Блогърска библиотека

Не, няма да пускам списък с източници на информация или книги, които чета. Източниците ги линквам всеки път, а книгите не са ми страст. Искам просто да пусна част от колекцията ми със снимки, които не съм могъл да използвам до сега. Виждате ли, във всяка статия (или блог пост – както предпочитате) има едно съобщение. Може да има много подробности, информация, линкове и обяснения, но в крайна сметка нишката се върти около едно нещо. Понякога се случва самият автор да не знае дори какво е – например, ако нахвърля случайни мисли. Подсъзнателно обаче следва такава нишка.

В повечето си статии се стремя да дам начална снимка, която да зададе тон на текста или чувство, с което читателят да започне. Не следвам някакъв стил или блогърси съвети – забелязал се, че това е нещо, което мен ме грабва и се опитвам да го прилагам. Често включвам няколко снимки там, където има нужда от фокус или на местата, където има нужда от визуално разяснение. Всеки, който се е занимавал с това, ще ви каже, че намирането на правилната снимка за една статия е трудно нещо. Задачата още повече се усложнява, когато си решил да спазваш лицензи и да уважаваш авторството на другите. Затова често търся във Flickr или в различни сайтове за безплатни снимки. Когато открия сайт на някой добър фотограф, понякога се разбирам с него да използвам някои снимки, като естествено дам обратна връзка.

Случва се обаче да открия снимки без контекст, контакт или лиценз. Това са обикновено ония галерии на „интересните снимки днес“. Запазвам си интересни снимки, които ми се струва, че мога да използвам в бъдеще. Така се събира една библиотека от символични колажи, комикси или фотоси, които не винаги достигат до статиите. Тук пускам няколко, които отдавна съм искал да пусна, но не съм намирал контекст или не са пасвали добре в статията, за която съм ги свалил.

ПС: да, може да ги използвате. Мисля, че съобщението в някои от тях е доста интересен. При това без обратна връзка – не са мои. За жалост не знам на кого са. (Надя пусна информация за някои от източниците. Дайте им кредит.)

8 коментара

  1. Pingback: slides.bg
  2. 10x заемам няколко

    в блог, снимките трябва да спазват правилата на печатната медия, мах 4

    най досадни са натюрмортите – пиипл, не ме е грижа дали сте се снимали с тоя или оня паметни, под тая или оная стена. но ако настоявате, дайте ми го в слайдшоу с някакъв фон…има безброй гратис програми, с които да си организирате спомена
    най вече, под уиндоуз

    две от тях са стандартни в преподаването в училище movie maker и photo story 3
    Бг блогосфера има нахалството да ми се простира като гащи по екрана, с невероятно количество нискокачествена фотография
    правена в общия случай с добра камера, но от скучен индивид
    Това бе моята дан днес в борбата с недоразуменията, свободен си да направиш упътване от горното)

  3. @in2h20 – е, не може цялото съдържание в блогосферата да е качествено. Особено снимките. А и не са много тези, които имат представа как да си направят да им се въртят снимките. Мен примерно ме мързи да слагам slideshow-та и използвам това на lightbox-а. Просто не съм го предвидил в дизайна. А и формата на статиите ми е толкова различен през времето, че не става.

  4. – Тази на Анджела Меркел знам, че съм я виждала в ройтерс
    – Калинката се казва cest lamour и е ©2009-2011 ~luisbeltran от девиантарт
    – Бабата която шшш-ка е © Paula Bronstein/Getty Images и е с creative commons license
    – Бялата стена и самотният човек с камера е всъщност с трева вместо бяло и е пред медиа центъра на ОН в Ню Йорк – MIKE SEGAR / REUTERS
    Май само за толкова имам информация. Аз се старая винаги да използвам мои си фотографии (в кажимидатикажа) но понякога наистина има много креативни снимки които просто искам да споделя със света 🙂 )

  5. @Надя – 10х за инфото. Ще го добавя горе. До скоро и аз се опитвах да използвам предимно мои, но напоследък не снимам толкова по някаква причина. Затова разчитам много на CC снимките във Flickr.

  6. След ужасно много години присъствие, бг блогосфера все още няма усещане за дизайн и възприемане..което е тъъъъъжно. Скучното писане и снимки някак ще ги преживея. Ето и днес, екрана ми е пълен с недоразумения..по което и време да отворя

  7. Момент – ти за агрегатора ли говориш или за общото понятие? Аз за второто говоря. Агрегаторът не го следя много.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.