Данъчно и пенсионно законодателство в Германия

Както писах многократно в коментарите, в тази статия ще намерите само някои основни неща, но не е задължително те да са универсални или актуални. Законодателството в Германия и ЕС се променя често, а статията е от 2011-та. Погледнете това допълнение за още подробности.

Като всяка бюрокрация, и в Германия повечето чиновници не разбират съвсем какво правят и не знаят законите си. Това важи с пълна сила за разпоредбите на ЕС и документите свързани с тях. Често самите ние не ги знаем и разчитаме на тези от другата страна на бюрото да ни обяснят какво трябва. Дори обаче да си знаем правата, в Германия обикновените чиновници имат една особена власт, която им дава голяма свобода на лична преценка – да ви прецакат ли или не.

Затова е полезно да знаем откъде да получим нужната информация и на кой да се оплачем, за да се задействат нещата. Миналата събота бях на консултация в консулството ни в Darmstadt по тези въпроси. Такива консултации се организират сравнително често от служители на социалното министерство, които са прикрепени към посолството ни. Ето тук ще откриете сайта им за Берлин, а това е новината за приемния ден в Darmstadt. Говорихме основно за пенсионното и здравното осигуряване. Ето няколко по-важни точки, за които стана дума:

  • HiWi (студентска работа) се брои за стаж на половин работен ден. Ако имате право само на 90 дни работа на година, една година работа ще се равнява на 3-4 месеца реален стаж.
  • За да получаваме пенсия в Германия, ни трябват поне 5 години трудов стаж. При това бележките, които получаваме всяка година (на които пише „важен документ“), са наистина важни, защото с тях можем да докажем, че сме работили. Това е полезно, ако ни е сгрешен стажа. Понякога се случвало няколко седмици да не достигнат на някой, за да получава пенсия.
  • Ако можем да получаваме пенсия в Германия и се преместим в България, със специален документ показваме на НАП колко трябва да получаваме в чужбина и те започват да ни ги изплащат след като се пенсионираме по законите там. След това си ги взимат от Германия. Паралелно с това взимаме и българската пенсия според БГ законите. Това е направено за удобство на пенсионираните, които са работили в няколко държави на ЕС, за да могат да си получават всички пенсии на едно.
  • Стажът от една държава се признава във всички ЕС държави. Размерът на пенсията обаче се изчислява според законите и вноските само в съответната държава.
  • Данъци плащаме само и единствено в държавата, в която работим. Ако имаме фирма, която работи в рамките на ЕС, трябва да представим документ, че сме си платили данъците в едната държава, за да избегнем двойното данъчно облагане в другите. (тук мисля, че са двустранни спогодби)
  • Ако сте студент европейската здравна карта е абсолютно еквивалентна на немските задтраховки (а предполагам и в други страни). На места лекари в Германия отказват лечение, защото не знаели. Истината е, че всички са информирани отдавна за това и един студент може да използва всичко – прегледи, по-евтини лекарства, 10 евро на тримесечие за преглед и прочие. Ако лекари и фирми се правят на интересни, има два изхода – да обадим на асоциацията им да се разправят с него (от посолството могат да дадат контакт), или да се отиде в някоя каса и да се извади документ, че европейската здравна карта е еквивалентна на немските. Друга възможност е да се отиде в тукашна здравна каса и да се извади немска карта на базата на българската. Това е възможно и в такъв случай не се плащат никакви такси – просто немската действа като препратка към българската карта. За това обаче трябват малко разправии със служителите на касата, защото и те са идиоти.
  • Има няколко неща за здравните, които исках да пиша отдавна но не остана време:

  • Като студент имате право да си опростявате здравните вноски в България. Трябва ви документ с подпис и печат от университета. Трябва да има и дата на записване в специалност, дата до, която сте записани и изрично да пише, че не сте прекъсвали и че не учите задочно. След това този документ се превежда и се носи в НАП с копие на паспорта. Трябва обаче и нещо важно – доказателство, че не сте пребивавали в България повече от някакъв период на година. Не знам колко дълъг беше, но май 20-30 дни. По регламент е достатъчно да напишете декларация на празен лист и да опишете между кои дати сте били в България. Това би трябвало да е достатъчно, но в различните НАП-ове признават различни неща. В Бургас май искали документ от полицията (за който трябва време). В Хасково разбрах, че искали копие от печатите в паспорта. В този случай на всяко влизане и излизане трябва да искате изрично печат. След като подадете тези документи, може да ви опростят всички задължения в периода, в който сте били студент. Ще има една дупка от 1 до 4 месеца след 12-ти клас, но тя не е проблем – имат давност от 3 години, а след това нищо не ви търсят и си имате здравни права. Тези декларации могат да се подават и с пълномощно. В НАП Пловдив става и просто от роднина без пълномощно. Може да проверите здравно осигурителният си статус тук.
  • Ако си плащате здравни в друга страна на ЕС и не сте студент, може да си опростите вноските с формуляр Е 104 от здравната ви каса. Носите го в БГ (без превод) и са длъжни да ви опростят всичко. На теория би трябвало да можете да използвате европейска здравна карта и в БГ, но 1. не може и 2. дори да можеше – няма да има значение.
  • Връщането на пари от здравни вноски в Германия е сложна тема. Направиха няколко промени, но в крайна сметка ви трябват E 104 и E 107, за да докажете, че имате Българска застраховка за периодът, за който сте плащали в Германия и да ви ги върнат. За да ви ги издадат обаче, трябва да посочите като бележка в молбата, че той се изисква изрично от здравната каса в Германия и са удостоверили, че ще ви върнат парите след това. Като удобство, може да пратите молбата сканирана на мейл на НЗК и после да ви пратят формулярите по пощата, но някъде загубих мейла и формуляра. Ще трябва да питате на консултациите към посолството. След като ги дадете в касата си в Германия, онези може да ви се правят на интересни, но според техните закони са длъжни да ви ги върнат. Ако се дърпат – накарайте ги да си се обадят в асоциацията (името и него го забравих).
  • Може да продължите да използвате българска здравна карта и след като започнете постоянна работа, но ще имате право само на спешна помощ. В Германия, пенсиите и здравните са вързани, затова в такива случаи пенсионните ви ще се оправят или от последната ви каса, или от AOK. Трябва да питате.
  • След като си оправите здравните в БГ и проверите, че са отразени в системата, може да си изкарате европейска здравна карта. В различните градове това става на различни места – обикновено книжарници до офисите на НЗК. Трябва ви снимка и попълнен формуляр (взима се от там). Нормалната поръчка е стотинки, бързата няколко лева. Задължително се подава лично, но може да се вземе с пълномощно.
  • Като цяло това са най-важните точки, които обсъдихме. Всеки има различни въпроси и проблеми, затова се информирайте кога и къде ще са бъдещите консултации. Мисля, че следващата беше в Нюрнберг, където ще има и специалисти от немското министерство. Така ще може да проверите на място колко стаж имате, колко е пенсията и други детайли. Дата я забравих, но може да следите новините на сайтовете горе.

    Друго интересно нещо, което научих е, че на 14-ти май ще има кариериен панаир в Кьолн. Сдружението „Будители“ заедно със социалното министерство са поканили доста фирми, които предлагат работа в България за специалисти, завършили в Германия. Ще има презентации на фирми, както и лични разговори. Би било доста полезно, за да се ориентирате какви възможности има за връщане и какви условия на работа ще ви предложат. В момента в БГ се търсят доста хора с немски език и хора, които да бъдат мост между европейските им офиси и клиенти и българските офиси. Повече ще научите на сайта на Будители.

    Ако имате въпроси за някоя от точките, които съм изброил горе, може да се обърнете по мейл към социалната служба към посолството ни. Госпожа Троева е доста отзивчива и вярвам, че ще помогне. Има доста въпроси, които засягат не само учещи и работещи тук, но и такива, които някога са работили легално и са си плащали данъци. Немската бюрокрация е тромава и често сама не знае законите си, но е добре, че нашите са направили служба, която да помага с информация и контакти в такива случаи.

    И накрая – повечето неща, за които говоря, се отнасят предимно за Германия. Европейските директиви са еднакви за всички, но в различните държави са оставили различни вратички в закона и имат различни системи. Затова поинтересувайте се за социалната служба в посолството ви там или направо в социалното министерство какви са възможностите.

    64 коментара

    1. Pingback: Vessi
    2. Затова поинтересувайте се за социалната служба в посолството ви там или направо в социалното министерство какви са възможностите.

    3. Здравейте,

      интересува ме работно време от 4ч. може ли да се ползва за стаж за натрупване на пенсия, защото ми казаха, че не ми плащат нито здравни нито за пенсия и нямало как. . Ако си открия фирма тук , че гледам дете на едно семейство мога ли да си плащам сама такси за пения…..Дайте ми савет какво да направя за да си плащам сама пенсионното осигуряване,
      Приятен ден:)

    4. @Ваня – Това, че е 4 часа няма значение. Не плащат данъци и осигуровки ако си под 400 евро на месец като доходи. Ако си над това, наета си във фирма и не ти плащат осигуровки, значи те лъжат и можеш да ги съдиш. Обърни се към жената в последния линк на статията. Тя може да ти даде съвет.

      Иначе, може да си отвориш фирма и да си плащаш сама всички данъци и осигуровки. В този случай обаче данъците са доста високи и е доста сложно. Ще трябва да се консултираш за данъците и как стоят нещата с отварянето на фирмата. Знам, че има специални консултанти по въпроса дето помагат точно на чужденци да отварят фирми. Няма да е евтино обаче.

    5. Здравей,

      Имам едно въпросче – за свободно избираемата практика – мога ли да използвам българската си застраховка и с нея да бъда здравно осигурен или трябва с немска задължително? (аз съм си редовно следващ студент)

      Мерси предварително и поздрави,
      Иво

    6. Ако си студент и работиш на студентски договор, може само с българската. Като си студент в Германия, може да си признаваш студентството в България и да си опрощаваш вноските. Това става с писмо от университета на всеки 6 месеца с точните дати от кога до кога си записан. Превеждаш го на български (не трябва легализация), написваш една декларация кога си бил в България през последните две години (трябва да е по-малко от месец) и внасяш в НАП да ти опростят вноските. Като вече имаш права, вадиш си европейска здравна карта (може по пощата да ти я пратят) и с нея имаш абсолютно същите права в Германия, както с нормална немска карта. Някои лекари и каси лъжат, че можело само спешна помощ, но това е глупост. Често или не знаят, или не им се занимава. Покрива обаче същите неща.

    7. Мерси много за инфото. Какво разбираш под „студентски договор“ – като първа точка в договора ми пише: „Die BMW AG gibt Ihnen im Rahmen Ihres Studiums die Möglichkeit, ein Praktikum abzuleisten“. Аз се притеснявам главно заради това, че нали тука в Германия по закон трябва да плащаш онези 4 различни осигуровки като си Freiwillieges Praktikant, които по някакъв начин са свързани със здравната осигуровка – на мен много ми се правиха даже и като правих първата си, задължителна, практика при тях и отново ми искаха немска осигуровка. Случайно да знаеш някакъв закон, с който да излезна на глава с тях, че тези от ХР тука са уууууужасно неграмотни спрямо техните си законодателства.
      Мерси отново!!!
      П.С. „Друга възможност е да се отиде в тукашна здравна каса и да се извади немска карта на базата на българската.“ – под „тукашна“, имаш впредвид немска – а това аджеба как става?

    8. Здравейте г-н Юруков искам да питам какви документи да си извадя от България за Германия .Мъжът ми е там на работа назначен на немски договор аз за сега съм безработна бях в българското бюро с помощи до 6 юни имам си платени здравни осихуровки но като отидем с детето знам че ще ползваме неговата здравна осигуровка но ако за детските или за помощи кандидастваме да не ни накарат да се връщаме за един документ и за това много моля отговорете ми какво да си подготвя.

    9. Здравейте,работех във Германия през 2003 до 2005г.,бих искала да попитам дали мога сега след толкова време да си подам документи за връщане на пенсионните осигуровки и знете ли телефон на някоя фирма която да се занимава с връщане на данъци от Германия.Благодаря ви предварително за отговора

    10. В началото на статията има линкове към контактите на съответните консултанти на министерството. Там трябва да питате. Казал съм го вече в статията.

    11. Здравеите,
      Работя ве4е 3 години в Германия, полу4авам информация за пенсията редовно досега.В последното писмо ми пишат, 4е ако така си плащам както досега пенсионните вноски, бих полу4авала в момента около 30 евро месе4на пенсия /със съответното приспадане за недостигната възраст-около 2 години/ , а когато направя годините за немска пенсия по техните правила/до 2 г./, ще полу4авам от тях около 70 евро. Това озна4ава, 4е за 5 години работа в Германия, при плащане на осигуровки върху около 1400-1500 евро бруто месе4ма заплата, достигаме грубо около70 евро мес. пенсия, разбира се, имаики предвид и българския стаж. Възможно ли е това за 5 г. работа в Германия или има нещо, което ние не знаем?
      Благодаря

      , polu4avam info za pensiqta redovno.Vposlednoto pismo mi pi6at, 4e ako taka si pla6tam kakto dosega pensionnite vnoski, bih polu4ila v momenta 30 evro mese4na pensiq /sus suotvetnoto prispadane za nedostignata vuzrast-okolo 2 god./, a kogato napravq godinite za nemska pensiq po tehnite pravila, koeto e sled 2 godini, 6te polu4avam ot tqh okolo 70 evro.Tova ozna4ava , 4e za 5 godini rabota v De , pri pla6ane na osigurovki vurhu okolo 1400-1500 evro bruto mese4na zaplata, stigame do grubo- okolo 70 evro pensiq, razbira se imaiki se predvid i staja v Bg.Tova normalno li e ili ima i ne6to, koeto ne znaem? Vuzmojno li e takava pensiq za 5 godini rabota v De?
      Blagodarq

    12. @Lili – Най-добре е да си направите час и да попитате на срещата. В поканата има и контакти, на които може да зададете същите въпроси.

    13. Здравейте! Започнах работа на 4 часа – 20 часа седмично. Не е базис от 400 евро. Казаха да си извадя здравна карта и т.н., но казаха да се спомене,че работя на 80 часа месечно. Интересно ми е колко пари ще бъде тази застраховка,защото всяко евро ми е ценно,. Благодаря!

    14. Здравеите,
      имам подобен договор – 800 евро на месец за 20 4аса седми4на работа.Имате вси4ки здравни права както при пълно работно време.Делът за пенсия оба4е е по-малък.Разходите за здравни осигуровки на мес.са 65,60 евро,за пенсия-78,40 ,безработни-12 и за пфлеге-7,80 евро.Данък не се плаша.Обшо разходите от брутната 800 е около 164 евро, остават 4исти 636 евро.
      Дано съм Ви полезна с тази информация.

    15. осигурен съм в германия на 1000 евро към момента имам стаж 6 месеца колко трябва да имам стаж в германия за да получавам пенсия

    16. Здравейте господин Юруков ! Немски гражданин съм от много години. Подпомагам финансово баба си и дядо си в България, които получават унизително ниски пенсии, а също и леля си, която е безработна, но живее тук, при мен. Възможно ли е да ползвам някакви данъчни облекчения тук, в Германия и от къде бих могла да получа информация в този смисъл? Благодаря предварително. С приятелски поздрав Иванова

    17. Има възможност парите, които сте изпратили да си ги пишете като разход, но има няколко условия – може само на родители или техните родители да пращате, има лимит от 4000 евро на родител на година и трябва да се попълнят документи от тях, от кметството в БГ и от НАП за това колко получават. Най-добре се консултирайте с данъчен консултант или дружество, че процедурата не ми е на 100% ясна.

    18. Здравейте,от три години работя на редовна работа в Германия.Всеки месец превеждам на децата си пари с което ги издържам.Те живеят и учат в България. Децата ми са на 17 и 23 години.Въпроса ми е ,мога ли да ползвам някакво данъчно облекчение ,затова че се грижа за тях докато учат. Благодаря предварително.

    19. Доколкото ми е известно – не. Може само, ако превеждате пари на родител или пра-родител и то ако доходър им е под някаква сума (мисля, че беше 800 лв, на месец, но не съм сигурен). Най-добре се консултирайте с данъчен консултат или някой от verein-ите.

    20. Здравейте,от 1 година сме в Германия и съпругът ми намери работодател,който беше съгласен да му направи трудов договор,но Арбайтзам му отказаха право на работа.Принуди се да отвори фирма ,за да работи легално.Въпросът ни е има ли начин като затвори фирмата да кандидатства за разрешително за работа?До колкото знам има промяна в закона-преди е трябвало да имаш 3 години местопребиваване и тогава получаваш разрешително?А как е сега?Благодаря ви!

    21. Здравейте, искам да попитам какви са правата за редовна работа на млад български пенсионер, Благодаря предварително!!!

    22. Възможно ли е здравни осигуровки плащани от работодателя , а нямам трудов договор

    23. Здравейте,

      Моят съпруг работи в Германия от 21.09 2008. На 27.09.2013г. може да се пенсионира понеже има определения стаж 37г 8м.и възраст 63г 8м..за българска пенсия.Всички документи за това са му подготвени и се намират в немското пенсионно осигуряване.Той все още ще работи.,поне до началото на 2014.Моите въпроси към вас са :
      1. Може ли да си подаде в края на септември документи за пенсиониране?
      2. Ако след това евентуално остане безработен в Германия , ще му бъде ли отказано обезщетение от немската Агентура за работа

      Благодаря предварително

      С уважение

      Възкресия Добрева

    24. @Възкресия – не мога да ви отговоря на тези въпроси. Моле съвржете се със служба по трудови и социални въпроси към посолството.

    25. @savina georgieva – Здравейте госпожо! Ние имаме същият проблем на моя сапруг. Извинявам се предварително, но може ли да ме информирате и мен за новата промяна на този закон? Той е от 2007 годиа в Германия но има прекъсване на адресната регистрация. Благодаря ви предварително и ще е чудесно ако ми дадете някакъв координат за връзка 🙂 моят email: sukito_3@abv.bg

    26. Здравейте,
      работила съм от 2006 до 2009 година сезонна работа /по 10 месеца на година/ към немска фирма за речно корабоплаване, която ме осигурява в Германия за периода на трудова заетост.
      Мога ли сега да си изтегля натрупаната сума за пенсия и какво трябва да направя за целта?
      Поздрави!
      ЗК

    27. Здравейте! Студентка съм в Германия и от един месец работя на базис 450 евро. Но този месец заплатата ми ще по-голяма поради по- голям брой работни часове. Въпросът ми е трябва ли да плащам данъци след като ще получа около 500 евро този месец и ако да, какъв ще е техният размер. Или заплащането на данъци се определя на годишен доход ,а не на месечен. Благодаря предварително!

    28. Здравей! Аз съм студент в Германия и преди да замина си извадих ЕЗОК от Банка ДСК. Не ми искаха снимка, а картата ми беше готова след няколко седмици. Относно документът за пред НАП, който доказва, че си студент: той няма нужда да съдържа подпис или печат. Аз си разпечатах такъв документ от сайта на университета (Бон), изпратих го на нашите, които след превод са го занесли в НАП и са им казали, че съм ОК до септември 2014. Копие от паспорт също не са им искали.
      Иначе не знаех, че ЕЗОК е еквивалентна на немската застраховка. Баща ми постоянно ме пита как стоят нещата с немската здравна застраховка, като настояваше да си направя и такава, но май няма смисъл. Мерси! 🙂

    29. Живея и работя в Германия от 2002 година и съм единстевена дъщеря, а майка ми е на 85 години и стана жертва на телефонните измамници в България през месец септември 2013. Реших да я взема в Германия при мене, защото в България няма кой да се грижи за нея, a тя вече не може да се оправя сама. Тъй като по това време бях за кратко безработна (безработни пари 1), казах на моята съветнична от службата по труда, че ще се грижа за майка ми и не мога да работя на пълен работен ден. Съветничката от службата по труда ми каза, че ще трябва да ме прехварли в безработни пари 2. Така и стана. Дадох договора за наем на жилището и документ за пенсията на майка ми (200 лева = 100.-€) с 40 годишен трудов стаж. Те пресметнаха безработни пари 2 по следния начин:
      -майка ми трябвало да заплаща половината от наема, тоест 175.-€;
      -тъй като от много години съм работила в Германия, моята половина от наема се поема от безработни пари 2, но всички разходи се делят на 2, за два души;
      -понеже цялата пенсия на майка ми е по-малко от половината от наема и тя сама не може да оцелее с тези пари, бях посъветвана да се обърна към Sozialamt;
      -социалната служба в лицето на един от нейните най-видни специалисти обаче „откри“ най-големият „Schmarotzer“ („търтей“), който е дошъл в Германия да им източи средствата (!?) и каза, че на майка ми не и се полага никаква помощ, защото не е немска гражданка. Ако е немска гражданка, може да получи помощ даже и без да е работила никога… Справедливо ли е да бъде така???
      Ходих при немски адвокат за консултация и исках да прехвърля на майка ми моите права, които съм продобила за толкова много години работа в Германия. Адвокатът каза, че това е невъзможно и от социалната служба са ми отговорили правилно, за майка ми била отговорна само българската социална служба… Правилно ли е така според Вас и каво да правя?
      Междувременно аз си намерих по най-бързия начин работа с една Zeitarbeitfirma и работя вече, защото без пари не може да се живее и от тези служби може да се очакват само обиди и ядове.
      Комшийката ми, която е гледачка на стари хора в старчески дом, ми даде също „ценни“ съвети – за да пестя средства, трябвало да къпя майка ми чак когато започнела на мирише (!), освен това ние от България така или иначе сме си били свикнали с мизерия…, a хазяинът ми вдигна наема с 30.-€ заради повишени Nebenkosten. Сега бъхтя на много лоша работа с тази Zeitarbeitfirma и зная, че помощ няма да има от никъде, въпреки че близо 14 години плащам данъци и осигуровки като всички германци. Чувствам се като Untermensch в третия Reich…

    30. Попаднали сте на неподходящи служители за съжаление.Моя позната е работила в Германия само една година, сега пристига съпруга и и всичко е о.к.Тя получава пари от арбаитлосгелд 1, но двамата с мужа и ще бъдат подпомагани от арбаитслостгелд 2 за наема, както и от социалния амт.Може би трябжа да опитате с други служители ако това е възможно.

    31. Ето отново това, което съм писал в коментарите – не мога да отговарям на въпроси, защото не съм специалист. Съветите горе са от личен опит и от консултация, контактите за която съм давал много пъти. Законодателството е сложно, променя се често и това, което е важало за едни не непременно ще важи за други.

      http://yurukov.net/blog/2013/11/11/info-germaniq/

    32. Здравейте, мисля че прегледах всички въпроси и публикации, но не намерих отговпр на един въпрос, който ме мъчи от няколко дена.
      Аз съм студент в Германия, а майка ми живее в Испания от доста време, тя сега е на парото (социални помощи) който са 2 години мисля.
      Целта е тези помощи да се удължат с още 6-т месеца, но за да се случи това аз трябва да представя бележка (документ, писмо), че не работя в Германия. Ието тук е трудната част …
      Нямам си и на идея от къде да взема такова нещо. Ходих на многонместа, но на всяко ми казаха, че те нямат и на идея аз дали работя или не, за това не могат да ми дадът такава бележка.
      Ако някой знае от къде да я намеря ще съм много благодарен.
      Благодаря предварително
      П. Петков

    33. Здравейте искам да попитам за този документ Е104 понеже съм на сезонна
      работа жвХотел по 4 месеца като се прибирам на всяка година мога ли да го
      взимам разбрах че когато се прибера в БГ и не идвам повече тогава
      да го взема.

    34. Здравейте,
      бих искал да попитам г-н Юруков или някой друг, който е запознат и може да ми помогне: какво трябва да направя и какви документи да подготвя за да бъде извършена промяна в данъчната ми категория? Работя вече от 1 г. в Германия и разбрах, т.к. България е пълноправен член на ЕС, ние чужденците, които живеем и работим там сме имали право на данъчно облекчение и промяна на класа. Доколкото разбрах това е станало възможно от 01.01.2014 г. насам. Трябвало да се подаде попълнена молба до съответния Финанзамт и някакви др.документи. Моля, пишете какви? Благодаря предварително!

    35. Здравейте! Бих била много благодарна ако някой може да ми помогне!!!
      Майка ми работи от много години в Гърция, но наскоро изкара 1 година в Германия и сега пак се върна в Гърция. Сега и се налага да вземе някакъв документ от Германия за да докаже , че има платени осигуровки там и е работила. В Гърция и казват, че ако те изискват документа от Германия ще са нужни около 5 месеца и тя да си го намери, но не могат да и дадат никакви координати (незнайно тогава как те ще го вземат?!?!) . Та молбата ми е ако някой може да ми даде примерно някакъв имейл на Здравната каса в Германия, или съвет от къде да започна за да и помогна.
      Много благодаря и се извинявам за нахалството.

    36. В Германия има много здравни каси.Необходимо е да разберете от документите на маика Ви към коя здравна каса е била зачислена.И после е прост:.Влизате с наименованието и в
      интернет и научавате координатите..
      Успех!

    37. Уважаеми г-н Юруков, моля да ми отгорите на следния въпрос – Мога ли като бивш студент и впоследствие аспирант в ГДР, при условие, че пулучавам ниска пенсия в България да получа някаква помощ (социална) за това от Германия?

    38. Здравеите г-н Юруков,моля да ми отговорите на следния въпрос-Мога ли да се осигурявам в Германия и какъв е начина за това без да работя там.Фирма ли трябва да отворя за това и как става това? Много благодаря.

    39. Здравейте ,искам да попитам валидна ли ще ми е европейската здравна книжка в Германия, като аз не съм студентка. И какво ще ми покрие ако е така, примерно докато започна там работа, Благодаря

    40. Здравейте предстои ми да замина за Германия за да работя работодателя ще ми прави трудов договор Въпроса ми е дали ще плащам ергенски данък при положение че съм женен имам брак а жена ми няма да дойде с мен в Германия благодаря предварително

    41. Добър вечер интересува ме един важен въпрос,получих фиш на който е упоменато че за заплата 500 евро в Германия ще ми спират за удръжки за категория 3 по 62,92 евро на месец. Интересува ме за тази сума това всички осигоровки ли са, или и работодателя вкарва някаква част, и за информация само колко е макса който той може да вкарва.
      Ще съм много благодарен ,ако може някой да ми даде тази информация.

    42. СВИДЕТЕЛСТВО за това как аз имам ЗАЕМ

      Здравей,
      Моето име е Карпинска Елжбета и се ожених, аз съм от САЩ
      През последните 2 седмици и истински кредит за компанията търси
      Имам пълно доверие в тях, и най-накрая имах много измамници
      дни, те взеха парите си, без да дава нищо в замяна
      Надявам се, че аз имам объркан и разочарован, е бил убит, и
      изглежда много
      Трудно е за семейството ми, аз не искам да правя нищо
      Заем компании в интернет, така че отидох да взема назаем
      малко пари
      приятел, и той му казал, че той ще бъде в състояние да помогне
      всяка сума на кредита, който може да ми помогне да знаете кредит
      на компанията
      тя е само, че се нуждаят от много нисък лихвен процент от 2%
      кредит, той ме насочи как да кандидатствате за кредит
      им пишете за мен, казах,
      като например: (Luckyloans19@gmail.com), никога не съм вярвал в
      но аз се опитах и ​​аз
      Най-голямата изненада на кредита в рамките на 24 часа, не можеше да мисли,
      Богат и щастлив отново, и да благодарим на Бога
      Аз съм признателност
      Тази област все още има всички тези компании, като например измама,
      Моля, съвети и всичко, от което се нуждаят от заем, за да отидете
      (Luckyloans19@gmail.com) животът ви ще се промени като
      мината е направил за добро

    43. Здравейте,аз искам да попитам някой дали е запозната въпроса -ако се откажеш от стажа си от Германия може ли да си върнеш някакви пари.

    44. Били ли сте опитвали да получат заеми от банките, без успех? Спешно се нуждаем от пари, за да се измъкнем от дълга? Нуждаете се от пари за разширяване или създаване на собствен бизнес? Получи кредит от една от водещите компании за заеми във Великобритания. За повече информация, моля, свържете се чрез имейл: larryfox2016@hotmail.com

    45. Интересува ме колко години стаж трябва да имам в момента в Германия,ако работя там, за да мога да получа пенсия от тази страна.Благодаря!

    46. Здравейте искам да попитам дали при 5 години трудов стаж в германия платени осигуровки дали можем да си вземем пенсионните осигуровки понеже вече не живеем там?

    47. За съжаление не мога да ви отговоря. Може прочете първият параграф от статията и се насочете към социалният служител към посолството ни в Берлин. Там ще имат повече информация.

    48. С 50%телк сам, работуа в Германийа. Имам двойно здравно осигируаване. Мога ли да си изискам здравните осигировки от аок? Какво трйабва да направйа?

    49. Здравейте, Получавам пенсия в България от2017г.От2014г.работя в Германия и си плащам здравни и пенсиони осигуровки, сега ми предстои да се пенсионирам в Германия. Получих от немската здравна каса,че трябва да платя данък в/у българската пенсия която е получавам в България. Според европейските регламенти от немска страна имат ли право да ми вземат данък за който плащам и в България?Благодаря предварително.

    50. Здравейте. В България съм работил 5 години. Във всички те други години съм работил в Германия. След 3 години се пенсионирвам в Германия. Въпроса ми е, мога ли отделно да получавам пенсия в България върху основа на тези 5 години.

    51. За целта трябва да подадете молба в България служебно да изискат трудовия стаж от Германия, така да се признае в България и да сметнат колко ще излезе пенсията. Възможно е да е само социална или по-ниска дори. Най-добре да се обърнете към НОИ по постоянен адрес за повече информация.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.