Crime.bg – карта на престъпността в България

Преди точно година дадой интервю за Дарик относно Lipsva, където споделям, че имам идея да направя подобен сайт за престъпността. От интереса към идеята се роди Crime.bg. Домейна беше дарен от Regia.bg, а за платформа използвах Ushahidi. За жалост обаче проекта не мръдна през цялото това време. Причината за това бяха както някой бъгове в платформата, така и трудоемката модерация на сигналите. Покрай Lipsva осъзнах колко е трудно това и нямах време да работя и по този проект.

Картата е с примерни данни, не с реални сигнали.

Наскоро поднових проекта и от петък той вече е публичен. Повечето грешки вече са оправени, превода е почти готов, а за модерацията набирам доброволци. Какво всъщност представлява Crime.bg? В основата си целта е да се събират сигнали за престъпления и нередности. Те може да са се случили на вас или да сте били свидетели. Платформата позволява добавяне както през сайта, така и през мобилното приложение. Възможно е и през SMS, но не съм го включил заради разходите. Всеки сигнал има два статуса – одобрен и потвърден. Сигнал се одобрява, когато модераторите не смятат, че е спам или злоупотреба. Потвърждава се, когато има доказателства, че е верен, като съобщение в бюлетина на полицията, снимки или клип. Посетителите на сайта могат също така да гласуват за достоверността на един сигнал. По подобие на Lipsva, сигналите се поставят върху карта. На заглавната страница има филтри по категория, по време и изобразяване на графика. Възможно е също така да се абонирате по мейл само за сигналите в даден регион.

Целите

Важно е да отбележа, че този проект няма нищо общо с полицията. Добавяне на сигнал не замества съобщаването му на номер 112. В абсолютно всички случаи трябва да съобщавате нередностите, на които сте били свидетели. Причината да направя този сайт обаче са две – 1. съмненията, които хората имат, за работата на полицията и 2. липсата на публични отворени данни за престъпността в България.

Доверието към полицията е малко. За това има много фактори, а един основен негативен ефект е нежеланието да се съобщават дребните кражби и нарушения. Чувал съм доста хора да казват, че няма смисъл, защото ще загубят време без да има някакъв ефект. Crime.bg ще позволи на всички да съобщават дори и най-малките престъпления и ще се опита да насърчи потърпевшите да ги съобщават на полицията.

Тук проличава и втората цел – статистиката. Когато някои случаи не се съобщават, те не влизат в никакви бази данни. Съществуват и съмнения, че самата полиция не прави публични всички сигнали, не ги включва в месечната си статистика и не разследва някои от тях. Така на практика липсва ясна представа за престъпността – какъв тип къде се намира, как се променя във времето и къде трябва да внимаваме. Събирайки сигнали директно от гражданите може би ще даде по-голяма яснота.

Платформата и мобилното приложение

Платформата Ushahidi се използва главно в Африка за crowdsourcing приложения. Това включва събиране на информация за изборни измами, военни действия, престъпност, миграция на хора или природни бедствия. Използва се и все по-често в Азия и Южна Америка. Както споменах, платформата поддържа изпращане и получаване на сигнали през SMS, но това струва не малко пари. Всъщност за получаването ще е достатъчен един Android телефон, предплатена sim карта и компютър в България, който да не се изключва. Нямам обаче възможност да направя това в момента. Преди няколко дни описах в блога BrainstormMonk една идея за следене на измами по време на следващите избори включваща Ushahidi. Ако някой има интерес и нужда от помощ нека да пише коментар там.

Мобилното приложение е прекрасно. Може да го свалите както за iPhone/iPad, така и за Android, Windows телефони и такива с поддръжка за Java. Тук има цялостен преглед, а вдясно виждате снимка на екрана. През това приложение може да добавяте сигнали като може да правите директно снимки и да добавяте местоположението си. Може и да разглеждате последните сигнали като списък и на карта. Може да го свалите за телефона си тук или през QR кода отдолу. Хубавото при приложението е, че с една инсталация може да изпращате сигнали на няколко различни сайта. Това би било полезно, ако и други проекти в България приемат Ushahidi като платформа за събиране на информация.

Следващи стъпки

Не знам дали този проект би бил от полза за някой и дали хората ще започнат да добавят сигнали. Определено има потенциал, но както знаем, малко от този род проекти успяват. В следващите няколко дни ще напиша още една статия с въпроси и отговори, част от които ще събера от коментарите по тази. По сайта определено има доста работа, но ще става постепенно. Хубавото е, че платформата е готова и работи.

Ако искате да подкрепите проекта, посетете страницата му във Facebook или да ни следвате в Twitter. Във Facebook съм добавил специален таб, в който се вижда карта със сигналите до сега. Може да свалите и мобилното приложение и да пускате съобщения, когато видите нередности. Разбира се, може да ги пращате и по мейл, който ще намерите на Crime.bg.

Накрая искам да благодаря отново на Regia.bg за домейна, на Юлиян Конторов, Иван Савков и още няколко, които дадоха вдъхновение за логото, както и на всички в Twitter и Facebook, които помагаха с идеи и обратна връзка.

28 коментара

  1. Pingback: Crime.bg
  2. Има ли приложение за хората, които ползват Nokia & Simbian?!
    Или да си сваля това, което е JAVA?!

  3. @eleonita – За съжаление май ще стане само с Java апликацията. Ако не искаш да получаваш автоматично сигнали, има и друг вариант – сайта има мобилна версия. Отвори го направо на телефона си и ще може да добавяш сигнали. Само снимки изглежда не може да се правят така. Ще питам разработчиците кога ще направят нещо за symbian, но май имат недостиг на доброволци да пишат код.

  4. Pingback: Безплатно получаване на SMS-и за вашият online проект | Brainstorm Monk
  5. Това е една много добра идея. Може ли да те попитам как го направи. Защото искам и аз да си направя, за забележителностите в България.

  6. Платформата е свободна за използване. Направил съм и пълен превод на български. Ето тук може да прочетеш повече за нея:

    До 10 мин. пускам нова статия за принципа на crowdsourcing.

  7. Здрасти,
    Харесва ми блога и идеите ти.Имам подобно предложение,но свързано с корупционните практики в България.Прост пример.Спрели са те патрулки в любимата ти Младост 4 в нарушение и си “кихнал“ 20-30 лв.Отбелязваме веднага в картата на София мястото и господата,които са участвали (сержант Иванов може да го излъчат по новините).Може да привлечем вниманието на доста хора а и на медии.Незнам само как ще потвърждаваме сигналите.Мога да помогна с модериране и т.н. Разбирам и това-онова от пхп.
    Поздрави.

  8. @Jordan Radkov – Има няколко подобрни платформи по света. Мисля, че в Кения пуснаха такава ония ден. Със следенето на корупцията обаче има два основни проблема. Първия е със сигурността и обхваща защитата на сигнализиращите. Докато при пресъпността и други подобни теми това не е чак от такава съществена важност (въпреки, че му обръщаме също такова голямо внимание), при корупцията задължително трябва източника да е непроследим. В интернет винаги се остават следи и дори да не пазим IP адресите на посетителите, те пак се записват някъде при доставчика ни. Затова хостинга трябва да е най-добре някъде в чужбина и то в страна, където трябва сериозни съдебни процедури, за да се извлече информацията.

    Втория проблем, както спомена, е с модерацията. Как ще разбереш, че нещо е достоверно? В Ushahidi има няколко индикатора за достоверност – на подателя на информацията и на това колко е достоверен сигнала. Освен това сигналът първо трябва да се одобри, за да излезе на сайта (спиране на спам) и има възможност да се потвърди, ако има досказателсва. Отделно посетителите могат да гласуват до колко вярват на сигнала и колко според тях е достоверен. На базата на последното модераторите могат да преценят да го одобрят.

    Също така една такава платформа трябва да се направи, ако не със съдействието, то поне след разговори с отговорните органи. Това включва прокуратурата, обустмана, комисиите против корупция в министерствата и парламента и/или НПО-та. Причината за това е, че ако тези сигнали си стоят просто така като точки на картата, дори платформата да тръгне силно после никой няма да я използва, защото няма ефект. Сигналите трябва да се подават на отговорните институции, да се определеят контактни лица, които са поели ангажимент да ги разгледат (или просто са поучили сигнала) и да се следи развитието им. Тогава една такава платформа би имала смисъл. За целта обаче ще трябва доста ресурс от гледна точка на хора. Пари – не толкова. Crime.bg го пуснах с плащане на единия домейн.

    Нещо подобно имам идея да направя за crime.bg, но още не съм се свързал с полицията. Мисля да направя филтър по региони и всеки одобрен сигнал да се изпраща автоматично на съответното РПУ.

  9. От толкова мн критики не разбрах дали ти харесва идеята въобще :Р Честно казано не знаех,че има подобна практика в Кения. Ок извън кръга на шегата може би сме с различни мнения.Моята идея беше такъв сайт да служи повече на хората,не на властите и институциите(по-нататък ако се заинтересуват ок) .По моему тя ще бъде насочена точно срещу тях с цел да покаже,че нещата са истински и корупцията е навсякъде. Когато примерно някой спомене,че сержант Иванов и колегата му Петров от Кат София са квартирувани в район Х това може да се провери ако има натиск примерно 1-2 аматьорски видео материалчета и т.н.Същото важи и за сферата на здравеопазване,образование,етс.

  10. @Jordan Radkov – не, не ме разбирах погрешно – идеята е супер. Това, което го казах за връзката с интитуциите беше сценария в най-добрия случай. Иначе не мисли, че в Кения има такова съдействие. Ще е полезно да се направи такава платформа, определено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.