Crowdsourcing за начинаещи

Последната ми мания се казва crowdsоurcing. Най-краткото определение се съдържа в превода му – събиране на информация от масите. Идеята е, че когато десетки и стотици хора подават сигнали, събират информация и я предоставят на общността, то могат да се постигнат дори по-добри резултати, отколкото с голяма администрация, бюджет и специалисти. Крайната цел е да се съберат данни, които да предоставят по-добър поглед на ситуацията.

В този контекст са проектите ми Lipsva.com, Crime.bg и FairElections.eu. Последния го направих за Института за развитие на публичната среда за изборите през октомври. Той ви дава възможност да подавате сигнали за измами и нарушения в изборната кампания или в изборния ден. След статиите ми за трите проекта, както и тази за използването на картографиране в социалните кампании, ми писаха няколко човека с подобни идеи. Няма да ги описвам, защото вероятно ще искат сами да ги осъществят, но общото между тях беше, че използват crowdsourcing, за да хвърлят светлина върху различни проблеми. В мейлите, които получих, ми предлагаха аз да направя техническата част, както със сайта за изборите, а някой друг да модерира. Тъй като нямам време да започна още проекти, реших да споделя още веднъж как всеки може бързо и лесно да започне такъв сайт. Погледнете и статията ми в BrainstormMonk по въпроса.

Въпреки, че всяка платформа може да бъде използвана за целта (Lipsva, например, се базира на WordPress), намирам Ushahidi за най-удобна. Тя е изградена целево за такива проекти и предлага доста добавки и характерни функции. Друг плюс е, че може лесно да я инсталирате на сайта си и адаптирате към нуждите си. Ако обаче нямате опит в web програмирането, то тогава може да използвате Crowdmap. Това е услуга базирана на Ushahidi, която позволява множество проекти да се създават паралелно. Бих го оприличил на блоговете хоствани при WordPress.com. Регистрацията и конфигурацията е нарочно опростена и получавате домейн от рода на вашата_карта.crowdmap.com. Така всеки може изключително лесно да започне свой crowdsourcing проект. Гледам да помагам на платформата Ushahidi като връщам в оригиналния код поправките, които правя в картата на престъпността. Едно от допълненията е пълен превод на български и затова може да използвате Crowdmap на нашия си език. Друго предимство е, че има доста вариации на външния вид, които може да избирате. Не съм сигурен до колко може да ги променяте и адаптирате, но все пак платформата е направена за бързо започване на проекти. Всички Ushahidi системи позволяват лесното изкарване на сигналите от системата в CSV формат, за да бъдат вкарвани в други инсталации или да се анализират в Excel.

Техническата част на този тип проекти обаче не е трудната част. Има две основни предизвикателства – събирането на сигнали и ефектът от тях. Трудността при първото е в липсата на доверие и инициативност в България. Обикновения човек няма доверие, че като даде информация ще има ефект, че няма да се използва срещу него или ще се злоупотреби по друг начин. Липсата на инициативност пък се изразява в това, че смятаме този тип неща за работа на „някой“ от управлението, но не и на самите. Промяната на този начин на мислене е отнела доста време в други държави. Обикновено този тип неща имат нужда от натрупване на критична маса от хора, преди да видим забележимо желание за участие и внимание към този тип кампании. Един друг проблем е техническата грамотност и достъпа до интернет. Тъй като сигнали могат да се подават през формуляр, възможно е някои хора да се затруднят със сайта. Платформата предлага подаване на сигнали чрез email, но това пак може да е недостатъчно, защото най-често се сещаме за тези неща докато сме на път. Ето тук съм описал едно решение, което позволява почти безплатно да се получават SMS-и направо в платформата. Кратките съобщения са много естествен начин за подпомагане на инициативи в България. В този случай SMS-ите ще са на стандартна цена и информацията в тях ще е важна, а не някакво дарение. Струва ми се, че с въвеждането на такива номера, на хората ще им е много по-лесно и удобно да участват, което ще ги стимулира.

Второто предизвикателство е ефектът от сигналите. Най-често този ефект се изразява в реакция на официални институции и някакви конкретни мерки. В други случаи обаче, като при Регистъра за безследно изчезнали, очакваният ефект е върху самите хора и обикновено цели информираност, бдителност и взимане на по-разумни решения. Когато има достатъчно видимост на един такъв проект, данни в него, изводи и информационни кампании, влиянието върху хората най-често е налице. Проблемът е когато очакваме нещо от институциите. Мисленето на типичния чиновник и политик, не само у нас, но и по целия свят, трудно смила идеята за гражданска инициатива, която знае повече от него и с тези обективни данни го натиска да направи нещо. Това важи с пълна сила за crowdsourcing проектите. Като добавим липсата на разбиране какво са – и дори агресията спрямо – социалните мрежи и как хората се обединяват там с някаква цел, нещата стават по-сложни. За да има ефект, тук трябва отново значителен медиен интерес и участие в проекта, като се използват събраните данни и изводи за основен аргумент. В крайна сметка обаче повечето неща опират до политика и дори да се постигне някакво решение, без постоянно внимание и натиск нищо няма да се получи. Точно малкото успехи в този тип начинания обезверяват доста и пречат в първото предизвикателство – събирането на данни. Така се получава затворен кръг, в който е трудно да докажеш както на хората, така и на институциите, че инициативата е полезна.

Въпреки тези сериозни предизвикателства, смятам, че crowdsourcing-а има сериозни шансове за успех. Правилото е, че максимум един от десет такива проекта успяват да направят нещо. В случая, ако един успее, вярвам, че ще породи интерес и към останалите. Важното е да има постоянство и добра концепция.

Ако имате идея за такъв crowdsourcing проект, може лесно да го направите с Crowdmap. Ако концепцията ви не е още завършена, нямате време да я изпълните или търсите сътрудници, може да я опишете в блога BrainstormMonk. Там събирам идеи и хора, които искат да ги осъществят, като всеки може да споделя и обсъжда.

6 коментара

  1. Здравей, Бояне!

    Първо искам да те поздравя за страхотната статия! Много интересна и полезна за четатели, интересуващи се от картографирането! Да ти кажа чесно ме запали и сега само мисля идеи какъв точно сайт да стартирам за събиране на „информация от масите“.

    Имам обаче и един въпрос към теб. Може ли информацията отбелязвана на картата чрез подаване на сигнали, да се експортва и след това да се инпортва да кажем към телефон или към навигацията в колата и да се ползва чрез тези устройства?

    Благодаря ти предварително!

  2. Има вградена функция данните да се изкарват като csv файл. Има обаче и добавки, които позволяват различни формати. Примерно, ето тук ще намериш данните на карата за изборните нарушения в KML формат:

    От там нататък може да ги вкарваш във всякакви устройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.