Фиксове и експериментите в готвенето

Днес в G+ след публикация на Димитър Цонев и коментар на Елена Костадинова се замислих нещо. Сигурен съм, че повечето от вас са използвали фиксове. Взимам си по много от България, а и в Германия има някои интересни. Лесни са за правене и ти гарантират вкус, които се получава всеки път. Това е голям плюс, но май е и недостатък.

Пробвали ли сте да добавяте нещо към рецептата за фикс? Аз да и най-често разваля вкуса. Ако обичате да готвите от време на време това само разваля удоволствието от процеса. При това, ако решите да направите същата рецепта със свои подправки, най-вероятно няма да стане толкова вкусно. Може обаче и да стане и то не толкова заради вкусовите качества, а защото сте внесли мислов процес в подготовката.

Фиксовете определено помагат на готвенето – особено, ако не ви се занимава, но ви е писнало от пици, дюнери и друга нездравословна храна. Вероятно и повишават въобще яденото на готвено. В един момент обаче липсва разнообразие и експериментиране в рецептите. За някои това може и да не е лошо, но преди малко се замислих, че ме подразня като си правя фикс.

Просто идея – разровете се за интересни рецепти в нета, напишете си продуктите на някои от тях на листче и следващия път като сте в магазина ги купете вместо фикс. Може да се изненадате от себе си. Ако не – изгорялото пиле пак може да е по-вкусно, защото си е ваше.

Относно нуждата от готвене препоръчвам да видите TED лекцията на Джейми Оливър. Ето и няколко интересни рецепти от мен:

  • Панирани патешки дробчета
  • Мариновано телешко в гърне
  • Сърца в масло
  • Пияно пиле на шише
  • Сьомга с домати и бяло вино
  • Пуешко в бира с гъби в йенско стъкло
  • 15 коментара

    1. @Боян Юруков
      Mононатриевия глутамат е натриева сол на глутаминовата киселина. Овкусител е, тоест подсилва вкуса. Съдържа се във всички сухи супи, бульони, фиксове, подправки от типа вегета и голяма част от готовите храни предлагани в магазините, например колбаси. На етикетите го пишат: натриевия глутамат, мононатриевия глутамат или Е621.

    2. Нещо съм изостанал с терминологията – що е то „фикс“? Колкото за „мононатриевия глутамат“ – пусни едно търсене на добре известния ти гугъл за „MSG“ и ще ти се изправи косата. Hint – на MSG се дължи „ефекта на китайския ресторант“, дето хем ядеш боклук, хем ти е вкусно и хем уж си се наял, ама страшно добре, хем след половин час пак си гладен.
      Иначе за подправките – вместо да купуваш пакчетчета с неясно съдържание, отиваш на пазара и си взимаш всякакви чубрици, джоджени, джинджъри, лимонени треви и каквото там се продава при вас и бухаш в манджата смело и безотговорно, резултатите (почти винаги) стават за ядене и без рецепта.

    3. @Боян Юруков
      абе, щом ползваш фиксове, значи го имаш в шкафа 😉
      за другите неща се съгласявам напълно с Павел и Милен – ако прочетеш какво пише за глутамата, наистина може да ти се изправи косата 🙂
      аз не съм го изхвърлила напълно (или по-скоро разните подправки, които го съдържат, защото го нямам в чист вид), но гледам да го използвам рядко.
      Обикновено го оима във сосовете, които ги водят универсални, тип Унисос, разните продукти на Маги, Пикантина и т.н.

    4. @Павел – фикс са ония пакетчета с готови смески с подправки. Трябва им само да добавиш месо или зеленчуци и стават директно. Има си рецепта за приготвяне, но са много мързеливи манждите.

      За подправките – точно това препоръчвам и аз – сам да си ги добавяме.

      @Лита – в общежитието, в което живеех преди, някой беше сложил списък с всички E продукти и колко са опасни – от почти безвредни до токсични. Веднъж седнах да гледам кой от тях е в пазарската ми чанта и се оказа, че поемам средно между 5 и 10 токсични добавки. Сега уж избягвам тези продукти, но не се знае. Примерно в ония готовите филийки кашкавал за сандвичи има 3 токсични и поне 5 вредни добавки.

    5. Монотариевият глутамат маскиран под формата на подправка (Vegeta) в много арабски и азиатски страни е придобил статут наравно със солта. Там даже могат да нямат сол в кухнята, но Vegeta – обезателно. Другата секретна съставка на сухите храни е екстрактът от мая или Hefeextrakt, който пак е усилител на вкуса. И аз преди готвех супата като добавях пакетче суха супа „за вкус“. Откакто знам откъде идва „вкуса“ просто ми е гадно и изобщо не купувам нищо, което е запечатано в пакетче и не е 100% подправка.

    6. Глутамата присъства във всички фиксове и готови супи – за съжаление. Аз също подкрепям изеята за готвенето с възможно най-малко полуфабрикати, дори и да отнема доста време, понякога е много забавно.

    7. Аз имам дете на 2г. и спрях да използвам фиксове, готови подправки и/или продукти на MAGGI при готвенето.
      Искам яденето да е по-здравословно и изключих тези пакетчета fast food (тип БЪРЗО-ЛЕСНО-ВКУСНО), точно заради мононатриевия глутамат.
      Той е изключително вреден и води до пристрастяване!!!
      Ето една забавна статия по въпроса, написана от майка:
      http://missby.wordpress.com/2008/02/26/mng/

    8. Явно и аз трябва да го намаля. Вече май няма да си взимам фиксове. Това означава, че трябва да се науча да правя чили кон карне (или както там се пише) сам.

    9. значи и аз съм чела много отдавна поста на Бу 🙂
      Бояне, понеже идеята на статията ти беше друга, доколко може да експериментира човек с готовите фиксове – сещам се, преди 5-6 години, на няколко пъти пробвах с тогавашния ми приятел Фикс за Пиле с гъби в сметанов сос- не знам сега как е, но тогава нещо бяха объркали рецептата и се получаваше много солено; спомням си, че опитвахме да добавим повече вода, повече гъби или повече месо, но от нищо не се повлия: оставаше сухо месо с малко сос, или с разводнен сос.. По никакъв начин не ставаше да се поправи и да може да се яде; накрая се отказахме, не съм го пробвала от години, да видя дали са го оправили 🙂
      за чили кон карне има много рецепти в нета, а можеш да погледнеш и
      тук 😉

    10. много са прави хората да ти обърнат внимание върху натриевия глутамат

      това е ВКУС в най-чист вид. тия „фиксове“ можеш изобщо да не ги ползваш, ами да си вземеш един пакет глутамат, той е подобен на сол и да си слагаш в манджите – ще има абсолютно същия ефект, ще стават необяснимо по-вкусни

      той не е кой знае колко вреден, но лошото при него е, че води до свикване – т.е. след доста кратко време вече обикновената храна започва да ти се вижда блудкава и безвкусна и ти се ще да слагаш още и още от него

      зарежи ги тия сухи супи, фиксове и боклуци. не ти трябва да ядеш нищо опаковано, а колкото по-шарена е опаковката, толкова по-далече трябва да бягаш от него. зеленчуци и месо нямат ли в германия, че се чудиш кво да готвиш? я отвори някой блог с рецепти и току виж си се зарибил 🙂

    11. Зависи как се използва фикса. Аз в повечето случаи го ползвам като допълнителна подправка. Тоест добавям малко от него. Не го ползвам като основен продукт.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

    Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.