Как да гласуваме в чужбина през 2011-та

Въпреки промените в изборния кодекс, няма особена промяна в гласуването зад граница. Има малко объркване, както винаги, но това е защото (в момента) посолствата не са ни много от помощ, когато търсим информация. Просто те самите още не са информирани. Днес Външно пусна списък с отговори, в който потвърждава начина, по който гласувахме до сега. В общи линии трябва да знаете това:

  1. Изборите са на 23 октомври неделя.
  2. Няма нужда от регистрация за да може да гласувате. Може да ви впишат на място.
  3. За да се отвори секция обаче трябват 20 (при консулство в града) или 100 регистрации (когато няма представителство)
  4. Регистрации се подават до 26 септември (през следващите 6 седмици).
  5. Декларацията може да се прати по пощата, да се даде лично или да се прати сканирана на мейла на посолството ви. Може да свалите от тук (ето и като MS Office документ), а мейлите са на сайта на Външно.
  6. Ако се регистрирате за гласуване в чужбина, ще бъдете заличени от списъците в България. Затова си предвидете къде ще сте през октомври.

През последните седмици се породи притеснение, че консулствата трябва да искат изрично разрешение от държавите за изборите. При това срокът беше утре, а тези представителства, които попитахме, не бяха дори чували, че трябва да пращат молби. Николай Младенов обаче ме увери в Twitter, че няма такъв проблем и преглеждат къде въобще е нужно такова разрешение. Друга точка, която интересува гласуващите в Германия е, че това са президентски избори, така че няма ограничение за секциите. Напомням, че при изборите през 2009-та можеше да отваряме секции само в консулства и посолства, но ограничението беше само за парламентарни избори. Сега, ако познавате 100 човека в града, където живеете, започнете да събирате декларации и заявете желание за отваряне на секция. Това се отнася не само до Германия, а за всички страни. Стига да има достатъчно желаещи на дадено място, Външно са задължени да осигурят удобство на гласуване. Тъй като няма поле в декларациите в кой град иска да гласува даден човек, ще е добре инициаторите да ги съберат всички 100 декларации и така да ги подадат. Препоръчвам също така да се информирате за ограниченията в дадена държава и да говорите предварително с посолството ви, за да няма неясноти и изненади. Ако имате проблеми с местния консул или посланик, свържете се в Външно – доста са отзивчиви. Ето ги и във Facebook, където също отговарят.

За съжаление нещо, което тихомълком беше изметено под килима, беше темата за електронното гласуване. Макар да беше включено като възможност в закона, оправданието за тези избори беше, че няма техническо време да се осъществи. Не става ясно обаче за кои избори ще има такова време и дали ще има реална възможност да се използва от българите в чужбина. Ако се налага няколко седмици преди вота да се получават паролите лично, значи за почти всички емигранти то би било недостъпно. Надявам се за следващите парламентарни въпросът да е уреден.

Както и предишния път, и сега ще събираме снимки и клипове на желаещи да гласуват. На картата ще отбелязваме секциите за гласуване и ще поставяме снимките на хора подкрепящи изборната активност. Ако имате информация за нова секция, ако искате да организирате създаването на такава или търсите най-близкото място за гласуване, пишете ми в коментарите и ще добавя информация. Същото се отнася до снимки и видео. Новини за изборите може да намерите на сайта на ЦИК, в групата на „Гласуване без граници“ или в блога ми. Обещавам да пускам новини, когато има нещо интересно.


Вижте картата по-голяма

Едно уточнение – точките на картата в момента са секциите от 2009-та. Когато разберем кои точно ще останат и тази година, ще подновя картата.

26 коментара

  1. Pingback: Иисус Христос
  2. Не съм съвсем сигурен, за това, че в Германия няма ограничение за тези избори. Трябва да се провери, не бързайте да пишете.
    Друг е въпросът защо трябва да се дават луди пари за избори в чужбина, където стават най-големите фалшификации.

  3. @Carlos – Това беше голямата дискусия през 2009-та – че за парламентарни не може, но за президентски може. Все пак, както писах в статията, ще е добре да се говори с консулството и мисля да го направя другата седмица. Възможно е да има промяна в закона и тук.

    Що се отнася до фалшификациите – това е мит. Имаше определено нарушения и в Германия, и в Холандия, а най-вече в Турция, но общия брой беше незначителен. А пари за избори в чужбина се харчат, защото конституцията дава право на всички българи да гласуват. Ако не му харесва на някой, да започне инициатива за промяна на конституцията.

  4. Трябва да се наблегне, че посолствата няма да броят за кой град са се събрали 100 заявления, за да започнат процедура по отваряне на секция там. В заявлението няма поле от сорта „искам да гласувам в град/село ХХХ“. Ще трябва да има група от инициатори, които да съберат 100 заявления и да организират помещение. Както беше на миналите избори във Франция, т.е. никаква промяна. Не си спомням за този извод по повод президентски избори в Германия, силно да ме съмнява да си прав. При всички случаи, ако някой започне подготовката едва на 26 септември, за 23 октомври вече ще е безнадеждно късно.

    От друга страна избирателната активност (с изключение в Турция) е толкова безобразно слаба, че аз бих се въздържал от всякакви инициативи – от солидарност към българските данъкоплатци.

  5. абе хора, прочетете, това къде се прави секция го решава ЦИК…

    А конституцията никъде не казва, че трябва да харчим пари за хората, на които не им се прибира в БГ да гласуват. Това е истинския мит, а не нарушенията. Те са си истински, защото партиите не изпращат застъпници, и защото хората схвашат изборите само като право, а не като отговорност.

  6. Pingback: Boyko Vasilev
  7. Как стои въпросът с българите в Северна Африка и Близкия изток? В посолството в Ливан има възможност, но пък не виждам за Кайро, а в Египет има също немалко българи, или Сирия.

    (ако знаеш нещо, информация, разбира се)

  8. @Руслан Трад – На картата съм посочил само тези, за които имахме информация на миналите избори. Пълния списък предполагам, че ще излезе в началото на октомври. до тогава ако някъде има достатъчно хора, да се съберат декларациите и да се пратят заедно. Не знам как стои въпроса с Близкия Изток, но ще питам. Така или иначе другата седмица мислех да пратя мейл да питам относно организацита по допълнителните секции.

  9. Pingback: doodledostudio
  10. 11 август 2011г

    До

    Централната избирателна комисия

    копие : български медии

    Уважаема г-жо Председател,

    Уважаеми г-жи и г-да членове на ЦИК,

    Във ваше решение № 41-ПВ, София, 29.07.2011 се посочва реда и условията за провеждане на избори за президент и вицепрезидент в чужбина.

    Съгласно чл.2 ал. 3 избирателни секции в чужбина извън дипломатическите представителства, се разкриват само когато законодателството на приемащата страната изрично допуска това.

    Обръщаме се с молба към вас да уточните как трябва да се тълкува словосъчетанието „изрично допуска“ и какво на практика означава това изискване.

    Задължително условие ли е в законодателството на приемащата страна да се съдържа текст, който да посочва експлицитно, че на нейна територия могат да се провеждат избори за институции на други държави или е достатъчно съответната държава да не забранява в законодателството си по изричен начин тази възможност (имплицитно разрешение) ?

    Като пример бихме посочили законодателството на Република Турция, в което по наши данни не се съдържа текст указващ изрично възможност за провеждане на избори за органи на други страни. Означава ли това , че разкриването на избирателни секции в съседна Турция извън дипломатическите и консулски представителства е невъзможно съгласно действащия български Изборен кодекс?

    Надяваме се на навременно и ясно тълкувателно решение на посочения казус, което ще избегне евентуални обжалвания на изборните резултати след провежданите на изборите тази есен или дори искане за касирането им.

    От друга страна, член 2 на цитираното по-горе ваше решение постановява също така, че ръководителите на дипломатическите представителства трябва най-късно до 13 август т.г. да поискат съгласието на приемащата държава. Притеснени сме, че в редица държави исканията все още не са направени. Някои ръководители напълно неправилно изчакват да получат необходимите заявления за откриване на избирателни секции (20 в дипломатическите и консулски представителства и 100 извън тях) или изискват да знаят точните адреси, на които ще се помещават избирателните секции за да ги укажат в искането си до приемащата държава. В този смисъл, намираме за наложително ЦИК да уточни, че искането на разрешение от приемащата държава по смисъла чл. 74 ал. 2 от ИК е принципно и не може и не трябва да се свързва нито с набирането на заявления (срокът за което е 25 дни преди изборите), нито с определянето на конкретното място за откриване на секция, за които законодателят е предвидил друг срок.

    В този смисъл, безпокойство у нас поражда евентуалното възникване в редица държави на казус, при който, поради горните или други причини, ръководителят на дипломатическото представителство пропусне срока вменен от законодателя, но същевременно в съответната държава се наберат в срок изискуемите заявления за откриване на избирателни секции.

    Означава ли това, че тези български граждани, които са изпълнили своите задължения, ще бъдат лишени от тяхно основно конституционно право поради административна немарливост?

    Очакваме да приемете и по този казус тълкувателно решение.

    Не на последно място, учудени сме, че при разпределянето на отговорностите на членовете на ЦИК по избирателни райони, не е предвидено член или членове да отговарят за избирателен район чужбина. Нека припомним, че на последните избори в чужбина гласуваха 156 хиляди български граждани. Това е повече от гласувалите в 20 от 31 области в страната !

    Обръщаме се с настоятелна молба към вас да определите член или членове на ЦИК, който да отговаря за район чужбина. Това решение, освен необходимо, ще е и израз на вниманието, което ЦИК отделя на правата на българските граждани, където и да се намират те.

    България не свършва на гранично-пропускателния пункт.

    България е там, където има българи !

    Временни Обществени съвети на българите в чужбина
    http://www.facebook.com/pages/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%87%D1%83%D0%B6%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B0/130069770381717

  11. Бояне, от посолството на България в Делхи ми обясниха, че декларацията, която си посочил в т.5 се ползва в деня на изборите, за добавяне в избирателния списък на място.

    За разкриване на избирателна секция е необходимо да се попълни и изпрати заявление, образец от което можеш да намериш на .

    На са публикувани ЧЗВ по отношение провеждане на изборите зад граница.

  12. @Ники Горчилов – да, прав си. Не знам защо са сложили грешния формуляр в новината на Въшно с въпросите и отговорите. Промениих го горе.

  13. „За да се отвори секция обаче трябват 20 (при консулство в града) или 100 регистрации (когато няма представителство)“

    Горното е радикална промяна в правилата. Досега секции са се откривали с по десетина заявления… Това ще си проличи като видите броя на секциите наесен (та да не се чудите защо). Сега, за жалбите на българския данъкоплатец. Мисля че всички сме съгласни че е най-добре по Интернет, а ако не сме порадли за Интернет, поне пощата. Да, ама не. Политиците с подкрепата на българския данъкоплатец (дълбоко развълнуван за честността на изборите в Германия) реши че трябва да гласуваме по най-скъпия начин. Е как да го пожалим българския данъкоплатец? Той сам си избира, сам ще отговаря за избора си.

  14. @Любомир Гаврилов – Винаги е било по 20 декларации и съотвено – по 100 за допълнителни секции. Знам го със сигурност, защото помагах за събирането на декларации и организацията на последните два вота във Франкфурт, Германия.

  15. Pingback: Президентски избори 2011 в чужбина : Петър блогва
  16. Инфо: за булгарите ж южна Германиъа или околко границата с Луьембоург: ж Луьембоург (град), ж центара сте има избирателна секциъа…Предполагам 4е мойе да се гласужа там и без да си ж списака сас 100те преджарителни декларации или с местойителстжо ж Германиъа (аз йижеъа ж Триер но сте гласужам ж Луьембоург, подадох декларациъа и сега сайелъажам за тожа, след гафа с адресите)

    Не знам каде да разпространъа тази информациъата, убедена сам 4е има много балгари ж Саарбрüцкен, Триер или такижа които Луьембоург им е по-близо от Мüнчен или Бонн. Мерци преджарително ако мойеш да „разтрабиш“ инфото за избирателната секциъа ж Луьембоург

    Поздражи

    п.с. много сори за латиницата, но работа тук кирилица нъамам, конвертирах си коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.