Имаше ли смисъл тази изборна кампания

Какво искахте да разберете за кандидатите – президентските и местните? Чухте ли го? Влизаме в тези избори не само без яснота как се гласува, но и защо гласуваме. Въобще не е учудващо, че не малка част от българите са готови да продадат гласа си. И това е нормално – до сега единственият положителен ефект, който са виждали от упражняването на конституционното си право е да получат еднократно 100 лева. Повечето не го правим от едната гордост. На колко обаче наистина им пука и вярват, че гласът им променя нещо?

Тези избори бяха ненормални. Казвам „бяха“, защото след обявяването на кадидатите всичко е на автопилот и нищо не се случва. И са по-ненормални от друг път – нямахме нормални дебати, платформи и дори заветните обещания, от които да се отметнат после. Изборният процес беше опорочен до безкрайност, а ЦИК нарушава закона също толкова често, колкото и партиите. Липсва всякаква приципност, отчетност и прозрачност в каквото и да е.

Този път не чухме и нищо за целите на кандидатите. Споровете се въртяха около злободневни дразки и нападки, изпълнителната власт и проблеми изцяло извън ресора на президентстото. Не стана дума нито за дипломатическите служби, нито реформата на съдебната власт. Последната особено трябваше да бъде в центъра на дискусиите, защото очевидно е най-важната в момента. Местните избори пък останаха толкова на заден план, че няма накъде. Добре, че доста кандидати за кметове са активни в мрежата, че научихме повече за тях във Facebook и от блоговете им.

В чужбина пък вота се провали на няколко места. Аз примерно най-вероятно няма да гласувам. Не защото не искам, за защото практически ми отнеха правото. На теория може да пропътувам половин Германия да отида до най-близката секция в Бон, но надали ще стане. Ще се опитам, но колко други смятате, че са готови да го направят. В почти никое посолство и консулство не са дори информирали емиграцията за възможността да гласуват. Всичко се прави от ентусиасти. На нас дори ни пратиха грешна информация, което е и причината и да няма секция. В Инстанбул пък ще има 10 пъти по-малко секции от миналия път, което ще означава абсолютен хаос в изборния ден. Така ще влезем в световните новини доста бързо. И за всичко това са виновни както Външно, така и ЦИК. Най-много обаче са виновни изготвилите новия Изборен Кодекс, които в момента се крият от коментари и критики.

Медиите имат доста интересна роля във всичко това. Оказва се, че те се нагушват най-много от всички реклами, дебати и участия. Естественият въпрос в този момент е как мога аз да очаквам обективен анализ на кандидатурите? Как да очаквам да задават критични въпроси и да ги настъпват по мазолите? Не е трябва ли това да е ролята на медиите? Мисля си, че за следващите избори ще трябява от рано да започнем с блогърска кампания „На нас не ни плащат“.

В крайна сметка обаче целта е да изберем нов президент. Защо ни е никой не знае. Защо трябва да е някой от кандидатите – отново не ни е ясно. Май само в платформата на Светьо има някаква яснота – майната им на всички, дайте да ги осмеем. Всички кандидати се показаха като слаби оратори, лоши дипломати и без яснота каква е целта на институцията. Резултата е, че сме по-объркани отколкото в началото и по-малко хора вярват на институциите. Прекрасни резултати, предвид, че дори не са избрани още.

Знам, че не ви казвам нищо ново, но понякога е добре да се изпишат тези неща.

8 коментара

  1. Смисъл? Това у нас няма как да се случи. За пореден път съм запленена от умопомрачителните клипове, с които ни облъчват. Тия хора (или поне тези, които им правят кампаниите) наистина подхождат към нас като към глупави овце. И не че очевидно не сме такива, щом го позволяваме, ама то пък няма граници… „Срам ме е!“ 😀 😀 😀

  2. @Самолетни билети – в интерес на истината посланията на Прошков бяха много смислени. Жалко, че шансовете му са малки, ако младите не участват повече в изборите.

  3. Жалкото на изборната практика в България и на кампаниите по отношение на избирателите е, че адресатите са изключително бедни – материално, недоразвити – обществено и безцелни – идеологически.
    Масата хора са поддикнати да гласуват или от споменатите 100 лв, или от жаждата за мъст към предишните управници, че не са им дали супата в купата.
    Това е толкова нецивилизационно, колкото да горим на кладата учените и художниците.

    Тази страна е толкова далеч от демокрацията, колкото са далечни звездите от хляба.
    Иска ми се всички българи да емигрират, а после да се върнат и да си направим нова държава.

    Поздравления за обектинвния поглед, и съжалявам че ще ти е невъзможно да гласуваш!

  4. За жалост не може да се оправдаваме с бедността и липсата на развито общество. В други държави имат по-сериозни проблеми и работят по въпроса. У нас липсва вяра в каквото и да е и това пречи. Не си варваме, че има значение това, което правим и не вярваме, че на някой друг му пука. Така не търсим истински отговорност на политиците и чиновниците и се завърта един порочен кръг. Проблемът започва от ситуацията, в която са хората, но не се изчерпва с него – проблемът в крайна сметка е у хората и мотивацията им. Никой няма да седи и да те бута да направиш нещо – трябва да се ядосаме и да го направим заедно. Сега само се ядоваме и псуваме.

  5. В голяма част от хората преобладават: апатията и пълна незаинтересуваност за проблемите на държавата и обществото, извън кафетата и кръчмите, това е реалността в БГ. Старите хора казват – не е виновен тоя дето яде баницата, а този който му я дава!

  6. Кампания от един месец няма каква да е освен меко казано лицемерна. Ха да видим сега как всичките кандидат кметове ще се отстояват и ще работят за обещанията дето са дали, независимо дали са спечелили… Направо се насраха да обещават!
    Колкото до президентските избори, от всички най-подходящ е Светльо Витков… Другите се борят САМО за заплатата и безплатните екскурзии.

  7. Хах това, че Светльо е най-подходящ го мисля и аз. Предвид алтернативите.. За какво ни е президент, освен да изпълнява роля като на връхчето на елхата да кажем. Лошо е, че празните бюлетини не ги отчитат за нищо..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.