо доста похвално – понякога погледа се обърква кое е коментар и кое е текста на сайта.
  4. Интеграция с Gmail – когато получаваме мейл за коментари и добавени хора, да се виждат както в мрежата, а не като 20 мейла един под друг.

  1. Интеграция с Google Docs – да може да се обработват и споделят мейли направо в мрежата.
  2. Интеграция с Wave – да, знам, че затвориха този проект, но би било прекрасно да сложат нов таб за тези, които биха искали да я използват. Това ще е просто разговор, в който да слагат подобни widget-и и обработват документи.
  3. Webex интеграция – на практика имат повечето елементи в т.н. „терени“. Трябва им само споделяне на видео и управление на екран и запис на целия разговор. Така ще си отворят пътя към корпоративните клиенти. Ще трябва обаче и да може клиенти без Google+ акаунт да се включват – с мейл или със специален уникален линк, както в WebEx.
  4. Интеграция с Google Apps – ще е прекрасно, ако може фирма да си направи собствена мрежа. Това, заедно с колаборативното споделяне и обработване на документи и таблици ще е идеално за средни фирми и такива, които са пръснати из различни държави.
  5. API – трябва да има възможност за създаване на външни апликации. Това ще го има със сигурност, но остава въпроса как ще решат проблемите, които виждаме във Facebook.
  6. Интеграция с други социални мрежи – не трябва да се затварят сами в себе си както направи Facebook. Трябва съдържание от G+ да може да се споделя и в Twitter, Foursquare и в другите конкуренти.
  7. Фен и корпоративни страници – тук могат да направят нещо повече от конкуренцията си. Може да направят кампании, свързани страници и въобще да направят цялото PR усилие по-управляемо и измеримо
  8. Фирмени акаунти – акаунти, с който да може да се общува от името на компания. Това е по-разширено от простата фен страница и включва индивидуални съобщения, кръгове и прочие. Може да направят редактор за даване на права на реални потребители, с който админите на този фирмен акаунт да управляват кой от PR-ите на дадена фирма да отговаря на въпроси, да пуска новини и/или да чете съобщения.
  9. SEO и PR инструменти – вече се чуха някои неща по тази тема, но трябва да се въведе някаква мярка за социална ангажираност към дадена марка или оптимизацията на сайт за тези цели
  10. Събития и снимки – тук пак говорим за интеграция, но с календарът и снимките. Когато пуснат събитията, трябва да се вкарват автоматично в календара под някаква категория и после снимките направени в дадената дата и час да се вързват със събитието. Изкарването на мета данни във всичко това ще е безценно
  11. Ясно разграничение между игрите и комуникацията с хора – във Facebook това е голям проблем – разпращането на покани и спам от тест или игра, която си посетил. Вече казаха, че ще наблегнат много на сигурността, но нека видим как ще решат този проблем.
  12. Контакти-роботи – това също беше функция на wave. Контактите-роботи реагират като нормални хора, но зад тях стои код, който получава и обработва събития. Така съобщения може да се изпращат на програми и услуги по подобен начин, както и на познати. Услугите ще може да се добавят в кръгове – примерно „други социални профили“. Когато включите този кръг в споделянето на съобщение, то ще бъде публикувано и в Twitter и Facebook
  13. Споделяне на кръгове – би било добре да мога да споделям кръг с други приятели. Това ще е полезно, както беше модерно преди да споделяш с други блогъри RSS абонаментите си
  14. Качване на видео от телефон – сега не е възможно, но определено ще го има. Може да използват услугите на YouTube с автоматично публикуване в профила. Ще е грешка да направят нова видео услуга и система за качване.
  15. Видео на живо – по подобие на други такива услуги ще е много полезно да може да се излъчва stream направо от телефона. Може това да стане като направят видео конферентни разговори и за мобилни устройства. В такъв случай трябва да има бърза опция за еднопосочно излъчване, за да се намали трафика и подобри сигнала
  16. Лична статистика и индекс за сигурност – ще е добре всеки да може да получи статистика с добра визуализация колко съобщения пуска на седмица и до колко те са публични. Това може да се смеси с препоръки за подобряване и стягане на сигурността.
  17. Гласуване за функции – това вероятно ще дойде по-късно като пуснат повечето функции. Ще е добре да има страница с всички предложения, които взимат в предвид и възможност подобните да се групират и хората да гласуват за тях. Ако нещо дълго време не бъде направено или Google откаже да го включи, може външни разработчици да намерят ниша и да направят app за него.

Ако и вие имате подобни идеи, споделете ги в коментарите.

24 коментара

  1. Pingback: Боян Юруков
  2. Pingback: Radomir Rusev
  3. Pingback: Том4о
  4. Pingback: Атанас Мишев
  5. Pingback: countnazgul
  6. Много си се потрудил да ги посъветваш – браво, за което не очаквах чак да са 21 😉

  7. @Димитър Георгиев – имам и още, но са предимно допълнения към някои от идеите горе. А и доста от тях ще могат да се осъществят като пуснат API-то.

  8. Pingback: Ново 20
  9. Следва много дълъг коментар:

    21. го има в гугъл модератор, имат страница и за +

    18. Мобилното приложение за Андроид поддържа instant upload, което работи и с видеоклипове. Клиповете се качват в Picasa като видео, тоест де факто на youtube сървърите, но се вижда в + все едно си е само в +.

    19. За стриймване от телефон не знам, но скоро пускат live streaming video през сайта.

    17. Споделянето на кръгове може да се реализира като кръгове, които са публични. Тоест показваш на профила не само кои са ти в кръгове, а например и дадени кръгове ги показваш с име и хората в тях. Ще се получи като Featured people в новите Facebook профили. С тях ще можеш да покажеш приятелите си от групи от рода: „Колеги“, „Клас“, „Роднини“. Най-добре е да определиш кои хора кои твои публични кръгове да виждат.

    3. Като допълнение извличането на текста също не е на ниво. Сякаш не са го писали хора от Google. При положение, че има толкова мн услуги, които парсват страница и разбират коя част е статията вътре е странно, че Google на мн страници взима първия срещнат текст.

    За 6 не съм съгласен. Ще отнеме много време в разработка, пак няма да е както трябва и малко хора ще го ползват (въпреки, че и аз искам да го ползвам).

    Други предложения:

    Постове:

    На твоите постове бутонът за редактиране да се измести на мястото на share, тъй като и без това не можеш да си шернеш твоите неща.

    Също така mute бутонът е хубаво да е по-достъпен. Например при hover върху поста.

    Трябва да можеш да забраняваш споделянето и коментарите още преди да си публикувал.

    Стрийм:

    Ако следваш човек, чийто даден пост е споделен отново от други хора, които следваш в кратък интервал от време, трябва да виждаш само оригиналния пост, въпреки че коментарите под споделените постове са други. В момента постовете на по-известни личности го виждам 2, 3 или 4 пъти буквално един след друг в стрийма.

    Кръгове:

    Както вече казах трябва да има публични кръгове. Във Facebook, за да покажеш в профила си какъв ти е relationship статуса, кои са ти най-близките и прочие трябва да използваш featured people, да нагласяш relationship и да използваш списъците си. Тъй като много хора искат споделяне на кръгове с публични кръгове ще се получат и двете неща. Правиш кръг, правиш го публичен и нагласяш кои кръгове могат да го виждат. Така можеш да споделиш определен кръг от хора, да покажеш даден кръг на всички или и двете заедно. Нещо като public и private bundles в Google Reader.

    Sparks:

    Накратко искам да мога да внасям, изнасям и коментирам съдържание по дадена тема с определени мои кръгове или публично с непознати. Тази идея/мечта/ е необятна.

    Още, още и още, но спирам до тук.

  10. @Хари

    21 – да, видях го снощи. Тъкмо щях да пиша за това

    19 – то се знаеше, че сте стане. Дано да направят нещо като ustream за телефони.

    17 – не намерих къде се правят публични кръговете. Иначе това е добър вариант.

    3 – вероятно не са го вързлали с търсачката още и извличането на текстове.

    Зад другите неща съм много съгласен – особено за споделянето. Няма смисъл да виждам всички. дори ще е добре коментарите да са обединени или под оригиналната да виждам списък с републикуваните и като натисна на него, да отива на стената на човека, за да коментирам неговата публикация.

  11. Pingback: Joro Ivanov
  12. И аз искам да видя развитие за сега ми е много бъгаво

  13. Какво имаш предвид под „фирмени акаунти“? Да не би да е проблем да използваш „бизнес акаунта“ към Гугъл?
    В интерес на истината още нямам такъв, защото каквото използвам за адсенс го използвам от персоналният акаунт, но….?
    Не може да се използва мрежата ли?
    Или идеята ти е да е подобно на фейсбук – от личният акаунт да използваш бизнеспрофил?

  14. @Преслав Недев – не, имах в предвид инсталациите на техни пакети локално при фирми и използването на gmail, docs и т.н. вътре във фирмата.

  15. Искам [ -1 ] бутон, или +1 буттона да може с десен клик или с цлицк и задържане да става -1.
    Важно е да има отделна статистика за +1 и -1

  16. Мисля си, че повечето хора биха си казали „След като имам фейсбуки познатите ми го ползват, защо ми е google+“. Другото ми впечатление е, че го използват хора главно в IT бранша..

  17. Ами има и още неща, които могат да се желаят, но вярвам, че като сериозна фирма и след проучванията, които ще направят ще вкарат много нови опции в сайта за да се отличат от Фейса.

  18. Сега остава да видим дали ще повлияе на SERP-а , когато си извън акаунта. Мисля че би било полезно да се направи една специална страница в която мойе да свързваш всички аканти на най различни социални мрежи. Би било полезно особено за потребители като мен, които нямат много познания в програмирането. Благодаря за интересната статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.